Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. Cine a pus la cale Diversiunea Springtime?

Ca jurnalist independent, care refuză chiar și asocierea cu una sau cu cealaltă dintre propagandele pro și contra Jandarmi, nu pot să nu constat că în 10 august 2018 violența Jandarmeriei a atins cote maxime în Operațiunea de Evacuare a Pieții.

Cu mai mulți ani în urmă, cînd Franța a cîștigat finala Campionatului European, am trăit la Paris experiența intervenției în forță a ceea ce am putea numi scutierii francezi. Urmărisem meciul în Piața Primăriei din Paris alături de o mulțime de parizieni. După victorie, mulțimea o ia pe Champs Elysée procedînd la cunoscutele valuri ale sus-jos ale galeriilor. Cînd mai era puțin pînă la Arcul de Triumf, potrivit năravului juvenil în Franța, mai mulți tineri s-au năpustit spre chioșcurile de pe trotuar cu scopul vădit de a le dărîma.
De bucurie, probabil.
În clipa cînd au ajuns la trotuar, ca din pămînt au apărut forțele de ordine. Prin nimic deosebit în ipostaza lor de tanc uman care se năpustește asupra bietului om. Nu numai bravii dărîmători de chioșcuri, dar și toți cei de pe carosabil au rupt-o la fugă. S-au oprit înspre celălalt trotuar. Spun s-au oprit, pentru că eu, neștiind jocul, am rămas ca prostu’ în mijlocul carosabilului. Scutierii n-au alergat după vandali ca să-i să-i bată. Misiunea lor a fost cea de a apăra chioșcurile. Vitejii, văzînd retragerea, au pornit-o iar spre chioșcuri. Scutierii s-au năpustit iar spre ei.

Am avut atunci imaginea unei intervenții profesioniste:

  1. Scutierii au apărut doar atunci cînd a fost nevoie, n-au stat lîngă trotuar, agățînd privirile demonstranților.
  2. Misiunea lor a fost cea de a păstra mulțimea în granițele pașnicului. Nu-i interesa alungarea vandalilor prin tot Parisul. Cîtă vreme vandalii erau ținuți departe de chioșcuri, misiunea lor era îndeplinită.

10 august 2018, România. La 23.11 s-a dat dispoziția de evacuare a Pieței. Orice comandant era obligat să ia în calcul cîteva elemente pentru a realiza acțiunea profesionistă:

  1. Piața era plină. Era vorba de evacuarea unei mulțimi uriașe, în marea ei majoritate pașnică și nu de cîtea zeci sau cîteva sute de hîrjoniști cu jandarmii care știu să fugă și apoi să revină, pentru că asta le dă beția aventurii.
  2. Din ianuarie 2017, Piața Victoriei n-a cunoscut Evacuarea Pieții la ordin. Prin urmare, Protestatarii pașnici n-au crezut că vor fi alungați cu scuturile.

În aceste condiții, intervenția forțelor de ordine trebuia să aibă următoarele note profesioniste:

  1. Să se desfășoare la rece, altfel spus fără ca jandarmii să vadă în demonstranți un dușman.
  2. Să se facă într-un timp mai lung, chiar cu pauze, pentru a îngădui mulțimii să se convingă că nu era o glumă. Chiar trebuie să plece.

Cum a intervenit jandarmeria vineri noaptea am văzut cu toții. Un berbece al forței brute s-a năpustit asupra mulțimii cu gaze lacrimogene, cu tunuri de apă, cu bastoane dînd peste cap tot ce întîlnea în cale.

Urmărind la televizor Operațiunea, am remarcat că, spre deosebire de alte demonstrații din Occident, nici măcar huliganii n-au opus rezistență jandarmilor. Altfel spus, ei n-au dat cu pietre, cu cocktailuri Molotov. Și cu toate acestea, jandarmii s-au purtat cu mulțimea ca și cînd ar fi fost în totalitate alcătuită din vandali.

Propaganda PSD nu contenește să suțină că așa se întîmplă și în Occident. Pe lîngă faptul că e o imbecilitate să iei apărarea forței în relație cu cetățeanul, cei care susțin astfel de lucruri ocolesc să spună că:

  1. În Occident față de orice mișcare neautorizată, acțiunea e în forță. Cei care participă la ea știu din start că se vor trezi cu jeturi de apă și gaze lacrimogene. De aceea, în Occident, dacă sînt protestatari pașnici neautorizați, aceștia o rup la fugă la ivirea forțelor de ordine. Cei care rămîn, rămîn pentru a se bate cu forțele de ordine.
  2. Forțele de ordine se confruntă cu demonstranți specializați în luptele de stradă. De aceea, reacția forțelor de ordine e violentă. Ca față de un adversar care s-a angajat conștient în luptă.

Așa cum am mai scris, din ianuarie 2017 pînă în 10 august 2017, protestele neautorizate s-au ținut lanț. Nu de puține ori, protestatarii au blocat circulația, au pornit-o pe Magheru sau pe Victoria, au înconjurat Palatul Parlamentului. Să zicem că după mitingul spontan de după emiterea Ordonanței 13, Jandarmeria n-a mai putut interveni în Piață pe motiv că demonstrațiile sînt neautorizate. Mai ales cîtă vreme demonstranții ocupau, chiar dacă ilegal, doar scuarul. Demonstranții au ocupat însă carosabilul, chiar și cînd numărul nu impunea asta, au blocat circulația pe Magheru sau pe Calea Victoriei. O mînă de huligani au dat jos, de Crăciun, schelele unui orășel al copiilor decis de Primăria Capitalei . Jandarmii n-au interveni la acest act huliganic. Lăsau impresia că sînt gata să-i ajute. Se privatizase Piața Victoriei, fără s-o știm noi. Între demonstranții luni în șir, în Piața Victoriei puteai vedea mînă de cetățeni care transformaseră spațiul public într-o poiată a lor. Ședeau pe șezlonguri, tăifăsuiau, se hîrjoneau, din cînd în cînd fluturau steaguri. Dacă un grup de cetățeni normali ar vrea să ocupe o altă Piață, pentru a pune de o nuntă sau de o petrecere, mai mult ca sigur polițiștii i-ar lua pe sus. În Piața Victoriei, picnicul protestatar n-a fost o clipă deranjat de forțele de ordine.. Au fost apoi o mie și una de provocări ale unor persoane fără viitor care și-au făcut o glorie din încălcarea ordinii publice. Nici acestea n-au fost sancționate. În numele dreptului că împotriva Guvernului poți protesta încălcînd orice lege.

Și deodată, vineri noaptea, la 23 și 11, Jandarmeria își amintește că Legea trebuie respectată și purcede la evacuarea Pieței. Nu oricum, ci în doi timpi și trei mișcări. Cineva cu umor, dintre cei cu care discut la telefon, mi-au răspuns în glumă cînd am întrebat De ce 23 și de ce atît de repede? că Klaus Iohannis voia să se culce și n-avea de gînd să stea treaz după miezul nopții.

De ce 23? m-am întrebat chiar cînd urmăream semnalele luminoase ale Jandarmeriei. Unii au răspuns că 23 e ora la care mitingurile se încheie prin lege. Păi mitingul oricum era ilegal, cum să crezi că după 23 devine și mai ilegal? Alții au făcut trimitere la avertismentele de pe facebook că după 23 se va scrie Istorie. În ce sens? m-am întrebat atunci. Ce știau Jandarmii că urma să se întîmple dacă mulțimea mai rămînea în Piață? Era luată cu asalt clădirea Guvernului? Ei și! Însemna asta că pica și Guvernul, care nu e tot una cu clădirea?

Dezvăluiri ulterioare au arătat că intervenția de la 23 și 11, intervenția în forță, evacuarea Pieței transformată în Spargere a mitingului și-au avut cauza într-o uriașă intoxicare a Jandarmeriei.

Atît maiorul Laurențiu Cazan, comandantul dispozitivului din Piață, cît și colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei au arătat că dispoziția de evacuare a Pieței s-a luat după ce Jandarmeria primise prin 112 informația că a fost vandalizat restaurantul Springtime de lîngă Calea Buzești. Potrivit celor apărute în Presă, la fața locului sînt trimiși Polițiști din SIAS (Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției). Jandarmii primesc informația că aceste echipaje sînt atacate și solicitarea de a interveni. Două detașamente de jandarmi din forțele speciale, din care face parte și jandarmerița, sînt trimise în ajutorul Poliției. La întoarcere, doi jandarmi, un bărbat și jandarmerița, sînt atacați pe neașteptate. Are loc transmisia în direct la televiziuni.

Multe dintre datele ulterioare aruncă episodul în zona obscurității totale. Tînăra iese din spital mult mai repede decît cerea imaginea de paralizată. Nici la ieșire, nici după nu dă nici o declarație, deși Jandarmeria ar fi prima interesată ca opinia publică să afle relatarea de la victimă. Nici pînă acum Jandarmeria nu ne-a explicat misterul. Sigur e că secvența cu cei doi jandarmi întinși la pămînt, transmisă de televiziuni, ajunge la dispecerat. Pe baza lor și nu a comunicării jandarmilor în civil de pe teren, se decide intervenția. Concomitent, toți jandarmii află că doi colegi au fost călcați în picioare, că se pregătește un asalt asupra tuturor jandarmilor.

Avem astfel explicația intervenției neobișnuite:

  1. Jandarmii își fac o chestiune personală din lovirea demonstranților.
  2. Piața e evacuată în viteză de teama unei măcelăriri a jandarmilor.

E limpede că momentul cheie al Tulburărilor e cel pe care l-am putea numi episodul Springtime.

Acest moment e unul tipic de manipulare profesionistă.

Cine și de ce a făcut manipularea?

Ne-am putea lămuri dacă autoritățile ar investiga:

  1. Cine a sunat la 112 în chestiunea Springtime?
  2. Cine din Poliție i-a manipulat pe Jandarmi?

Parchetul General desfășoară o investigație la lumina zilei în legătură cu abuzurile Jandarmeriei.

De remarcat că:

  1. Nimeni nu se ocupă de instigatori. E atît de lipsit de importanță să aflăm cum de au ajuns instigatorii din presă la îndemnul Măcelăriți-i pe jandarmi?
  2. Nimeni nu se ocupă de persoanele violente din Piață, cele care au provocat jandarmii.

Un mare mister îl reprezintă acțiunea celor care au bătut jandarmerița.
E curios că în timp ce Parchetul livrează presei documente din ancheta menită a dovedi abuzurile jandarmilor, despre ancheta privind bătăușii jandarmeriței nu se scurge nimic.
Nu cumva arestarea lor preventivă a avut drept scop blocarea oricărei posibilități ca aceștia să vorbească?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. Cine a pus la cale Diversiunea Springtime?”

  • Nea … Titeane, ţi-ai gasit ‘TEMA’, pt gîngurile de fo’ trei zile :
    NUNTA FIULUI LU’ DRAGNEA !!!
    SE ASTEAPTA O … NOUÃ … ‘EMOŢIE’… #rezist+bot+MUIE PSD !!!

  • GAZELE IRITANT LACRIMOGENE NU FAC RĂU, BA CHIAR DESFUNDĂ CAILE RESPIRATORII !÷÷! Heheheee !!!
    Nu-ţi mai trebe nici tylenol, nici nurofen, nici … advil !!!

  • Nene TITANE, yete-te-te că apăru si …MORTU’ , cum zîceai mantale !!!
    Păcat că-i de-al … ‘vostru’, dîn Gîngurele !!!
    Hai, br3, ni l3shi !?!
    ALA N-a MURIT DE LA GAZE … INHALATE, ci de la gaze … FLATULATE !
    Macar o fi apucat să-si ia cei 50 lei, de la Shaorban ???

  • @criș-pisa NOTHERE !!!
    Foaie verde, viorea,
    Să mă c*c , in gura ta !
    Si de n-o-i face-o, eu, bine,
    Să te sparg, LA BOT, pe TINE !!!

    • N-oi ! În rest e bine , și ortografic ( cam multe virgule ) , și practic . Aș participa și eu , da mi-e scîrbă organică de ploșnița asta de Chiș Noaten !

      • petrescule, sentimentul e reciproc 🙂 injuraturi si tampenii tot timpul. a, scuze, nu chiar tot timpul, treb sa recunosc ca aveai dreptate in discutia aia cu sexul oral cand s-a oparit mogdi ;))) m-am spart de ras, chiar am vrut sa postez sa te sustin dar am fost foarte ocupat zilele alea. iti dai seama ce viata trista are sotul lui mogdi ca saracul nu a avut parte de sex oral de la aia?! saracul pampalau …..

        • S-o susții pe mă-ta , fecală ! Habar n-am ce scrii , te-am blocat , nu te văd . Și viața e mai frumoasă !

          • haha, vad ca de fapt urmaresti tot ce postez 😉 nici nu ma mira, esti totusi la alt nivel fata de vulturul jumulit, jeana vaca proasta sau bulgarul castravete. chiar daca ai gura spurcata, inteligenta ramane si asta e tot ce conteaza

      • Especially, le-@m pus !!!
        Pentru …TRIȘTII, de pe blog !!!

    • haha bulgare, gata, asta e tot ce poti, injuraturi 😉 ca si petrescu :))))) asta e tot ce puteti voi astia, muistii psdisti 🙂 argumente lipsa, doar tone de injuraturi. chiar sunteti toti prosti de bubuiti, chiar nu se gaseste niciun psdist normal la cap, care sa discute cu argumente!? se pare ca nu, vai de mama voastra de putori analfabete :)))) iar legat de spart botul, stai linistit parlitule, nu ai avea cum, m-as distra cu tine daca ipotetic m-ai ataca fizic 😀 si iti spun de acum, chiar daca sunt adept striking, cu tine as face o exceptie si te-as proiecta apoi rnc. ca sa fie umilinta suprema :)))) somn usor parlitule!

      • Te bagi la o confruntare, … pe din trei :
        IQ;
        Reiki;
        MMA ;
        sau , dacă nu, măcar una CU FECALE, la … RULOTĂ !!!
        Te-n mm , de MORT VIU !!!

        • haha, muistule, ce confruntare vrei mai parlitule!? :)))) bai cacat cu ochi, am vazut ce IQ ai cand ai ramas fara argumente si ai trecut la injuraturi 😀 atat iti permite nivelul IQ-ului tau, sa injuri si nimic altceva. iar mma, bai puta, pentru grappling ai nevoie de IQ, deci te depaseste rau de tot. apropo, ai idee ce este rnc? studiaza-l bine, o sa ai nevoie, in special iesirile, daca cumva ne intalnim si ma ataci. bai puta, eu nu am de gand sa fac nimic ilegal, nu imi provoaca nicio placere sa ma pis la propriu pe un jeg pesedist retardat. doar mila.

      • Bre, dacă te … ‘găsesc’, te fac praffff!!!

  • @crisnoether
    Băi, aerianule, te-a invitat cineva să te pronunte asupra modului cum au actionat jandarmii, in piaţă ?
    Ce voiai, să le dea flori, in timp ce ei ii agresau verbal, sau chiar fizic ?
    Ai auzit despre RIJ, sau chiar de lg 60/1991, reactualizată in 2004 ?
    Sunt convins că dacă erai, sau poate ai fost, in PV, erai prima persoană pe care jandarmii o ridicau !!! Marsh de-aici, jigodie !

    • Mă-c pe alt cont să văd ce scrie oligofrenul ăsta , că pe vreo 3 l-am blocat .
      Ăsta îi egalează în abjecție pe CTP , Licheleanu , Dogioaică și Mozes Guran , doar că are anvergură locală .

    • jeanot, vaca proasta, ce, nu am voie sa-mi spun parerea?! nazista imputita! si ma faci pe mine aerian si imi vorbesti de 60/1991. pai cretina lui peste, ia spune unde in 60/1990 ai vazut tu cum trebuie evacuata piata! vaca imputita, tot ce vreau e ca jandarmii sa- si respecte regulamentele. nu le-au respectat! vad ca tu nu vrei asta, nazista nemernica

      • Eu vreau să NU își respecte regulamentele și să vă snopească în bătăi și să vă gazeze -n bot , pe tine primul , care ești un cretin securist de o abjecție deosebită !

        • bai muistule, nu te-ai saturat de cat ti-am tras-o la faza cu chimia? esti masochist? ai pus mana pe carte putoare? ai aflat ce sunt legaturile covalente? ca sa poti sa intelegi si tu in zeci de ani cum actioneaza gazul cs

      • In reactualizarea din 2004, boule ! Dacă ești prost, stai dreaku’, in banca ta, sau in cratima măh-tii, ca sa putem să-ţi dăm MUIE, mai ușor, așa ca sa te saturi !

        • fa janot, unde in mm de cretina se precizeaza cum actioneaza jandarmii? proasta satului, se precizeaza doar conditiile in care se foloseste forta. ce inseamna folosirea fortei e reglementat in alta parte nazista draq. folosire forta este un termen general si de asta exista protocoalele si regulamentele, sa precizeze ce pot sa faca si ce nu trebuie sa faca jandarmii. asa ca ia tu o muie si taci draq nazista idioata!

          • Stii ce-nseamna RIJ , muiengistule ?
            Tocmai … Regulamentul de Intervenţii al Jandarmeriei !!!
            In care se specifică, in clar, când sa va dea MUIE, celor din PV !!! SIKTIR, lymax soios !j

          • Jeanot, lasa-l in Pacea Liniștii Mele (plm), că ăsta, oricum, nu-ntelege !!!

          • fa jano, ai zis ca in reactualizarea din 2004 a 60/91. acum nu mai e acolo mm de cretina!? acum zici ca e in „Regulamentul de Interventii al Jandarmeriei”?! pai vaca trista, ia baga tu aici repede un copy paste din documentul asta, ca tot nu exista sub numele asta :)))) vai de mama ta de distrusa. sper ca esti stearpa taratura nazista imputita, ca nu ai facut si alti oligofreni ca tine! si din nou, ia baga tu aici copy/paste din regulmentele jandarmeriei in care se explica cum au ei voie sa rupa cu bataia oameni pasnici care coopereaza si sa opreasca taxiuri, sa scoata oamenii din taxiuri si sa-i joace in picioare! nenorocita nazista ce esti! si mai esti si proasta de bubui

          • RIJ e … SECRET, ghivole, bg o-in mta !*-

          • bulgare, e secret doar in capul tau. si ia si tu o muie daca tot te bagi in seama ca prostu’. de fapt documentul se numeste Gid de Interventie Profesionala si nu e secret, e public, il gasesti peste tot pe net de exemplu.

  • Petrescule, stop your fussin’ !

    • I”ve Got To Go Now ! Bă , tu ești cult în cap , rău ! Mie-mi place Hush și House of Hope .

      • Mi-emi place … Daddy’s Song !!!
        Că-i cam de … actualitate, cel puţin prin titlu !

        • NU cunosc

          • Cum … doamne, că-i tot al ei, lansat de House of Hope, prin ’91 !!!

        • O să-mi pun și la noapte , pînă adorm , și o să verific , poate a fost și nu m-am prins . E aproape imposibil să găsești vreun album complet cu duduia Toni pe youtube , ar trebui să-mi caut alte motoare , youtubul a devenit plicticos

  • Tulburările, nici pe departe nu s-au încheiat, cum sunt tentaţi ‘unii’, să creadă !
    Deja, pe Fb, se mobilizează ‘brigăzile’ de MUIENGIȘTI #rezistenţi, clocind noi proteste, mai mult, sau mai puţin … pașnice !
    Cât despre ‘diaspora’, … gata, se pare că li-s-a luat !
    Ceea ce e mai ‘interesant’ este că au inceput să se încaiere, intre ei, respectiv Bot, Dide, Burduja, trecând, chiar, la ‘next level’, respectiv … AMENINŢARI !!!
    Totul este legat de leadershipul mișcării !
    Ba, mai mult, a intervenit și… ‘fugarul’ Sima, care l-a amenințat, rău di tăt, pe europarlamentarul psdist Dan Nica, din cauză… ‘la Burduja’ !!!
    Așteptăm replica ‘brigazilor’ din … ‘cazărmi’ !

  • Ordinul lui Iohannis dat procuraturii a vizat strict anchetarea jandarmilor. Asa cum s-a vazut, ordinul a fost executat de indata (altfel este lucru stiut ca toti procurorii sunt independenti si nu accepta ingerinta politicului in „justitie”).
    Ordinul de la Cotroceni pe semne ca a venit insotit si de ausweis de incalcare a legii, procurorii simtindu-se incurajati sa disemineze informatii din dosare in curs, ceea ce nu este legal.
    Oricat de bizar ar parea, faptul ca nu a transpirat nimic din anchetele privind non-jandarmii (civili sau nu) reprezinta firescul si asa ar trebui sa se intample cu orice dosar penal pana cand este trimis in instanta.
    Daca tot e sa punem intrebari, sa punem intrebarile corecte:
    1. Cum si-a permis Iohannis sa dea ordine procuraturii?
    2. Cum si-au permis procurorii sa incalce legea diseminand informatii privind o ancheta penala in curs?
    Sa ne amintim cum Kovesi (mai stiti cine este Kovesi?), atunci cand voia ea sa fie mai catolica decat Papa, refuza sa confirme/infirme pana si existenta unui dosar penal legat de o anumita situatie. Este la fel de adevarat si ca atunci cand voia, trimitea rechizitorii intregi la baietii buni din presa fara ca nimeni sa o intrebe de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *