Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O întrebare adresată în premieră cititorilor mei: Cu cine dracu să votez?!

Vestea că, potrivit CIA, Hillary Clinton a fost înfrîntă de Donald Trump ca urmare a unei intervenţii ruseşti în treburile interne ale SUA m-a făcut să surîd melancolic:

  1. Dacă măreaţa Americă, Noul Imperiu Univeral, ţară la al cărei nume auzindu-l conducătorii români fac temenele, a ajuns la mîna Federaţii Ruse şi nu în orice plan, cum ar fi, de exemplu, cel al producţiei de votcă pe şest, ci în planul cel mai important al vieţii SUA – alegerea Preşedintelui – înseamnă că Lumea s-a întors cu faţa la cearșaf, fără a noi, babuinii de români s-o ştim.
    Nici Roosvelt, care nu mai ştia cum să-i facă pe plac Generalissimului Stalin ca să cîştige Războiul, n-a atins gradul de ridicol jenant la care a ajuns Obama susţinînd că Vladimir Puțtin şi nu poporul american l-a desemnat pe cel de-al 45-lea preşedinte al SUA.
  2. Nu e prima oară cînd CIA se dovedeşte de o rară prostie, semn că nu numai în cazul unor ţări mici, precum România, Serviciile secrete pot descoperi terorişti în şlapi şi teroriști care merg cu caprele.
  3. SUA au fost acuzate mult timp de Moscova că se amestecă în treburile interne ale Rusiei regizînd proteste anti-Putin.
    De fiecare dată, americanii au zis că aşa ceva e imposibil, deoarece manifestaţia de protest suspectată ca fiind uneltire a americanilor a exprimat voinţa Poporului rus.
    Iată America, dată de-a berbeleacul de pe soclul de Primă Putere a lumii la nivelul unei ţări bananiere.
    Doar într-o ţară bananieră, candidatul învins la prezidenţiale iese la TV într-un cămeşoi fără mîneci pentru a acuza Puterile străine că l-au făcut cîştigător pe adversar.
    Ca să nu mai spun că rus de aș fi m-aș mîndri mai tare decît cînd soldatul rus a pus steagul pe Reichstag.
    Cum adică, noi, rușii, suntem atît de tari în computere încît am putut să ne punem nu numai la Moscova dar și la Washington propriul președinte?!

După ce-am surîs, am devenit serios.
Şi m-am gîndit că vestea din America e mană cerească pentru Alina Gorghiu.
Păi dacă în America Hillary Clinton a fost înfrîntă, pentru că ruşii şi-au vîrît coada, cum să nu-şi fi vîrît ei nu o coadă, ci două în înfrîngerea Alinei Gorghiu la parlamentare?!
Parcă şi văd duminică seara stolul de liberali şi USR-işti dînd năvală în studiouri pentru a acuza Federaţia Rusă c-a ajutat PSD să cîştige alegerile.

Trecînd acum la lucruri serioase, cum ar fi, de pildă, alegerile de duminică, 11 decembrie 2016, îmi dau seama că, întîia oară după 26 de ani, nu ştiu cu cine să votez la parlamentare.
Toţi ziariştii, mari şi mici, toate starletele, toţi guriştii care, în loc să cînte, fac politică, nu numai că ştiu deja cu ce partid să voteze, dar mai mult îşi îndeamnă cititorii, telespectatorii, spectatorii şi fanii cu cine să voteze.

Eu însă am băgat-o pe mînecă.
Nu numai că nici acum, cînd postez acest text, nu pot spune cititorilor cu cine să voteze, dar mai ales eu însumi nu ştiu cu cine să votez.

Mă bate gîndul să nu mă duc la vot.
Întîia oară în viaţă, pentru că de cînd votez, de pe vremea comunismului, nu mi-am îngăduit să nu merg la vot.
Îmi dau seama însă că dacă nu mă duc, Divizia Presă o să mă acuze c-am făcut jocurile PSD.
Ordinul pe unitate în presă e Îndemnaţi lumea să iasă la vot pentru că altfel cîştigă PSD!
Dacă nu mă duc înseamnă c-am contribuit la victoria PSD și, mai știi? îmi plantează SRI un microfon în mîna dreaptă, cu care scriu, astfel că, în loc de comentarii, o să semnez ode Raței Mecanice de la Cotroceni atribuindu-i facultatea de a face ouă de aur.

De ce nu ştiu cu cine să votez?
Pentru că în cazul fiecărui competitor e ceva care mă opreşte să pun ştampila pe el.

  1. Aş vota cu PSD-ul dacă nu m-aş teme că, o dată ajuns la Guvernare, PSD va reveni la aroganţa-i funciară faţă de români şi la slugărnica-i – tot funciară – faţă de Sistemul instituţiilor de forţă.
  2. Aş vota cu PNL-ul, dacă n-aş şti că:
    – E condus de apa chioară în materie de politică – Alina Ghorghiu.
    – E partidul care-l scarpină pe spate cu limba pe Klaus Iohannis ca acesta să se simtă şi el Preşedinte.
    – E partidul care face caz de lupta împotriva corupţiei în speranţa că Noua Securitate îl va ocoli.
  3. Aş vota ALDE, că-i partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, dacă nu m-aş teme că, o dată intrat în Parlament, va trăda PSD şi va trece de partea PNL, dacă nu în întregime, atunci pe jumătate, cam cîţi sînt ofiţeri acoperiţi dintre candidaţii.
  4. Aş vota PMP, dacă nu m-aş teme că o dată intrat în Parlament, PMP va intra la guvernare împreună cu PNL şi USR.
    Asta ar înseamna nu numai ca partidul, în frunte cu Traian Băsescu, să-mi devine adversar, dar şi nenorocirea de a spori atît de tare numărul maşinilor la sediul din Nicolae Iorga, încît eu, care stau peste drum, nu voi mai găsi în veci loc de parcare.
  5. Aş vota UDMR, dar mi-e teamă c-o să spună propaganda naţionalistă c-am cedat Ardealul.
  6. Aş vota USR, dar mi-e teamă că după alegeri, dacă partidul lui Nicuşor Dan va intra în Parlament, deputaţii şi senatorii USR vor fi comicii vestiţi ai scenei noastre politice ca neisprăviţi în materie de politică. Asta deoarece va fi greu pentru Servicii să pună pe lîngă fiecare parlamentar USR-ist un ofițer care să-i spună că nu-i frumos să te scobești în nas cînd se votează legi organice.
  7. Aş vota PRU, dacă nu m-aş teme c-aş vota astfel, indirect, o Grupare din SRI. N-ar fi mai bine să voteze direct SRI?

Într-un cuvînt, nu ştiu cu cine să votez.
De aceea, sfidînd regula de 26 de ani, aceea ca ziariştii să fie rugaţi de cititori să le spună acestora cu cine să voteze, eu mă rog de cititori să-mi spună cu cine să votez.

Merg la vot duminică, după-amiază, pe la 17.00.
Înainte de a merge la vot, voi citi sfaturile cititorilor.
Dacă s-ar putea, sfatul cu cine să votez să fie însoţit şi de argumente convingătoare.
Aştept.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „O întrebare adresată în premieră cititorilor mei: Cu cine dracu să votez?!”

  • T. Paleologu – desi a fost in cuibul lu Basescu si-a pastrat totusi demnitatea, a ramas un domn. Cred ca are suficienta coloana vertebrala incat sa nu se lase antrenat in manevrele altora.

    Raman la opinia ca tot o miscare de strada consistenta e solutia, morcovul infipt in fundul Parlamentului sau Guvernului, nu stampila, odata la 4 ani. Cred ca foarte multi dintre noi avem asteptari exagerate de la acest vot, fara sa realizam ca democratia inseamna implicare, presiune permanenta.

  • Intodeauna trebuie inclinata balanta in favoarea celor slabi.
    Trebuie sa existe un echilibru, cand cineva detine puterea absoluta devine un despot devine toxic pentru societate.
    Ca vorbim de colectivul de la servici, de alesii nostrii sau polii de putere de la nivel mondial.

  • Domnule Cristoiu, este pentru prima oara dupa revolutie cand nu merg la vot, a fost o decizie grea dar nu am cu cine vota.

    Daca as fi avut posibilitatea sa-l votez pe Paleologu as fi mers la vot.

    Sanatate.

  • Dle. Cristoiu , astazi votez : neincrederea , iluzia , minciuna , ipocrizia , nesperanta , timpul pierdut din 2000 incoace ( pana atunci , am fost in tranzitie ) , prapastia sapata intre politicieni ( mereu aceeasi ) si restul populatiei , lupta atroce ( distructiva , ci nu cea constructiva ) intre Stanga si Dreapta politica , esecul politicii romanesti in ansamblul ei ( niciun partid nu mai are o doctrina clara ) , slaba dezvoltare economica , parteneriatul distructiv intre mediul politic si cel privat !

  • Adrian Sârbu, avertisment pentru politicieni înainte de alegeri: Le stric cheful…

    Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
    Publicat: 10/12/2016
    adrian sarbu
    Adrian Sârbu, fostul şef Pro TV, şi-a descoperit vocaţia de blogger şi talentul de scriitor. În ultimul mesaj postat pe Facebook, acesta scrie despre votul de duminică. Va vota în palmă, ca și la alegerile locale.

    Năstase avertizează: ALDE ar putea trăda PSD pentru Cioloș

    „Mâine-poimâine securiştii deghizaţi în politicieni, tehnocraţi şi magistraţi ni-l iau şi pe ăsta, votul, că e liber.

    Fac aşa: intru hotărât în cabina de votare şi pun ştampila pe albul buletinului, să se vadă că nu e din greşeală când îl anulează. Apoi o apăs adânc în mijlocul palmei.

    Asta înseamnă că votez contra Lor.

    Politicos. Civilizat. Simplu. Pentru că Ei nu mă reprezintă.

    Unul îi reprezintă pe bruxellezi, altul pe berlinezi, unul e omul de serviciu, altul e omul de alt serviciu, unul e washingtonian, altul ungurean. Unul e pe liste, dar nu ştie pentru cine, altul ştie dar nu spune pe cine reprezintă. Definitiv nu pe mine şi tot mai puţin pe mândra mea, Românica.

    Anul ăsta nici măcar nu s-au străduit să mă convingă. Să mă mintă. Trişti, fără idei şi fără feţe. Din ce în ce mai acoperiţi.

    Tot ce am pentru Ei este o palmă în mijlocul căreia este tatuat votul meu.

    Îl ţin în soare, să se bronzeze. Din palmă îmi va trece în sânge, ochi, creier şi inimă, ca să nu uit cei douăzeci şi şapte de ani degeaba.

    Să nu uit că i-am creditat cu dezinteres, până când au crezut că votul meu li se cuvine oricum, că n-am soluţie.

    Soluţia mea este să le arăt că exist. Nu mai sunt singur. Ca mine sunt mai mult de jumătate din proprietarii de vot din această ţară, care pot să le strice cheful, intabulându-şi duminică ştampila în palmă.

    Simplu, civilizat, politicos. În numele celui mai numeros partid din România. Partidul celor care nu mai au ce aştepta de la Ei. Ai cărui membri îşi spun: „Votez cu mine. Le arăt că exist ca număr în spatele ştampilei puse pe albul buletinului de vot.”

    Suntem numărul de milioane al celor nereprezentaţi de niciunul dintre partide sau candidaţi. Un număr de care ar trebui să le fie frică.

    Şi ne spunem: „Votez cu mine, pentru că viaţa mea este un buletin alb pe care îmi pun ştampila în fiecare zi”, este mesajul postat de fostul baron de presă.

    La alegerile locale din primăvară, Adrian Sârbu a dat tot un vot în alb. „Am votat cu mine”, a scris el atunci pe Facebook, alături de o fotografie cu o palmă în interiorul căreia era ștampilat „Votat”.

  • Maestre,nu va stricati votul pe altcineva ci mergeti si votati PMP! Nu va fie teama ca Basescu este destul de destept si nu intra el la guvernare alaturi de PNL. Aduceti-va aminte ca pe timpul Presedentiei lui,cele mai mari probleme le-a avut de pe urma PNL-ului,iar asta nu se uita usor! Ambele suspendari au fost initiate de PNL, una de Tariceanu si alta de Antonescu! Cum ar putea Basescu sa mai stea la masa cu ei? Maestre,Basescu este destul de destept si stie ca un partid nou si mic cum este PMP poate sa creasca doar stind in opozitie! Deci,votati PMP ca Basescu nu va intra la guvernare. Garantat!

  • Camera – T. Paleologu – un om care este cu adevarat patruns de o ideologie de dreapta, un intelectual rasat, un om de la care vei sti la ce sa te astepti cand va veni vorba de un vot important pe o anumita lege.
    Senat – PMP – nu atat pentru om cat pentru program – trebui sa fim rezonabili si sa acceptam ca, dand la o parte tot zgomotul de campanie, este singurul partid care a facut un plan de guvernare cu cap si coada. Un plan de la un capat la altul intr-o ideologie de dreapta. Consider ca trebuie totusi premiat un partid care s-a ocupat sa nu insulte inteligenta populatiei cu cresteri de salarii si pensii si scaderi de taxe [sau, in cazul USR, o guvernare aproape corporatista de „scadere a costurilor si crestere a veniturilor” dar fara nicio idee cu adevarat de ansamblu – cand vezi ca cineva ca spune alocam 6% din PIB pt sanatate stii ca nu are nimic in cap] si care s-a aplecat asupra problemelor de fond – felul in care PMP abordeaza sistemul de sanatate este cel mai bun exemplu in acest sens.

    Cat despre intrarea la guvernare cu PNL si USR, daca va temeti de acest lucru, v-as spune asa :
    1. Nu cred ca il intereseaza pe Basescu sa il sustina pe Ciolos (cum nu a facut-o nici in campanie) pentru ca va impartasi soarta PNL care isi pierde din electorat pe seama USR [evident ca un alegator, mai ales tanar, daca vede 2 partide care spun acelasi lucru va vota cu USR pentru ca este partidul nou] – pe Basescu il intereseaza sa creasca partidul pentru alegerile din 2020 si i-ar conveni mult mai mult sa stea in opozitie propunand legi si atacand de fiecare data pe cei care nu voteaza acea lege – doar asa va reusi sa creasca partidul.
    2. Intr-adevar, va vota guvernul Ciolos in cazul in care ar depinde de PMP votul sau. Astfel, va fi apreciat de electoratul „tehnocratilor” pt ca salveaza neamul de la o criza politica si, in timp, propunand legi bine comunicate publicului larg, va reusi sa capteze din acest bazin electoral, in special aripa non-neo-marxista]. Basescu este maestrul lui divide et impera si, din opozitie, va reusi sa tot lanseze cate o provocare (o lege azi, o masura maine) care sa divizeze electoratele atragand astfel de partea sa simpatizanti.
    3. Inca un argument pt care nu cred ca PMP va intra la guvernare este ca in 2019 vor fi alegeri prezidentiale. Aplicand cu cap tactica de mai sus, PMPul poate sa urce binisor in 3 ani. Este de ajuns sa reprezinti dreapta si sa fii a2a forta politica si vei castiga alegerile prezidentiale in fata PSDului, la pas. Prezidentialele castigate ar aduce un enorm castig in sondaje partidului, fiind placa turnanta pentru a deveni forta nr. 1 de pe „dreapta” in 2020 si a numi premier timp de 4 ani (cu presedinte asigurat si alegeri castigate pana 2024 ! – ce vremuri sa fii prim-ministru…).

    E complicat si merge foarte departe aceasta teorie, dar incerc sa ghicesc cumva logica lui Basescu – pentru ca eu nu cred ca el este genul de om care sa faca un partid de 5-7% si sa se multumeasca cu atat fara sa faca o strategie, o actiune, ceva. Nu este in firea lui sa fie pe locul 2, mai ales dupa un tip precum Ciolos (respectabil, de altfel, dar pur si simplu ar fi ca nuca in perete Ciolos prim-ministru si Basescu la transporturi sau mai stiu ce alt minister). Deci ce zic eu este complicat, supus unor enorm de multe variabile, dar totusi nu vad de ce ar gandi Basescu altfel.

  • Maestre ma uimesti. Cum nu stii cu cine sa votezi la parlamentare?. De ce nu esti consecvent. Te rog eu voteaza cu USR-ul ca la locale ai votat cu USB-ul lui Nicusor Dan si a fost bine pina acum. Au salvat Bucurestiul, daca ii votezi la parlamentare salveaza România si dupa ce cistiga detasat pun ei ochii pe alta tara unde sa participle la alegeri. Poate Jecmania sau Franta.
    Vad ca de ce face Gabriela Firea la Primaria generala nu spui nimic. Oare iti pute realizarile ei si te enerveaza ca exista si asa ceva?. In Romania cred ca se mai poate construi ceva numai prin matriarhat.
    Asculta la baiatu si voteaza cu PSD-ul daca vrei bani mai multi de pensii, salarii, burse, constructii etc., ca daca iese apa chioara am pus-o de mamaliga. Nu stiu daca esti informat Maestre ca PNL-ul are in programul de guvernare sa construiasca puscarii binenteles la standarde europene si in mod deosebit sa privatizeze sanatatea ca prea se zbat de mult sa puna mâna pe acest bulgare de aur. Dupa privatizarea sanatatii urmeaza un mic genocid in JunglaRO ca deh nu am avut asa ceva pâna acum. Asta inseamna ca cine are bani de sanatate scapa, cine nu, se duce fara de timp la cel de sus in pas alergator.
    Cu respect!.

  • File de istorie pentru cei care votează PRU sau APR:
    Capitulația de la 1460 semnată la Adrianopol între Vlad Voievod Țepeș și Mahomed II Cuceritorul:
    Art. 10 . “…nu va exista niciodată nici o moschee în nici o parte a teritoriului valah.”
    Capitulația de la 1511 între Bogdan cel Orb și Baiazid II:
    Art. 8. “Turcii nu vor putea avea, nici să cumpere, pământuri în Moldova; nu vor putea nici să construiască acolo moscheie, nici să se stabilească acolo în vreun fel.”
    Capitulația de la 1529 între Petru Rareș si Soliman I Legislatorul:
    Art. 6. “Exercitarea cultului musulman este interzisă pe întregul teritoriu moldovenesc.”

  • Cred ca multi Romani se afla in situatia de a nu stii cu cine sa voteze. Nici eu nu stiu. Pare ca din doua – trei rele, trebuie sa alegi raul cel mai mic.

    Ideea de a ma inspira din postarile altora mi s-a parut foarte buna in cazul asta. Prin urmare, am citit toate postarile de pana la ora 00:30, dupa care m-am tot gandit si am cantarit. Cred ca ce a scris D-nul Dumitru Rizoaica se apropie cel mai mult de sentimentele mele.

    Sunt ardeleanca plecata de 28 de ani in Olanda, dar tot romanca ma simt, poate chiar mai romanca decat se simt cei care traiesc in tara. Am inteles foarte bine ca strainii isi vad fiecare numai de propriile lor interese, chiar daca acele interese sunt in detrimentul altora (celorlalte tari, popoare, etc.). In ipocrizia lor, ei recurg chiar la mijloace deloc „ortodoxe” pentru a-si atinge scopul si interesele lor.

    Deci in concluzie,
    avand in vedere faptul ca pentru Romania NICIODATA o „partida straina” nu va putea fi mai buna decat „partida romana”, precum bine scrie D-nul D. Rizoaica, si ca: „Partida romana”, -compusa din PSD, PRU si ALDE,- care slujeste interesele Romaniei si este tinta atacurilor „partidei straine” si a stapanilor acesteia”,
    inclin sa votez cu unul din aceste partide. Ramane sa ma decid la unul din ele.
    Din textul D-lui Ion Cristoiu reiese ca PRU ar fi o Grupare din SRI. Daca as sti sigur ca aceasta Grupare SRI este chiar a Romaniei si condusa in interesul Romaniei, ci nu este sluga la straini (a se citi tradatoare), chiar nu mi s-ar parea un impediment.

  • Udrea sau Paleologu mi se par singurele variante interesante. Doua personaje pitoresti in felul lor.

  • Nici eu nu stiam cu cine sa votez pana ieri, cand, am gasit in cutia postala un pliant al lui „Pleasca” – T. Paleologu, asa ca o sa il votez pe el la Camera Deputatilor. Iar la Senat o sa il votez pe Basescu pentru ca nu am gasit pe nimeni mai bun.

  • Cu PMP deoarece o sa ramana in opozitie.

  • Cu PMP deoarece va sta in opozitie

  • poate ca asa gindesc majoritatea celor care nu gasesc ceva util in a vota

  • Poate a sosit timpul sa ginditi ca Democratia (cu toate nuantele ei ) e o mare pacaleala .
    Poate a sosit timpul ca omul sa constientizeze ca nu are nevoie de partide, lideri,bani, granite,arme.
    Poate ca viata ,ar fi mult mai atragatoare daca s-ar descoperi BUNUL SIMT, CONSTIINTA,si celelalte adevarate valori pe care mintea umana e capabila sa le discearna si alege.

  • Toader Paleologu !

    • Ghid de alegător în 2017: Trebuie votat pe bază de argumente: Întâi argumentezi, şi apoi votezi (nu invers: întâi votezi şi apoi încerci să te justifici).
      1. Nu are sens să votezi cu partide mari (PSD, PNL), ele oricum vor intra în Parlament, cu sau fără un vot în plus.
      2. Nu are sens să votezi cu partide formate din dinozauri (ALDE), evoluţia lor va fi previzibilă, ca şi până acum.
      3. Nu are sens să votezi cu partide care sprijină „tehnocraţia” (USR, PNL), căci experimentul actual a fost un groaznic eşec.
      4. Nu are sens să votezi cu independenţii, vocile lor se vor pierde în vacarmul „plenului”.
      5. Nu are sens să votezi cu UDMR (care nu este partid, înregistrat, deci e ilegal), căci programul lui este tot mai revanşard.
      6. Nu are sens să votezi cu APR căci şansele lui de a trece de 5% sunt zero, după cum spun sondajele.
      7. Ar fi o soluţie PMP, pentru că dă o şansă minimă unei personalităţi experimentate (TB) să preia cârma guvernării.
      8. Ar mai fi o soluţie PRU, pentru că are şanse de a trece de 5% şi ar fi o voce naţionalistă în Parlament, de care e mare nevoie în aceste vremuri (vezi şi exemplul dat de americani, care l-au ales pe Trump din acelaşi motiv).

    • Aurelia Tache:
      Pentru Paleologu lipsesc argumentele. Doar numele nu este de ajuns.
      Mirela: Băsescu ar fi o soluţie câştigătoare, doar dacă ajunge prim ministru, din jocul procentelor care adunate dau guvernarea. Dacă PSD ajunge la cârmă, Băsescu va fi un senator „anonim” (deşi are deja un nume în istorie, ca preşedinte)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *