Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de luni, 1 iunie 2015

Un mister: De ce nu-i și Traian Băsescu pe Lista neagră a Moscovei?

Pe lista presupusă a cuprinde 89 de persoane din Uniunea Europeană cărora li se interzice intrarea în Rusia, se numără și cinci români:
Eugen Tomac – presedintele PMP, Adrian Cioroianu – fost ministru de Externe, ambasador al României pe lîngă UNESCO, Iulian Chifu – fostul consilier al lui Traian Băsescu pentru Securitate si Politica Externa, Tiberiu Liviu Chondon – seful Statului Major al Forțelor Navale, Gheorghe Hategan – director general adjunct al companiei de stat Transgaz.

Gestul Moscovei a beneficiat în România de textele antirusești clasice, amintind de propaganda dintre cele două Războaie, cînd Puterile Protectoare dăduseră țării noastre misiunea de a fi santinelă pe Nistru sau de cea din anii Ceaușescu, cînd tot marile Puteri îl încurajau pe fostul Conducător să hămăie la ruși pentru ca, în decembrie 1989, să colaboreze cu rușii la răsturnarea celui proclamat drept copilul teribil al Lagărului socialist.

Față de momentul numit Lista neagră a Moscovei îmi permit să observ:

  1. Moscova a alcătuit această listă drept retorsiune la listele UE cu persoane din Rusia interzise pe teritoriul Uniunii. A lua și noi măsuri asemănătoare, cum propune George Maior, fostul director al SRI, mi se pare o escaladare fără rost a unui conflict pe care România l-a ațîțat uneori în chip inutil, numai pentru a fi pe placul noilor Puteri Protectoare.
  2. Nici unul dintre cei cinci n-a criticat decizia Moscovei drept nedreaptă prin raportare la ceea ce bun au zis sau au făcut ei față de Moscova. Toți s-au arătat tare mîndri că sunt pe lista neagră a Moscovei, fără a conștientiza că a fi pe lista neagră a unui stat, indiferent cine ar fi acesta, nu e cel mai bun lucru pentru un politician dintr-o țară precum România. Prin declarațiile lor pe cît de fudule, pe atît de inutile, ei au confirmat că Moscova n-a greșit taxîndu-i drept dușmani.
  3. Mai mult ca sigur Serviciile secrete occidentale se vor întreba dacă nu cumva unii de pe listă au fost declarați de Moscova dușmani pentru a acoperi faptul că sunt, în realitate, oamenii rușilor.
  4. E tare greu de descifrat care au fost criteriile de alcătuire a listei. Dacă e cineva în România care ar fi trebuit să fie pe listă, ba chiar în capul listei, acel cineva e Traian Băsescu.

De ce nu e Traian Băsescu pe lista neagră a Moscovei, cînd fostul președinte s-a remarcat între liderii din Est, dar și între politicieni din Româna drept cel mai vocal adversar al Rusiei?
Uite o întrebare la care eu cel puțin nu-i găsesc răspuns.
Dvs îl găsiți?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

52 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 1 iunie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *