Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de duminică, 29 martie 2015

Gogol despre arestările din ultimul timp

Volumul  „Istoria ca telenovelă- eseuri, note, documente” – publicat de mine în 2003 cuprindea eseul  „Gogol despre arestările din ultimul timp”.
Suntem în 2015.
Arestările din ultimul timp, izvorîte, toate, din înhățarea corupților, seamănă cu cele din Rusia lui Gogol.
Ca și cele din România lui 2003.

De cîţiva ani, asistăm la un fenomen. Din cînd în cînd, cîte un afacerist e arestat. Uneori, e vorba de mai mulţi. Ilegalităţile erau de mult ştiute. Asupra unora dintre ele presa a scris pînă s-a subţiat hîrtia de format A4, cea pe care aproape toţi jurnaliştii îşi redactează articolele. Cu toate acestea, ani întregi respectivul sau respectivii n-au fost deranjaţi. Lăsaţi în pace de Poliţie şi Procuratură, ei şi-au văzut mai departe de învîrteli şi de dezbateri deloc filozofice, împreună cu dame disponibile. La multe dintre sindrofiile lor au fost reperate şi profilurile unor puternici ai zilei, încîntaţi că pot bea un whisky fără alt effort decît acela de a invoca nevoia de încurajare a capitalului autohton.
Cum ajungi şef la vamă
Cum de-au început să curgă şuvoi arestările de-abia la un moment dat? Şi-au dat seama Poliţia şi Procuratura că au rămas în urmă cu planul la descinderi şi vîrîri la zdup? Răspunsul ni-l dă un confrate în ale condeiului. Se numeşte Nikolai Vasilievici Gogol şi a scris, printre altele, una dintre cele mai mari cărţi ale literaturii universale: Suflete moarte. Deşi romanul se petrece nu în România postdecembristă, ci în Rusia ţarului Nikolai I, totuşi, multe întîmplări par a fi decupate din viaţa noastră de azi. Printre ele se numără şi una care dă, într-un fel, răspunsul la întrebările stîrnite de arestările din ultimii ani. Personajul principal al romanului, Cicikov, e un cetăţean care pune la cale tot felul de matrapazlîcuri menite a-l îmbogăţi peste nopate. Unul dintre acestea are loc în perioada cînd Cicikov ajunge un fel de şef mare la vamă. Pentru a fi blagoslovit cu asemenea pleaşcă, eroul nostru s-a străduit, ca vameş simplu, să i se ducă faima de funcţionar incoruptibil:
„Pînă şi şefii se lămuriseră că e drac nu om; descoperea contrabanda în roţi, în oişti, în urechile cailor şi mai ştiu şi eu în ce locuri, acolo unde nici chiar autorului nu i-ar fi dat în gînd să se uite şi unde numai slujbaşilor vamali li se îngăduie să-şi bage nasul.”
Intransigenţa legendară e, însă, o şmecherie. Omul îşi dăduse seama că, pentru a da tunul, trebuia să fie şef. Şi, într-adevăr, ajunge mai mare peste vameşi. Simţindu-şi venită vremea, Cicikov intră în contact cu o puternică reţea de contrabandişti, şi, împreună cu un subordonat, dau lovitura. Contrabandiştii sînt lăsaţi să treacă peste graniţă dantelărie de milioane de ruble, ascunsă în blana falsă a unor turme de berbeci. Din afacere, Cicikov şi complicele său se aleg cu cîteva sute de mii de ruble. Afacerea ar fi mers mai departe, dacă, vorba lui Gogol, nu-şi băga dracul coada:
„Necuratul îi zăpăci pe amîndoi slujbaşii, într-atît, încît ei se certară dintr-un nimic, ca nişte turbaţi, în toiul unei discuţii aprinse, fiind foarte chercheliţi, Cicikov făcu pe slujbaşul celălalt «băiat de popă», iar acesta, cu toate că era chiar fecior de popă, nu se ştie de ce s-a supărat peste măsură şi a răspuns pe loc foarte furios: «Minţi, eu nu sînt băiat de popă, sînt consilier de stat! Tu eşti băiat de popă». Ca să-i aţîţe şi mai tare necazul, adaugă: «Ca să ştii cum stă chestia!». Cu toate că, întorcînd asupra lui Cicikov epitetul pe care-l primise de la el, şi, cu toate că vorbele «ca să ştii cum stă chestia» păreau să fie destul de tari, totuşi, nemulţumit cu atît, el mai făcu împotriva lui Cicikov şi un denunţ secret (…). Legăturile ascunse cu contrabandiştii ieşiră la iveală. Consilierul de stat, care-şi tăiase singur craca de sub el, îşi duse şi tovarăşul de rîpă. Slujbaşii au fost daţi în judecată, li s-a sechestrat şi confiscat tot ce avea.”
Dracu’ ştie din ce s-au luat!
Cam aşa ceva s-a întîmplat şi cu eroii arestărilor din ultimul timp. Sigur e că nici unul dintre ei n-a acţionat de unul singur. Sigur e că au avut protecţie în Poliţie, în Justiţie, ba chiar şi în sferele înalte. Şi că la un moment dat au ajuns să se certe. Vorba lui Gogol: dracu’ ştie din ce s-au luat! Sigur e că s-au denunţat unul pe altul. Sigur e că mulţi dintre ei au fost arestaţi, pentru că şi-au deranjat înalţii protectori. Fălindu-se că-i au la mînă cu casete video şi audio. Ameninţînd că, la o adică, le dau drumul în lume. Sau, mai ştii, poate că pur şi simplu, la un bairam, unul dintre ei, pierzîndu-şi minţile, s-a apucat să-l contrazică pe protector într-o chestiune cum ar fi, de exemplu, dacă Galbena de Odobeşti e mai bună decît Grasa de Cotnari. Protectorul pleda pentru Grasă. Pe escroc nu ştiu ce l-a apucat, dar a ţinut-o morţiş cu Galbena. Şeful, şi el bine aranjat, s-a supărat rău de tot. Lasă că ţi-o fac eu! i-a zis. Şi a doua zi escrocul a fost arestat. Din toate acestea se poate însă observa că între întîmplarea din Gogol şi cele din ziua de azi e o diferenţă. În Suflete moarte, amîndoi complicii o păţesc. În România noastră, o sfecleşte numai cel mic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 29 martie 2015”

  • Maestre,cred ca toate se trag de la „impiedecarea infaptuirii justitiei”de catre ilici in dosarul revolutiei.Cei salvati si-au zambit in barba si ne-au adus in ziua de azi.

  • Maestre,cred ca toate se trag de la „impiedecarea infaptuirii justitiei”de catre ilici in dosarul revolutiei.Cei salvati si-au zambit in barba si ne-au adus in ziua de azi.

  • Prima lectie ce tine de stintele digitale in care se arata modalitati de a ocoli in mod inteligent cenzura impuse decatre cei care nu doresc ca anumite adevarurile sa iesa in evidenta ,si apoi sa loveste necrutator Pentru a afla mai mult puteti cauta expresie „”13 motive pentru care programul de Guvernare PNL e un dezastru „”

  • Prima lectie ce tine de stintele digitale in care se arata modalitati de a ocoli in mod inteligent cenzura impuse decatre cei care nu doresc ca anumite adevarurile sa iesa in evidenta ,si apoi sa loveste necrutator Pentru a afla mai mult puteti cauta expresie „”13 motive pentru care programul de Guvernare PNL e un dezastru „”

  • CATEVA MOTIVE PENTRU CARE PROGRAMUL DE GUVERNARE PNL E UN DEZASTRU 1) PNL lasa caile liber unor interese oculte care vor sa aiba drept de a scumpi pretul la gaz ,apa curent orcand si cu cat vor dori Avand in vedere ca acest lucru va face ca milioane de Romani sa nu isi poate plati facturile la intretinere ,multi vor pierde casa Ca sa puteti vedea cum se vor intampla aceste lucruri, am extras un anunt disperat publicat de catre o familie pe internet „Faceti cunoscut cazul dramatic al familiei Acatrinei Cristian din Roman care a fost evacuat din casa cu tot cu copii pt o datorie de 600 RON. Dl. primar Laurentiu Dan Leoreanu nu vrea sa-i ajute. Nr de contact -0727679133″”

    2) PNL asocieaza sistemul de educatie a copiilor dvs cu camatarie practicata de anumit banci in loc sa motivez pe intitutile de invatament sa implementeze unor proiecte care sa ofera posibilitati elevilor si studentilor sa castig bani in timp ce studieze

    3) PNL stie ca singura forma de a impiedica pe cei care vor sa aiba drept de a scumpi pretul la gaz cu cate vor dori este de a elabora o formula de calcul in care sa prevada printre alte ca scumpire preturile la Gaz apa curent electric sa nu se faca doar in functie de calendar si tinand cont de rata de crestere a salari , profit reivestit in Romania ,rata de absortie a fondurile europene In felul acest va exista o motivatia puternica ca profit obtinut de diverse companie si care acum pleca cu saci in diverse tari ,sa fie reinvestit in Romania Pe langa acest luru avand in vedere ca scumpire de care grupurile oculte de interese le vor dori vor depinde si de rata de acesare a fondurile UE ,atunci nu se vor mai pune pedice ca si pana acum in privinta aceserea fondurile UE Fara astfel de prevederile in formaul de calacul respectiv PNL lasa caile liber unui jaf care va face ca milioane de romanii sa nu isis poate plati facturile la intretinere si sa fiu tarati prin tribunale Cu toate ca aceasta situatie este de o gravitate iesita din comun la elaborare programul sau de guvernare PNL nu a facut nici macar referire la o astfel de formula ceea ce inseamna ca lasa caile liber ca grupuri de interese oculte sa poate avea drept de a scumpi preturile la gaz ,apa curent ,fara ca cetateni din Romania sa poate suporta astfel de crestere a preturi Acest lucru va insemna un dezastru deoarece milioane de cetateni nu vor putea sa plateasca facturile la intretinere si isi vor pierde casa

  • CATEVA MOTIVE PENTRU CARE PROGRAMUL DE GUVERNARE PNL E UN DEZASTRU 1) PNL lasa caile liber unor interese oculte care vor sa aiba drept de a scumpi pretul la gaz ,apa curent orcand si cu cat vor dori Avand in vedere ca acest lucru va face ca milioane de Romani sa nu isi poate plati facturile la intretinere ,multi vor pierde casa Ca sa puteti vedea cum se vor intampla aceste lucruri, am extras un anunt disperat publicat de catre o familie pe internet „Faceti cunoscut cazul dramatic al familiei Acatrinei Cristian din Roman care a fost evacuat din casa cu tot cu copii pt o datorie de 600 RON. Dl. primar Laurentiu Dan Leoreanu nu vrea sa-i ajute. Nr de contact -0727679133″”

    2) PNL asocieaza sistemul de educatie a copiilor dvs cu camatarie practicata de anumit banci in loc sa motivez pe intitutile de invatament sa implementeze unor proiecte care sa ofera posibilitati elevilor si studentilor sa castig bani in timp ce studieze

    3) PNL stie ca singura forma de a impiedica pe cei care vor sa aiba drept de a scumpi pretul la gaz cu cate vor dori este de a elabora o formula de calcul in care sa prevada printre alte ca scumpire preturile la Gaz apa curent electric sa nu se faca doar in functie de calendar si tinand cont de rata de crestere a salari , profit reivestit in Romania ,rata de absortie a fondurile europene In felul acest va exista o motivatia puternica ca profit obtinut de diverse companie si care acum pleca cu saci in diverse tari ,sa fie reinvestit in Romania Pe langa acest luru avand in vedere ca scumpire de care grupurile oculte de interese le vor dori vor depinde si de rata de acesare a fondurile UE ,atunci nu se vor mai pune pedice ca si pana acum in privinta aceserea fondurile UE Fara astfel de prevederile in formaul de calacul respectiv PNL lasa caile liber unui jaf care va face ca milioane de romanii sa nu isis poate plati facturile la intretinere si sa fiu tarati prin tribunale Cu toate ca aceasta situatie este de o gravitate iesita din comun la elaborare programul sau de guvernare PNL nu a facut nici macar referire la o astfel de formula ceea ce inseamna ca lasa caile liber ca grupuri de interese oculte sa poate avea drept de a scumpi preturile la gaz ,apa curent ,fara ca cetateni din Romania sa poate suporta astfel de crestere a preturi Acest lucru va insemna un dezastru deoarece milioane de cetateni nu vor putea sa plateasca facturile la intretinere si isi vor pierde casa

  • Nea’Nelu,de saptamina viitoare ziceai ca te retragi si inchizi pravalia, ca sa nu te m-ai injure mojicii . E adevarat ?

  • „dame disponibile” ???!!!
    O gloaba obsedata sexual !
    „poti be un whisky” ???!!!
    Un milog fara caracter, care vrea sa bea pe gratis, doar !

  • Nea Ioane,plecand din Rusia lui Gogol,trecand prin Romania contemporana inspre vestul super dezvoltat,peste tot natura e stapana.Pestele mare mananca pestele mic.

  • Nea Ioane,plecand din Rusia lui Gogol,trecand prin Romania contemporana inspre vestul super dezvoltat,peste tot natura e stapana.Pestele mare mananca pestele mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *