Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cum am fost eu în Biroul Oval

3. Un bărbat protesta în fața Casei Albe, pentru că America nu-i monarhie

Marţi, 28 octombrie 2003, cînd urma să intrăm la Casa Albă, precauţiile ghizilor au fost însă justificate. Pentru că nimeni din Grup, ba chiar nici juna de la Ambasadă nu ştia pe unde e accesul la Aripa de Est, ne-am învîrtit de ne-a venit rău în jurul Casei Albe. Cîţiva inşi cu pălării mari, verzi, situate între cele de şerifi şi cele de pădurari, ne-au arătat, în fine, intrarea în aripa de Est a clădirii! Am pornit-o într-acolo tropăind. Jurnaliştii din presa scrisă n-aveau treabă! Trebuiau să aibă asupra lor doar pixul şi carnetul. Mai rău era pentru cei de la televiziune. Reporteriţele se opreau la fiecare chioşc dintre cele care vînd fleacuri cu Casa Albă, întrebîndu-se dacă să filmeze sau nu. Cameramanii dădeau fuga la faţa locului. Pînă la urmă, reporteriţa renunţa. La chioşcul următor, o lua însă de la capăt. Şi astfel cameramanii asudau degeaba sub povara camerelor de luat vederi, a trepiedelor şi a sacoşelor cu accesorii.

La poartă, ne-am dat seama că nu-i atît de simplu să treci dincolo de zăbrele pentru a ajunge pe mult visata peluză. La vreo cîţiva metri de intrare, se învîrteau în cerc, de parcă ar fi ţinut să vadă după cîte ture leşină de ameţeală, cîteva persoane de sorginte feminină. Judecînd după seriozitatea cu care ţineau în spinare nişte pancarte, erau nişte cetăţence în plin exerciţiu al libertăţii de a protesta. De cum s-au ivit la orizont camerele de luat vederi, au lăsat baltă învîrtitul şi au dat fuga spre noi. Am realizat, astfel, din nou că, pentru nişte cetăţeni care protestează, camerele de luat vederi sînt mai ceva ca o sarcină de fîn pentru o cireadă de viţei. Încercaţi să intraţi într-un grajd cu o sarcină de fîn! Dacă locatarii nu sînt bine legaţi, riscaţi să să nu mai ieşiţi de-acolo întreg. Abia cînd ne-am trezit luaţi cu asalt, ne-am prins că protestul lor avea o legătură indisolubilă cu noi. Sau, ca să fiu mai precis, cu ştirea că preşedintele Ion Iliescu se va adresa de pe peluză presei române. Din spusele celor trei doamne şi domnişoare, care ţineau acum pancartele pe umăr, ca pe nişte lopeţi, asistam la un protest împotriva recentei decizii a Guvernului român de a suspenda adopţiile. Am scăpat de ele mai greu decît de nişte tîlhari care-ţi ies în cale la mijloc de codru. Fiecare avea ceva de spus camerei de luat vederi. Pînă n-au trecut toate prin dreptul ochiului de sticlă, n-am putut face un pas mai departe.

Ne-a luat apoi în primire un bărbat scund, încălţat cu o sanda şi un bocanc. Respectivul nu ne-a lăsat pînă nu a repetat, special pentru presa română, mişcarea lui de protest. Mai întîi fluiera. Apoi slobozea un zbieret împotriva regimului republican. Susţinea că America ar trebui să fie monarhie. Între timp, cetăţencele s-au întors în capul străzii şi au prins iar a se învîrti în cerc, de astă dată ferm hotărîte să ameţească.

(Va continua)

(Din volumul În vestă, printre fracuri, editura Historia, 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *