Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de joi, 4 ianuarie 2018

În locul tradiționalului Mesaj de An Nou al Președintelui Republicii, robotul lui Klaus Iohannis ne-a trimis un SMS!

La cumpăna dintre ani, ca să folosesc un tic al presei audio-vizuale, înfipt în creierul meu după zile întregi petrecute acasă, simplu cetățean se întreabă ce-l așteaptă în anul care vine. Și chiar dacă, potrivit propagandei democratice, cetățeanul și-a luat soarta în mîini după căderea Comunismului, regim în care un Tătuc ne dădea mură-n gură în materie de idealuri și păpică, pentru a afla ce-l așteaptă de la anul care vine, el, cetățeanul, se interesează ce au zis despre anul care a trecut și despre anul care vine Ștabii din fruntea țării – președintele, premierul, președintele partidului de guvernămînt.

Așteptarea asta a născut peste tot în lumea civilizată ceea ce se cheamă Mesajul de Anul Nou. Cu o amploare ieșită din comun în Franța, mesajul de Anul Nou e practicat de toți președinții, de toți premierii, ba chiar și de mulți politicieni, pentru a le sugera, ba chiar și pentru a le dezvălui, cetățenilor viziunea lor asupra anului care a trecut, și ce cred ei că va trebui făcut în anul care vine.

Simplu cetățean cum sînt, preocupat însă de mai multe decît de starea pensiei în 2018, și prin urmare interesat și de alte voci din politică, decît cea a Olguței Vasilescu, publicitată la România Tv drept cea care ne aduce vești despre creșterea pensiei, am vrut să văd și eu ce conțin Mesajele de Anul Nou ale președintelui României, premierului și președintelui PSD.

De ce nu m-am rezumat în cazul Puterii întruchipate de PSD, doar la Mesajul premierului, cum ar fi normal, dacă ne gîndim că de politica Guvernului pentru noul an răspunde primul ministru?
Dintr-un motiv știut atît de bine de cititori că nu mai e nevoie să-l explic în detaliu:
Puterea întruchipată de partidul care a cîștigat alegerile e împărțită – în proporții ale căror mărimi îmi scapă – între premierul Mihai Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea. Ca să afle cîți inși au fost de-adevăratelea la o manifestație, Caragiale ne propunea în Atmosferă tensionată un calcul standard. Se aduna numărul dat de presa Puterii cu numărul dat de presa de Opoziție și se împărțea la doi.

La o adică am putea folosi calculul și pentru a afla care e politica reală a Partidului de Guvernămînt.
Se iau spusele lui Mihai Tudose și cele ale lui Liviu Dragnea, se adună, și se împarte la doi.
Asta pînă vom ști, în fine, adevăratele puteri în partid și în stat ale fiecăruia dintre cei doi.

Mihai Tudose și Liviu Dragnea au dat de Anul Nou mesaje atît speciale pe Facebook, cît și generale prin interviuri. Despre bilanțul anului trecut și perspectivele anului 2018, Liviu Dragnea a vorbit într-un amplu interviu, gen la gura sobei, dat joi, 27 decembrie 2017, postului său de casă România Tv. Mihai Tudose a venit după el cu două interviuri, amîndouă acordate posturilor de tip Vocea PSD: unul Antenei 3 și altul României Tv.

N-a fost ușor pentru mine să aflu cum vede fiecare dintre cei doi anul 2017 și anul 2018. Pentru asta a trebuit să citesc cu creionul în mînă stenogramele a trei interviuri. N-a fost prea ușor nu pentru că aș avea dificultăți cu citirea, ci pentru că strădania mea de a afla ce crede Puterea PSD-istă despre 2017 și despre 2018 s-a dovedit zadarnică.
Ce spunea unul contrazicea celălalt.
Cu chiu cu vai am găsit, totuși, o notă comună.
Și unul și celălalt s-au referit la cum ar trebui să fie Mihai Tudose.
Liviu Dragnea a zis că trebuie să fie mai calm.
La România Tv, despre această recomandare, Mihai Tudose a declarat:

„Eu am spus-o de la discursul de învestitură. Nu poţi să fii calm aici, calm în sensul de a nu-ţi păsa. Poate nu trebuie să te enervezi foarte tare, dar când vezi că lucrurile nu merg aşa cum ai dori şi cum s-ar putea, începi să te enervezi. Dar dacă e vorba despre o furie pozitivă, e în regulă.”

Ce-am înțeles eu din cele trei interviuri date de șefii PSD, partid aflat la Putere?
Că Liviu Dragnea îi recomandă prin televiziuni lui Mihai Tudose să fie mai calm în 2018, iar Mihai Tudose îi răspunde c-o să fie în continuare nervos.
Ăsta da conflict între cei doi lideri ai partidului de guvernămînt.

Cum am vrut să aflu ce ne așteaptă pe noi, românii, de la Puterea PSD-istă în 2018, m-am îndreptat spre lideri partidului.
Se vede treaba c-am greșit adresa.
Trebuia să mă adresez unui psihiatru.

Puterea întruchipată de administrația prezidențială are un avantaj față de cea întruchipată de Guvern:
Nu trebuie să-ți împarți atenția la doi lideri.
E suficient să vezi ce a zis unul:
Președintele.

Ce a zis președintele Klaus Iohannis despre anul 2017 și despre anul 2018, despre anul încheiat și despre anul ce vine?

„Dragi români,

Ne mai despart doar câteva ore de 2018, când vom păși împreună în Anul Centenar. Este momentul bilanțului pentru fiecare dintre noi, o bună ocazie de a reflecta la realizările noastre și la ceea ce ne propunem.

2017 a fost un an al încercărilor, în care societatea românească și-a demonstrat pe deplin maturitatea și atașamentul față de valorile democrației.

Viitorul ne va pune în fața unor noi provocări, iar lecțiile trecutului ne dau încrederea că împreună, uniți și solidari, avem puterea de a construi o Românie mai bună, pentru noi și generațiile viitoare.

Vă urez tuturor un An Nou fericit și La mulți ani!”

Textul a fost recitat pe Facebook de distinsul duminică după amiaza.
Din cîte se vede, n-a zis nimic. An al încercărilor 2017? Păi toți anii din Istoria României și a Lumii au fost ani ai încercărilor.
Anul 2018 – an al provocărilor? Păi toți anii nou veniți, ținînd de viitor, au fost în istoria României și a lumii, ani ai provocărilor.

Mesajele pe Facebook mi se par, în cazul oamenilor politici, la fel de lipsite de substanțialitate și autenticitate ca și SMS-urile cu La Mulți ani! trimise automat de pe un număr de telefon mobil tuturor numerelor din agenda unui abonat, trec peste rostirile de pe Facebook ale celor doi și mă opresc asupra interviurilor.

Ce mai încolo și-ncoace!
În locul tradiționalului Mesaj de An Nou al Președintelui Republicii, robotul lui Klaus Iohannis ne-a trimis un SMS!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 4 ianuarie 2018”

  • „astia batrinii” au creat tot ce este la ora actuala in Romania, chiar „daca au sau nu pampers”. Problema este ce fac cei care urmeaza, ca de furat s-a cam furat tot ce se poate, iar de construit…ZEROOO. Asa sunt uni buni de gura si de proteste. La munca nu la furat!!!

  • Cred ca a dat din greseala ¨delete all¨.. L-a sters si pe Aristo. 😛

    • Normal. Ăștia bătrânii nu se mai pot șterge singuri. Ori îi șterge cineva, ori le pune pampers.

  • Din pacate s-ar putea ca anul 2018, anul … ‘centenarului’, să fie cel mai rău an pe care-l vor avea romanii, după ‘hoinareala’, din ’89 !
    Se va repeta criza din 2008, caderea unor banci, IFN-uri, sau fonduri de investitii, un bluf imobiliar cu cresteri artificiale de preturi, falimente, in lanţ, ale unor firme mici si mijlocii, etc … etc !!!

  • Johannes se referea la „realizarile” lor, ale bashtanilor de partid si de stat, liberali si pesedei, care fura in continuare. Au realizari , baetii, de-aia zice Johannes „realizarile noastre” si la „ce ne propunem”. ca vor sa fure mai mult

  • Buna Dimineata _ e 4 Ianuarie 2018, nu 4 Decembrie 2017…???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *