Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de duminică

Război pe față între Traian Băsescu și Victor Ponta în chestiunea Războiului din Ucraina!

Vineri, 29 august 2014, Traian Băsescu a prezentat în fața diplomaților români poziția României față de implicarea Rusiei de partea rebelilor în războiul din Estul Ucrainei:
„Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate, şi o spun fără nicio reţinere. Dacă statele UE, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare cu care să poată face faţă acţiunilor Federaţiei Ruse, şansele guvernului de la Kiev, ale puterii de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii şi continuarea luptelor în estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene. O spun fără ezitare, statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii. Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi câte arme neletale le-au fost trimise, este timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean să-şi continue drumul spre UE, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă, adică să punem la dispoziţia armatei ucrainene orice mijloace pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta în această luptă care poate deveni inegală. (…).
Ca atare, poziţia mea în Consiliul European de mâine va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament, cu care să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, agresiune materializată în aşa-numitul „război hibrid”, pentru că în ziua de azi Federaţia Rusă nu mai invadează, ci pur şi simplu, inventează oamenii verzi, inventează armament care nu se ştie de unde vine pentru separatişti, inventează orice se poate inventa pentru a destabiliza o ţară vecină cu noi, o ţară europeană, o ţară din estul Europei. Deci voi susţine ideea că statele Uniunii Europene, statele membre NATO trebuie să treacă la faza punerii la dispoziţie a mijloacelor militare necesare armatei ucrainene.”

Sîmbătă, 30 august 2014, Victor Ponta a participat la Consultările președintelui Franței cu șefii de Guvern de Stînga din Europa, în perspectiva Consiliului European. Întors la București, Victor Ponta a ținut o Conferință de presă extraordinară în care a prezentat ce-a zis el, în numele Guvernului României, la Paris, în legătură cu agravarea situației din Estul Ucrainei:
În egală măsură însă, am precizat şi într-un fel am şi răspuns la anumite îngrijorări ridicate de partenerii noştri europeni, am spus foarte clar că în acest moment ideea unei intervenţii militare din partea României, din partea Europei, a NATO, este o chestiune care trebuie tratată cu foarte multă precauţie, în limbaj diplomatic, adică trebuie să ne gândim de zece ori înainte să vorbim, că interesul Europei şi al României este acela de a sprijini Ucraina, însă în acelaşi timp de a nu escalada conflictul şi că orice fel de declaraţii am fost întrebat şi am precizat acest lucru: orice fel de declaraţii făcute la Bucureşti despre sprijin şi intervenţii militare sunt declaraţii strict politice, atât timp cât nu au fost discutate niciodată nici în Parlamentul României, nici în CSAT, nici în altă instituţie. Am simţit nevoia să prezint foarte clar această poziţie a României şi din punctul acesta de vedere există, repet, la nivelul şefilor de guvern şi de stat cu care am discutat, există o poziţie unitară de sprijin pentru Ucraina, de condamnare a Federaţiei Ruse, dar, dar de foarte mare precauţie atunci când vine vorba despre sprijin militar.

Cine știe să citească realizează că se află în fața unuia dintre cele mai grave momente postdecembriste:
Într-o chestiune crucială de politică externă  a României, premierul și președintele prezintă partenerilor Occidentali două poziții net opuse, care se contrazic spectaculos. Din Declarația de presă a lui Victor Ponta aflăm că premierul, în numele Guvernului, a spus la Paris că poziția lui Traian Băsescu nu e poziția României. Mai mult, din Declarația (atenție, oficială, nu o vorbă aruncată într-un interviu!) lui Victor Ponta rezultă că poziția asumată de Traian Băsescu, tot în numele României, a fost primită prost de partenerii occidentali.

Se impun, firește, cîteva întrebări:

  1. Inițiativa lui Traian Băsescu din dimineața zilei de vineri, semnalînd o schimbare spectaculoasă după Declarația de presă de joi seara, e urmarea unei schimbări persoanale sau urmarea unei sugestii venite de la americani. Dacă e așa, prin cele două voci – a președintelui și a premierului – vorbesc două forțe diferite – America și Uniunea Europeană.
  2. La Consiliul European, care va fi poziția României, cea a Președinției sau cea a Guvernului?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică”

  • Niste isterici ,umili !

  • Cred ca imaginile surprinse la Consiliul European vorbesc de la sine despre increderea pe care o are in randul liderilor europeni,Presedintele Basescu! Asadar,Ponta a dat-o iarasi in bara!

  • De ce e pozitia oficiala a RO ce-a declarat Ponta dupa ce a discutat cu socialistii lui la Paris?De cind conduce Ro socialistii europeni?Sau decind conduc Europa?Hai sa fim seriosi !.Ponta habar n-are de politica externa.Una e actiune militara alta e echipament militar.Cind Ponta o sti sa faca diferenta atunci sa-l luati in serios ,pina atunci e un putoi.Fereasca D-zeu sa ajunga putoii sa conduca Ro.

  • Nici Obama si nici multi alti oficiali din vest, nu si-au permis sa faca astfel de declaratii impotriva rusilor.Cred ca lui Basescu ii lipsesc lobii frontali.Ca sa-si salveze tronul ,ar fi in stare sa-l starneasca pe Putin si sa ne bage in razboi.Ce ne pasa noua de razboiul slavilor,ce daca se reface URSS?Eu sper sa se desfiinteze troaca UE si sa scapam de directivele date de americani.Daca Basescu este atat de curajos ,s-o ia pe Udrea cu miscarea parvenitilor , sa-si ia fiicele si ginerii si mana pe arme,nebunilor!Pe romani sa-i scuteasca de prezenta si declaratiile lui.D-le Cristoiu,ati devenit traseist, la fel ca si Sandru si Gusa,cel care are ceva probleme cu legea.Mai incerc din cand in cand sa ma uit la Irealitatea tv ,care nu-si plateste taxele ,dar da lectii de morala ,sau Basescu 1 Tv,facut de infractorii liberi Paunescu ,prin fraudarea Bancorex ,pentru care romanii au primit „rasplata” sub forma taxei de solidaritate.De felul cum Basescu si Udrea si-au facut averea imensa ,cea care este la vedere,pentru ca sigur au si ceva ascuns,nu se ocupa „justitia independenta”,al dracului stat de drept,merge doar intr-o directie.Paula,mama lui Carmen.

    • Asa e doamna.mai pune comentariul asta pe la Sorina Marei Turcescu,Mircea Marian,Stelian Negrea si mai sunt destui tampiti din presa care o tin una si buna cu americanii astia Din cate stiu nu ne dau nici viza,altceva nici atat.

  • nu puteam rata momentul si sa nu ne facem iar de cacat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *