Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dejun cu Vladimir Putin

13. Afacerea Lenin

S-a discutat mult timp dacă Lenin să fie sau nu scos din Piaţa Roşie. Unii au invocat drept argument pentru mutare nevoia noii Rusii de a dovedi c-a rupt-o cu trecutul comunist. Alţii s-au referit la nevoia oricărui mort de a-şi găsi odihna sub pămînt, în cimitir.
Pînă la urmă, Lenin a rămas în Piaţa Roşie.
Sau, mai precis, a rămas în apartamentul său din Piaţa Roşie – Mausoleul.

Nu ştim dacă Lenin va mai sta mult timp în Mausoleu. Poate că va fi mutat într-o noapte, pe şest, cum s-a întîmplat cîndva cu un alt mort viu: Iosif Vissarionovici Stalin.
S-ar putea, la fel de bine, ca el să mai rămînă în Mausoleu, fără drept de a primi vizite, deoarece ele sînt prea costisitoare pentru statul rus de azi.
Sigur e însă, că uitîndu-te la alcătuirea pe al cărei frontispiciu scrie cu litere aurite (slavone), Lenin, ar fi absurd să spui că mortul nu dă nici un semn de viaţă.

Oricum, deşi a fost acuzată de nostalgii bolşevice, noua Putere a fost mai mult decît inspirată păstrînd Mausoleul. Aprigul luptător împotriva capitalismului intrat în faza sa ultimă – imperialismul – a fost pus la lucru pentru triumful capitalismului în prima sa fază: cea e exploatării sălbatice.

Turiştii străini, cei care, odată cu persoana lor fizică, aduc în Rusia bunul cel mai de preţ al capitalismului triumfător – valuta –, nu se prea dau în vînt după biserici, palate, turle în formă de bulb de ceapă, statui de conţi şi busturi de contese.
Aşa ceva au din belşug în ţara lor.
În schimb, ei sînt morţi după monumentele şi simbolurile perioadei comuniste: Steaua Roşie din Turnul Spasky, fostul sediu al KGB din Lublianka, Crucişătorul Aurora de pe Neva (la Leningrad) şi, evident, Mausoleul lui Lenin.

Graţie Mausoleului, aşezarea cea mai filmată şi fotografiată din Rusia, Piaţa Roşie găzduieşte începuturile, chiar dacă timide, ale industriei turistice.
Industria grea de pe vremea lui Vladimir Ilici avea drept pilon industria constructoare de maşini.
Industria turistică din Piaţa Roşie de azi are drept pilon industria constructoare de flori şi poze.

Partea cea mai însemnată a producţiei de flori e destinată turiştilor sosiţi la Moscova special ca să prezinte ilustrului mort omagiile lor: comuniştilor, şi, în mare măsură, intelectualilor de Stînga. Ce mai rămîne se distribuie după cum urmează: nuntaşilor, din alaiul venit să se fotografieze şi, mai nou, să se filmeze lîngă zidurile Kremlinului, umăr la umăr cu mireasa; turiştilor bărbaţi, care au întîlniri mai mult sau mai puţin discrete cu frumuseţile moscovite; localnicilor, care merg la ghişeul unei instituţii de stat amăgindu-se că funcţionarul va muri de fericire la vederea florilor care, între noi fie vorba, nu sînt bune nici de dat la capre.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *