Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Președintele Franței a fugit de pe stadion ca un șobolan. Nu ca un șobolan oarecare, ci ca un șobolan cu gărzi de corp!

Ar fi trebuit ca acest Gând de Breaking news să-l postez azi noapte.
Am stat însă aproape toată noaptea, să urmăresc pe France 2, retransmis de Tv5 Monde, singurul canal francez disponibil la Găgești Deal, evoluția evenimentelor de la Paris.
Cred că mulți români au făcut asta, fie și pentru că Parisul le-a devenit un loc la fel de familiar ca și Bucureștii.

M-au interesat firește și televiziunile românești.
Pe primul loc la promptitudine s-a situat Antena 3. Postul nu numai c-a intrat primul în direct, dar a și reușit să convoace telefonic toate vedetele . Că intervențiile unora dintre vedete n-au sărit dincolo de părerea vițelului în fața porții noi, e o altă poveste. Una despre jurnaliștii lui Dan Voiculescu, care în afară de chelia lui Traian Băsescu și ciorapii Elenei Udrea nu știu să discute.

Pe locul 2 se situează TVR. A intrat un pic mai tîrziu, dar a intrat și a ținut-o așa aproape toată noaptea.

Rareș Bogdan a reușit să mobilizeze în cele din urmă Realitatea Tv, care a intrat a treia în dispozitiv. Și aici ca și la Antena 3, intervențiile au dovedit că de la jurnalism la tembelism nu-i decît un pas. O tipă al cărei nume îmi scapă găsise prilejul să denunțe clasa politică românească prin comparație cu clasa politică din Franța. Ce legătură aveau atentatele de la Paris cu Vocea Străzii de la București doar muierușca ne-ar putea spune. Ca să nu mai spun că s-a manifestat din nou la Realitatea Tv confundarea jurnalismului de Breaking News cu isteria de telenovelă.

Celelalte televiziuni de știri – B1Tv, România Tv, Digi Tv – nu s-au conectat la eveniment. Au continuat să dea reluări de peste zi.
Nu cred că poate fi lucru mai stînjenitor decît să butonezi în astfel de momente pe o televiziune de știri și să vezi pe micul ecran un talk-show (în reluare) despre formarea Guvernului tehnocrat.

Digi Tv, activă pînă la spasm în timpul demonstrațiilor de la București, n-a dat nici măcar un semn c-ar ști de atentatele de la Paris.
Lucru explicabil.
În timpul demonstrațiilor, Divizia Presă a SRI a fost pusă în stare de alarmă.
În cazul Atentatelor de la Paris, Divizia a avut învoire de week-end!

O observație generală, de fost conducător al Realității Tv din timpul Războiului din Golf.
Toate transmisiile în direct ale televiziunilor noastre n-au ținut cont de o regulă de aur în astfel de împrejurări:
Telespectatorul n-are nevoie de trăncăneli, ci de informații, de cît mai multe informații.

La toate televiziunile noastre branșate la Eveniment lipseau informațiile. Au dominat părerile. Cele mai multe prostii cu ghiotura, de inși aduși de pe stradă să zică ceva despre Siria, despre Orientul Apropiat, despre politica Franței față de ISIS, chiar despre ISIS, fără să fi citit măcar pe Google despre aceste lucruri.

Au lipsit informațiile, atît cele despre dinamica Evenimentului de la Paris, cît și cele despre locurile în care se petreceau momentele dramatice.
Transmisiile au fost sufocat pur și simplu de păreri tembele, toate spuse pe un ton care nu admitea îndoiala.

Cîteva lucruri despre Atentate:

  1. Obiectivul principal al Operațiunii a fost umilirea Franței. Marea țară a lui Pește, cea cu ifose napoleoniene ale unei verze prost murate precum Francois Hollande, fost lovită în inimă, la oră de maximă audiență. Nu întîmplător, exploziile din preajma stadionului în timpul meciului urmărit nu numai de francezi, dar și de mulți europeni (era doar Franța-Germania) au țintit scoaterea președintelui Franței în fugă, ca pe un sac de cartofi umblător, de pe stadion. Dacă aș fi fost în locul președintelui francez n-aș fi acceptat o asemenea umilire. Pe front, cînd începea un atac de artilerie în prezența unui general, subordonații se uitau la el cu ironie ca să vadă dacă pupă și el pămîntul. Președintele Franței n-ar fi trebuit să plece de pe stadion ca un șobolan. Dacă ar fi fost un atentat împotriva stadionului, ceilalți francezi ar fi murit, nu-i așa? Păi, ceilalți de pe stadion nu erau și ei oameni?!
    Tot sub semnul umilirii cumplite rămîn și locurile atentatului. Teroriștii au vrut să lase impresia că lovesc acolo unde vor mușchii lor. Șapte lovituri în locuri diferite din Paris, unele centrale, sunt dovezi pentru simplul cetățean că e la discreția terorismului, în timp ce el cetățeanul se crede în siguranță.
  2. Dacă în cazul Tragediei de la Colectiv, responsabilitatea statului român nu poate fi stabilită decît în ultimă instanță și cu tendință, în cazul Atentatelor de la Paris, responsabilitate aparține exclusiv statului francez.
    După atacul de la Charlie Hebdo, Serviciile secrete franțuzești nu numai că n-au fost restructurate, nu numai că nici un ștab din Servicii nu și-a dat demisia, dar mai mult, banii de la buget au fost mai generoși ca niciodată și mai ales, s-au adoptat legi constrîngătoare ale libertăților individuale pentru ca Serviciile să poată preveni atentatele. Șapte lovituri în inima Parisului sunt dincolo de orice discuție un eșec de proporții al Serviciilor secrete, a căror misiune e tocmai cea de a preveni fie și un atentat individual.
    Un asemenea eșec e nu numai al Serviciilor. E și dacă nu mai ales al președintelui Franței. Dacă ar trebui să demisioneze cineva acela ar trebui să fie Francois Hollande!
  3. Un alt obiectiv al Atentatelor a fost acela de a provoca și întreține nesiguranța, cea care garantează viața occidentală. Dacă poți fi sfîrtecat de explozii nu în Siria, nu în Irak, nu în Afganistan, ci în inima Parisului, la un restaurant sau la un spectacol, nici măcar într-un avion, cum să nu te întrebi înainte de a ieși din casă dacă n-o să te întorci cumva în sicriu?
  4. Indiscutabil, mulți români s-au întrebat dacă noi suntem în siguranță. Răspunsul l-ar fi putut da un Comunicat de la Președinție, potrivit căruia Klaus Iohannis a convocat principalele instituții responsabile cu siguranța națională, în frunte cu SRI, pentru a le consulta în legătură cu măsurile de siguranță de la noi.
    După cum era de așteptat, Rața mecanică n-a catadicsit să-și întrerupă weekendul, mulțumindu-se cu o însăilare protocolară pe Facebook.
    O reuniune a unei așa zise celule de criză a convocat premierul interimar, un anume Câmpeanu, care vrea să se bage neapărat în seamă. Acesta ne-a spus că DIICOT i-a dat asigurări că România nu va fi ținta unui atentat.
    Ce spui, vere?
    Păi, doar SRI ne poate asigura de așa ceva.
    SRI n-a fost la reuniune.
    I-a dat cu flit premierului interimar, acestui anume Câmpeanu.

NB După apariția textului, Victor Ciutacu mi-a trimis un SMS prin care îmi atrage atenția că România Tv s-a conectat prima la eveniment. Când am butonat eu, pe micul ecran scria Reluare deoarece România Tv ieșise din direct. Prea repede. Poate cititorii care au urmărit televiziunile știri vor veni cu mai multe amănunte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

57 comentarii pentru articolul „Președintele Franței a fugit de pe stadion ca un șobolan. Nu ca un șobolan oarecare, ci ca un șobolan cu gărzi de corp!”

  • Cristoiule…. mai bine tăceai. După găina cu puii născuți vii te întreci pe tine din nou.
    Țara are nevoie de șeful statului nu de eroul președinte sau de președintele suporter. Cum crezi ca putea sta acolo cand știa ce se întâmpla. E plină lumea de idioți si deranjul mare este ca si semnalizează… sa fie băgați in seama .

    Cred ca te-ai uitat prea mult la „ziua Z”.
    Scuze ca nu am folosit persoana a doua dar ești plecat cu pluta pe acest subiect si c-am pe toate in ultimul timp.

    Sau mai bine era sa primesti un mare ignor de la toată lumea.

  • maestre,nu prostiti lumea ca sigur stiti protocolul

  • Si cum asa, a stiut exact ce se-ntampla si a plecat fara sa avertizeze pe cei de la stadion? În presa britanică au apărut imagini cu momentul în care preşedintele francez Francois Hollande a aflat de atacurile de la Paris. Imediat după aceea, liderul Franţei a urcat în cabina de control a stadionului şi a vorbit la telefon cu miniştrii, înainte de a fi evacuat de pe arena sportivă.

  • D-nule Cristoiu esti un idiot !

  • Imi pare rau dar eu toata noaptea m-am uitat pe Digi si CNN

  • Cristoiule mai schimbă pusher-ul frate că îți dă marfă nasoală. Digi transmitea și on-line. Și faza cu șobolanul nu ai cum să o pricepi. Țepeleagule.

  • E vorba de protocolul servicilor secrete… Tara era atacata, servicile erau obligate sa-l transporte in conditii de siguranta de unde presedintele putea sa gestioneze criza… Nici daca ar fi vrut nu avea cum sa mai stea.

  • Nu l iubesc pe Holland, sau il iubesc la fel de mult ca si pe Iohannis, dar plecarea lui era impusă de funcția pe care o ocupa. Dacă ar fi rămas s ar fi spus, poate chiar vous meme, ca tara sângera si el se uita la meci. Pe urma cred ca i de datoria lui sa coordoneze celula de criza!

  • Digi 24 si RTV au transmis imediat despre atentate, desi RTV era un pic mai in urma cu informatiile. A fost taman invers de cum ati spus dvs., pentru ca B1 TV si Realitatea TV difuzau talk show-uri in reluare. Realitatea TV a relatat dupa miezul noptii, undeva pe la ora 2 noaptea despre evenimentele de la Paris. B1 TV nu a relatat nimic, in afara de ceva ce a amintit Radu Banciu in emisiunea sa. Ulterior, tot pe la 2 noaptea, DIGI 24 si posibil si RTV sa fi intrat cu reluarile altor emisiuni de peste zi. Despre Antena 3 si TVR nu stiu, pentru ca nu urmaresc.

  • Nici chiar așa

  • Codase la transmisii au fost Realitatea si B1,

  • :v pe langa omul dintre magnolii, rares Bogdan, d-l Hoandra a fost exasperant, era ca o teleguta dejghinata, pe drum de padure !

  • Problema unei televiziuni de stiri tine de securitatea nationala si ar trebui reglementata ca in tarile serioase: http://www.tvn24.pl/
    Realist e sa credem ca Franta nu va primi decât condoleante de la prieteni.

  • Probabil ati deschis aparatul mai tarziu, Digi si Romania Tv au transmis de la început, impreuna cu Antena 3 si Tvr 1. Pe la ora 2, intr adevar, pe Digi au intrat reluări. Poate nu prindeti toate posturile simultan…

  • Hai sa le dau si eu o stire de la fata locului: Opt linii de metrou scoase din circulatie si 11 stratii inchise azi la ora 12 ca masura dr protectie pt populatie!

  • o analiză a tabloului care nu mai are nevoie de nici un comentariu. Ceea ce era de spus, s-a spus in acest articol. Cine are ochi să vadă, vede, Cine nu, să aștepte să gandeasca alții pentru ei.

  • Sunteti rau…Nu-mi place Hollande…dar trebuia sa plece de la stadion….e doar presedinte…trebuia sa conduca Franta…Imaginati-va ce comentarii ar fi fost…daca ramanea…

  • a plecat de la stadion si s-a dus la sala de spectacole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *