Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de la ora 18

Să nu facem greșeala lui Hitler, cea de a subaprecia Rusia!

Duminică seara, la Realitatea Tv, încercînd să prezint telespectatorilor mijloacele moderne de manipulare folosite de Russia Today, CNN-ul rusesc, am impresia c-am stîrnit zîmbetele subtil ironice ale celor prezenți în studio, toți activiști ai NATO în domeniul propagandei și agitației. Firește, cum interveneam de acasă, n-aveam posibilitatea de a-i vedea pe cei din studio. Cred însă că fețele lor exprimau reacția celor convinși că eu pierd timpul degeaba urmărind Russia Today. Mult mai bine ar fi fost – îmi sugerau ei – dacă m-aș fi uitat doar la televiziunile occidentale și, dacă din greșeală, nimeream cu telecomanda pe Russia Today să trec iute mari departe, nu înainte de a stuchi a scîrbă.

Adevărul e că, așa cum s-a întîmplat în multe alte conflicte de pînă acum, refuzînd ipostaza de propagandist în favoarea uneia sau alteia din părți, vreau să înțeleg ce se întîmplă din iscodirea punctelor de vedere ale ambelor părți.

În cazul noului conflict, care marchează Planeta – unul ce nu se rezumă la Ucraina, vecina noastră de la nord est fiind doar pretextul pentru o confruntare vitală între Rusia și Occident – am ținut să văd și ce spune Moscova.
Așa am descoperit Russia Today.
Și, așa cum menționam în emisiune, campania dusă de CNN-ul rusesc m-a pus pe gînduri.

N-am putu să nu observ uluitoarea modernitate a manipulării, semn și al sumelor uriașe alocate de ruși postului de limbă engleză. Mulți dintre realizatorii emisiunilor nu sunt ruși, ci americani, englezi. Pozițiile favorabile Rusiei nu sunt exprimate de analiști ruși, ci de politologi occidentali. Spiritul critic, definitoriu pentru intelectualul din Occident, e exploatat de Russia Today pentru a crea imaginea unei asumări a pozițiilor Moscovei de către intelighenția din Vest.

Ipoteza de lucru a postului și-a găsit expresia în textul unui jurnalist din Vest purtînd titlul:
În spatele Cortinei CNN.

Așa cum se arăta în text, Russia Today se adresează intelighenției antisistem din Occident, dar mai ales antiamericane, pentru a-i „spune adevărul ascuns de CNN ca instrument al manipulării americane”.

Aflat într-o criză de pro-americanism, Adrian Cioroianu și-a zis că mă face praf reamintindu-mi că propaganda sovietică n-a reușit să treacă Vestul la comunism.
Eu nu asta am ținut să avertizez insistînd pe modernitatea manipulării de către Russia Today.

Se pune tot mai insistent problema unei intervenții militare a NATO în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Dacă există și acest scenariu, ar fi bine ca el să țină cont de realitatea care e Rusia de azi și nu de ceea ce-i place Occidentului să creadă că-i Rusia:
O țară lesne de îngenuncheat prin cîteva rachete trase din silozurile din Vest.

Convins din Istorie că nimic pe lume nu e mai imbecil decît subaprecierea disprețuitoare a adversarului (a se vedea dezastrul Armatei germane în cel de-al doilea război mondial, avîndu-și cauza în teza unei Rusii ce poate fi cucerită doar încruntîntîndu-te la ea), am vrut să atrag atenția că Rusia lui Putin nu e URSS-ul lui Mihail Gorbaciov și nici Federația rusă a bețivului Elțîn, cel care, asemenea lui Ion Iliescu în postdecembrism, a închis ochii la jefuirea bogățiilor țării numai pentru ca el să rămînă la Putere.

Dacă la nivel de presă oficială, rușii sunt atît de moderni, n-ar fi cazul să ne întrebăm dacă nu sunt la fel și la nivelul serviciilor secrete, al Armatei, al Diplomației?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 18”

  • chiar crezi ca urmareste cineva emisiunea?

  • Activist a fost doar Cioroianu! Chiar pana la dezgust. Sigur rusii stau destul de bine astazi si in domeniul militar. In servicii si diplomatie nu au stat rau niciodata.

  • urmaresc zilnic Russia Today si Russia 24,aveti perfecta dreptate ,este un post excelent,face o subtila manipulare si dezinformare,de multe ori are si dreptate.Asa cum exista un adevar amerikanesc exista si un adevar rusesc . Numai imbecilii pot acuza doar Rusia de cele intamplate in Ucraina

  • In abordarea conflictului cu Rusia, Occidentul depinde de acuratetea informatiilor pe care agentii sai le-au pus la dispozitie. Ei trebuie in primul rand sa fi estimat corect capabilitatile armatei ruse si punctul pana la care Putin si acolitii sunt dispusi sa mearga.

  • Aveti dreptate dle Cristoiu, cand va referiti la aplaudacii din Romania ai Marelui Licurici! Dar si atunci cand va referreati aseara la generalul, pe care cineva il numea pe internet, Dege(ne)ratu! Sa fii atat de cinic si degenerat, incat sa vrei sa trimiti romani in Ucraina de est, unde nici ucrainienii cu mintea sanatoasa nu au de ce sa mearga, pentru ca problemele locale de acolo, ii privesc doar pe cei din zonele respective!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *