Gîndul de duminică, 22 februarie 2015

Cînd Klaus Iohannis susține o aberație: înnoirea clasei politice actuale cu ajutorul cătușelor

Interviul luat lui Klaus Iohannis de Luca Niculescu pentru Digi Tv a avut la un moment dat şi acest dialog:
Realizator: Justiţie – de trei săptămâni, actualitatea internă e din nou ritmată de arestări, de condamnări. Cu ce efecte asupra credibilităţii clasei politice?
Klaus Iohannis: Eu cred că va creşte credibilitatea clasei politice, fiindcă aici avem foarte multe aşa-numite dosare grele, care acum ajung să fie lucrate şi acum se face lumină. Părerea mea, că după ce se termină, vom avea mai puţini politicieni cunoscuţi şi este loc pentru ceva ce se numeşte înnoirea clasei politice. Mulţi dintre cei pe care i-am văzut ani sau decenii la rând la televizor vor fi în altă parte sau vor sta acasă, în cel mai bun caz, şi se va face loc pentru noi lideri, noi politicieni, pentru o nouă credibilitate.”

N-aș fi tresărit la răspunsul dat de Klaus Iohannis dacă Teza sa despre înnoirea clasei politice prin cătușele de la DNA n-aș fi întîlnit-o, expusă cu zorzoane stilistice, la cîțiva deontologi pe care-i suspectez de a fi purtători de cuvînt ai SRI.
Și anume că-n România clasa politică se poate transforma prin dosarele deschise de DNA politicienilor de la ora actuală.
Că activitatea DNA pare a sta sub semnul credinței că procurorii țin locul Istoriei ne-o arată șmecheria cu denunțătorii convocați să dea în gît liderii politici. Corupt nu e numai politicianul, dar și gușterul care l-a mituit, pentru a se îmbogăți. Mi se pare normal să stea la zdup și gușterul. Cum însă DNA vînează doar liderii politici, gușterii își cumpără libertatea și-și păstrează averea dobîndită prin furt, denunțîndu-i pe cei pe care-i vor procurorii.

Asumată și de Klaus Iohannis, teza pare luată din realitățile staliniste de pe vremuri.
Clasa politică veche, zisă și burghezo-moșierească, trebuie înlăturată prin trimiterea foștilor în lagăr.

Dincolo de acest aspect odios, teza e deopotrivă periculoasă și tembelă. Periculoasă, pentru că, din cîte se vede, DNA operează selectiv cînd vine vorba de politicienii care trebuie să meargă la pușcărie pentru a lăsa locul politicienilor mai tineri și mai curați.
Tembelă, pentru că nimeni nu ne garantează că noii nu vor fura și ei, o dată ajunși în locul celorlați. Cazul Sebastian Ghiță, ivit din credința că tînărul va face o televiziune mai corectă decît cea făcută de Sorin Vântu, scos din joc după principiul înnoirii prin intermediul cătușelor, ne arată că noul politician, venit în locul celui vechi, poate fi mai ticălos și mai prost decît celălalt. Se compară România Tv,  zisă și Căcănia Tv, cu Realitatea lui Sorin Vântu? Și Realitatea lui SOV manipula. O făcea însă cu inteligență, presupunînd un telespectator pentru a cărui manipulare e nevoie de efort intelectual. Televiziunea lui Sebastian Ghiță practică o manipulare primitivă, de Frizerie de cartier, presupunînd un telespectator, dacă nu idiot, atunci măcar beat mort.

Eu cred că înnoirea clasei politice e un proces istoric, în care sunt implicate alte cauze decît zornăitul cătușelor: refuzul alegătorului de a se lăsa mituit electoral, creșterea spiritului critic al cetățeanului, ivirea unei societăți civile puternice.

Principala cauză stă însă în ivirea și afirmarea unui cetățean conștient că politicianul e servitorul său, și nu invers, un cetățean care să ia locul alegătorului iobag de azi.
Dacă e o vorba de înnoirea clasei politice, trebuie să începem cu înnoirea Poporului Român.

Dvs ce credeți, ce-ar mai trebui pentru înnoirea clasei politice?

Comentarii

Maestre, maestre… Sunteti platit de rusi? Sau nu? Sau de altii?

Sanda Lazar Sanda Lazar says:

Iertati va rog, dar Romania cere de 25 de ani catuse! din 20 mai ’90! Avem cârcotasi acum pt acest lucru?

Ioana Emilia Ioana Emilia says:

POLITICIAN=CATUSE. UN SINGUR INTERES AU AVUT … SA FURE.SI-AU BATJOCORIT POPORU TIMP DE 25 DE ANI SI ACUM PRESEDINTELE SA AIBA MILA DE NISTE HOTI……… ???????.

Maestre, maestre… Ce faceti la revista Historia? Ca publicati numai materiale desuchiate… Maestre, nu uitati: rusii nu au adus nici o modernizare! Au adus: davai ceas, davai tezaur si pasol gulag!

Eugen Druta Eugen Druta says:

Sa inteleg ca ar trebui iertati…Ei,ei…

Momi Momescu Momi Momescu says:

Mult timp va trebuit sa va dati seama ca DNA operează selectiv cînd vine vorba de politicienii care trebuie să meargă la pușcărie.

Cociorva Ion Cociorva Ion says:

Cateodata, maestre, chiar dai dovada de luciditate. Adica te uiti si matale in aceeasi directie in care se uita nedumerit poporul. Sa fie, oare , un semn ca ti-ai putea reveni?…

Nu pentru innoirea clasei politice,ci pentru reinventarea clasei politice,este nevoie de cel putin cinci ani, de o dictatura militara ultra nationalista,inspirata din exemplu’ turcesc din anii ’70,care a dus la disparitia coruptiei din clasa politica.

http://www.evz.ro/rasturnare-de-situatie-in-dosarul-gala-bute-ana-maria-topoliceanu-inregistrata-cand-facea-presiuni-pe-tudor-breazu-pentru-a-face-declaratii-impotriva-elenei-udrea.html

Tinta e Basescu. Voiculescu vrea razbunare, PSD vrea sa iasa, din imaginea de cel mai corupt partid, PNL vrea sa spuna ca de fapt Iohannis, e cel mai bun presedinte. Totul este un joc de putere, in care se gasesc foarte multi bani.

Nu mai stiu unde este Topoliceanu , dar cum de a avut acces la internet ? Si avea voie sa ia legatura cu acest breazu ? Sau breazu cu ea ?

Era acasa, iar Breazu tot acasa.

DNA se poate confrunta cu probleme mari de credibilitate atunci cind inculpati gen UDREA dovedesc hidosenia care sta in spatele acestor foi volante numite denunturi.Topoliceanu si DNA si-au dovedit neputinta,minciuna si manipularea.Ce aviz mai dau luni deputatii in dosarul gala bute pe denuntul lui Topoliceanu.CURIOS

“implicati”-implicate alte…

Marsilia, marele port de Provence – partea I

Un James Bond prea British
Sentinela despre Rebeliunea legionară
Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro | 7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea
Cel care merge la Gara de Nord
Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan | 13. Focurile au fost bine ţintite, făceau parte dintr-un scenariu