Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Scrisoarea din PSD – o Operațiune de amploare în care a fost pusă la lucru, de data asta, întreaga Presă

Una dintre capodoperele prozei lui I.L. Caragiale, Cum se înțeleg țăranii, debutează astfel:

„Straja satului vine la casa unui țăran și-i bate în geam. Se încinge o conversație:
– Hei, mă din casă!
– Cine?
– Tu!
– Eu?
– Păi cine!
– Ce-i?
– Cum ce-i?
– Păi ce-i?
– Ai o scrisoare!
– Cine, mă?
– Tu.
– Eu?
– Păi cine.
– Ad-o-ncoa!
– Ce, mă?
– Scrisoarea.
– Ce scrisoare?
– Știu eu ce scrisoare?”

Marele satiric a fost un scanner genial al gîngăvelii în materie de logică. O descumpănire a minții care-și poate avea cauza în caniculă, în vîrsta înaintată sau pur și simplu în naștere.

Deși stau bine cu stabilitatea minții, nu altfel decît straja satului am reacționat eu joi, 13 septembrie 2018, pe la prînz, cînd, ajuns acasă de la Bibliotecă și deschizînd telefonul, m-am trezit sunat de o fătucă de la o televiziune de știri:
– Am vrea să intrați în direct și să vă spuneți părerea despre Scrisoare.

Straja satului, care bate țăranului în geam pentru a-l anunța că are o scrisoare, cînd i se cere de cel dinăuntru să-i aducă scrisoarea, întreabă prostește: „– Ce scrisoare?”
Ce scrisoare? am întrebat eu, fără a fi straja satului.
Păi, Scrisoarea deschisă prin care mai mulți lideri județeni îi cer lui Liviu Dragnea să demisioneze din fruntea PSD și a Camerei Deputaților.

Lucrasem din greu la corectarea unei cărți de eseuri pe cale de a fi tipărită. Nu numai că avusesem telefonul închis, dar nici nu mă mai uitasem pe site-uri, ca de obicei.
Așadar, în timp ce eu lucram la Bibliotecă, pe scena politică avusese loc un cutremur major:
Lui Liviu Dragnea i se trimisese, prin intermediul presei, desigur, o scrisoare deschisă prin care i se cerea demisia!

– Să fiu al dracului! cum ar spune subtil un agent CIA din Homeland, în engleză.
– Băga-mi-aș! cum ar spune-o de-a dreptul un personaj din Fauda, membru al Unității speciale israeliene de killeri și răpitori; în ivrit, desigur.
Îmi scăpase un eveniment politic spectaculos de o importanță crucială pentru PSD și pentru România:
Debutul Operațiunii Debarcarea Guvernului PSD în favoarea Guvernului Meu 2!

Știam că în septembrie Sistemul instituțiilor de forță, condus de Klaus Iohannis, îi coace lui Liviu Dragnea ceva.
La ordinul lui Klaus Iohannis, care se vrea singura vedetă a Președinției Consiliului, PSD trebuie dat jos de la Putere.
Asta nu e posibil fără debarcarea lui Liviu Dragnea.
Ei bine – mi-am zis, rugînd-o pe fătucă să mă sune mai tîrziu, ca să mă documentez în legătură cu Scrisoarea – Operațiunea Debarcarea lui Liviu Dragnea se declanșase.

M-am grăbit să deschis computerul ca să mă documentez în legătură cu Scrisoarea.
Fătuca vorbise de o Scrisoare deschisă. Din cîte știm noi, care am făcut facultatea la civil, Scrisoare deschisă înseamnă Scrisoare dată publicității. E un mijloc de luptă nu numai politică, dar și culturală, civică. Prin Scrisoarea deschisă, opinia publică e invitată la spectacolul confruntării, evident publice.
O Scrisoare deschisă reclamă indiscutabil asumarea ei publică de către inițiatori și semnatari.

Mai ales în cazul lui Liviu Dragnea, care nu e, totuși, Saddam Hussein, nici măcar Nicolae Ceaușescu, nu vedeam nici un motiv de pitire a inițiatorilor și a semnatarilor. Scrisoarea celor șase a fost asumată public de semnatari în plină dictatură Ceaușescu. Ce motiv ar fi avut inițiatorii și semnatarii Scrisorii din septembrie 2018 să se teamă de Liviu Dragnea? Îi aresta? Îi tortura? Le răpea ibovnicele mult mai tinere?

Mă așteptam, așadar, să dau peste Scrisoare.
Publicată la loc de frunte, cu titluri care ard, semnată de un număr de lideri PSD, care-i invitau, în finalul Scrisorii, și pe alții să li se alăture.

Primul site care mi-a căzut sub ochi a fost cel al lui Digi 24. Potrivit postului, „29 de membri ai CEx au semnat pînă acum scrisoarea prin care-i cer lui Liviu Dragnea să se retragă din fruntea Partidului. (…) Potrivit informațiilor obținute de Digi 24, inițiatorii scrisorii sînt: Niculae Bădălău, Mihai Tudose și Paul Stănescu”.

Peste puțin timp, același site publica un nou articol pe această temă:
„Din informațiile obținute” de post, semnatarii scrisorii nu mai erau 29, ci 33.
Ei drăcie, au crescut între timp! – mi-am zis.
Parcă am fi la Răscoala din 1907.
Vîlvătaia se întinde în tot PSD-ul.

Am trecut la alt site:
Știripesurse.ro
Aici numărul semnatarilor era de 28. Pe un alt site, Realitatea Tv, era doar de 23. La G4 Media, „potrivit surselor site-ului”, numărul era între 15-20. La România Tv, numărul semnatarilor era de „aproape 30”.

La Evenimentul zilei semnatarii erau doar 20 și nu semnaseră nimic.
Aveau de gînd s-o facă!

Pentru Rareș Bogdan de la Realitatea tv, numărul e de 23:
„Au fost 28 si 5 dintre ei au fost întorși de Dragnea.”

Rareș Bogdan își îngăduie și o profeție:
„Am spus și o repet, pînă pe 15 octombrie trebuie să avem un Guvern cît de cît responsabil pentru preluarea «Codurilor» pentru pregătirea președinției «rotative»”.

Rareș Bogdan a făcut o profeție asemănătoare și în 2015, cînd se pregătea căderea Guvernului Ponta și aducerea la Victoria a Guvernului Meu. Profeția de acum e urmarea slăbiciunii sale de a nu ști să țină un secret (după cum ni-l descrie Jurnalul Elenei Udrea) sau a unei misiuni primite – de a da semnal liderilor PSD dinspre Cotroceni?
Oricît m-am străduit, n-am putut afla din presa noastră care era numărul exact de semnatari. N-am aflat nici cine a semnat-o. Inițiatorii, întrebați, au răspuns că n-au semnat nici o scrisoare. Cu toate acestea toată ziua de joi, ba chiar și a doua zi, ei au fost menționați c-au semnat-o. Joi, 13 septembrie 2018, seara, toate televiziunile de știri au transmis în direct conferința de presă organizată la Giurgiu de Nicolae Bădălău și Adrian Țuțuianu, doi dintre presupușii semnatari. Fiecare, luînd cuvîntul, s-a referit la unitatea partidului, la păstrarea guvernării. Nici vorbă de scrisoare. Potrivit normelor presei din toată lumea, inclusiv din Caraibe, cînd cineva dezminte public un gest pe care o instituție de presă i-l atribuie, respectiva instituție pune capăt campaniei și-și cere scuze. Cu toate acestea, la 18.30, Pro Tv continuă să susțină existența Scrisorii semnate de cei ce tocmai dezmințiseră în direct, pe același post.

Am aflat în schimb o serie de amănunte așa-zis gazetărești, în realitate, născociri ridicole de tip Caracudi al lui Caragiale. O jună rămasă la PSnews.ro după schimbarea proprietarului și a orientării site-ului scrie fără să roșească:

„Surse apropiate de acesta, au dezvăluit pentru PSnews.ro că la mini-ședința organizată joi cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și ministrul Justiției, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a apărut total de nerecunoscut.”

Mai rău decît scria Caracudi din Cișmigiu despre paloarea lui Ion C. Brătianu din timpul discuției cu Suveranul!
Nimeni, dar absolut nimeni din presă n-a dat un citat, un fragment, un cuvînt măcar din Scrisoare.
Cu toate acestea întreaga presă a dat-o ca pe ceva axiomatic, mai mult a și comentat efectele acesteia, printre care se numără, evident, debarcarea lui Liviu Dragnea.

Explicația?
Ne-o dă Cozmin Gușă în Evenimentul zilei:

„Acea scrisoare, care există deocamdată într-un singur exemplar, la un singur om, pe lîngă elementele acuzatoare la adresa lui Dragnea, are semnăturile unor nume grele.”

Textul lui Cozmin Gușă a fost publicat de Evenimentul zilei la loc de cinste, pe 14 septembrie 2018.
Scrisoarea – susține Cozmin Gușă în deplinătatea facultăților mintale, într-un text publicat de confrații de la Evz și ei în deplinătatea facultăților mintale „e într-un singur exemplar, la un singur om”.

Un exemplar pe care nu l-a văzut nimeni.
Cu excepția a două persoane Cozmin Gușă și Denis Rifai.
Pe 15 septembrie 2018, tot Evenimentul zilei, concubinat în chip surprinzător cu postul SRI, Realitatea Tv, o citează la loc de cinste pe „jurnalista” (așa-i zice ziarul la care colaborez distinsei animatoare) Denise Rifai. Potrivit acesteia:

„Scrisoarea exista și există într-un singur exemplar și este în posesia unei persoane pe care eu o cunosc foarte bine și care este o persoană cu maaare greutate în PSD”

Din cîte știe multă lume, singura persoană „cu maaare greutate în PSD” pe care Denise Rifai, Răvășitoarea de la Realitatea Tv, o cunoaște foarte bine, ba chiar exagerat de bine, e Eugen Teodorovici. Să fie Eugen Teodorovici cel cu scrisoarea în buzunar? O întrebare legitimă dacă ne gîndim la campania electorală desfășurată de Eugen Teodorovici în ultimul timp.

Ca să fie mai dihai, Denise Rifai dă și primele nume de pe listă.
Primul e Paul Stănescu.
Al doilea, țineți-vă bine, s-a semnat
„Un greu din PSD”.

Pînă acum cel puțin, Scrisoarea n-a apărut. N-au apărut nici inițiatorii sau semnatarii.
Neîndoielnic, în PSD sînt frămîntări ivite din felul în care conduce Liviu Dragnea partidul. Acestor frămîntări le-au dat curs Ecaterina Andronescu și Gabriela Firea. Spre deosebire de pretinșii semnatari ai Scrisorii, acestea și-au asumat public iscălirea unei Scrisori deschise.

Există Scrisoarea invocată de presa noastră? A fost semnată de cineva?
Sînt întrebări fără rost.
Cîtă vreme, ea n-a fost nici măcar rezumată în presă, cîtă vreme toți cei dați ca semnatari dezmint să fi iscălit așa ceva, din punct de vedere profesional documentul nu există.
Tot tărăboiul cu Scrisoarea a fost o aiureală a unei prese care și-a pierdut de mult busola profesională?
Evident, nu.
A fost o Operațiune de amploare.
O Operațiune de amploare în care a fost pusă la lucru, de data asta, întreaga Presă.
Cine și de ce a pus la cale această Operațiune, vom afla în curînd, din desfășurarea evenimentelor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Scrisoarea din PSD – o Operațiune de amploare în care a fost pusă la lucru, de data asta, întreaga Presă”

  • domi. Viorica intelege mult mai mult decat crezi tu, bazistule…E mai timida , nu e tupeista, de aici vin erorile de exprimare in public..Cum banuiam, erorile de exprimare sunt tot mai putine. In doi ani va vorbi perfect, dar va fi mai putin utila, pt. ca va deveni aroganta, cum sunt vorbetii.

    • În doi ani, zici. Ar trebui sa stii ca fostul tau lider, Vanghelie, nu si-a revenit nici în douazeci de ani. Asa si cu Viorica, Axonule! Acelasi nivel de inteligenta, aceeasi lipsa de evolutie.

  • domi….Bre, ce crezi matale ca face Romania cand va fi ea Presedinta Europei?….Iti spun eu. Face ce a facut si Bulgaria. Adica nimic, e o zmecherie de forma, tot functionarii de la Brusel fac jocurile…Bre, tu esti retardat mintal sau urasti PSD -ul in mod paranoid? Trebuie sa stiu, sa -ti trimit ambulanta dotata corespunzator.

    • Bai Axoane, daca nu vezi postarile care se duc spre dreapta (banuiesc ca ti se intampla doar pe telefon),
      activeaza si tu ¨rotate image¨ si tine telefonul orizontal.

    • Ha, ha, mi-ai luat vorba din gura. Presedenteala asta europeana e asa, un fel de coronita ptr fraieri, o bomboana colorata, sa creada si ei ca sunt importanti. De fapt nici macar la Bruxelles nu se ia nici o decizie, ci fix in biroul madamei Merkel din comuna aia care incepe cu Ber si se termina cu lin. Doamne, cati guvizi are Oiropa si mai ales Romania! Despre scrisoarea cu pricina, habar n-am. Ideea e ca si daca pica Dragnea si vine „guvernul meu”, tot aia e, ca oricum suntem condusi de afara. Dar voi avea o satisfactie sa-i vad pe deontologi cum raman prostiti in drum vazand ca, iote domne, tot nu curge lapte si miere!

  • Maestre, umorist daca erati si nu v-ar fi iesit mai bine articolul, m-am distrat copios citindu-l.
    Stând totusi strâmb si judecând drept: daca ne gândim ca proasta lui Dragnea nu are ce cauta la presedintia Consiliului UE si ca Dragnea nu vrea s-o mazileasca, nu este obligatoriu sa fie el însusi mazilit? Oricine ar face acest lucru, ar aduce un mare serviciu României. Eu cred ca scrisoarea exista.
    Putem privi viitorul si în termeni optimisti: stapânul va fi condamnat definitiv la timp, în cosecinta, sluga-i idioata va fi alungata din fruntea guvernului, iar presedintia Consiliul UE nu va mai fi traumatizata de personajul incult si analfabet, Viorica Dancila.

    • Prostanacule, tu care nu esti în stare sa legi doua cuvinte, comentând vreun editorial, nu ai cum sa-ti dai seama de valoarea textului.

      • Cum spuneam: LINGAUL BLOGULUI
        🙂 🙂 Comentarea editorialului o poate face orice prost, in felul lui. Asta nu-i confera in niciun fel, legitimitate sau substanta..

  • Nu inteleg cum poate functiona postul tv Realitatea. Datoriile la buget erau peste 20 miloane euro. Eu pentru 1 leu, pe care l-am platit la caseria ANAF, am avut conturile blocate trei zile. Explicatia lui Rares Bogdan „am plati dar nu stim contul”, nu sta in picioare. Pe fiecare somatie venita de la ANAF, este trecut contul de popriri.
    De fapt aceste somatii sunt trimise si la banci, care ar trebui in 15 zile sa blocheze conturile. Dar se pare ca in tara noastra se aplica un standard dublu.
    Dl R.Bogdan este marele factor de guverne, impreuna cu alt pescuitor in ape tulburi, C.Gusa. Poate dl. Vanghelie, care este la ora de spovedanie pe la tv, va reveni asupra povestii cu banii dati lui RB.

  • Cei de la #rezist nu s-au prins, dar au avut, printre ei ‘cârtiţe’, infiltrate de cei de la putere !!!
    Asta reiese, clar, din ‘materialele’ prezentate de A3, lăsând la o parte faptul că, printre ei există și … ‘turnători’ !
    Aceștia din urmă, chipurile, nu mai suportau presiunea, venită din afară, pt ‘intensificarea’ protestelor !
    Deh, finanțarea sorosistă s-a cam … ‘finito’ !

  • Probabil o s-o găsească v-un … ‘cetățean turmentat’, dintre cei care au rămas în ţară !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *