Gîndul de Breaking News, sîmbătă, 13 februarie 2016

Un drept la replică acordat lui Dacian Cioloș pentru un text de pe cristoiublog.ro

Sîmbătă, 13 februarie 2016, ora 14.45.
Sunt la Găgești, unde trudesc la  un eseu despre Masacrul din Duisburg (Germania), punct culminant în La Faida di San Luca, unul dintre războaiele sîngeroase între familiile din ‘Ndrangheta declanșat pentru spălarea onoarei pătate de un afront (uno sgarro) prin vărsare de sînge (la Vendetta).

Sună telefonul.
Număr  necunoscut.
Răspund, convins că e vorba de vreo fătucă de la vreo televiziune de știri care-mi va spune să intervin în direct pentru a mă pronunța asupra unui eveniment despre care n-am încă habar.

Nu e o fătucă.
E chiar Dacian Cioloș.
E prima oară în viața mea cînd discut la telefon cu Dacian Cioloș.
Vrea să mă lămurească asupra faptului c-am greșit scriind pe cristoiublog.ro că demiterea lui Gelu Diaconu a fost urmarea unui  joc între domnia sa și Binomul SRI-DNA. Îi răspund c-așa mi-a lăsat impresia prin cele spuse la conferința de presă de joi, 12 februarie 2016 despre întîlnirea sa de luni cu Gelu Diaconu. E supărat c-am scris despre oportunismul presupus în momentul cînd s-a pus problema rămînerii în postul de comisar. Despre prima lămurire îi spun c-a fost nițel confuz în conferința de presă, pe baza căreia am formulat eu suspiciunea. Că ar fi o soluție ca domnia sa să scrie pe Facebook cele spuse mie la telefon, iar eu le voi publica în numele dreptului la replică. Despre a doua chestiune nu-i spun nimic, deoarece m-am bazat pe declarația publică a lui Traian Băsescu despre împrejurarea de la Comisia Europeană.

La prima chestiune, Dacian Cioloș îmi spune că mi-a răspuns într-un comentariu pe cristoiublog.ro. Sunt surprins, deoarece n-am citit comentariile la noul meu text.

După încheierea convorbirii, deschid blogul.
Într-adevăr, Dacian Cioloș mi-a răspuns printr-o postare. Mai mult, cititorii mei au sesizat postarea sa și, drept urmare, s-a încins o discuție.

Public mai jos în regim de urgență atît postarea lui Dacian Cioloș cît și replicile cititorilor mei (cîte au fost postate pînă la scrierea acestui articol), nu numai pentru că respect regula profesională a acordării dreptului la replică, dar și pentru că intervenția premierului și comentariile cititorilor rămîn ca un document despre vremurile prezente. Dacă în posteritate  cineva va scrie o carte despre Guvernarea Dacian Cioloș, cînd va ajunge la demiterea lui Gelu Diaconu,  textul lui Dacian Cioloș îi va servi ca document.

Dacian Ciolos
Domnule Cristoiu, in cazul in care realitatea este mai importanta decat speculatia, luni cand m-am intalnit cu domnul Diaconu pentru a discuta despre activitatea ANAF, in contextul discutiei, DANSUL a fost cel care, pentru diferite motive care nu au nimic de-a face cu ceea ce s-a intamplat miercuri, s-a aratat dispus sa demisioneze, si EU i-am spus sa continue activitatea acolo unde este. Asta in cazul in care chiar intereseaza adevarul. Domnul Diaconu poate sa confirme acest lucru. Probabil insa, ca speculatia este mai interesanta din punct de vedere intelectual, decat realitatea. Daca m-ati fi intrebat, v-as fi spus cum stau lucrurile. Cat despre oportunismul cu postul de comisar, v-ati interesat vreodata cu adevarat cum stau lucrurile?

Adriana Petrescu
Chiar sunteti Premierul? Asa imi explic de ce ne tot corecteaza Cernat textele, sa va fie usor la citit…

Nicu Cernat
Sunt atatea conturi false pe-aici, incat am rezerve ca dvs sunteti adevaratul Ciolos si ca va deranjati sa-i raspundeti pe blog dlui Cristoiu! Sa admit ca sunteti chiar dl prim-ministru, in acest caz tin sa va felicit pt activitatea de pana acum, ca nu ati cedat presiunilor si ati facut schimbari acolo unde trebuia! Daca nu sunteti dl Ciolos, macar sunt satisfacut ca aveti acelasi repros de facut dlui Cristoiu, care le stie pe toate!

Rusu Grigore
Felicitari Daciane,ar trebui sa fii mai prezent in mediul virtual,nu uita ca indirect mobilizarile pe facebook v-au adus la putere.

Nicu Cernat
P.S. Fiindca sunt “responsabil” cu gramatica pe blog, vreau sa va atrag si dvs. atentia ca ati pus o virgula aiurea in exprimarea “probabil insa(,) ca speculatia…”(prepozitia “ca” anuleaza virgula, dar nu-i o greseala asa de mare!), dar nu va faceti probleme ca aveti prea multe virgule, la dl Cristoiu e invers, are prea putine!

Comentarii

Stimate Domnule Cristoiu, in legatura cu ” noua curatenie ” a guvernului Ciolos va propun un mod de gindire logica originala.Domnule Cristoiu noi traim actualmente intr-o lume si societate care are ca lege de baza ” PROFITUL “. Ce este de fapt profitul? nimic altceva decit o excrocerie prin care urmarim sa obtinem mai mult decit investim. In traducere libera viata noastra este o incercare continua de a ne fura sau excroca unii pe altii . Daca noi am devenit o asemenea specie de oamenii nu ne putem mira ca alesii nostrii sint hoti, mincinosi si lipsiti total de caracter. Ei sint de fapt un exponent al societatii noastre. deasemenea mai stiu ca toti sint la fel de hoti si compromisi, singurul lucru care ii deranjaza in problemele cu Doamna Codruta este regula acestsia sau a binomului ( cum zici matale) de a stabilii ” prioritatile ” …fiindca alegerea pare lor toal nedemocratica . Normal ar fi trebuit de stabilit o comisie prezidata de Dna Codruta si sa se procedeze ca la o tragere la sorti..ca la LOTO : adica ii baga pe toti intr-un sac,, Codruta baga mina si pe care l-a scos…..ala e . Nu trebuie sa va faceti griji pentru astia ca fiecare si-a imprastiat ce afurat ….pe la rude si au deja pregatit acolo …..o pijama si in special material de scris…ca timp o sa aiba destul si conditii…ca o sa pota judeca totul..la rece. Procedura aceasta democratica ” de trgere la sorti “. Nu va mai spun de alte avantaje, ca putem in felul acesta sa renuntam la alegeri. De ce credeti ca se sbat ei sa fie alesi?-ca sa poata sa-i bage in puscarie pe ceilalti. Intrebare fireasca : decit sa se bage ei in puscarie unii pe altii, nu mai bine ii bagam noi?. Cu stima. J.H.

Cati Muresan Cati Muresan says:

Penibil e “maestrul” Cristoiu!Am uitat. sa specific si nu m-ati sters.Ia sa vedem acuma..

daca a comentat pe blog inseamna ca ii pasa de si despre ce scrieti, eu apreciez acest gest si acum cred in sinceritatea sa !

Marsilia, marele port de Provence – partea I

Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro | 7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea
Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan | 13. Focurile au fost bine ţintite, făceau parte dintr-un scenariu
Cel care merge la Gara de Nord
Un James Bond prea British
Sentinela despre Rebeliunea legionară