Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro

7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea

Într-o zi, pe latifundia lui Don Angel îşi face apariţia, venind din provincia Pinar del Rio, într-un car tras de boi, familia Ruz. O familie care folosea acest car pentru a transporta trestie de zahăr. Soţul, Francisco, se angajează ca tăietor de trestie de zahăr. Soţia, Dominga, mulatră energică, devine apropiată a casei Castro. Pentru a o ajuta, Angel Castro îi angajează ca servitoare pe una dintre cele trei fiice, Lina,. În vîrstă de doar 14 ani, ca şi fiica lui Angel, Lidia, Lina a învăţat să scrie şi să citească singură.
Adolescenta devine amanta lui Don Angel şi-i face un copil:
Angelo.

Vine apoi al doilea, Ramon. Sînt copii nelegitimi, crescuţi departe de casa lui Angel Castro, în casa familiei Ruz.
Într-o lume precum cea a Cubei de la vremea respectivă, astfel de situaţii sînt normale.
Cei ce lucrează ca servitori sau pe haciende n-au alte drepturi decît cele ale unor sclavi.
Surprinzător însă, Maria Luisa Argota, nevasta legitimă se supără, cînd ar fi trebuit să închidă ochii. Se mută la Santiago, împreună cu cei doi copii: Pedro Emilio şi Lidia. Linei îi rămîne terenul deschis pentru a deveni stăpîna casei lui Angelo. La 13 august 1926, apare un al treilea copil, pe care-l botează Fidel, după numele celui care l-a ajutat în viaţă pe Don Angel.

Fidel Castro îşi aminteşte de mama sa cu evlavie. Era energică, autoritară, administra totul. Ea îl convinge pe Angel să-l trimită pe Fidel la şcoală.
Pentru soţia legitimă bătălia e pierdută. Lina, de la care Fidel Castro va împrumuta ambiţia, dîrzenia, dar mai ales curajul dement, e mult mai potrivită pentru Angel Castro decît Maria Luiza. Lina e o telurică, iubitoare de animale, aspră:
Poartă pantaloni şi nu se desparte de puşcă.

De la Santiago, Maria Luiza introduce divorţ.
Angel Castro poate pierde totul.
Pentru a evita catastrofa, îşi pune averea pe numele lui Fidel Pino Santos şi o trimite pe Lina, cu cei trei copii, acasă, la părinţi. Lina nu disperă. E obişnuită cu viaţa grea. Îşi face însă probleme că nu-şi poate boteza copiii.
Nici un preot catolic n-ar accepta s-o facă.
Pentru a găsi soluţia, dar şi pentru a evita dezastrul, Angel Castro îşi trimite copii la Santiago. Nimeni nu ştie că ei sînt Castro. Poartă numele mamei:
Ruz.

Astfel Fidel Castro e despărţit de mama sa la vîrsta de 4 ani. La Santiago el intră într-o familie de mulatri, a lui Luis Hippolyte Alcides Hibbert. Cu sora nevestei lui Luis, Emerenciana Feliu, care e institutoare, Fidel Castro învaţă să scrie şi să citească. Fidel, împreună cu soră-sa, Angela, sînt întreţinuţi de Fidel Pino Santos.

La Biran divorţul trenează. Maria Argota vrea jumătate din avere.
Angel Castro refuză cu încăpăţînare.
Dat fiind că Fidel Castro nu se împacă cu familia tutore, Fidel Pino Santos intervine pentru a-l înscrie la internatul Colegiului La Salle.

În vacanţă, Fidel se întoarce la Biran. Stă mai mult la bunică-sa, Dominga, mama Linei. Tatăl nu-i dă prea mare atenţie, ocupat cum este cu administrarea haciendei.
La internat are probleme. Nefiind botezat, colegii îl suspectează că-i evreu.
Soluţia o găseşte tot Fidel Pino Santos. La opt ani şi jumătate, Fidel e botezat la Catedrala din Santiago (19 ianuarie 1935). În prezenţa mamei, naşii – Luis Hippolyte Hibbert şi Emerenciana Feliu – ţin locul tatălui, care nu-şi poate permite să-l recunoască. În consecinţă, Fidel Castro va fi trecut pe certificatul de naştere sub numele de Fidel Hippolyte Ruz, fiul lui Lina Ruz.

Tatăl nu e menţionat.
Catolic cu acte în regulă, Fidel Castro se întoarce la colegiul La Salle, unde îi are alături pe Ramon şi Raul, în vîrstă de 5 ani.
Cei trei se constituie într-un clan ale cărui isprăvi îi fac pe cei din conducerea Colegiului La Salle să-i exmatriculeze, la finele anului şcolar 1935.
Copii se pot întoarce, totuşi, la Biran. Angelo şi Maria au căzut la învoială. Soţia părăsită va primi o pensie anuală de 10000 de dolari.

Clanul Castro s-a reunit în casa de la Las Manacas.
Ramon, fratele cel mare al lui Fidel, se simte în elementul său. Nu-i place şcoala. E înnebunit însă după animale şi munca la cîmp. Raul, nici el prea atras de studiu, e trimis la o şcoală civică rurală din apropiere, condusă de armată.
Fidel nu se împacă de loc cu viaţa la ţară. Urmare a crizelor sale, părinţii îl trimit din nou la Luis Hibbert la Santiago, împreună cu sora sa, Angela. Să se pregătească pentru bacalaureat cu Mercedes Danger, o profesoară negresă, pasionată de meseria sa.

E momentul de destin al lui Fidel Castro.
Impresionată de inteligenţa copilului şi de patima sa pentru studiu, profesoara o convinge pe Lina să-l dea la Colegiul Dolores de Belen din Santiago ţinut de Iezuiţi. Astfel începe pentru Fidel Castro o perioadă excepţională din viaţa sa, care-l va pregăti pentru ipostaza de guerillos de mai tîrziu.
La Iezuiţi se obişnuieşte el cu disciplina militară, învaţă sacrificiul aproape inutil, trăieşte orele de reculegere. Îi sînt de mare folos pentru cariera sa exerciţiul oratoriei şi exerciţiile fizice epuizante. De asemenea, zilele întregi cînd trebuie să tacă.

În 1938, un alt moment de cumpănă pentru Clanul Castro:
Iezuiţii îi avertizează pe Lina şi Angel că nu-i mai pot ţine pe cei doi copii din cauza situaţiei familiale ambigui a părinților.
Divorţul dintre Angel şi Maria nu s-a pronunţat încă.
Deşi au deja împreună şase copii, Don Angel şi Lina Ruz nu sînt încă oficial căsătoriţi.
Din acelaşi motiv, călugăriţele de la Sacré-Coeur îi anunţă că trebuie s-o primească acasă pe Juanita – născută la puţin timp după Raul.

În vacanţe, Fidel Castro descoperă, umblînd prin ţinut, mizeria ţăranilor de care se simte tot mai atras.
Întîmplarea norocoasă vine de la cel pe care, în 1959, Fidel Castro îl va alunga din fruntea Cubei: Fulgerio Batista.
Fostul sergent stenograf din Banes (din ţinutul clanului Castro), e ales, în 1940, preşedinte al Republicii, după ce, practic, condusese Cuba ca şef al Armatei, după lovitura de stat a sergenţilor din 4 septembrie 1933.
Noua Constituţie, instaurînd democraţia parlamentară, permite divorţul, inclusiv prin consimţămînt reciproc.
Don Angel se poate, în fine, căsători legal cu Lina Ruz.
Iar Fidel Castro şi ceilalţi fraţi şi surori capătă legitimitate.
Drept urmare, Fidel Castro merge la Colegiul iezuit de la Belen, la Havana, instituţie de elită a Republicii: 2000 de elevi, din care 200 de interni, instalaţii de lux, terenul de baschet, arenă de base-ball, echipament de laborator ultramodern.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *