Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Aluzia care duce la ghilotină

La Roma, spun istoricii, cînd cuvintele au devenit crime de stat, n-a mai fost decît un pas pînă la transformarea în crime a simplelor priviri, a tristeţii, a compasiunii, a suspinelor, a tăcerii însăşi (…).
«Oricine provoca bănuiala tiranului.
Un cetăţean avea popularitate; era rivalul prinţului, care putea provoca un război civil. Suspect!
Dimpotrivă, fugea de popularitate şi ţinea să rămînă la gura sobei sale; această viaţă retrasă făcea să fie remarcat, îi da consideraţie. Suspect.
Erai sărac, cum de nu! împărate invicibil! trebuie supravegheat îndeaproape acest om. Nu e nimeni mai cutezător decît cel care n-are nimic. Suspect.
Erai bogat; se contura pericolul iminent ca poporul să fie corupt prin dărnicia ta. Suspect.
Erai sumbru, melancolic sau delăsător.
Asta însemna că-i te mîhneşte faptul că treburile publice mergeau bine. Suspect.
Dimpotrivă, dacă un cetăţean petrecea, însemna că o face de bucurie că împăratul a avut un atac de gută care, din fericire, n-a fost mare lucru; trebuia să-l faci să simtă că majestatea sa era în putere. Suspect.
Era el virtuos şi auster în moravuri? Un nou Brutus, care , prin paloarea şi peruca de , că blamează curtarea amabilă şi bine frizată. Suspect.

Era acest cetăţean un filosof, un orator sau un poet? Se înţelegea că are un mai mare renume decît cei care guvernează! Se putea admite că i se dă mai multă atenţie autorului de la mansardă decît împăratului de la loja zăbrelită? Suspect.

Lesne de observat că autorul acestor rînduri face aluzie, plecînd de la parodierea lui Tacitus, atmosfera de suspiciune generală şi bolnăvicioasă, dintr-o Dictatură de tip stalinist, identificîndu-l pe Conducător cu Nero.
Numai că textul n-a apărut într-o revistă de literatură din Rusia lui Stalin, iar autorul nu e un scriitor sovietic decis să folosească aluzia la Nero pentru a lăsa de înţeles că-i vorba de Stalin.

Denunţarea suspiciunii bolnăvicioase a fost făcută în ziarul Le Vieux Cordelier, numărul 3, 17 decembrie 1793, de către nimeni altul decît Camille Desmoulins, una dintre figurile centrale ale Revoluţiei franceze.

Cariera sa spectaculoasă debutează printr-un moment tipic vremurilor ieşite din ţîţîni.
În dimineaţa zilei de 12 iulie 1789, în Paris se răspîndeşte vestea că Ludovic al XVI-lea, aflat la Versailles, l-a demis pe Jacques Necker, premierul reformelor, ordonîndu-i să plece în secret din Franţa.
Consternarea devine generală. În semn de doliu, poporul parizian ordonă anularea tuturor spectacolelor, suspendarea jocurilor şi amuzamentelor publice.
Atmosfera din faţa Palais-Royal, unde s-a strîns o mulţime uriaşă, trădează descumpănirea. Circulă zvonuri dintre cele mai sinistre despre represiunea care li se pregăteşte parizienilor, acum că Necker, văzut ca un protector al poporului, a fost înlăturat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *