Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Negustoria dintre PSD și Klaus Iohannis stă la baza mult anunțatei OUG privind pensiile speciale

În Topul neroziilor făcute/ spuse cu ochii larg deschiși dintr-un număr anterior așezam decizia de eliminare a pensiilor speciale, deocamdată doar anunțată, printre faptele aparținînd politicii lui nitam-nisam, tipică PSD după alegerile din 11 decembrie 2016:

„Eliminarea pensiilor speciale e una dintre acele măsuri pe care un partid politic o promite în campanie și mai ales una înscrisă în programul politic al unui partid. Nici în campanie, nici în cele șapte luni scurse de la victoria din 11 decembrie 2016, PSD n-a suflat o vorbă despre eliminarea pensiilor speciale ca măsură ținînd de o viziune asupra societății românești. În aceste condiții, acum, la sfîrșit de iulie, în toiul vacanței, PSD anunță eliminarea pensiilor speciale prin Ordonanță de urgență și nu prin lege, cum ar trebui. Asistăm la un nou exemplu de politică poreclită de mine a lui nitam-nisam. Cînd te aștepți mai puțin, fără o minimă pregătire publică, ba chiar învăluită în cel mai profund secret, se ia o măsură radicală într-un domeniu social-economic. De ce se elimină pensiile speciale prin Ordonanță de urgență acum și nu peste peste cîteva luni? De ce nu s-au eliminat pînă acum?”

Întrebărilor puse mai sus trebuie să le adăugăm alte cîteva, ivite din desfășurarea ulterioară a evenimentelor:

  1. De ce Ordonanța de urgență va stabili intrarea în vigoare a măsurii abia peste o lună și ceva, pe 15 septembrie 2017?
    E o întrebare legitimă ivită din explicațiile date de liderii PSD, e drept mai mult în șoaptă, decît în gura mare. Sistemul de pensii nu mai suportă sumele mari ce trebuie date beneficiarilor de pensii speciale. Dacă e așa, judecînd după valul de pensionări din Sistemul de forță, intrarea în vigoare a măsurii abia pe 15 septembrie dă posibilitatea beneficiarilor de pensii speciale după legea prezentă să iasă la pensie cu sume uriașe. PSD susține că aceste pensii, obținute pînă în 15 septembrie, ca și cele obținute deja, nu vor fi micșorate după intrarea OUG în vigoare. Păi unde-i afacerea cu economisirea? În loc să reducă povara fiscală de la Buget a pensiilor speciale, amînarea pînă-n 15 septembrie 2017 o sporește.
  2. Eliminarea pensiilor speciale e o măsură înainte de toate ținînd de echitate. Remarcam în textul anterior că, deși partid de Stînga, teoretic bazat pe echitate și egalitate, PSD n-a trecut în programul electoral și nici în programul de Guvernare – 1 și 1 bis – eliminarea pensiilor speciale. Să admitem că PSD s-a temut de reacția Sistemului de forță. Da, dar acum, cînd s-a luat taurul de coarne, te-ai aștepta ca liderii PSD, în frunte cu premierul și cu Liviu Dragnea, să n-aibă răgaz în fălirea cu această măsură, prezentată, desigur, drept una de Stînga autentică. În chip surprinzător, liderii PSD nu fac mare caz de măsură. Explicațiile sînt mai mult sugerate decît date fățiș și reduse la planul economic.
  3. După anunț, s-a născut un val de pensionări voluntare în Armată, în MAI, în SRI. Mulți dintre cei care pleacă sînt în puterea vîrstei. De fapt, în instituțiile de forță, vîrsta înseamnă experiență, unul dintre lucrurile cele mai importante în Armată, în Poliție, în Jandarmerie, cînd vine vorba de funcții de comandă.

Deși se poate vorbi de un balamuc în instituțiile de forță, Klaus Iohannis, cel răspunzător de instituțiile de forță, nu emite nici măcar un bombănit. Surprinzător e faptul că nici liderii PSD nu-și exprimă îngrijorarea. Lucru ciudat, dacă ne gîndim că militarii și militarizații au fost în atenția PSD încă de pe vremea cînd partidul se numea FSN.

Întrebările stîrnite de măsura anunțată doar (ce-aș mai rîde dacă OUG nu va mai fi dată!) dau naștere unei ipoteze. Am lansat-o duminică seara, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România tv. Pe fondul entuziasmului mai mult sau mai puțin interesat din presa noastră față de măsura anunțată de PSD, ipoteza mea a trecut neobservată. Acum, după trecerea mai multor zile de la anunț, cînd avem deja imaginea valului de pensionări din Sistem, ipoteza mea poate fi luată în seamă.

Eu cred că măsura anunțată de PSD n-are nici o legătură cu posibila criză a sistemului de pensii. PSD s-a bazat întotdeauna electoral pe angajații din instituțiile de forță. Electoratul PSD e alcătuit în mare parte din respectuoși cu militarii și pe deasupra convinși că stilul militar ar fi bun și în administrarea țării. Teoretic, măsura anunțată de PSD nu numai că nu-i aduce partidului avantaje electorale (situarea militarilor pe aceeași treaptă cu civilii ține de TeFeLism mai degrabă decît de PSD-ism), dar mai mult riscă să contribuie la o oarecare confuzie în rîndul naționaliștilor care asigură capitalul politic al partidului.

Eu cred că măsura are legătură cu intenția PSD de a scoate din Armată, din MAI și din alte instituții de forță oameni considerați a fi promovați sub cele două mandate ale lui Traian Băsescu și înlocuiți cu oameni din clientela sa politică. Pentru aceasta, PSD a făcut o negustorie cu Klaus Iohannis. Măsura anunțată de PSD i-a facilitat lui Eduard Hellvig și prin asta lui Klaus Iohannis cea mai mare curățare a SRI din istoria postdecembristă. O operațiune încheiată cu succes, fără scandal și mai ales fără evenimente teribile gen Fuga lui Hayssam din 2006. Desigur, ofițerii respectivi, toți din gruparea Coldea, puteau fi pensionați și fără măsura anunțată de PSD. Stabilirea datei de 15 septembrie pentru aplicarea măsuri de eliminare a pensiilor speciale a creat însă premisele plecării din SRI fără scandal. În pierdere de influență prin căderea lui Florian Coldea, membrii grupului au socotit că n-are nici un rost să mai rămînă. Oricum, pînă la urmă tot plecau, chiar dacă mai tîrziu, dar fără pensiile uriașe de acum. Cei promovați în locul SRI-iștilor pensionați aparțin grupării Eduard Hellvig și, evident, grupării Klaus Iohannis. Prin măsura asumată de PSD, Klaus Iohannis și-a rezolvat marea problemă a scoaterii din Sistem a oamenilor promovați de regimul Traian Băsescu.

Numirea noilor oameni în Armată, dar mai ales în MAI depinde exclusiv de PSD. Prin măsura anunțată, Liviu Dragnea scapă de oamenii fostului regim, dar și de cei care nu recunoșteau autoritatea lui Carmen Dan și implicarea PSD în Sistemul de forță prin măsura anunțată.
Un fel de erdoganizare a Sistemului de Apărare făcută în dulcele stil românesc:
La mica înțelegere.

De ce nu reacționează Klaus Iohannis la PSD-izarea Sistemului de Apărarea?
Pentru că dă curs negustoriei cu PSD.
PSD-ul i-a asigurat prin măsura anunțată schimbările din funcțiile asupra cărora are influență, din instituțiile de forță față de care are interes: SRI, STS, SPP.
În schimb, PSD are mînă liberă să erdoganizeze cu mijloace pașnice Sistemul de Apărare al României.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

42 comentarii pentru articolul „Negustoria dintre PSD și Klaus Iohannis stă la baza mult anunțatei OUG privind pensiile speciale”

  • Ministrul Apărării, Tutuianu, recunoaşte că au mai multe variante de lucru la OUG.
    E sincer. 😆 Când nu ştii ce să alegi, întotdeauna ai mai multe posibilităţi. 😆

    • Trebuie să ai nişte rotiţe lipsă ca să susţii în acelaşi timp
      A. „Nicio pensie specială aflată în plată nu va fi diminuată”.
      B.”Nicio pensie specială nu va fi mai mare decât salariul”.

      Astea două condiţii simultan sunt incompatibile.
      În plus, conduc la pensii speciale discriminatorii, dacă se încearcă B numai pentru viitor.
      Soluţia este acelaşi tratament: tuns, ras şi frezat la fel, milităreşte. Specialitatea casei: zero parfumat. 😆

      • Contributivitatea le este tare nesuferită profitorilor lacomi. Vor numai stilul uns necondiţionat. Asta-i masa succesorală de forţă.

      • mai exact: conduc la pensii speciale discriminatorii, dacă se încearcă B numai pentru viitorii pensionari.

  • Bănci în pierdere 5 ani consecutivi.
    Aşa ceva… e posibil doar în ţara lui Isărescu, în halat şi papuci. 😆

    La Raiffeisen era mai scump?
    Ne povesteşte Nicolae Bălcescu, nr. 29, Sibiu.

  • Grunduirea prezidenţială pe viaţă.

    Oligofrennis a pretins să se îngroaşe gluma ca grundul prin aplicarea a încă unui strat la 01.07.2017 prin actualuzare, înainte de vopsirea finală a pensiilor după legea salarizăîrii .

    Acest stat de grund este cadoul prezindenţial oferit tuturor beneficiarilor de pensii militare şi speciale, nu doar anul acesta, nu doar anul viitor ci în toţi anii următori, pe viaţâ.

    Şi-aşa, întrucât nu se pune problema ciuntirii pensiilor speciale până la nivelul normal dat de contributivitate, nu se ştie dacă in luna lui cuptor s-a prins ultimul tren… cu grund sau vor mai trage cu disperare de încă un strat, la anul, tot pentru mulţi ani.

  • Să nu uităm cine şi-a băgat coada!

    17.05.2017:
    „Liviu Dragnea a cerut eliminarea articolului 40, care ingheta pensiile speciale, din Legea salarizarii unitare”

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21771588-liviu-dragnea-cerut-eliminarea-articolului-40-care-ingheta-pensiile-speciale-din-legea-salarizarii-unitare.htm

    • Nu cumva Oloigofrennis – ghiontit de stele – a condiţionat promulgarea legii salarizării încă dinainte de 17.05.2017?

      Scopul scuză miloacele, or scopul lui Oligofrennis era să treacă valul primei actualizări – din 01.07.2017 – adicăm, dacă articolul 40 ar fi rămas în lege (aşa cum prevăzuse iniţiatorul proiectului de lege, Ministerul Muncii), nu s-ar mai fi majorat – de la 1 iulie – pensiile speciale prin actualizare.

      După trecerea acestui moment critic, nu mai este nicio grabă, nu mai contează cât de repede iese OUG.

      • Probabil îmi voi da seama unde să-l plasez în disputa asta din luna mai 2017 pe Sorin Grindeanu, dacă voi studia istoria acelei luni premergătoare debarcării şi stenogramele adoptării legii în Parlament.
        N-am chef, cu toate c-aş fi curios dacă poziţionarea faţă de art. 40 a avut vreo legătură cu înlăturarea lui din funcţia de premier.
        Intuiţia şi câteva indicii îmi spun că nu. 😆 El era pe-o mână cu Oligofrennis, adică ar fi poftit la fel eliminarea piedicii (art 40, infiltrat de Olguţa Vasilescu) în calea actualizîării gonflabile.
        Pompa lăcomiei stătea la pândă, iar Dragnea a forţat-o pe Olguţa să se dea uţa.

      • Concluzia mea: la această oră legea salaizării unitare n-ar fi fost promulgată dacă acel articol 40 ar fi rămas în proiectul de lege, fiindcă Oligofrennis ar fi trimis-o înapoi Parlamentului sau căuta un pretext de neconstituţionalitate să mai tragă de timp prin CCR. Oricum actualizarea pensiilor militare şi a celor speciale s-ar fi produs la 1.07.2017.
        Atunci s-au înţeles s-o dea la pace. Deocamdată. 😆

  • Tapalaga are un articol cu continut aproape identic. Pentru prima data dupa caderea lui TB Cristoiu si Hotnews sunt pe aceeasi lungime de unda. Dar ce inseamna asta? Sa fie manipulare, sa fie adevarul?

  • -Bulă,
    Când erai brav printre vulturi,
    Ca la răscruce de vânturi,
    Unde se trăgea mai tare?
    -Păi, în pas de defilare.

  • Cu Armata avem ue!
    Vechime? Full! Tot specialitate de pensie! Aveam ue şi înainte de 2007, cam de pe la 1970.
    Apărarea ne dă lecţii de hanarnism temporal.

  • Să nu ziceţi că exagerez, vă mai dau un exemplu.
    Vineri, 30 iunie, imediat după instalarea guvernului Tudose, s-a adoptat OUG privind creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, cu aplicare de la 1.01.2018.

    Duduiau ziarele cu vestea asta.

    Întrebare:
    Aveţi idee ce număr şi dată are Monitorul Oficial în care s-a publicat acea OUG adoptată cu surle şi trâmbite?

  • A fi sau a nu fi împotriva actualizării pensiilor militare şi a celor speciale, până la 1 ianuarie 2019 😆 ?

    Aceasta-i întrebarea şi a fost pusă – nu acum – ci ÎNAINTE de adoptarea legii salarizării unitare (Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice)

    Iata răspunsul! Art 38, alin 4):

    „În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h)”.

    La 1 iulie 2017, înainte de votarea legii, în Senat, Olguţa Vasilescu s-a opus actualizării pensiilor militare şi a celor militare. Atunci Ministerul Muncii a depus următorul amendament:

    „Pana la 1 ianuarie 2019 se suspenda temporar actualizarea in functie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizatiilor de incadrare si indemnizatiilor lunare a pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic si consular, ale judecatorilor si procurorilor, ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum si actualizarea indemnizatiei pentru limita de varsta de care beneficiaza deputatii si senatorii”

  • Principiul teroristului ascuns în pensiile speciale: cu cât ieşi mai repede la pensie specială, cu atât perioada ta de cotizare este mai modestă, cu mulţi ani mai mică, şi de aceea meriţi mai multe pensii într-una de serviciu.

    Pe scurt, modestia teroristului se plăteşte înzecit, dar există şi mama modestiei pentru pensiile zeilor celui de-al nouălea simţ. Simţul nesimţirii.

  • Lăcomia şi ipocrizia pensiilor speciale s-au născut din interesul politic al recompensării magistraţilor care se milogeau pentru tot felul de sporuri şi umflături.
    Îşi arătau forţa de a le obţine oricum – pe orice cale – legislativă, grevă interzisă de lege degeaba şi mai ales prin judecată de autoservire imparţială şi dreaptă.

    Apoi şi-a exprimat voinţa şi concurenţa. 😆
    Din această luptă pentru supravieţuire nu se mai poate ieşi. Nici CCR-ul nu duce lipsă de autoservire.

    Decizia CCR nr. 873/2010 şi-a dovedit relativitatea pentru câteva decenii garantate. Conform acestei decizii, TOATE pensiile speciale pot fi rase, mai puţin cele ale magistraţilor; TOATE pensiile speciale au fost rase, mai puşin ale magistraţilor, şi-apoi TOATE au fost reconstituire la loc comanda- precum cozile de şopârlă – de cozile topor ale puterii legislative, care, mai nou, simulează ruperea pensiilor speciale… cu pofta-n cui. 😆

    • Ieri, la România TV, mânca căcat un constituţionalist, fost avocat al poporului, Iancu, despre imposibilitatea anulării/diminuării pensiilor speciale din cauza dreptului de proprietate dobândit pentru eternitate. Pomieristic, superficial, datul amatoristic cu părerea de-a’mboulea contribuie la aceeaşi îndobitocire în masă pe calea deformatoare de opinie. Nu-i cu nimic mai scuzabilă si de efect mai modest propaganda involuntară (cum cred că s-ar potrivi personajului Iancu), faţă de propaganda comandată pe divizii, în scopul nobil al dezinformării manipulatoare.

      Numai pensiile stabilite după contribuţie nu pot fi afectate.
      Numai acea componentă contributivă din pensia specială nu poate fi afectată. Componenta suplimentară – asigurată din bugetul de stat – poate fi rasă 100%, prin lege, iar de luna următoare să nu mai fie în plată nicio pensie specială… cu exepţia magistraţilor.
      Nici acestea din urmă nu-s chiar bătute-n cuie, dacă CCR recunoaşte într-o jurisprudenţă mai responsabilă că funcţiile asimilate cu cele de judecător sau procuror n-au justificare constituţională pentru pensii speciale. (aşa cum de altfel rezultă din aceeaşi decizie CCR 873/2010).

      PSD-işti, dacă vreţi să vă calce TeFeL-iştii, băgaţi-vă în pensiile speciale cât cuprinde!

      Dacă nu, băgaţi-vă numai cât vă permit laşitatea, ipocrizia, şi – cu voia nemuritorului, ultima pe listă – aceeaşi lăcomie!

      Şi terorismul postdecembrist are un sfârşit.

  • Ce fel de terorism ar mai fi acela, dacă am şti câţi sunt de toţi, în toate rândurile?

    În primul rând sunt generalii.
    În al doilea rând sunt sursele de finanţare, diverse, ascunde şi intangibile până la loc comanda, c-aşa-i la noi, boy!
    În ultimul rând nu-i nimeni. Se înghesuie cum pot şi ei în penultimul rând. 😆

  • A apărut o nouă ştiinţă politică de cea mai înaltă clasă: eurologia translatorilor.

    Politicienii translatori se reped să ne traducă costurile pensiilor plătite de la bugetele de asigurări sociale şi de stat, dar se încurcă de mama focului la precizarea monedei din coada miliardelor.

    Când miliarde de euro, când miliarde de lei. Ca să fie siguri că nu se mai fac de răs cu bâlbâiala oscilatorie, au găsit unitatea de măsură ideală şi universală „MUCLES!”.
    Adică nu mai precizează deloc, nimic, ioc, tăcere – nici euro, nici lei – şi pronunţă cu aceleaşi aere de eurologi traducători cunoscători, simplu şi concis 😆 : „miliarde”.
    Miliarde şi atât. La alegere. 😆

    Anul 2016:

    A) 163.000 de pensii speciale = 5,9 miliarde.
    B) 1.200.000 pensii minime (de 520 lei) = 1,66 miliarde euro 😆
    C) 3.837.000 pensii aproape normale, numai după contributivitate = miliarde.

    Trăiască Fake news!
    XXX) Pentru plata a 100.000 pensii speciale ar fi necesară aceeasi sumă cu care s-ar plăti 4.000.000 pensii normale din bugetul de asigurări sociale.

    Hotnews:
    „Olguta Vasilescu:100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand”

    Informatie falsă este semnată de Dan Patalagă. 😆

    fond de pensii de

    • La C) 3.837.000 pensii normale = cca 8,54 miliarde (euro) pe an, adică o medie de 835 LEI lunar.

      • la B) pensia minimă de 520 lei, din martie 2017. Pentru 2016, cele circa 1.200.000 pensii minime, de 400 lei fiecare, înseamnă 1,28 miliarde (euro).

        Total
        2016 = 11,5 miliarde euro.
        2017 = 12,7 miliarde euro.

        PS. Am luat datele din Evz, incomplete din motive de „interes naţional”. Raportările pe sărite prezintă ştiinţa adevărului pentru noi.
        Se tot trage-n noi, boy!

    • Informaţia falsă Hotnews scrie negru pe alb „Ministrul a confirmat datele furnizate de INS…” şi citează sursa „jurnalul.ro” 😆 Ca la nebuni.

      Unde-s datele furnizate de INS? Ca să vedem dacă Olguţa Vasilescu le-a „confirmat” sau… poate le-a preluat greşit.
      Nici măcar n-a precizat c-ar fi preluat datele de la INS. Da’ de unde „confirmat”? 😆

  • Domnule Cristoiu, nimic nou sub soare! Și Traian Basescu a procedat in mod asemănător dar cu cheltuieli mai mici. Le- a dat jumătate de miliard vechi celor care se pensionau anticipat din sistemul de forță.

  • SRI-ul nu vrea să dea aviz – nici pozitiv, nici negativ- pe modificarea legislativă care „îşi” propune să limiteze – cât de cât – creşterea necontrolată în timp a pensiilor speciale. Idem Ministerul Apărării.
    Tot Hellvig şi Ţutuianu e cu noi, (tot) boy!

    SRI şi MApN apără sărăcia, nevoile şi neamul. 😆

    Doar sărăcia-i mică, da-i a noastră.

    Armata ar vrea şi egalitate… cu SRI. Dacă-i daţi şi ei societăţi comerciale intangibile, se linişteşte. Ar avea o ocupaţie. 😆
    Le daţi ori nu le daţi
    numai nevoile şi neamul

  • Cine a tras în eroi, după 22?
    Teroriştii e tot cu noi, boy!
    Să-i răsplătim regeşte-orbeşte!
    Ne-au apărat de toţi şi de toate, mai puţin de cine trebuia – de ei înşişi, profitorii dinainte si mai ales după ’89 – şi probabil vedeţi unde am ajuns; dacă nu, poate vedeţi măcar unde vom ajunge. 😆
    Cu apărarea asta i-au îndobitocit pe creduli.
    Credulii chiar se simt apăraţi de terorişti… la fel ca profitorii. Aşa ceva…
    Consolaţi-vă! Pensia specială nu-i decât desertul.

  • O schimbare de „generatie” in conducerea sistemelor de forta, mai ales dupa 10 ani TB este un lucru foarte delicat. Cea mal „eleganta” si mai putin primejdioasa metoda esta sa creezi o situatie in care „respectivii” sa doreasca ei insusi sa se retraga de la butoane. Schimbarea generatiei aduce avantaje atat presedintelui cat si PSD. De ce sa nu puna mana de la mana si sa rezolve „problema” impreuna? Democratia este doar o succesiune temporara de aliante pentru a realiza interese comune. Ce conteaza ca, pentru un anumit timp, puterea de aparare a tarii este slabita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *