Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de la ora 18

Klaus Iohannis propune o politică externă mai nuanțată decît cea impusă timp de 10 ani de Traian Băsescu!

Declarației de presă a lui Traian Băsescu în chestiunea Tragediei din Ucraina i-a urmat un Comunicat de presă al lui Klaus Iohannis, mai mult ca sigur candidatul Opoziție la prezidențialele din acest an.
Trecută cu vederea de presă, poate și pentru că a prins forma unui Comunicat, intervenția lui Klaus Iohanis constituie un mare eveniment politic.

Declarația lui Traian Băsescu nu suflă o vorbă despre intervenția militară israeliană în Gaza, un eveniment ce poate avea, la scara lumii de azi, efecte mult mai grave decît doborîrea avionului de pasageri.
Nimic surprinzător.
Traian Băsescu a vorbit în numele Americii și nu al României.

Comunicatul lui Klaus Iohannis se referă însă și la situația din Gaza:
Ma preocupa in egala masura conflictul palestiniano-israelian si evolutia militara din Gaza. Nu cred ca este suficienta deplasarea in zona a Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, si a Secretarului de Stat american John Kerry, daca partile nu vor sa ajunga la o intelegere cu privire la fondul problemelor. Ceea ce ma ingrijoreaza insa si mai tare este posibilul import al conflictului in Europa. Demonstratiile de sprijin, riscul polarizarii intre sustinatorii celor doua tabere, respectiv al radicalizarii acestora, este un risc real. Tendintele de radicalizare islamista, deja accentuate de conflictul sirian, curentul anti-semit, sunt la fel de periculoase ca si intoleranta fata de musulmani. Vorbim de tendinte ingrijoratoare, recunoscute ca atare in unele capitale europene. Chiar daca aceasta discutie nu a ajuns deocamdata la noi, nu ne scuteste nimeni de aceste riscuri, iar Romania trebuie sa fie pregatita pentru a face fata unor astfel de situatii.

Precizarea lui Klaus Iohannis e un eveniment nu numai prin raportare la Declarația lui Traian Băsescu, dar și prin raportare la intervențiile politicienilor români din ultimii ani, dominate, toate, de obsesia de a fi mai degrabă americani decît europeni, ca să nu mai spun, decît români.

Un candidat cu șanse de a ajunge președinte dă semn limpede că vrea pentru România o politică externă mai nuanțată decît cea de Gubernie a Americii, impusă de cei 10 ani de mandat Traian Băsescu.

Dvs ce credeți?
Ar fi posibilă o astfel de politică externă?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 18”

  • Domnule Cristoiu , comunicatul lui Iohannis este de fapt o simpla declaratie de primar aflat in campanie electorala si arata ca in politica externa pregatirea dumnealui este zero . Probabil a fost sfatuit de vreun consilier „cunoscator” care nu m-ar mira sa va fi sugerat si dvs. sa scrieti acest articol . Stiti cum se zice : cand vrei sa abati atentia de la un razboi arati spre altul ! Oare cine are acest interes ? Nu cumva Gaspadin Putin si spionii lui , unii dintre ei aparand zilnic la TV , … inclusiv la Realitatea TV !

    Comunicarea in diplomatie nu se face cu „trompeta” , exista multiple moduri de comunicare . Uneori tacerea este mult mai importanta decat sa trambitezi in spatiul public mesaje care ar putea insinua abordari anti-musulmane sau anti-semite . Tacerea nu inseamna nepasare !

    „Ar fi posibilă o astfel de politică externă?” – E posibila orice fel de politica , intrebarea este cui foloseste schimbarea politicii fata de SUA ??? Rusii fac baie in Dunare si dvs. vreti sa rupem „Parteneriatul strategic România-SUA” ! Ce facem , cu baronii , cu coruptia etc ?? , cine-i mai trage de urechi pe politicienii care vor sa deturneze Romania spre Rusia lui Putin ? Va e dor de vreo „mineriada” ? 🙂 Parteneriatul bilateral cu SUA este obligatoriu atata timp cat rusul de la frontiere ii are ca idoli pe Hitler si Stalin .

    PS : Cel mai bun candidat la Presedintie este Cristian Diaconescu .

  • Depinde si ce ministru de externe va avea Romania. Dar acest comunicat sa fie semnul ca Johannis se pricepe la politica externa mult mai mult decat au crezut unii sau altii?

    • nu..este un COMUNICAT. este scris de cineva care se pricepe si trimis in numele lui. daca era in stare de ceva, iesea intr-o conferinta de presa…dar daca ar fi semanat cu ultima, s-ar fi facut de ras. e marioneta baronilor din pnl, omul nici nu are idee ce cauta in politica mare

    • Nu conteaza ca e scris de altii. Conteaza cine si-l asuma. La nivelul asta cam asta se intampla cu declaratiile de presa, comunicatele si discursurile. Sunt scrise de oameni angajati din staf iar politicianul si le insuseste. Pana acum, de cand este in politica mare a reusit sa-l trimita la plimbare pe unul care credea ca-l poate dirija. Unul cu nick-name-ul Cacarau, dupa care anumite cuconite suspina intens cu poza sub perna.

  • cu voia Dvs.domnule Ion Cristoiu opinia mea este ca presedintele Traian Basescu nu a vorbit in- numele nimanui nici macar al sau pentru ca declaratia lui bombastica si recalcitranta este lovita de nulitate pentru ca nu este sustinuta si de fapte ,de actiuni pentru protejarea cetatenilor romani si europeni. Preseditele Traian Basescu a declarat ca Europa trebuie sa faca mai mult pentru a apara valoarea sa suprema -cetatenii-oamenii. Logic is geografic Romania este in Uniunea Europeana ergo precedintele Traian Basescu in calitate de reprezentant al poporului roman trbuie sa-i apere pe toti cetatenii Romaniei insa in urma numai cu 1 luna in iunie 2014 chiar din sediul Politiei Capitalei a fost eliberat un interlop condamnat definitiv la 12 ani pentru tentativa de omor. Acest interlop este un pericol pentru cetatenii Romaniei la fel ca si teroristul omar haisam insa Traian Basescu nu a convocat CSAT-ul pentru a semnala acest caz deosebit de grav -un interlop -un terorist a fost facut scapat de politistii platiti de valorea suprema a Europei-cetatenii Romaniei. Despre doctorul ponta nu mai are rost sa scriu pentru ca el a declarat ca doctorul duicu este un om de vaza al tarii asa ca este logic ca nu a luat si nu va lua nici o masura pentru a ii proteja pe cetateni. Sint zeci.sute mii de cazuri de acest gen-coruptie infenala ,feudalism,nedreptati strigatoare la cer insa presedintele Traian Basescu nu numai ca nu a luat nici o masura ba mai mult se pozeaza cu tricoul PMP pe plaja cu stimabila Elena Udrea si marul mitologic. Este logic si moral ca toti liderii politici sa fie alaturi de aliatii nostri din SUA si Uniunea Europena pentru ca i-am asteptat 50 de ani si am si semnat si ne-am asumat aceste aliante extrem de benefice pentru noi toti cetatenii Romaniei. Declaratia presedintelui PNL Klaus Iohannis este una logica si inteleapta.

  • Nu știu dacă i posibila dar sigur este de dorit.Am citit si o declarație interesanta in privința conflictului din Ukraina.E foarte clar ca dacă ajunge președinte politica externa va urma o alta direcție.Ceea ce nu înțeleg la politicienii romani e situarea de partea Ucrainei fără a oferi nicio explicație logica a poziției lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *