Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de la ora 12

Poate fi președinte un ins fără principii, precum Victor Ponta?

Abordînd cu mulți pasionați ai prezidențialelor din acest an campania dusă de Victor Ponta, definită prin FSN-ismul primilor ani postdecembriști – populism de curte din spate, naționalism otova, ortodoxism de tip moscovit, încurajarea corupției, punerea la îndoială a Justiției – unii s-au străduit să mă convingă că toate aceste note reacționare, greu de conceput într-o țară membră UE, țin exclusiv de campania electorală.

După ce obține voturile electoratului înapoiat al PSD și al fostului PRM, ale consumatorilor de Antena 3 și de România Tv, devenit președinte, Victor Ponta se va supune exigențelor de șef de stat membru al UE și al NATO, chiar dacă în campanie el a părut un ginere al lui Kim Ir Sen.

Într-adevăr, nu puține au fost cazurile cînd deveniți președinți cu voturi primite pentru populism și reacționarism, candidații s-au manifestat ca șefi de stat în parametrii civilizației europene.

În cazul lui Victor Ponta nu e vorba doar de elemente de campanie.
De pe vremea Opoziției, el s-a manifestat ca FSN-ist al României membră a UE.
Asta din două motive:

  1. Omul n-are nici o credință, în afară de credința că  funcția nu înseamnă responsabilitate, ci avantaje de care el trebuie să se bucure.
  2. FSN-ismul său provine din nevoia de sta bine în ochii electoratului PSD și al consumatorilor de presă făcută de moguli.

Un președinte într-o țară precum România trebuie să aibă înainte de toate credințe, proiect de țară, viziune asupra lumii, principii de la care nu se abate nici în fața plutonului de execuție.
Victor Ponta n-are nimic din aceste note definitorii, fără de care ajuns președinte va face uriașe concesii corupției, penalilor, populismului, numai și numai pentru a se simți el bine, a nu avea bătăi de cap.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 12”

  • In viziunea mea,un presedinte trebuie sa fie intelept si inteligent,cu simt si tact diplomatic,cu viziune politica interna si externa,cu inalte principii demoratice si de moralitate,iar toate aceste aptitudini trebuiesc invaluite de un mare sentiment patriotic,de o mare mindrie de a fi ROMAN.Pentru mine WPonta este dotat de o inteligenta mediocra,de o siretenie golanesca si de un foarte mare tupeu(a se citi nesimtire crasa).Daca romanii considera ca el este cel capabil sa le conduca destinele,atunci cred ca nu ar treebui sa se mai plinga de saracie,inundatii,justitie cu doua masuri etc.Fiecare natie i-si merita coducatorii sai.

  • Intr-o maniera perversa, aparent defensiva, Victor Ponta a lansat in acest registru primul atac dur impotriva lui Klaus Iohannis: „nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta, cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru”. De parca l-ar fi atacat cineva pentru ca este roman si ortodox.

    De fapt candidatul PSD a realizat antiteza pe care va pedala probabil intens in viitoarea campanie. Romanul ortodox vs strainul, nu numai etnic, ci si de credinta stramoseasca.

    Nu e greu de inteles de ce a facut-o. Unii spun ca pentru a accesa electoratul de drepta avand in vedere ca nationalismul si credinta sunt teme traditional de dreapta, cu care un social democrat nu ar trebui sa aiba absolut nicio treaba. Ar putea fi o explicatie intr-o societate ideologizata, ceeea ce nu e nici pe departe situatia Romaniei.

    In plus, in politica serioasa occidentala, tema nationalista apartine doar extremei drepte, motivata mai mult economic pentru ca emigratia modifica regulile de pe piata muncii. Iar tema credintei a fost transata, separarea institutionala e clara pe diferite modele si in niciun caz nu se pune problema branduirii politice pe citerii religioase. Nu am vazut vreun mare politician occiental care sa faca parada de credinta lui, sa traga de colive sau sa-si faca cruci mari flancat de sutane.

    In cazul lui Victor Ponta nu este vorba despre o glisare ideologica, ci despre teme facile si exclusiv emotionale. Nu e nimic de demonstrat, de argumentat, nu e nevoie de nicio consistenta ca sa faci apel la mandria de roman ortodox.

    Atingi o coarda sensibila si traiesti linistit politic din aceasta vibratie. Nu e aici nicio dezbatere ideologica, ci o strategie maipulatoare si emotionala. Neavand nimic de oferit in alte zone, axat pe campanie engativa, Victor Ponta ataca unde ii este mai comod.

    Dar acest tip de manipulare mi se pare mai periculoasa decat altele de care am tot avut parte, pentru ca in spatele ei isi scoate coltii o alta tema, cu adevarat grava – alunecarea Romaniei spre rasarit.

    Care sunt pionii discursului lui Vladimir Putin? Rusia mare si sfanta, Rusia mistica. Mai mult, e tot mai clar ca Putin actioneaza cu parghii nationaliste, oriunde poate, pentru a provoca mai multa tensiune in spatiul european, ca dovada Jobbik, o formatiune sustinuta puternic de Moscova.

    Pastrand proportiile, desigur, inclusiv cele de anvergura politica, Ponta si Putin cred ca amesteca de fapt in aceeasi oala si recurg la aceleasi artificii. Prin directia de campanie pe care si-a ales-o, dupa parerea mea, Victor Ponta se apropie tot mai mult de modelul putinist, din care lipsesc doar tusele imperiale. Dar fundamentul este acelasi.

    Dimpotriva, modelul european este unul al tolerantei, al stergerii oricaror diferente etnice si religioase in primul rand. Tusele extremiste, desi in ascensiune, cum spuneam din motive economice, sunt totusi minoritare. Nu sunt teme centrale de campanie prezidentiala.

    Faptul ca liderul unui partid social democrat dintr-o tara UE isi face din nationalism si ortodoxism teme de campanie prezidentiala cred ca reprezinta o grava iesire din acest decor si o apropiere ingrijoratoare de paradigma ruseasca.

    Ramane de vazut care va fi reactia societatii romanesti in fata acestei provocari, a acestui pericol pe care eu il consider major si simptomatic. Pana la urma vorbim despre un test de europenism, de integrare la nivel profund. Carui spatiu ii apartinem ca mentalitate, ne-am integrat sau am ramas la periferia europeana la UE, oricand in pericol sa vibram la manipulari de tip rusesc?

  • Crin Antonescu este cel mai bun si cel mai decent din ce avem. ar trebui sa incerce si el un mandat, e un politician necorupt, educat si onest. are si ceva experienta, cate a vazut de la infiintarea usl si pana acum…a invatat din 2012 si a evoluat bine.

  • in timp ce DNA-ul are o activitate de remarcat, procurorul Ghimis Adrian de la Parchetul Curtii de Apel Timis tergiverseaza in mod ilegal dosarul 591/P/2013 cu tot probatoriul depus de mine la dosar !!! favorizeaza infractorii, accepta declaratii false ale notarului Morariu, care contrazic acte eliberate de autoritatile statului !!!!! _____ cum este permis sa existe asemenea procurori…….!!! in dosar se demonstreaza clar falsificarea actelor unei societati comerciale !!! _____ si surpriza: DNA Timis spune ca nu este de competenta lor…!!!! in caz fiind implicat si Registrul Comertului Arad !!!!!!! ______ ba mai mult: procurorul Ghimis face AFIRMATII MINCINOASE in ordonanta ce o da in caz………..!!!!!!!!!

  • Sunteti un geniu ! REspect !

  • In Romania, da, se poate sa ajunga presedinte un ins de teapa lui Dottore Viorel. In orice alta tara din UE, ajungea cel mult consilier juridic pe la Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *