Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Călin Popescu Tăriceanu se pregătește de Marea Rupere

Valentin Busuioc, de la PSnews.ro, unul dintre puținii tineri gazetari care m-au impresionat prin preocupările lor culturale (a scris un roman, mi-a făcut rost de Delirul lui Marin Preda, ediția necenzurată, publicată de mine în primii ani postdecembriști, o raritate azi, pentru că edițiile ulterioare sînt reeditări ale celei cenzurate în anii comuniști), m-a sunat pentru a-mi cere opinia despre tot mai desele ciorovăieli din ultima vreme dintre ALDE și PSD. Despre această realitate deocamdată neglijată de presă – atacurile unor lideri ALDE la PSD, știrile și zvonurile despre blocarea unor inițiative ale Coaliției de către Călin Popescu Tăriceanu- intenționam să scriu pe cristoiublog.ro. Cum însă întrebările lui Valentin Busuioc m-au obligat prin acuitatea lor să mă pronunț înaintea unui comentariu mai amplu, socotesc că n-ar strica dacă aș reproduce aici întreg materialul realizat de tînărul jurnalist și publicat sîmbătă pe site-ul PSnews.ro pentru ca și cititorii cristoiublog.ro să afle ce cred eu despre relația pe cale de a se destrăma dintre ALDE și PSD.

Jurnalistul Ion Cristoiu a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat miza președintelui Klaus Iohannis în ruperea coaliției PSD-ALDE.

Discuția a ponit de la recentele săgeți aruncate de către diverși lideri ALDE către PSD, ultima fiind aluzia purtătorului de cuvânt Vaujan Vosganian în legătură cu posibilitatea unei formule guvernamentale diferite în toamnă.

Încă de la început, Ion Cristoiu a amintit situațiile judiciare diferite ale lui Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea: primul a fost achitat în primă instanță, în timp ce al doilea a fost condamnat, în condițiile în care mai are o pedeapsă definitivă, în dosarul Referendumul. În acest context, Cristoiu l-a compătimit pe Tăriceanu, susținând că liderul ALDE ar putea fi amăgit de către așa-numitul „stat paralel”, pe model Ponta sau Oprea, dar de care același stat paralel s-a debarasat rând pe rând.

„Nu mă miră asemenea incidente între ALDE și PSD de ceva timp. Mai ales după condamnarea în primă instanță a lui Liviu Dragnea, domnul Călin Popescu-Tăriceanu se pregătește de marea rupere. Tot ce se întâmplă, toate aceste atacuri din partea ALDE (bombăneli, tăceri) își au explicația în pregătirea acestui moment.

Cauzele, după părerea mea, își au originea într-o iluzie a domnului Călin Popescu-Tăriceanu, care traversează și el la ora actuală o operațiune din partea «băieților», de cocoloșire, de alintare, o operațiune prin care a trecut domnul Gabriel Oprea în 2015, când era eroul presei prezidențiale. Domnul președinte îl chema și-i promitea că va fi premier. După asta, nerespectând la literă ordinele, i-a venit și lui rândul. Apoi a fost Liviu Dragnea contra lui Victor Ponta, iar acum e o operațiune – se vede – în care domnul Tăriceanu este Băiatul Bun, Modernul, Ponderatul, Echilibratul în raport cu Liviu Dragnea. De fapt, mult mai interesant mi se pare că nu numai Călin Popescu-Tăriceanu este acestei operațiuni. Este și doamna Viorica Dăncilă – deja transformată din «Proasta lui Dragnea» în Moderna, cea care se opune ordonanțelor de urgență în favoarea «penalilor»…” a detaliat ziaristul.

În continuare, Ion Cristoiu a scos la iveală interesul președintelui Klaus Iohannis de a rupe coaliția PSD-ALDE până la sfârșitul acestui an, pentru ca un nou guvern obedient șefului de stat să fie instalat până în decembrie, astfel încât același Iohannis să aibă un cuvânt greu de spus începând cu 1 ianuarie 2019, când România va prelua conduceera Consiliului Uniunii Europene.

„Cred că este o operațiune pe două fronturi. Primul constă în ruperea actualei coaliții și fomarea uneia noi, din care să facă parte și ALDE – una pro-prezidențială, deoarece Klaus Iohannis nu va admite în ruptul capului ca la anul președinția Uniunii Europene să nu-l prindă pe el cu Guvernul Lui. Este greu de imaginat că Iohannis ar concepe altfel președinția. Dacă nu ar conduce-o la modul absolut, dacă ar împărți-o cu PSD-ul, atunci nu ar mai avea gloria și autoritatea.

Al doilea front presupune continuarea operațiunilor de rupere a unei hălci din PSD, în așa fel încât să se poată forma un nou Guven al Meu. Deci cred că până în decembrie vom asista la numeroase încercări de formare a Guvernului Meu – repet: în perspectiva preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, președinție pe care domnul Klaus Iohannis nu o va împărți cu PSD. De ce să iasă în prim-plan un PSD-ist?” a explicat fondatorul ziarului Evenimentul Zilei.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis chiar nu a învățat nimic din lecția guvernului Dacian Cioloș (care, deși obedient primului om în stat, a dat numeroase chixuri), Ion Cristoiu a ținut să introducă nuanța sprijinului parlamentar, de care cabinetul tehnocrat nu s-a bucurat cu adevărat și care acum ar putea veni să susțină eventualul executiv din ultima parte a anului.

„Nu e același lucru. Unu: guvernul Cioloș nu a avut sprijin parlamentar. Nu avea majoritatea lui. PSD-ul a acceptat nu să-l sprijine, ci să nu-l dea jos. Doi: era alcătuit din oameni de pe stradă. De data aceasta, va fi o majoritate ivită dintr-o recompunere a Parlamentului. Chiar dacă va fi ALDE-UDMR-PNL-USR (un fel de nou CDR), totuși vor avea oameni cu experiență.

Dumneavoastră ați pus o întrebare la modul absolut. Chiar îl vedeți pe domnul Iohannis gândindu-se că va fi bună sau rea guvernarea? Pentru el este important ca la anul să se vorbească numai despre el că a deținut președinția Consiliului UE. Dacă România va fi reprezentată la UE de către un premier de la PSD, sigur va vrea și el să iasă în față acolo. Dacă va fi unul din Guvernul Meu, poate-l pune pe domnul Orban, care cred că va fi un fel de premier secundar”, a punctat Cristoiu.

Confruntat cu varianta „Vasile Blaga premier” (după recenta încordare de mușchi a fostului PDL-ist, consumată chiar în Modrogan), Ion Cristoiu a respins-o, afirmând în schimb că ex-ministrul de Interne țintește un post mult mai comod, de europarlamentar, de unde în cele din urmă să se pensioneze din politică.

„Domnul Vasile Blaga n-a făcut altceva decât să vândă a doua oară PDL-ul, ca să aibă un loc pe lista de europarlamentare. Puteți pune cruce așa-zisei operațiuni a lui. Asta a urmărit – nimic altceva. Am înțeles că foarte mulți politicieni vor să iasă la pensie ca europarlamentari. Și-au dat seama că acolo e bine, e pensie mare… nici nu trebuie să știi limbi străine”, a încheiat gazetarul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Călin Popescu Tăriceanu se pregătește de Marea Rupere”

  • PSD nu uita si nu iarta.
    P.S. De apreciat ca Dl. Cristoiu s-a lamurit in sfarsit ca in chestiunea suspendarii lui Iohannis, Tariceanu si nu Dragnea a fost cel care s-a opus acestei masuri radicale – adica exact pe dos decat sugera maestrul cu nu foarte mult timp in urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *