Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Eugen Mihăescu susține că Rusia va cîștiga Războiul. Eu nu cred

Marele grafician Eugen Mihăescu a publicat nu demult, pe siturile cristoiublog și cotidianul.ro un text publicistic de ținută intitulat Adevărul spus în șoaptă.
Adevărul invocat de Eugen Mihăescu?
Rusia va cîștiga Războiul cu Occidentul.
Acest adevăr nu poate fi spus decît în șoaptă – susține autorul –, pentru că la noi, în România, funcționează cenzura.

Eugen Mihăescu e un mare artist.
Marii artiști se definesc prin indiferența totală față de ceea ce spune lumea despre ei.
E această indiferență și o condiție a marii creații.
Nu ai cum rămîne în posteritate decît dacă ești un mare creator.
Și nu poți fi mare creator, dacă în actul creației te gîndești la ce-o să spună contemporanii despre opera ta.
Pentru că nu de puține ori, contemporanii au primit negativ o capodoperă.
Fie că le contrazicea viziunea lor tradițională despre artă, fie că li se părea că încalcă normele bunului simț comun.

De cînd îl știu Eugen Mihăescu a fost un rebel față de cei de la Putere, față de adevărurile de a gata, față de ordinea de lucruri stabilită. Așa se explică, de exemplu, implicarea sa activă pro-sârbă și anti NATO din timpul agresiunii împotriva Belgradului.

Denunțarea lui Vladimir Putin pînă la caricaturizarea imbecilă, tratarea rușilor de azi drept niște sălbatici ajunși în Ucraina direct din comuna primitivă, cântarea Ucrainei ca fiind un exemplu de stat de drept, de democrație și de libertate a presei – sînt cîteva din locurile comune ale presei noastre transformate în meterhana de război.

Eugen Mihăescu îndrăznește să spună că Ucraiana sovietică ne-a răpit Bucovina de Nord și că în postcomunism a fost o asupritoare a minorității românești.
Eugen Mihăescu îndrăznește să-și exprime admirația față de Vladimir Putin, să elogieze pe ruși și să susțină că Rusia va cîștiga în Războiul cu Occidentul.
Numai că – afirmă el în tableta Adevărul spus în șoaptă – acest adevăr al lui – precizez – nu poate fi spus în România de azi decît în șoaptă.

Publicîndu-i tableta, m-am gîndit să-l invit la emisiunea mea de interviuri Față-n față cu Ion Cristoiu, pentru a-i da posibilitatea să-și spună Adevărul în gura mare.
Și l-a spus.
Și despre Joe Biden pe care-l vede ca o caricatură îmbătrînită.
Și despre admirația sa față de Vladimir Putin în care vede un Salvator al Lumii de la decadența susținută de Occident.
Și despre încîntarea pe care i-a stîrnit-o vizita la Moscova ca senator al României.
Și despre faptul Rusia va cîștiga acest Război.

Despre această ultimă susținere în cadrul interviului a avut loc următorul dialog:

„I. Cristoiu: Eu vă întreb încă o dată: Adevărul, despre care spuneți că ar trebui spus, nu în șoaptă, este care? Că, pînă la urmă, în cazul acestui război, sunteți de acord că este între Rusia și Occident, va învinge Rusia?
E. Mihăescu: Da, bineînțeles.

I. Cristoiu: Eu nu cred. E dreptul meu să nu cred.
E. Mihăescu: Vom vedea, dar bineînțeles, tot respectul.

I. Cristoiu: Sunt întru totul de acord cu ce spuneți dvs. că fiecare avem dreptul să spunem adevărul cu voce tare. De ce în România acest adevăr, al dvs., trebuie să-l spunem în șoaptă?
E. Mihăescu: De vină e nenorocirea ce a fost, că șopteam cînd ne întâlneam…

I. Cristoiu: Și cum de s-a ajuns să-l spunem în șoaptă, într-o presă liberă, asta vă întreb.
E. Mihăescu: Păi nu mai e presă, nu mai e liberă. Atîta vreme cît eu nu pot să ascult Russia Today, că e tăiată, și orice fel de informație, mai rău decît pe vremurile alea, mi se pare o aberație. Este ceva nemaipomenit.

I. Cristoiu: Încă o dată, cum s-a ajuns la mecanismul ca, după 30 de ani, să spunem ceva în șoaptă, cînd… în 90 nu spuneam în șoaptă.
E. Mihăescu: E vina noastră, pe undeva. Românul ajunge să șoptească ceva, se teme. ”

La o nouă întrebare a mea, interlocutorul a răspuns:

E. Mihăescu: Occidentul pe care-l cunosc bine, că am trăit 30 de ani acolo, e pierdut. El (Dumnezeu) nu va lăsa ca Rusia să fie pierdută. Eu aș vrea să trăiesc pînă la primăvară sau la vară, sau la anul ori peste doi ani, cînd va cîștiga Rusia.

Esența interviurilor practicate de mine de ani întregi constă în faptul că mă limitez la a pune întrebări.
Deși nu de puține ori știu mai multe lucruri decît interlocutorul, deși eu însumi sînt comentator profesionist al vieții și prin urmare am păreri exprimate în public, evit din răsputeri să vorbesc în locul interlocutorului.

Misiunea mea e să pun astfel de întrebări încît interlocutorul să se dezvăluie.
Și evident să-l ascult atent.

La fel s-a întîmplat și în cazul interviului luat lui Eugen Mihăescu.
M-am mulțumit să replic:
Eu nu cred.
Important era pentru telespectatori să vadă argumentele lui Eugen Mihăescu și nu argumentele mele.

Profitînd de ipostaza de istoric al clipei, voi spune de ce nu cred eu – și sînt sincer convins de asta – că Rusia va cîștiga Războiul din Ucraina.
Și voi aduce drept argumente pe cele invocate acum opt luni, mai precis în 25 februarie 2022, după declanșarea Războiului în comentariul publicat pe cristoiublog.ro sub titlul:
Rusia nu-i America. De aceea ea n-are cum să cîștige un Război pe care l-a declanșat inutil America.

Textul meu e lung. Poate fi citit în întregime accesînd cristoiublog.ro, ediția din 25 februarie 2022.
Pentru replica dată lui Eugen Mihăescu – Eu nu cred că Rusia va cîștiga Războiul – mă mulțumesc să reproduc aici deosebirile dintre intervențiile Americii din postcomunism și intervenția Rusiei din februarie 2022:


„Sînt publiciști care, la ora actuală, pentru a justifica intervenția Federației Ruse, amintesc de intervențiile Americii împotriva unor țări suverane, membre ale ONU. Nu de asta am trecut eu în revistă ceea ce s-ar putea numi precedente ale intervenției în Ucraina.
Am făcut asta pentru a arăta că prin intervenția în Ucraina Federația Rusă imită pînă la virgulă intervențiile Americii în diferite zone ale globului. (….)

Din nefericire pentru Vladimir Putin Rusia nu e America.
Din această cauză, ceea ce a mers Americii nu va merge Rusiei.

Să trecem în revistă marile deosebiri dintre cele două țări în chestiunea intervențiilor.
Prima și cea mai importantă constă în faptul că America este o superputere planetară din toate punctele de vedere – inclusiv economic – în timp ce Rusia e doar o Putere militară.

Pentru că, în cazurile atacurilor anterioare, Marea Putere atacatoare n-a făcut-o din disperare. Cînd a atacat Serbia, Irakul, Afganistanul, Libia, Statele Unite ale Americii nu și-au jucat locul și rolul în lume. Altfel spus, America n-a atacat țările respective pentru a recîștiga un loc pierdut la masa lumii. Indiferent că ataca sau nu America rămînea aceeași:
Unica superputere planetară, Noul Imperiu Roman.

Nu acesta e cazul Rusiei. De la începutul Crizei Ucraina nu ostenesc a avertiza că în cazul Rusiei n-avem de-a face cu o Mare Putere care vrea prin atacarea Ucrainei să-și mai adauge un bătut cu pumnul în masă. În cazul Rusiei avem de-a face, ca și în cazul Germaniei dinaintea celor două războaie mondiale, cu o Mare Putere decăzută la statul de Putere pur și simplu care încearcă, prin intermediul Războiului, doar prin intermediul Războiului, să obțină sau să reobțină un loc la masa marilor Puteri. Ocupată cu urmărirea evenimentelor din teren, lumea n-a citit cu atenție Discursul lui Vladimir Putin prin care justifica atacarea Ucrainei. Are peste 23.000 de cuvinte. Ar fi fost de așteptat ca întregul discurs să se refere la Ucraina. Nu de alta, dar discursul avea menirea de a justifica atacarea unei țări europene precum Ucraina în plin secol XX.

95% din acest Discurs este consacrat Americii. America, superputerea care – spune Vladimir Putin, învingătoare în Războiul Rece, și-a impus dominația asupra Lumii. America pe care Putin o poreclește Imperiul minciunii. Rechizitoriul la adresa Americii e făcut și pentru că sună bine în urechile Chinei, ca și în urechile unor Puteri Europene Rechizitoriului făcut Americii ca Imperiu al Răului pe planetă îi urmează un lung șir de acuzații, tot la adresa Americii, pentru ceea ce președintele rus numește încercarea de a sugruma și distruge complet Rusia. În acest efort, Ucraina e considerată de Vladimir Putin un simplu instrument al Americii în efortul de a îngenunchea Rusia. (…)

Fără să vrea, în Mesajul către Națiune din 24 februarie 2022, Vladimir Putin dezvăluie izvorul din adîncuri al intervenției în Ucraina:
E un mijloc nu de a contracara un atac din partea Ucrainei (Ucraina nu-i Germania), ci de a obliga America și Occidentul aliat Americii să îi dea Rusiei un loc la masa marilor puteri, după ce, prin prăbușirea URSS, Rusia a fost alungată de la această masă.

Discursul ne atrage atenția asupra uriașului pericol pe care-l reprezintă Rusia din ultima vreme. Înarmată pînă-n dinți, posesoare de arsenal nuclear, Rusia a atacat Ucraina pentru a obliga Occidentul să-i recunoască dreptul de a ocupa un loc la masă. Acest motiv deosebește intervenția Rusiei de intervențiile Americii de după 1990.

Mai există alte cîteva motive:

1) America a avut grijă de fiecare dată să realizeze o Coaliție internațională.
Rusia n-are nici o Coaliție. Nici măcar China n-o ajută declanșînd un atac în Asia.

2) America n-a fost disperată să cîștige războaiele respective.
Rusia își joacă în Ucraina ultima carte.
Din cîte se vede, ea a pariat pe un război fulger. Nu putem ști dacă i-a reușit. Nu putem ști dacă nu cumva Ucraina a mimat înfrîngerile din prima zi, urmînd, în zilele următoare, să contraatace. Dacă intervenția depășește 72 de ore, Rusia a pierdut.

3) Admițînd că Rusiei îi reușește invazia. Că intră în Kiev și că îl răstoarnă pe Zelenski. Președintele Ucrainei n-are imaginea lui Saddam Hussein. Cum poate să creadă Rusia că Zelinski va avea soarta lui Saddam Hussein?

4) America și-a pregătit mediatic fiecare intervenție. Rusia e moartă la acest capitol. Intervenția a fost atît de neașteptată, fără o anume pregătire a opiniei publice mondiale, încît ea e condamnată de întreaga planetă. Pînă și de aliații Rusiei evită să accepte public intervenția.

5) În Irak, de exemplu, America a avut, în paralel cu soluția militară, soluția politică. Răsturnarea lui Saddam Hussein s-a făcut în numele democrației care trebuie să ia locul dictaturii în Irak. Invazia a fost prezentată ca un mijloc de a scăpa poporul irakian de dictatură. Discursul lui Putin se referă doar la pericolul întruchipat de Zelinski pentru Rusia și nu pentru Ucraina. Rusia n-are decît soluția militară. Admițînd prin absurd că regimul Zelinski e răsturnat, Noul regim, instalat de Rusia, nu va fi recunoscut de nimeni pe planetă.

Am comparat intervenția Rusiei în Ucraina cu intervențiile Americii în Irak, în Libia, în Afganistan pentru a semnala gravitatea pericolului pentru pacea lumii.
Intervenția Rusiei, avînd drept scop recîștigarea locului la masa marilor Puteri, e un eveniment care nu poate avea decît două rezolvări:

  • a) Sau Marile Puteri, îngrijorate, acceptă redeschiderea dialogului.
  • b) Sau Marile Puteri se confruntă militar direct cu Federația Rusă.

Prima soluție e imposibilă. N-a fost ea o soluție înainte de intervenție, cum să fie acum după intervenție?
A doua soluție e evitată de America și NATO.

Calculul Occidentului e simplu.
Intervenția Rusiei va fi un eșec.
Fie prin contraatacul Ucrainei, fie prin împotmolirea într-un război la sol.
Se creează astfel condițiile pentru înlăturarea lui Vladimir Putin chiar de ai lui. Nu de cei din Opoziție, ci de cei din Sistemul Puterii.

Indiferent dacă Vladimir Putin rămîne sau nu la Kremlin, un lucru e sigur:
Rusia e condamnată să piardă nu numai Războiul în Ucraina, dar și Statutul de Mare Putere militară.
Pentru că Rusia nu-i America. ”


Au trecut de atunci opt luni. Continui să susțin că:

  1. a) Marile Puteri nu vor accepta redeschiderea dialogului cu Federația Rusă.
  2. b) Că eșecul va consta în împotmolirea într-un război la sol.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Eugen Mihăescu susține că Rusia va cîștiga Războiul. Eu nu cred”

  • Cred ca ceva nu este in regula. Dupa umila mea cunostinta Moscova a fost asediata-cucerita de trei ori. De tatari, de polonezi, de francezi si aproape de germani. Dupa fiecare astfel de incercari rusia a iesit invingatoare.
    Acum situatia este putin schimbata, avind in vedere tehnologia actuala. Moscova era amenintata direct de inarmarea ucrainei de catre nato. Ma intreb ce trebuia sa faca rusia ? sa accepte sau sa riposteze? A ales.
    Se pune problema cine cistiga sau cine pierde. Sigur va pierde o buna parte din statele europene, sigur va conduce la un dezastru uman,social si economic in ucraina, sigur vor fii foarte afectate semnificativ toate statele vecine cu ucraina.
    Rusia va avea si ea de platit, dar invatata cu greul se va descurca.
    Nu este sigur daca SUA va avea vreun cistig militar, economic, politic. Acuzatia ca a intretinut un conflict nu va fii uitat prea curind de insasi cetateni ei si nu numai, ce vor trebuii sa indure o serie de restrictii pe care nu le-au dorit.
    Posibil ca singurii avantajati sa fie super populatele tari China si India. Fiecare cu avantajele lor.

  • Buna seara,
    Daca citim un pic din Taylerand am avea in minte un imperiu al Frantei sub Napoleon Bonaparte care conducea cu o mana de fier si aparent inexpgnabila tot continentul European din Portugalia -dinastia Braganza, Spania dinastia Bourbonilor care tremurau si incercau efectiv sa anticipeze toanele sefului de la Paris si pana in Estul indepartat adica pana la Moscova al carui tar Alexandru I era timorat de bataliile pierdute de armatele sale tariste in fata coriscanului. Insa aceasta idila a continentului european condus de un singur suveran atotputernic avea sa inceapa sa sfarseasca in anul 1808 cand are loc o intalnire intre Napoleon si Alexandru Ia Erfurt pentru semnarea unui tratat impotriva Marii Britanii . Iar ditamai tarul Alexadru I era informat ca putea avea soarta capcanei intinse de Napoleon conducerii regalitatii spaniole- cu patru luni mai devreme fusese arestata familia conducatore a Spaniei si trimisa la pastrare intr-un castel din Franta , insa factorul impredictbilitate sau ironie ara a facut ca la acel moment sa fie comis actul de tradare al fostului ministrului de externe francez Taylerand. Urmarea, un sir de razboie interminabile pe intreg continentul european si in 6 ani Imperiul lui Napoleon era istorie si armatele tariste defilau prin Franta , dar asta este istorie.
    Fireste un carcotas ar putea sa spuna ca Imperiul lui Napoleon Bonaparte nu este acelasi lucru cu UE de astazi insa tare ma tem ca fiecare decident din tarile UE vrea sa aiba si el un pret infinit mai mic de achizitie de gaze sau materii prime din F. Rusa post conflict din Ucraina si asta este pe langa un patriotism moderat as spune si o garantie a avea concurenta pe piata muncii si a nivelului de trai dupa modelul patentat de Angela Merkel, dar speculez bineinteles.
    Asa ca la intrebarea dumneavoastra despre continuarea conflictului si cine va castiga/pierde ar trebui sa ne intrebam in prezent cine joaca rolul lui Taylerend si pentru ce tabara, poate fi chiar de la Moscova sau de ce nu poate chiar din zona UE !? Complexa si dificila intrebare domnule Cristoiu !!

    • …creca e mai complicat.
      chiar si ‘taylerend’ s a dezvoltat in stil fibonacci, intre timp:))
      cine stie cum arata el azi 🙂
      ( asta daca analogia are fundament, evident )

  • M-am plimbat de curind prin Franta si Germania. Prin orase si sate. Nici urma de crize de razboi, criza energetica sau deranj. Highway-urile pline de tiruri din toate tarile EU carind marfa. Taranii stringeau recolta linistiti. Turisti viziteaza orasele, terase pline. Multe masini pe sosele, ca si cum pretul la benzina nu s-a marit. La fel si prin Elvetia, dar aia oricum nu au probleme. Nu vad decit imbecili la TV in Romania propovăduind apocalipsa in EU…ce-i nou?

  • Eugen Mihaescu n-a spus doar ca doreste sa mai traiasca pana la primavara ca sa apuce momentul cand Rusia va invinge. El a continuat: …si sa-i vad pe alde Gadea si Radu Tudor grabindu-se sa plece, agatandu-se de ultimele elicoptere americane, ca la retragerea din Kabul! Indiferent de parerile noastre despre Rusia sau America, imaginea in sine e de o plasticitate demna de talentul marelui grafician si academician!

  • ”este clar că unele părţi ale producţiei cele mai energofage vor fi delocalizate”

    :)))
    pai nu mai merge asa, ca asta era valabil pe vremea Globalizarii, or noi deja sintem pe Marele Reflux

  • Domnu’ Cristoiu,

    Cateva observatii:
    1. Din pacate faceti o greseala elementara cand sustineti sus si tare ca Rusia e in „razboi” cu Occidentul, cata vreme nici una dintre parti n-a declarat oficial asa ceva. Sigur, puteti face oricate argumentari (sa nu le spun sofisme ca va suparati!), dar cata vreme „razboiul” il pot decide doar oficialii (iar dupa cum bine stim, si unii si altii evita sa faca asta) oricate argumente veti aduce, nu rezolvati nimic. Cel mult puteti demonstra ca si Rusia si Occidentul se joaca de-a cuvintele.
    2. Ca Rusia nu ar avea aliati, ramane de vazut. Pana acum Rusia s-a descurcat foarte bine cu toti „aliniatii” SUA (sic!), iar la ora asta EU e pe butuci. Daca „jocul” de-a cuvintele v-a mai continua, Rusia castiga cel putin razboiul cu EU, fiindca bugetul EU pentru jocu’ asta de-a alba-neagra e pe terminate si va trebui fie sa se retraga din „aliniament” fie sa declare oficial razboi Rusiei ca sa-si redirectioneze toate bugetele doar spre razboi.
    3. In noiembrie sunt alegeri in USA si s-ar putea sa apara surprize.
    4. China poate ataca Taiwanul oricand. Eu unul chiar ma astept la asa ceva fiindca o ocazie mai buna ca asta nu va mai prinde prea curand. Iar daca pierde trenu’ asta, indiferent cum se termina „operatiunea” din Ucraina pentru Rusia, in mod sigur ca pentru China va fi mai greu s-o faca intr-un viitor.
    5. Dincolo de arme si munitii, un element decisiv in castigarea unui razboi sunt resursele umane. Sa nu uitam ca nici Rusia si de curand nici SUA n-au putut castiga razboiul cu Afganistanul, o tara care in afara de motivatia religioasa nu prea are ce opune unei super-puteri inarmata pana-n dinti. Si totusi…!…
    6. Din cate inteleg, invitatul dvs. fix pe acest argument se bazeaza cand sustine ca Rusia va castiga, fiindca Rusia are o motivatie profund religioasa, pe cand ideologia progresista occidentala e un talmes-balmes pe care occidentalul de rand nu si-l poate asuma. Dovada sunt ultimele alegeri din EU in care oamenii au votat tot ideologiile clasice, in timp ce bla-bla-urle progresiste, desi sustinute puternic de la „centru”, au fost invinse.

    • D-le Cristoiu cititi Profetiile Parintelui Elpidie Vagianakis din Rodos. Le gasiti pe Google. Rusia va castiga razboiul pentru ca acest razboi este un razboi intre LGTB mondiali si Biserica Ortodoxa a lui Iisus Hristos. Restu-s povesti de adormit cei care au creierul incastrat in televizor si pun botul la propaganda mondiala aflata in mainile verilor lui Zdrelinsky. Saracii occidentali din NATO nici nu gandesc ce arme neconventionale au rusii?Cand le vor volosi va fi prapad. Pana atunci toate cele bune.

      • In ultimul dumneavoastră editorial video , vă întrebați cum de a două zi Rusia a aflat tot traseul „Camionului cu explozibil” la nici 24 de ore și vă mirați pe bună dreptate cum de au reușit să treacă pe podul Rusiei in plin război tot dumneavoastră vă mirați cum de Ucrainienii nu au aruncat o piatră in timpul referendum-ului …… păi ce motiv mai bun și justificare mai sănătoasă să ataci Kievul (e adevărat că a fost atacat chirurgical microscopic 10 morți ) :))) înseamnă ce ce au atacat nu avut nici paznici numai vorbim de angajați și pac dintr-o dată vorbim că numai au curent că închid oțelării ….pe un site ProRus scria că încă 5-8 rachete și gata rămâneau in frig definitiv pentru următoarele 4-6 luni ….de ce îl numesc televiziunile Teatru de Război ? Știind foarte bine ce a fost Revoluția din 89 ….aveam 7 ani și stăteam într-un cartier care era lângă o bază militară noaptea mergem pe burtă prin casă se auzeau focuri de armă îngrozitor … dimineață mă trezeam liniște …. NOAPTEA teroriști focuri afară … și așa am crescut cu întrebarea „de ce teroriștii apăreau doar noaptea ? … și așa am ajuns să văd și să revăd toate filmările de la revoluție ………a fost o mare păcăleala ….. In Ucraina miroase rău a Teatru …acum mă întreb oare in Serbia In Syria etc nu a fost la fel ? …. și nu vreau să incep cu exemple de Firme Cola si Pepsi Adidas si Puma toate americane …. In Fond Rușii si Americanii au împărțit Germania :))) chiar nu se înțelegeau decât când era vorba să împrumute pe Ceaușescu cu FMI -ul ? Câteodată am impresia că știți bine lucrurile astea dar câteodată mă gândesc ca studiați atât de mult ceea ce scrie încât le scăpați din vedere

  • Domnul Eugen MIHAESCU are dreptate
    Iată de ce
    Rusia are cea mai mare rezerva de aur a planetei vinzarea a 25% este suficientă ca Rusia sa trăiască peste un an. Cred ca au sa fie si cumpărători
    Rusia are cele mai mari rezerve de materii prime esențiale in exploatare mai au si altii dar doar prospectate
    Rusia este fabricanta atit a materialului militar cit si a muniției pe care o foloseste
    Un prost calculase zilele trecute ca a costat Rusia intre jumătate de miliard si un miliard cele 85 de rachete trase. Probabil el a înmulțit prețul cu care Rusia vinde cu nr de rachete folosite. Nu cred ca sunt multi care stiu exact prețul de intern de producție al acestor rachete
    Resursa umană a Rusiei depășește capabilitățile NATO ale Americii si Europei de a mobiliza
    Pina in acest moment Rusia a folosit in mica măsura militari adevărați in Lugansk si Donețk au luptat “gărzile patriotice” proruse
    Conștientă de posibilitatea unei intervenții masive occidentale a ținut in rezerva aparatele de lupta elicopterele etc. Acesta este si motivul pentru care stiind toate astea NATO doar da din gura
    Intr-un razboi care pe care
    America trăiește pe datorie sau tipărește moneda
    In acest moment tipa la UE sa dea banii promiși ucrainei ca sa pota sa plătească livrările americane
    In mare masura fiecare obuz tras in Ucraina vine din import
    Cu infrastructura electrică si feroviară distrusă nu se mai pot mișcă nici trupe nici tehnica nici muniție
    Peste doua luni cind occidentalul in loc sa se scoale sa merga la serviciu are sa fie obligat sa stea toata ziua in casa la 16 grade pentru ca si-a pierdut locul de munca dorinta de a sprijini Ucraina are sa fie maxima
    Intre timp nu numai aici la mine ucrainienii incep sa isi dea in petec ceea ce face si mai greu suportabila prezenta lor
    Duminica are loc congresul partidului comunist chinez este posibil ca imediat dupa asta America sa aiba de ales intre Ucraina si Taiwan
    Este posibil sa gresesc dar este putin probabil avind atuurile Rusiei ca Rusia sa piarda

  • Acest conflict a clarificat care e situația Europei față de SUA. O să-mi spuneți că este normal, fiincă majoritatea țărilor din Europa sunt în NATO dar totuși gândiți puțin…
    –––Să numărăm de exemplu câte baze militare americane sunt în Europa:
    în Regatul Unit 5, în Germania 15 (!!), în Belgia 2, în Olanda 2, în Italia 7, în Serbia/Kosovo 1, în Bulgaria 4, în Grecia 1, în Turcia 2.
    –––SUA are de asemenea un număr semnificativ de focoase nucleare palsate în Europa (pe lângă capacitățile nucleare ale Franței și Marea Britanie)
    Astăzi, conform unor estimări neoficiale, SUA au în jurul valorii de 250 de focoase desfășurate în Italia, Turcia, Germania, Olanda și Belgia.
    Sunt baze militare aeriene nucleare la Lakenheath (Marea Britanie), Volkel (Țările de Jos), Kleine Broggle (Belgia), Buchel (Germania), Ramstein (Germania), Ghadei Torre (Italia), Aviano (Italia) și Incirlik (Turcia).
    Bazele de aer cu seifuri nucleare în stare de îngrijire sunt în Norvenich (Germania), Araxos (Grecia), Balikesir (Turcia), Akinci (Turcia).
    „Germania are cele mai multe arme nucleare din SUA cu potențialul de stocare a mai mult de bombe 150. Toate aceste arme pot fi mutate în alte baze sau în alte țări, dacă se dorește.” (WBW)
    –––SUA a plasat un sistem antirachetă Aegis în România și Polonia.
    –––Trupele militare atât din SUA cât ți NATO staționate în baze efectuează periodic mari exerciții militare cu tot armamentul posibil pe usacat, pe mare și în aer.
    *
    Acum închideți ochii și imaginați-vă harta. Seamănă acest continent cu un continent pașnic care-și dorește pacea? Sau seamănă cu o tabără militară cu multe redute?
    Da, am fost de la sfârșitul celui de al doilea Război Mondial într-o permanentă stare de război fără să știm, am fost cum se zice cu arma la picior. Senzația de pace stabilă a afost o iluzie pentru cetățeni indusă de politicieni.
    Acum înțelegem de ce UE ascultă orbește de America fiindcă America consideră că i se cuvine.
    Și Rusia ce să facă? A averizat mereu că nu vrea NATO lângă ea.
    În fond și Rusia a cîștigat războiul împotriva Germaniei naziste, are aceleași drepturi ca și SUA asupra Europei, doar că ea a renunțat la bazele militare plasate în Germania, Cehoslovacia și Polonia. S-a retras cu totul în 1989. Americanii nu, le-au înmulțit!
    Chiar dacă acum de va înceta acest război într-un fel, problema va rămâne in stand by.
    Statele europene trebuie să-și rezolve singure problema de vasalitate față de America și asta repede fiindcă în momentrul de față nici construcția unei Uniuni Europene nu mai are nici un sens.
    Toată lumea a văzut acum clar că UE nu este decît o anexă a SUA.

    • lumea e deja mpartita n doua,
      partea pe care a picat ‘europa’ e Vestul,
      iar Vestul e unipolar.
      asa e el! or mai fi ceva amanunte, la intersectia dintre cei doi poli ai lumii, daca or mai fi!, insa…intre ue si rusi va exista din ce in ce mai putina intersectie.
      teoretic!, evident :))

  • 1.Nea Ioane, războiul asta nu-l va câștiga nici rușii și nici ucrainienii…va ramâne inghețat și atât!
    2.Observ că încerci să treci in tabăra lui Zdrelinski…

  • capabilitatea chinei de a accesa Taramul Cuantic o cautam in istoria ei. facand asta o descoperim in vremurile in care medicina chineza accesa Taramul Cuantic punind pe masa acupunctura si derivatele.

    prin urmare china e capabila sa acceseze taramul Cuantic in mod nativ.

    mai devreme sau mai tarziu china va pune pe masa un Computer Cuantic propriu.

    nu tara care va fi lider in inteligenta artificiala va conduce lumea, ci aia care va fi lider in dezvoltarea Computerului Cuantic, ca, in acest caz, IA e un Efect.

    • americanii, armonizind in jurul proiectului Computerul Cuantic tot felul de natii au si ei un potential nativ.

      • poa sa spuna oricine orice, pe nemti n ai cum sa i scoti din povestea Computerului Cuantic. si au demonstrat capabilitatile native de a lungul istoriei,…si oricum ambitiile lor au ramas datoare Realitatii…

        • ei, uite, fix aici, la rusi, …inca ma ntreb…vor face pasul catre Computer Cuantic? l-au facut? sint pe cale ?
          deci cu rusia e asa: pozitia ei fata de Computerul Cuantic e cea care o va defini. e suficienta pozitia asta.

          • insa mai sint si rezerve, care se incalzesc fiind pregatiti sa intre pe teren korea ( la gramada ), indienii,…

          • @Online si Hmm
            Daca va ganditi doar la SUA,la America,nu spun ca va inselati,ci doar ca sunteti foarte naivi.
            Cineva,intr-un articol,foarte inteligent a remarcat ca a existat o sincronizare in cei aproape 3 ani de stare de alerta,urgenta,pandemie etc nu doar la nivelul guvernelor nationale si oms dar la nivelul Bancilor Centrale.
            Gasiti foarte usor articolele in presa.
            Unii zic ca au vazut „tipariti” 20.000 miliarde dolari,Eu…am vazut 40.000 miliarde dolari,primii 20.000 miliarde in 2020 martie sau aprilie si inca 20.000 miliarde in octombrie sau noiembrie 2021.
            Citesc stiri din presa financiara americana,au aparut 2-3 „profeti” cu mesaje subliminale,ca va veni „o zi ciudata”…incercati sa intelegeti niste cifre….
            1.Datoria publica a SUA 31.000 miliarde(125% din gdp dar datoria e de fapt 139% din gdp)
            2.Datoria totala a SUA 92.000 miliarde
            3.Total assets 174 mii miliarde(assets per citizen 523.000 dolari)
            4.Unfunded liabilities 172 mii miliarde(liabilities per citizen 516.000 dolari)
            5.Currency and credit derivatives now 611.000 miliarde!!! Intentionat am pus semne de exclamare
            6.Pib/gdb SUA-24.800 miliarde
            7.Pib sau gdp GLOBAL-sub 100.000 miliarde dolari pe an
            8.Datoria Globala-300.000 miliarde dolari
            Incercati sa intelegeti cifrele astea…datoriile cresc…pib-ul scade…GLOBAL…adica Toata Lumea are un produs intern brut de vreo 90.000 miliarde dolari,datorii de 300.000 miliarde si americanii au emis moneda si produse derivate(exact acele derivate financiare toxice de care ati mai auzit) de 600.000 miliarde dolari…poate nu intelegeti ce va urma…”marea resetare”…se vor trezi toti ca nu mai au banii economisiti prin banci,fondurile de pensii dispar dar vor ramane cu datoriile si nu e vorba doar de dolar, aici intra si euro sau yuan-ul…atunci se vor „prabusi” statele sustinute doar de sistemele represive in acest moment,vor saraci toti inclusiv cei care-i pazesc pe „bogatii lumii” sau cei „de la putere”…
            Dimineata Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

          • @Online
            Uite si „sursele”
            https: //usdebtclock. org/
            September 14, 2021Global debt is fast approaching record $300 trillion – IIF
            https: //www. reuters. com/business/global-debt-is-fast-approaching-record-300-trillion-iif-2021-09-14/

          • e despre Este si Vest
            despre doi poli, unul multipolar, celalalt unipolar
            in polul unipolar e vorba despre americani, doar.

            habar n avem cum va fi Noua Lume, insa ceva ceva tot stim, ca rusii nu si o doresc. iar chinezii deja au accesat o, in felul lor.

            resetarea e despre sistemele sociale.
            se prea poate ca, totusi, unii sa priceapa ce inseamna Iarna in Dinamica Anotimpurilor, caz in care si resetarea va fi una totala.

            ceva e clar-cristal: marele reflux, care e un proces Natural, va putea fi tinut in frau exclusiv cu ajutorul IA proprie CC.
            adica apele se vor retrage la nivelul statelor, iar mai apoi procesul se va adanci. doar noi-noute sisteme sociale vor putea face fata marelui reflux. adoptindu-le, uniformizezi dinamicile, iar pentru ca ele sint proprii Taramului Cuantic, aceasta uniformizare a sistemelor sociale duce la Unificare ( nu Globalizarea ( marele flux )…unifica, ci ‘cealalta globalizare’, care i urmeaza Globalizarii, aia de pe Nivelul Cuantic (proprie marelui reflux ) )

  • Hmm..America superputere cu 31 trilioane datorie si aproape nimeni care sa vrea sa ii mai cumpere treasury bonds emise non-stop ca unica finantare a bugetului de stat?..si platite direct de la presele de tiparit bani care oricum merg non-stop…. sa fim seriosi…acest conflict actual sustinut de America, si presarat cu tot felul de crize induse( covid, energie, clima, etc) este pentru a justifica caderea financiara asteptata si inevitabila a US…atit si nimic mai mult…

  • Citește doar din marii ziariști experți pupători in trei litere, Tăpălagă,Pantazi, Mândruță,Mircea Marian,Orcan,Prelipcean,Pândaru, Negruțiu,Dogioiu, Turturică,Avram +Burci,dilematici etc ! Ai ce învață ! Au creat și susținut personaje benefice pentru România ! Au dus țara pe cele mai înalte culmi de slugărnicie,marasm economic și ură față de tot ce este românesc!

  • ‘lumea n-a citit cu atenție Discursul lui Vladimir Putin prin care justifica atacarea Ucrainei. Are peste 23.000 de cuvinte.’

    esenta discursului de mai sus e Discursul din 2014, de la Soci, abia ala e Discursul.
    nu exista un discurs mai capabil decit asta in..hai sa zic ultima mie de ani, ca sa nu ne lungim.

  • toata povestea este despre Noua Lume, despre temeliile ei, care tocmai ce ii sint construite.

    prin urmare…nu pierde nimeni,
    pentru ca deja se poate observa ca noile temelii par a fi construite pe baza a doi poli, ca altfel e imposibil.

    deci nu e despre locul rusiei la masa Puterilor, ci despre locul rusiei in configuratia Noii Lumi ( pe care rusia nu si o doreste, insa fara rusia…nu se va naste )

    momentan este despre nasterea Noii Lumi. iar aici nu e cu cine pierde si cine cistiga, pentru ca toti vor cistiga.
    nasterea Noii Lumi este o poveste win-win, oricum altfel ea nu se va naste.

    abia dupaia va incepe o competitie, insa si atunci ea va fi una bazata pe diferentele de potential create cu ocazia construirii noilor temelii, pentru ca viitorul sistem de vase comunicante, care prin diferentele de potential proiectate vor genera miscare, deci viata, se construieste si el tot acum

    prin urmare daca e cu win-win …niciunul dintre marii jucatori nu va pierde, pentru ca fiecare are pus de-o parte un Popa, care i va cinta prohodul Civilizatiei de nu se vede, in caz ca jocul iese din starea win-win.

    • lumea va fi unipolara, asa e.
      lumea va fi multipolara, asa e.

      pentru ca asta sa se intample…imparti lumea mare in doua mai mici.

      una dintre astea mai mititele va fi o lume unipolara, ailalta va fi o lume multipolara

      • o planeta unipolara sau o planeta multipolara…aiasta nu se poate.
        jumate va fi intr un fel, iar ailalta jumate in felul alalalt. deci va fi cu SI.

        vali, balaurul o avea el mai multe capete, insa doar unul e seful.
        si…or fi mai multi balauri dastia, nimic de zis, insa ei se misca win-win, ca altfel…pa! planeta. pentru ca povestea sa fie win-win toti sint cu toate armele pe masa, toti!

  • Stii foarte bine ca razboiul este castigat deja de Rusia dar in stilul tau esti mereu in opozitie. Ce a castigat Rusia pana acum? Controlul Ukrainei , copilul Occidentului si al Israelului. Controlul hemoragiei de resurse spre occident. Consolidarea economica a Rusiei…chiar daca nu face telefoane proprii. Sau poate face dar ce i a folosit Finlandei ca a avut un brand de pionierat , Nokia? Consolidarea unui pol de putere bazat pe natiuni , BRICS numit. Voi toti cautati un lider in acest pol de putere dar el este diferit. Nu este piramidal ca cel occidental. Este o retea de tari fiecare cu potentialul si interesul ei. Militar Rusia nu are nevoie de ceilalti ca sa bata occidentul. L a batut deja in Ukraina. Ca joci la doua capete este notoriu. Asta ca sa fii si tu vizibil. Acum te ai inhaitat cu doi ratati , Turcescu si Tuca șou. Parca te vad la antene dupa ce vor incepe sa nuanteze. Deja au inceput sa vorbeasca ca tine. Trebuie sa ti cauti alta teaca pentru sabia ta. Dar ai tot timpul pana se aseaza lumea ca este doar inceputul.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Nu indraznesc sa va contrazic nici pe Dvs nici pe Eugen Mihaescu.
    Doar ca poate intrebarea e alta.
    Cine are mai mult de pierdut.
    Cenzura,e ca un bruiaj,citesc ce scrie presa oficiala,chiar cea prooccidentala,”tefelista” si „vestile” nu sunt deloc bune.
    Din ce citesc,arata a „pregatire psihologica” pentru ce va urma.
    Șeful diplomației europene: „Prosperitatea UE s-a bazat pe China și Rusia, iar adaptarea la noua realitate va fi dură” ziare.com
    Mircea Coşea: Noi nu mai putem exporta aproape nimic prin portul Constanţa pentru că exportă ucrainenii cereale 60m.ro
    Fost președinte al Bundestagului: Germanii să aibă la îndemână lumânări și pături în această iarnă 60m.ro
    Ursula a rămas fără bani pentru război – Comisia Europeană cere ”reevaluarea” bugetului UE 4mediainfo.ro
    Putin: Statele Unite, Ucraina și Polonia sunt principalii beneficiari ai sabotajelor de la Nord Stream 1 și 2 60m.ro
    Putin: Nord Stream 2 este intact. UE să se hotărască dacă vrea gaze rusești sau nu 60m.ro
    Norvegia nu vrea să reducă prețul gazelor pentru UE 60m.ro
    De ce apar semne de intrebare despre cine va cumpara datoria americana de peste 31.000 de miliarde de dolari – si, mai ales, la ce pret aktual24.ro
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

    • deci Nord Strem 2, care are o caracteristica unica: fost construit dupa 2014,
      …e intact?
      :)))))

    • Dacă noi înțelegem că trebuie să plătim un preț cât mai mare pe gaz și curent pentru ca marile companii de distribuire a gazului și curentului să se umple de bani iar noi să ajungem cu casele și conturile poprite din cauza facturilor uriașe, atunci sigur Russia va pierde războiul. Este evident că lui Putin i se va muia inima de mila ieoropenilor ajunși în epoca de piatră și va spune: „Gata, nu mai suport să-i văd pe amărâții ăștia de ieoropeni cum suferă; mă predau”. Asta ne spun toată ziua Unssula15%, Stoltenberg și Johhanis iar logica lor este impecabilă. Haideți să ne sinucidem căci numai așa vom scurta războiul și-l vom înfrânge pe Putin. Dacă Putin câștigă vom avea din nou gaz și petrol rusești ieftine și asta ne provoca o și mai mare silă și suferință. Slava UE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *