Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de luni, 1 decembrie 2014, seara

Și totuși, Moscova și nu Uniunea Europeană a cîștigat alegerile din Republica Moldova!

Din cîte s-a văzut, nu m-am pronunțat pînă acum despre alegerile din Republica Moldova.
Ca și  orientarea politicii noastre externe exclusiv către Vest, ca și activitatea DNA, ca și Ion Iliescu imediat după decembrie 1989, ca și Traian Băsescu după victoria din 2004, ca și Perfecțiunea Americii, alegerile din Republica Moldova au fost în presa și-n politica românească supuse cenzurii consensului. Cine cuteza să spună că peste Prut nu-i entuziasmul pro- european atribuit de românii de dincoace de Prut, cine cuteza să se întrebe dacă politicienii pro-europeni administrează sau nu bine țara, era de îndată etichetat drept omul Moscovei; cam ceea ce era la noi, prin 1950, Omul imperialismului american.

Acum, după ce știm rezultatele scrutinului, cred că-mi port permite să mă pronunț fără a risca un potop de înjurături clișeu în România lui 2014 – comunist, oportunist, bolșevic. Voi avea parte de o ploaie de înjurături, sunt sigur, totuși, nu va fi un potop.

Și pentru a pregăti deja terenul înjurăturilor voi scrie din start:
La alegerile din Republica Moldova a învins Rusia și nu Europa!

Să mă explic.
Cei trei din fruntea țării – Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Victor Ponta – s-au întrecut care să salute mai întîi victoria forțelor pro-europene la alegerile din Republica Moldova.
Aserțiunea, împărtășită și de presa românească, se bazează pe cele 6 mandate pe care le au toate la un loc partidele pro-europene față de mandatele partidelor pro-Rusia.
Datorită acestor mandate, partidele pro-europene pot forma Guvernul.

Ei și?!
Formarea unui Guvern și chiar guvernarea un timp de către partide declarat pro-europene nu înseamnă în chip necesar victoria forțelor pro-europene.
Pentru a vorbi de o victorie a forțelor pro-europene, ar fi trebuit ca:

  1. Partidul Socialist și Partidul Comunist să obțină rezultate foarte slabe.
  2. Votul să ia înfățișarea unei Revoluții la urne.
  3. Alegerile să fi fost scutite de șmecherii precum blocarea votului pentru cei 300.000 de moldoveni din Rusia, presupuși pro-Moscova, sau de scoaterea de pe listă cu cîteva zile înainte de alegeri a unui partid creditat cu 8 la sută, decizie criticată de SUA și UE.

Nimic din toate acestea nu s-a întîmplat.
Cele două partide pro-Moscova au obținut rezultate neobișnuit de bune.
Revoluția la urne n-a avut loc.

Tinerii moldoveni din România au ieșit la urne într-o proporție îngrijorător de mică.
Orientarea pro-europeană a Chișinăului presupune un masiv sprijin popular. Măsurile cerute de apropierea de Uniunea Europeană cer sacrificii dureroase. La fel și boicotul Moscovei.

Alegerile au dovedit că acest sprijin nu e prea mare.
Nu pentru că moldovenii n-ar fi pro-europeni, ci pentru că partidele pro-europene au administrat țara atît de prost încît moldovenii au pus pe seama orientării pro-europenene dificultățile vieții lor cotidiane.

Dacă moldovenii nu încep să simtă că trăiesc mai vine cu o guvernare pro-europeană, există riscul ca această majoritate fragilă să se spulbere.
Dar nu numai atît.
Partidele pro-europene fac mare caz de victoria lor, în ciuda dorinței Moscovei ca la putere să ajungă partidele pro-ruse.

Moscova știe însă să joace mult mai subtil decît cred partidele pro-europene și decît cred politicienii noștri.
Eu sunt convins că Moscova a avut interesul să se obțină rezultatele de acum:

  1. Partidul Socialist, scutit de imagine comunismului matusalemic, să ajungă pe primul loc, cu un discurs nu atît pro-Rusia, cît mai ales cu unul anti-oligarhic.
  2. Partidele pro-europene să poată să facă un Guvern, dar un Guvern slab.

Dacă ar fi învins partidele pro-Moscova, acestea ar fi fost obligate să renunțe acum la procesul de apropiere de Uniunea Sovietică. Moscova s-a temut de scenariul de la Kiev.

Cu un Guvern fără un suport popular însemnat, cu partide pro-ruse care se bucură de acest suport, Moscova speră că înseși partidele pro-europene os-o lase mai moale cu apropierea de Uniunea Europeană.

Dvs ce credeți despre acest scenariu?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 1 decembrie 2014, seara”

  • Este foarte adevarat ca marea majoritate a celor care se pronunta in legatura cu situatia din Basarabia nu cunosc realitatile de acolo si, mai ales, nu inteleg ca matricea sociala are o cu totul alta alcatuire in acel spatiu. Mai exact, mentalitatile
    si comportamentele sunt mult diferite, ca tipologie, de ale noastre. Ca asta s-a datorat ocupatiei rusesti si actiunilor impotriva romanismului din acest spatiu, este adevarat, dar e istorie. Prezentul ne arata ca inca multi basarabeni sunt atasati cultural (in sens larg) de Rusia si nu vad in Occident mirajul pe care noi il percepem. Puterea de seductie ruseasca este inca foarte mare. De aici trebuie sa plecam, fiindca asta e realitatea.
    In aceste conditii si avand in vedere coruptia si prosta guvernare, putem spune ca
    partidele din actuala coalitie au castigat, fiindca nu au pierdut mandate, din contra au luat chiar un pic mai mult.
    In tabloul mare, scoaterea din cursa a acelui partid nu a avut influenta strategica
    fiindca voturile lui s-au dus la Dodon (care era in afisele ecectorale alaturi de Putin). Altele au fost miscarile care au facut posibil acest rezultat.
    Desprinderea din partidul lui Voronin a unui grup care a candidat tot sub initialele de PCRM (Partdul Comunist Reformator din Moldova) si un alt partid denumit Alegerea Moldovei-Uniunea Vamala, care au luat impreuna aproximativ 9%,
    dar nu au trecut pragul, a reprezentat marea scapare a celor din actuala
    coalitie. Daca mai socotim si celelalte partide mai mici prorusesti, vom vedea
    ca acesta tabara a pierdut peste 10% din mandate. In realitate votul prorusesc
    a fost majoritar si totusi nu va avea o reprezentare majoritara in Parlament.
    Si inca ceva
    care ne arata cat de puternice sunt mentalitatile rusofile. Inteleg ca aproape
    20% din votantii de pe teritoriul Romaniaei au ales partidele proruse. Nu am
    reusit sa devenim seducatori nici macar pentru toti cei care au venit la noi,
    ceea ce spune mult. Cunosc prea multi tineri basarabeni, bine integrati in
    societatea nostra, etnici “moldoveni”, care nu se simt in niciun fel romani. Nu
    mai spun ca vorbesc intre ei ruseste. Si sunt tineri, chiar fosrte tineri. Si
    sunt aici de mult timp (ex.: a facut si liceul si facultatea aici si degeaba).
    Acest
    rezultat nu poate fi un motiv de bucurie. Din acest vot trebuie ca toti cei
    care vor sa scoata in mod democratic Basarabia din sfera de influenta rusesca,
    sa inteleaga ca trebuie lucrat masiv la educatie, la informare, la aspectele
    identitare si culturale si ca, in esenta, Occidentul si Romania trebuie sa
    devina seducatoare.
    Romania trebuie sa trateze problema basarabeana prin implicare masiva, directa si nemijlocita, nu doar la nivel politic. Toate formele de sprijin trebuie sa fie
    acordate direct, nu prin autoritatile locale. Romania trebuie sa impuna o
    implicare directa, cat mai consistenta a UE, dincolo de cea politica. Toate
    aste trebuie realizate cu inteligenta pentru a produce acel efect de seductie.
    Numai asa vom putea schimba ceva esential in acel spatiu.
    Sper sa se inteleaga ca nici Romania si nici UE nu pot pune prea multa baza pe
    politicienii de la Chisinau. De aceea trebuie implicare directa. Avem de-a face
    cu o tara foarte mica si saraca si nu este nici greu si nici scump sa fie
    ajutata in asa fel incat sa fie scoasa din sfera de influenta ruseasca si sa
    poata fi pusa cat de cat in ordine.
    S-ar putea profita si de actuala conjunctura din Ucraina (care nu se stie cat va mai tine) in care ucrainienii au un interes direct sa supravegheze granita lor cu zona
    transnistreana si, incet, incet, sa fie si populatia din aceasta regiune atrasa
    spre mai mult spre Chisinau decat spre Moscova.

  • Este foarte adevarat ca marea majoritate a celor care se pronunta in legatura cu situatia din Basarabia nu cunosc realitatile de acolo si, mai ales, nu inteleg ca matricea sociala are o cu totul alta alcatuire in acel spatiu. Mai exact, mentalitatile
    si comportamentele sunt mult diferite, ca tipologie, de ale noastre. Ca asta s-a datorat ocupatiei rusesti si actiunilor impotriva romanismului din acest spatiu, este adevarat, dar e istorie. Prezentul ne arata ca inca multi basarabeni sunt atasati cultural (in sens larg) de Rusia si nu vad in Occident mirajul pe care noi il percepem. Puterea de seductie ruseasca este inca foarte mare. De aici trebuie sa plecam, fiindca asta e realitatea.
    In aceste conditii si avand in vedere coruptia si prosta guvernare, putem spune ca
    partidele din actuala coalitie au castigat, fiindca nu au pierdut mandate, din contra au luat chiar un pic mai mult.
    In tabloul mare, scoaterea din cursa a acelui partid nu a avut influenta strategica
    fiindca voturile lui s-au dus la Dodon (care era in afisele ecectorale alaturi de Putin). Altele au fost miscarile care au facut posibil acest rezultat.
    Desprinderea din partidul lui Voronin a unui grup care a candidat tot sub initialele de PCRM (Partdul Comunist Reformator din Moldova) si un alt partid denumit Alegerea Moldovei-Uniunea Vamala, care au luat impreuna aproximativ 9%,
    dar nu au trecut pragul, a reprezentat marea scapare a celor din actuala
    coalitie. Daca mai socotim si celelalte partide mai mici prorusesti, vom vedea
    ca acesta tabara a pierdut peste 10% din mandate. In realitate votul prorusesc
    a fost majoritar si totusi nu va avea o reprezentare majoritara in Parlament.
    Si inca ceva
    care ne arata cat de puternice sunt mentalitatile rusofile. Inteleg ca aproape
    20% din votantii de pe teritoriul Romaniaei au ales partidele proruse. Nu am
    reusit sa devenim seducatori nici macar pentru toti cei care au venit la noi,
    ceea ce spune mult. Cunosc prea multi tineri basarabeni, bine integrati in
    societatea nostra, etnici “moldoveni”, care nu se simt in niciun fel romani. Nu
    mai spun ca vorbesc intre ei ruseste. Si sunt tineri, chiar fosrte tineri. Si
    sunt aici de mult timp (ex.: a facut si liceul si facultatea aici si degeaba).
    Acest
    rezultat nu poate fi un motiv de bucurie. Din acest vot trebuie ca toti cei
    care vor sa scoata in mod democratic Basarabia din sfera de influenta rusesca,
    sa inteleaga ca trebuie lucrat masiv la educatie, la informare, la aspectele
    identitare si culturale si ca, in esenta, Occidentul si Romania trebuie sa
    devina seducatoare.
    Romania trebuie sa trateze problema basarabeana prin implicare masiva, directa si nemijlocita, nu doar la nivel politic. Toate formele de sprijin trebuie sa fie
    acordate direct, nu prin autoritatile locale. Romania trebuie sa impuna o
    implicare directa, cat mai consistenta a UE, dincolo de cea politica. Toate
    aste trebuie realizate cu inteligenta pentru a produce acel efect de seductie.
    Numai asa vom putea schimba ceva esential in acel spatiu.
    Sper sa se inteleaga ca nici Romania si nici UE nu pot pune prea multa baza pe
    politicienii de la Chisinau. De aceea trebuie implicare directa. Avem de-a face
    cu o tara foarte mica si saraca si nu este nici greu si nici scump sa fie
    ajutata in asa fel incat sa fie scoasa din sfera de influenta ruseasca si sa
    poata fi pusa cat de cat in ordine.
    S-ar putea profita si de actuala conjunctura din Ucraina (care nu se stie cat va mai tine) in care ucrainienii au un interes direct sa supravegheze granita lor cu zona
    transnistreana si, incet, incet, sa fie si populatia din aceasta regiune atrasa
    spre mai mult spre Chisinau decat spre Moscova.

  • Sa nu uitam ca in Republica Moldova presedintele e dat de parlament …

  • Bineinteles ca sunt Moldovean, si bineinteles ca sunt Roman…Noapte buna oriunde te-ai afla…

  • Bineinteles ca in moldova majoritatea e pro-rusia,daca se va face referendum sa se uneasca cu rusia-si ,poate o vor face-,ar vota da,cred,pt. ro. ar fi nu…Se vede asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *