Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan

16. La alegerile din 20 mai 1990 Ion Iliescu l-a avut drept contracandidat pe Nicolae Ceaușescu

Pe această lipsă de moralitate a lui Roman se poate clădi ceva?
Cum să spun?… Nu se poate clădi! Politica, se spune, are puţină legătură cu morala, oricum, nu cred că se clădeşte. După opinia mea, Petre Roman nu mai are viitor politic. N-are viitor pentru că adevărata revoluţie a început după decembrie 1989. Această revoluţie anticomunistă, care, pînă la urmă, a început să macine structurile anterioare. Ei, este lecţia aceea că revoluţia îşi devorează eroii – pe Iliescu, pe Roman, pe Măgureanu. Trebuie să vină o clasă politică absolută nouă, nici măcar opoziţia de acum. Probabil că lucrurile se vor schimba în momentul în care clasa politică se va înnoi complet. Nu va fi nici Coposu, nici Iliescu. Şi Iliescu, şi Coposu sînt uzaţi de bătălia politică. Să vină nişte oameni care nu pot fi acuzaţi decît că au fost pionieri sau UTC-işti, dar nu membri de partid. Sau că au fost la putere în această perioadă de trei ani.

Piaţa Universităţii a fost şi un prilej de propagandă politică?
Despre Piaţa Universităţii, Roman a spus că a fost o manevră ticăloasă. Cei de la putere au afirmat că a adus cele mai multe voturi FSN-ului. Este un mod cinic de a vedea lucrurile. Piaţa Universităţii nu a fost o acţiune politică. Nu şi-a propus să aducă voturi cuiva. A fost o mişcare morală, moral-politică. Nu se judecă viaţa politică numai în funcţie de rezultatul în alegeri. Iată, poţi să învingi şi pentru istorie să rămîi un idiot. În 1937, pare-mi-se, au învins liberalii. Dar, după aceea, au fost catastrofali. La noi s-a ajuns după Revoluţie la fetişizarea alegerilor electorale. Dacă Iliescu a învins, e un mare om? Nu aşa stau lucrurile. Poţi să fii un mare politician şi să pierzi alegerile în România. Pe mine cel mai tare m-au scîrbit în acea perioadă presa, ziarele guvernamentale, „Adevărul“ şi „Azi“, care inventau scenarii mizerabile, iresponsabile. Cum a putut Darie Novăceanu să gireze în ziarul său asemenea prostii? Cel mai mare adversar să fi fost, cînd vedeai astfel de mizerii scrise, spuneai redactorilor să se ducă la plimbare.

Un grup de Opoziţie a susţinut ca alegerile din 20 mai să fie amînate.
Sînt de acord. Alegerile s-au desfăşurat prea devreme. Nici nu-mi imaginez alt lucru decît să nu fi cîştigat zdrobitor FSN-ul. În România, totdeauna a cîştigat partidul de la putere. Spunea şi P.P. Carp – daţi-mi un guvern şi cîştig alegerile! Şi în perioada interbelică era la fel, rotativa guvernamentală fiind provocată de rege, care demitea guvernul, făcea altul, care organiza alegerile şi cîştiga. Se pare că o singură dată liberii au stricat regula. Deci era previzibil ca FSN-ul să învingă. Mai ales în situaţia de atunci…

Iliescu a avut contracandidat la alegerile din 20 mai?
Da, pe Ceauşescu, imaginea lui Ceauşescu…

(Din volumul Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan, editura Contraria, București, 1993)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *