Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de la ora 12

Deși nimeni nu i-a dat mandat pentru asta, Traian Băsescu e pe cale să ne ordone Treceți Prutul!

Unul dintre cititorii în toate mințile al acestui ziar cristoiublog.ro Vlad Ionescu – comentează astfel reacția Occidentului la Întîmplările din Ucraina:
”Domnule Cristoiu, americanii joaca extrem de periculos si asta pe pielea noastra. Intind coarda rau de tot si nu pot decat sa sper ca o fac doar ca sa obtina cat mai mult la negocieri. Numai ca si astfel de jocuri pot scapa de sub control! Puterea de la Kiev e legitima, insa cea din Crimeea nu! Te doare mintea. Cica referendumul nu e constitutional, de parca luare cu asalt a institutiilor statului prin forta armata ar fi fost constitutional. Si de cand dreptul la autodeterminare nu mai face parte din dreptul international, ci e raportat la o constitutie sau alta. E groasa rau si Basescu a luat steagul si se pune in frunte. Si unde-i atacam pe rusi, la ei acasa! Si vrem “sa fie rezonabili”! Am fost foarte surprins de consensul de la nivelul UE de astazi. Asta ma face sa sper ca sunt mai mult vorbe”.

Subscriu cu amîndouă mîinile la aceste considerații. Într-adevăr, rar mi-a fost dat să văd în lumea de azi o folosire mai murdară a dublului standard. Tot ceea ce s-a întîmplat la Kiev – de la ridicarea cu arma-n mîini a unor cetățeni împotriva Președintelui legitim, recunoscut pînă atunci de Occident (cînd UE negocia cu Ianukovici, era legitim, nu-i așa?, cînd Rusia a negociat cu Ianukovici, nu mai era legitim, nu-i așa?) pînă la adoptarea unei legi antieuropene a minorităților – se bucură de salutul entuziast al Occidentului. Tot ceea ce se întîmplă în Crimeea – aproape identic cu ce s-a întîmplat la Kiev – e condamnat ca ilegitim.

Din comentariul lui Vlad Ionescu rețin nuanța de mustrare față de graba cu are Traian Băsescu s-a așezat în fruntea Plutonului de șefi de stat agenți de influență ai SUA în Războiul Rece declanșat de Occident. Cînd Victor Ponta a depășit măsura chinezărindu-se pe lîngă premierul Chinei, am simțit nevoia să protestez. Nu pentru că era vorba de o țară comunistă, cum ar scrie pe blog Vladimir Tismăneanu, ci pentru că era vorba de o mare Putere față de care un politruc român simțea nevoia de genuflexiuni. Aceste genuflexiuni umilitoare erai făcute însă în numele unui întreg popor. Graba cu care Traian Băsescu ne pune la dispoziția SUA în imprevizibilul conflict cu Moscova ține tot de slugărnicia unui politician față de Stăpînii din afară. Desigur, Traian Băsescu are toate motivele să-și asume rolul de pion teleghidat al Americanilor. Șmecherie veche! Ceea ce tu, America, nu-ți poți permite să spui pe față, deoarece pe dindos negociezi cu Moscova, dai s-o spună, în zbierete de trompetă, unuia dintre agenții tăi de influență din zonă. Numai că graba lui Traian Băsescu de a-și dovedi Americanilor zelul riscă să treacă drept graba României de a fi carne de tun diplomatică a Americii.

Nimeni nu spune să aplaudăm amestecul fățiș al Rusiei în Crimeea. De aici însă pînă la ușurința cu care Traian Băsescu e gata să ne ordone Treceți Prutul! e o distanță. Distanța enormă dintre politica unei țări ce se știe și se vrea minim independentă și politica unei țări ce se știe și se vrea maxim slugă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 12”

  • Prutul nu se trece pe coate şi pe genunchi pe sub masa SUA şi UE ci cu multă materie cenuşie. Ceea ce nu e cazul în ceea ce priveşte România. http://romanian.ruvr.ru/2014_03_08/Romania-in-fata-unui-moment-crucial-care-apare-o-data-la-100-de-ani-7696/

  • Demersurile sau luarile de pozitie ale presedintelui nu cred ca tin de problema Crimeii.Noi avem treaba cu Moldova si toate aceste declaratii cred ca sunt facute preventiv ,fata de o situatie delicata a Moldovei,cu Transnistria si gagauzii,in cazul incercarii de aderare la UE.Sa ne auzim. Am criticat in anii 90 lipsa de actiune a lui Iliescu in legatura cu Moldova.Acum vad ca e invers.De ce nu s-a dus ministrul de externe in Ucraina imadiat, acum ca s-a dus ce mare branza este !Trebuie sa fim vocali,caci numai noi in zona mai avem pretentii. Avem teritorii in Ucraina:in caz ca se va rupe, se va spune ca noi nu am fost la masa la care se face impartirea.E bine sa vorbeasca ,chiar daca in spate sunt americanii.Cu atat mai bine.

  • Domnule Cristoiu, suntem membri NATO si UE. Daca nu va convine, declarati Republica la Gagesti.

  • De acord cu nuantele dumneavoastra. Asta am vrut si eu sa spun, sa nu ne trezim ca prostii carne de tun. Cred ca cea mai buna influenta occidentala in Ucraina este cea de seductie si de sprijin, daca vom reusi sa depasim criza aceasta fara urmari grave. Pe de alta parte am gasit pe net o harta cu ponderea vorbitorilor nativi ai limbii ucrainiene pe regiuni. Daca este corecta nu cred ca rusii pot influenta prea mult optiunile populatiei pe un teritoriu semnificativ. http://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Ukr_lang_ukr_2001_int.png Se observa ca in afara de Crimeea in care nu a existat populatie ucrainiana, in est sunt doar doua regiuni in care vorbitorii nativi de ucrainiana sunt minoritari si doua unde au o pondere de cca. 50%. In sud insa avem noi cea mai mare problema cu regiunea Odessa pentru care trebuie sa ne batem inteligent ca sa nu cada sub influenta ruseasca, extinzand capul de pod transnistrean, fiindca este putin probabil sa se poata face o legatura directa intre Crimeea prin regiunile Kherson si Mykolayv care au o pondere de cca. 70% de vorbitori de ucrainiana. Odessa este un centru vechi de actiuni subversive rusesti. Acest conflict va schimba fundamental importanta strategica a Romaniei cu consecinte pe mai multe planuri. Nu pot decat sa sper ca nu se va escalada, iar solutia va fi rezonabila pe de-o parte, si ca noi vom fi in stare sa extragem mai degraba beneficiile decat pagubele din noul statut strategic care se naste sub ochii nostri, pe de alta.

  • Nici rusii n-au facut bine dar…Atunci ,trebuie lasati sa isi faca de cap peste tot?Si asa,li s-a permis prea multe.Daca,vine si rindul Moldovei?,cum am auzit…Pai,si maghiarii,la noi,vorbesc de autodeterminare etc.Daca Ungaria ar trimite trupe ca sa ii apere pe bietii maghiarii?,e cam la fel.Ca ei cer ceva,o pot face,dar rusii NU AU CE CAUTA ACOLO!,daca sunt de buna credinta,dar NU sunt,e stilul lor,nu ma mira,pt. ca,asa au facut mereu.De-aia nu ii suport.In general.

  • Dle. Cristoiu, pai asta asteptam de 70 de ani, ordinul sa trecem Prutul , care i problema ?

  • Exagerati,nu i-am vazut nici pe americani,nici pe base,facand atata valva comparativ cu gravitatea situatiei!

  • Cultura Cacatului

    Tot ce atingea regele Midas,se transforma in aur. Tot ce atinge Amerikanul se transforma in cacat. Vietnam,Coreea,Yugoslavia,Libia,Irak, Egipt. Vine Amerikanu in vizita si iti planteaza in kurte,sufragerie,la poarta ,un mare cacat.In Siria ii inarmeaza si ii sponsorizeaza pe musulmanii radikali,aia nu sunt nici macar oameni,sunt niste nebuni periculosi,niste fanatici religiosi,ori se stie ca fanatismul anuleaza orice bruma de omenie.Sa vedem ce mare cacat, va planta Americanul, in Ucraina,in curtea Rusiei si langa gardul nostru. Va fi un kakat imens,puturos,care va face victime,victime principale,victime colaterale sau va fi doar un cacat mic,usor de maturat si indepartat.

  • ERÁTĂ, erate, s. f. Listă la sfârșitul unei cărți în care sunt semnalate și îndreptate greșelile de tipar sau de fond. – Din fr., lat. errata.

  • de occident a fost declansat ,niste tampiti,astia citesc cartile de la erata

  • Stimate maestru si dragi prieteni care comentati acest gest ,probabil ca ati uitat momentul august 1968 sau nu l-ati trait cand Ceausescu de la legendarul balcon a tinut mult laudatul pe atunci discurs de condamnare a agresiunii sovietice in Cehoslovacia .Dece atunci a fost bine si acum este periculos.De fapt este acelasi joc cu actori diferiti.NIci atunci si nici acum rusii nu au murit de dragoste ptr noi si daca ar pute ne-ar scarmana putin cu senilele si cu discursul lui Basescu si fara ptrca ei tot la marea Rusie viseaza care sa se intinda de la Urali pana la Atlantic si mai incolo spre rasarit

  • O precizare, Kievul si regiunile vestice ale Ucrainei nu sunt impanzite de soldati americani sau vest-europeni, pe cand Crimeea geme de soldati rusi.

  • Cum puteți spune că actualul război rece a fost declanșat de occident?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *