Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Nu cumva SRI se străduie să ne obișnuiască pe noi, simplii, cetățeni, cu ideea unui atentat de-a adevăratelea, după ce Cazul Colectiv a arătat proporțiile Emoției colective stîrnite la români de o Tragedie?

N-am intervenit în controversa despre Teroristul de la Tîrgu Secuiesc.
Spre deosebire de altădată, cînd am făcut mare haz de ceea ce eu am numit teroristul în slapi.
Printre motivele rămînerii deoparte, ca simplu martor al spectacolului oferit de actualitatea românească, se numără și încăpățînarea mea de a privi chiorîș implicarea SRI în Lupta împotriva corupției și a privi binevoitor împlinirea de către Serviciul însărcinat cu protecția cetățeanului de agresiuni interne și externe a datoriei de a se contracara actele de spionaj și de terorism.

Credibil sau incredibil, Cazul de la Tîrgu Secuiesc e primul caz dezvăluit public de intervenție a SRI în alt domeniu decît cel al Luptei împotriva corupției.
O clipă am fost tentat și eu să supun scepticismului critic datele oferite de SRI și de DIICOT despre un terorist care pare dacă nu tîmpit, atunci măcar provocator.
M-au oprit să mă manifest în scris cîteva amănunte:

  1. Ridiculizarea Cazului a devenit o partitură interpretată în cor de jurnaliști și chiar de simpli cetățeni. Eu însă fug ca de dracu de coruri, de unanimități. Ce rost avea să mai adaug și eu sarcasmele mele celor afirmate în scris sau în direct de alții.
  2. Nu-i cred pe cei de la SRI atît de tăntălăi încît să riște hohotele de rîs ale scepticilor lansînd un fonfleu cu teroristul extremist maghiar. Dacă au lansat Cazul fără prea multe dovezi, presupun că au urmărit ceva care mie îmi scapă.
    Nu cumva SRI se străduie să ne obișnuiască pe noi, simplii, cetățeni, cu ideea unui atentat de-a adevăratelea, după ce Cazul Colectiv a arătat proporțiile Emoției colective stîrnite la români de o Tragedie?
  3. Sunt multe situații, dacă nu cele mai multe, în cazul actelor de terorism, cînd își spune cuvîntul tulburarea din creierul unui om și nu calculul nu știu cărei organizații. Chiar și în cazul Atentatelor de la Paris, calcul ISIS a fost dublat de nevoia unor tineri de a face ceva ieșit din comun în contextul în care viața îi condamnase la rutina cotidiană. Sindromul Herostratus, după numele piromanului care, la 20 iulie 356 i. HR. a dat foc templului Zeiței Artemis din Efes, pentru a se vorbi despre el, rămîne valabil cîtă vreme va exista omul pe Pămînt.
  4. S-a spus oficial că teroristul milita pentru desprinderea Ardealului de România. Pe drept cuvînt, mulți s-au întrebat asupra legăturii între aruncarea în aer a românilor și o nouă cedare a Ardealului. Eu însă știu din istoria Serviciilor secrete că organizațiile teroriste sunt cele mai ușor de manipulat de serviciile secrete dușmane, făcîndu-le să creadă că acționează sub un anumit ideal, în realitate, ele acționînd sub steag străin.

Deși n-am intervenit în controversă, am urmărit atent intervențiile din presă după Comunicatul privind teroristul.
Conducerea SRI s-a bazat pînă acum în toate calculele sale pe ceea ce ea credea a-i spune sondajele:
Însemnata încredere a românilor în SRI.

Dacă aș fi din conducerea SRI, reacțiile la Comunicatul privind descoperirea actului sau chiar a Complotului terorist m-ar pune pe gînduri.
Dar ce spun eu, m-ar neliniști de a binelea.
Ele, reacțiile, dînd curs în presă unei stări de spirit a populației, pentru că, în astfel de cazuri, cenzura consensului i-ar constrînge pe liderii de opinie să se supună stării de spirit dominante, dau seamă de neîncredere, de o uriașă neîncredere în cele susținute de SRI.

Așa cum vor fi băgat de seamă cititorii acestui blog, eu nu m-am considerat și nu mă consider a toate știutor. Poate îndoielile în tezele și ipotezele mele, dezvăluite în public, explică de ce n-am gloria altor jurnaliști de Moise al presei românești de azi.
Și în cazul primirii făcute Cazului anunțat de SRI nu mă consider deținător al Adevărului absolut.

Drept urmare, aștept din partea cititorilor răspunsurile lor la întrebare care continuă să mă frămînte și după lansarea ipotezei centrale a acestui text:
Credeți că scepticismul cu care a fost primit Cazul Teroristului de la Tîrgu Secuiesc se explică prin neîncrederea românilor în SRI sau prin notele specifice ale acestui caz, care-l fac să pară incredibil?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Nu cumva SRI se străduie să ne obișnuiască pe noi, simplii, cetățeni, cu ideea unui atentat de-a adevăratelea, după ce Cazul Colectiv a arătat proporțiile Emoției colective stîrnite la români de o Tragedie?”

  • Eu nu m-as fi asteptat ca un maghiar sa mearga asa departe!Sa faca o bomba…

  • Eu cred ca nu ar trebui sa bagatelizati ! Vad ca si la Realitatea se duce o campanie de a-l scoate basma curata! Poate sunt prea multi ardeleni patati la acest post TV ! 🙁

  • Maestre.Scepticismul este dat de lipsa bombei.Daca SRI era destul de destept si il lasa sa amplaseze bomba si facea retinerea in momentul amplasarii erau destepti.Aveau corpul delict amplasat in teatrul de operatiune.Asa corpul delict este difuz prezentat si se vede mai mult o intentie nefinalizata.De aici neincrederea in amploarea actului terorist si posibilitatea ca partile interesate sa il minimalizeze.Acum nu ramane decat sa fie prezentata bomba sau materialele gasite si cel mai important sa se faca O DEMONSTRATIE prezentand efectele unei bombe facute din materiale similare cu cele gasite.E cel mai important.Daca se dovedeste pe niste manechine ca aceaste materiale pot rani sau ucide ATUNCI SE CONFIRMA pentru public PERICULOZITATEA acestui grup.Si se poate obtine o condamnare.

  • Cristoiu admite ca nu este „a toate știutor”, dezvaluind (inca o data) ca este nu doar imbecil, ci si agramat. Un pitic complexat si incult, care ilustreaza perfect nevoia de curatare a presei de otrava si de prostie.

  • Avem servicii de informati bune domnule cristoiu,presa lasa de dorit!

  • Un articol in care se confirma ceea ce am observat : „Bomba a fost găsită ascunsă în poligonul din Târgu Secuiesc, deci nu a fost o „invenţie” a serviciilor secrete, cum încearcă să inducă în eroare organizaţiile ungureşti şi presa soroşistă din România. La dosar sunt şi convorbirile telefonice şi ambientale înregistrate cu teroristul Beke Istvan care dorea detonarea bombei de Ziua Naţională. ” http://www.napocanews.ro/2015/12/teroristii-secui-au-iesit-in-strada-pentru-autonomie-armata.html

  • Sa tinem bine minte . Acest potential terorist este secui si nu ungur. Ungurii , in general sunt un popor de barbati lasi. Ei nu au dovedit nimic. Singura lor epoca de glorie a fost cand i-a condus altii ( vezi Iancu de Hunedoara, Matei Corvim , generalul Bem e.t.c.) Ei se mandresc cu Atila care era hun. Nici o legatura intre unguri si huni. Ungurii au fost robii hunilor. Dar, s-au folosit de femei ( si aici s-au descurcat de minune) sa-si rezolve problemele( vezi Ildika bagata in patul lui Atila pe care l-a otravit) . Pe secui i-au adus sa le apere granita de rasarit. Veacuri de-a randul ungurii i-au dispretuit pe secui, deseori i-au asemuit cu tiganii. S-au folosit de ei si se folosesc si azi. Secuii sunt mai barbati decat ungurii. Nu stiu de ce secuii s-au lasat si se lasa manevrati de unguri. L-au pacalit si pe acest biet secui.

    • huni sunt si unii si ceilalti !

    • Nu exista nici un document istoric care sa ateste ca ungurii si secuii ar fi inruditi cu hunii. Deasemenea nu exista nici un document istoric care sa dovedeasca inrudirea secuilor cu ungurii. Secuii au fost maghiarizati dupa aducerea lor sa apere granita de rasarit a Ungariei. La inceput in zona Oradiei, apoi , dupa extinderea Ungariei in zona actuala.

  • Nici una, nici alta. Am observat cine a pornit ridiculizarea „actiunii petarda”. Totul a inceput de pe conturile si din grupurile in care sunt unguri. S-a lansat si ideea ca cei care nu zic ca ei sunt prosti, nu-s cool, etc. Sunt si romani care au intrat in corul maghiar al diversiunii, unii ca sabin gherman, daian… transilvanisti militanti.

  • La cate tabere „paramilitare”unguresti avem prin zona,nu m-ar mira. Uitati cu cine avem de a face ….

  • DA…asta face1 Intoxicare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *