Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de duminică, 26 iunie 2016

Dacă aș fi fost englez, aș fi votat la Referendum pentru Brexit

Aşa cum am mai scris, ascult RRA (cînd nu lucrez), în continuu, chiar şi cînd difuzează şi altceva decît ştiri.
Cu vremea am ajuns să-i învăţ pe de rost pe cei care trimit mesaje sau e-mail-uri postului, pentru a-şi expune părerea faţă de evenimentele mici şi mari ale unei zile.
Sînt, de regulă, cam aceleaşi persoane (un ascultător din Cluj îmi trimitea, în urmă cu două decenii, maldăre de scrisori pe adresa Evenimentului zilei, acum îi bombardează cu SMS-uri pe cei de la Radio), despre care mă întreb mereu dacă se ocupă și cu altceva decît trimiterea de mesaje pe adresa RRA.

Vineri, după-amiaza, în timp ce RRA se ocupa de Breaking news-ul Brexitului, un mesaj de la un ascultător m-a făcut să tresar.
Postul tocmai difuzase o melodie de Beatles.
Mesajul ascultătorului, citit de moderator, suna cam aşa:
Nu mai daţi melodii englezeşti.
Daţi numai melodii din ţările loiale Uniunii Europene.

Am tresărit, pentru că, indiscutabil, mesajul mărturisea o mîndrie despre care eu am mai zis şi am mai scris:
Mîndria de a fi babuin!
Ascultătorul era deja mîndru că e român, locuitor al unei ţări care rămîne loială Uniunii Europene.

Alo, Bruxelles!
Puteţi conta pe noi, românii! Noi nu suntem ca englezii. Noi suntem loiali Uniunii Europene.
Vorba unui banc în circulaţie pe Internet:
Pînă la urmă, în UE va rămîne doar România.

Mesajul ascultătorului nostru mi-a amintit, deodată, că sînt român şi nu englez.
În calitate de român sînt mândru că România a fost primită în Clubul select al Uniunii Europene, deşi cînd întoarce capul, celelalte țări, cucoane, îşi șușotesc întrebarea:
Cine dracu a invitat-o şi pe nespălata asta?

Dar dacă aş fi fost englez, cum aş fi votat la Referendum?
Răspuns:
Aş fi votat pentru Brexit.

Şi asta deoarece:

  1. Sînt englez. Am în spate glorioasa istorie a ţării mele.
    Mare Putere Colonială, Stăpînă a Mărilor, învingătoare a Franţei lui Napoleon şi a Germaniei lui Hitler.
    Cînd ai în spate o asemenea Istorie, ca englez, desigur, nu vezi, ca românii, în apartenenţa la Uniunea Europeană un prilej de mîndrie pentru tine, ci un prilej de mîndrie pentru ceilalţi că împart cu tine calitatea de cetăţean al Uniunii.
  2. Sînt cetăţean al unei ţări în care premierul a găsit de cuviinţă să mă întrebe şi pe mine dacă mai vreau să rămîn în Uniunea Europeană, chiar dacă – vorba fostului preşedinte al României, Traian Băsescu – sînt un imbecil care nu mă pricep la chestiuni precum Uniunea Europeană, aşa cum se pricepe el în locul meu.
    Dacă ar fi fost cetăţeni români, ştabii României m-ar fi convocat să mă pronunţ într-un Referendum numai şi numai dacă ar fi fost siguri că eu aş fi fost de acord cu ei.
  3. Sînt conştient că Uniunea Europeană a devenit o maşinărie birocratică dezastruoasă, amintind de Imperiul austro-ungar satirizat de Robert Musil sub numele de Cacaina şi de Haşek sunt numele de Imperiul Soldatului Svejk. Fără nici o legătură cu viaţa, cu oamenii vii, reali, din ţările Uniunii, maşinăria birocratică de la Bruxelles produce zilnic, pe bandă rulantă, reguli aberante, fără nici o legătură cu viaţa, de la mărimea cuibului la castraveţi pînă la înlocuirea cuvîntului prezervativ în toate țările Uniunii cu formula manşonul delicios, pentru a corespunde lui politically corect.
  4. Ştiu că pe banii mei de plătitor de impozite, mii de inşi care nu produc altceva decît hîrtii după hîrtii – analize, bilanțuri, programe, rapoarte, intervenţii la simpozioane, duc o viaţă de lux: salarii de mii de euro, maşini, secretare, secretari, voiaje inutile plătite.
  5. Ştiu că nu pot influenţa în nici un fel deciziile Birocratice de la Bruxelles.
    La televizor mi se prezintă un corp de clădiri, multe birouri, multe uşi, un drapel, lucruri aflate la o distanţă uriaşă de mine.
  6. Ştiu că în ţări precum România banii UE, la care contribui şi eu, sînt daţi de Birocraţia de la Bruxelles la zeci de site-uri, ONG-uri şi persoane private ca mită în schimbul cîntării zilnice a Uniunii Europene.
  7. Aş fi aflat, de la amici români, ce dezastru e pentru România Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloş alcătuit din birocraţi de la Bruxelles.
    Păi dacă o singură ţară şi aceea de doar 22 de milioane de locuitori nu poate fi administrată cît de cît de nişte persoane care au lucrat în Birocraţia de la Bruxelles, cum să cred eu că Birocraţia de la Bruxelles poate administra 28 de ţări?!

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

47 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 26 iunie 2016”

  • Pe Germania lui Hitler nu o invingea niciodata Anglia singura, mai maestre.

  • Domnule, maestru, Ion Cristoiu:

    Conaționalii dvs – cum vă place să le spuneți românilor – v-au scris de multe ori pe blog, cand subiectul UE nu era „in trend” – faptul că înainte vreme ne închinam la Constantinopol și la poarta Austro-Ungarie, plecam capul …. si dregatorii țării își cumparau tronul !

    Dvs, unde erați…? … Da, timpul vă era ocupat de „tema zilnică” pe care o primiți, nu știu de unde …și o cosmetizati, pentru noi, plebea!

    -Cat au râvnit oare la bogațiile Tării Românești, ani de-a rândul, europenii și licuriciul ..?!

    – Ne-au pus piciorul pe gât, ne-au îndobitocit, controlează resursele si economia, ne pun dregătorii…. și au inceput cu Basescu, după ce l-au „mazilit” pe Năstase…”au spart gheata”… și acum își freacă palmele !

    ….Doar nu credeți ca în țara asta este un singur „deștept”..?!

    Cărțile se scriu din cărți, în ziua de azi,… m a e s t r e !

  • Sunt in Londra…am intrebat de Brexit dupa votare pe un vecin englez cu varsta peste 50 de ani…raspuns…votul de la Brexit a fost impotriva politicienilor…care trimit 350 mil.lire la Bruxelles pe saptamana,sustin tarile latine din sud care nu i-si mai revin,Grecia,cheltuie datorita problemelor create de turci in Siria cu ajutoarele pentru imigranti,turcii profita de asta si cer bani de la Europa din ce in ce mai multi la santaj,deci si de la ei,fostul sef de la MI6 le zice ca tara va fi mai putin expusa la atentate teroriste cu iesirea din UE…Adevarul este ca au fost siguri pe reusita cand au propus referendumul…nu au analizat si partea cealalta…pierderi la Bursa,recesiune,impactul european,Scotia,Irlandele,…sa vedem ce va legifera Parlamentul…va fi un nou referendum…ceea ce nu cred…vom vedea in viitorul apropiat …maximum 2 ani…ce se va intampla…

  • E , eu nu prea sint de acord cu tot ce scrieti , ma delectez mai mult cu , comnturile facute pe blog , dar asta cu Romania e tara babinilor , zau ca ati nimerit-o . E plina Romanika de babuini , noi nu iesim din UE nici daca ne da afara .

  • Trist dar adevarat!Ar fi bine sa citeasca toti romanii acest articol!

  • Vai, domnule Cristoiu!! Citez din domnia voastra, motiv de votat brexit: „1.Sînt englez. Am în spate glorioasa istorie a ţării mele.” Si? Ar trebui ca tinerii sa fie inrolati acum si trimisi pe front (de catre babaciunile care ar sta acasa la gura sobei) si sa lupte ca sa pastreze ‘glorioasa …’? Traim alte vremuri !! Tinerii vor altceva. Dar asta nu vor sa inteleaga babaciunile. Ei nu si nu, da-i cu glorioasa lupta si cu bombardeaua. Doamne Fereste!

  • Eu sunt britanic , ma dezamagiti , cum puteti sa spune-ti asta ? Comparati EU cu un stat totalitar si condus de un Hitler ? Nu sunt deacord

  • Babaciunile din trecut au construit o țara . Șmecherii de astăzi o distrug sau ajută pe alții la distrugerea acesteia . Babaciunile de …maine , adică „smecherii ” de astăzi , vor spune ….am avut o țara de care ne-am bătut joc si am distrus-o !

    • Ce tara au construit babaciunile de la noi? Industrie grea pentru rusi,textile pentru italieni si fibre sintetice pentru sclavi? Esti tanar si habar n-ai pe ce lume traiesti,iar asta-i rezultatul indobitocirii tinerilor de catre batranii puturosi si hoti de pe vremea lui Ceasca.Ca,asta a construit comunismul! Lenesi ,hoti si oameni cu mana intinsa la stat.Nu tu initiatiova privata,nu tu economie folositoare societatii,mastodonti ce lucrau in pierderi si citit ziarul la servici.Ce a ramas de pe urma comunismului? Comunistii PSD-isti la Iasi,26 de ani si un oras ramas in urma Clujului cu exact 50 de ani!

  • UK nu e o Romanie cu politicieni care abia asteapta sa puna mana pe fonduri UE in interes propriu, mai rasfoiti un pic cartile de istorie…

  • Ador cuvantul ” babuini” si totodata articolele d- nului Cristoiu! La acesta chiar am ras cu lacrimi insa aceasta este realitatea-saddly but true as an englishman would say hahah

  • Va citesc se cand ma stiu si ador imaginatia ,stilul,metafore.comparatii…..abia astept zinic sa citesc ce mai nascociti,dar nu.mi place sa citesc nici un articol in care folositi cuvantul ,,babuini,,…o umila parere…aveti alte optiuni…Cu consideratie,…

  • Tot cei expirati au votat si acolo, aia de le a cam trecut faina prin traista, si viitorul lor apropiat e cam pe strada cu brazii.

  • Niste babaciuni au votat si la ei ,exact ,ca si la noi voteaza babaciunii psd-ul !

    • cred ca erau chiar comunisti..si erau platiti de Putin….

    • Teodora Ardelean, raspunsul meu la comentariul tau ar putea sa-ti lase impresia ca m-am simtit jignita avand in vedere ca eu am aproape 70 de ani, dar ma simt ca la 40, imi dau seama cat sunt de ………..demult doar cand sarbatorim zilele de nastere a copiilor mei, fiind si ei…..nu prea tineri.Dar sa-ti spun la ce ma gandeam in timp ce citeam comentariul tau ……..mda, ma gandeam daca tu ai avut bunici si daca ai simtit ……iubirea lor, privind poza ta ma gandeam ca nici parintii tai nu ar fi chiar foarte tineri, probabil aproape babaciuni…..ma mai gandeam daca parintii tai ar fi citit comentariul tau ar fi zis cu mandrie „asta-i fata noastra” sau ar fi zis „oare unde am gresit in educatia data fetei noastre”? Din experienta mea vreau sa-ti spun ca ani trec foarte repede, si batranetea se instaleaza cu rapiditate si aproape pe nesimtite si tu vei ajunge o babaciune si sa ajungi babaciune este o facilitate divina, asa ca eu iti doresc sa imbatranesti frumos sa fii fericita. Cat priveste alegerile pe care le fac unii sau altii sa stii ca indiferent de optiunile politice, politicienii ne vand iluzii, toti fac asa si cei de dreapta si cei de stanga, preocuparile lor se rezuma doar la a-si rezolva ……….conturile lor. Sa ai o noapte binecuvantata.

    • Doamna , Mama mea a decedat la 81 de ani , pe care am iubit-o si divinizat-o ,este vorba de mentalitate si de diferenta de ,generatii ….apelativul de „babaciune ” ,l-am preluat de la mama …………..si Doamna ,asa este si la noi si,si la ei ,voteaza cei experimentati ,dar se greseste .,………

    • Imi cer scuze ,Doamna ,daca v-am jignit !

    • Viorica Pop doamnă ați vorbit mult și inutil. Tinerețea e o stare de spirit! Omul se încadrează băbăciune după altceva decât după CNP! Prea apărați seniorii, nu s-a legat nimeni de ei, ci de mentalitatea îmbătrânitului în rele. Da, mai mulți oameni în vârstă sunt bătrâni în rele, dar, există și tineri bătrâni în rele. Nu cred că este normal să îi comentați poza unui necunoscut! Și nu mi se pare nimic greșit în educația doamnei pe care o considerați defectă! Nu văd de ce v-ați atacat!

    • Teodora Ardelean nu văd de ce să vă cereți, Dvs, scuze de la o cucoană care s-a isterizat pe Fbk și, sub cuvinte aparent îngrijite, de fapt v-a jignit! S-a băgat ca musca în ciorbă și a ținut o teorie chioară despre… cum ar fi votat la Brexit!

    • Babaciunile pe care le blamati, au cladit o tara. Au dus tot greul, dupa razboi. Indiferent ca s-a intamplat in Marea Britanie, sau in Romania. Au facut sacrificii. Au o experienta de viata si parerea lor conteaza.

    • Babaciunile voteaza ca au o educatie civica , tinerii NU, dupa vot , babaciunile sunt acuzate si tinerii se victimizeaza . Un CETATEAN are drepturi si indatoriri ,VOTUL implica ambele .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *