Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Am demontat pas cu pas toate aranjamentele, toate manevrele politice ale FSN-ului în 1990

Domnule Cristoiu, cum se vede momentul 12 ianuarie 1990? A fost un moment istoric ratat?

Da, 12 ianuarie a fost un moment istoric ratat. Căderea lui Mazilu şi supravieţuirea lui Iliescu şi a lui Roman. A fost numai o chestiune de capriciu al istoriei.

A fost şi o bătălie a agenţilor străini? Mazilu – CIA, ceilalţi – KGB?

Da, a fost şi o bătălie a agenţilor.

Ce se ascunde în spatele lozincii „Moarte securiştilor!“ pe care a strigat-o Mazilu?

Dumitru Mazilu rămîne un personaj misterios. A fost o dată la mine cînd eram la „Expres Magazin“. Am văzut şi intervenţia lui, pe casetă, la Comitetul Central. Totuşi, primul care a zis „Jos comunismul!“ el a fost.

El a făcut prima proclamaţie FSN. Apoi locul de ideolog a fost luat de Silviu Brucan.

Silviu Brucan, eminenţa cenuşie, venea dinspre Est, dinspre Moscova şi cred că infiltrarea comunistă era mult mai mare decît infiltrarea americană.

Cele două decrete din 12 ianuarie 1990 intră în acest scenariu.

Ei le-au dat în stilul lor tipic, ca să scape de presiunea mulţimii. Ca dovadă că după asta au revenit. Nu e singura dată în primii ani postdecembriști ani cînd Iliescu şi echipa fac ceva şi apoi revin.

Revoluţionarii – Dincă, de fapt – l-au obligat pe Iliescu să semneze decretele.

Am văzut la televizor acea faimoasă confruntare. Nu credeam că Mazilu se va rupe de ei. De fapt, începuse campania din „România liberă“ şi cei doi, Roman şi Iliescu, s-au desolidarizat de Mazilu.

Mazilu – securistul…

Da, normal! Dacă a fost profesor la şcoala securităţii de la Băneasa, nu putea să nu fie…

Totuşi, ce se ascundea în spatele acelei lozinci „Moarte securiştilor!“?

Misiunea principală a unui agent sau a unui serviciu străin de informaţii este să distrugă o reţea internă; probabil că asta a vrut. Probabil că asta făcea să crească isteria celor din Piaţa Victoriei. Probabil că asta făcea să crească isteria celor din Piaţa Victoriei.

Opoziţia politică, anticomunistă a dat primul semn că există în 28 ianuarie 1990. Nu?

A fost un moment pe care l-am trăit din plin. M-a surprins extraordinar… Masele de demonstranţi din Opoziţie veneau de pe Magheru…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *