Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Ceauşescu îşi atrage ura aşa-numitei aristocraţii a nomenklaturii staliniste

Ajuns la Găgeşti pentru un popas de două nopţi şi o zi, pun la punct, prin stilizare, eseul despre Ion Iliescu trimis de Ceauşescu la Şcoala vieţii, în iulie 1971.
Varianta luată la mînă e cea tipărită deja în revista Historia din ianuarie 2011.
Cele opt luni care mă despart de ultima variantă a textului au jucat rolul unei depărtări de mine pînă la înstrăinare.

Revăzîndu-l ca pe un text al altuia, simt nevoia să-l rescriu.
Atîtea stîngăcii stilistice, atîtea momente de caznă îi descopăr!

Nu e singurul caz în care un text şlefuit mai demult mă aduce la disperare prin slăbiciunile descoperite la o nouă lectură.
Timpul nu-mi permite să-l rescriu pur şi simplu. Mă resemnez să-l îndrept ici-colo – convins că înainte de a ajunge la tipar îmi va mai trece prin mînă – şi să adaug comentarii menite să-l îmbogăţească şi să-l facă şi mai amplu, repetînd o manie care m-a surprins la Camil Petrescu:
Cea de a spori numărul de pagini scrise la noua stilizare a unui text.

Adăugirile au drept scop să facă pentru cititorul de azi mult mai convingătoare teza cheie a eseului:
Nici una dintre măsurile luate de Ceauşescu în cazul activistului Iliescu nu sînt dezastre de destin, cum se zbate să ne înşele mai noul monarhist.

Sînt toate, inclusiv căderea în funcţia de director de editură, măsurile unui Nicolae Ceauşescu supărat. Supărat însă pe un membru al nomenclaturii, unul de-al lui. Altfel spus, Ion Iliescu e plasat în diferite posturi fără ca vreunul să însemne zvîrlirea dincolo de lumea privilegiaţilor.

O astfel de nuanţă scapă însă cititorului de azi, puţin sau chiar de loc familiarizat cu legile după care funcţiona regimul Ceauşescu.
A o face cît de cît convingătoare reclamă un efort intelectual.

Dintre adăugările la textul din revistă, două mi se par mai importante, în stare, poate, de a se constitui nuclee pentru viitoare eseuri de sine stătătoare:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

5 comentarii pentru articolul „Ceauşescu îşi atrage ura aşa-numitei aristocraţii a nomenklaturii staliniste”

  • Maestre ,tutunul dauneaza grav sanatatii.

  • ehei domnule cristoiu; il avm pe ceausescu acm prite noi,si el se numeste ponta.a-ti observat ce se intampla in ultimul tip?”” justita a inceput sa fuctioneze decad au veni noi la putere”” si eu daca as-i vrea sa ajung presedite ,as-i vrea sa scap de baroni lui nastase si sa-mi aduc baroni mei.

  • E BINE CA V-ATI DUMIRIT CHIAR SI ACUM MAESTRE !… Dupa 24 de ani de la caderea dictatorului ! „LEGENDA” de fatada proletcultista facuta lui Ion Ilici Iliescu era cultivata cu mare atentie in interiorul nomenklaturii prin intermediul „abilitatiilor” Securitatii a ofiterilor indoctrinati si specializati in „chestiunea dizidentiei” ! Vechiul „plan Valev” functioneaza si azi si operatiunile tip „Vorkuta” n-au incetat ! Deunazi , la ceas de seara , m-am intalnit cu un „dizident” din sistem care m-a facut sa-mi inghete gandurile acum in prag de primavara ! Tocmai a sosit din zona transnistreana – via Basarabia si m-a sesizat ca treaba aia de care s-a legat Traian Basescu …”cu gurile Dunarii” si reocuparea Lituaniei , Estoniei si Letoniei nu ar fi tocmai o gogoasa asa aruncata peste gardul N.A.T.O. in tarina noastra strabuna !(?) Am sesizat si fluxul de stiri „facut in fel si chip” insa „dizidentul” a precizat faptul ca „(…) Putin e grozav si isi urmeaza cu precizie planul de refacere a intereselor in fostul spatiu ex-sovietic al fostei U.R.S.S. (…) ” ! M-a mai avertizat cu privire la sindicate … atat cele din Ukraina si Basarabia dar si de pe la noi ! Inca n-am scos materialul de pe reportofon dar … deocamdata „no comment” ! Eu am atras atentia cu niscaiva zile in urma ca …Putin nu se va opri ! Ramane de vazut … care-i faza urmatoare ! Desi lucrurile par a fi insailate … in realitate sunt atinse „cu precizie germana si tehnica americana” … Romania abia scoate oile din saivane … cu gand de a ajunge la pasunile alpine ! In rest numai de bine … Cu drag,onoare si consideratie … *MultaViata* *Lupul*Alb*GetoDac* *Vicentiu*I*Voiculescu* *Zamolxienii*Zegetini*

  • Ceausescu dictator,o prostie cit casa,Trujilo dictator(„beti apa de la acest izvor datorita presedintelui Trujillo;Trujillo pe Pământ, Dumnezeu în Rai”).Arunca rivalii din avion fara parasuta.Iliescu mutat la Timisoara,era in „raiul” Romaniei numai daca va ginditi la Comtim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *