Gîndul de luni, 4 ianuarie 2016

O enigmă mai mare decît Teroriștii din decembrie 1989:
A știut Klaus Iohannis cu mult înainte de noaptea de 30 octombrie 2015 de izbucnirea incendiului de la Colectiv?!

Vineri, 30 octombrie 2015, ora 23.
Au trecut patru luni de la 5 iunie 2015, ziua în care președintele Klaus Iohannis i-a cerut în mod oficial demisia premierului Victor Ponta, după ce acesta a fost convocat la DNA pentru o pricină petrecută cu ani în urmă.

Așa cum am scris după momentul 5 iunie 2015, Declarația oficială a lui Klaus Iohannis a declanșat o criză politică majoră. O criză politică de loc nouă în peisaj postdecembrist, pentru că bătălia dintre președinte și premier pentru deținerea puterii absolute în România definește cei 26 de ani de tranziție moldo- valahă.

Toate conflictele dintre președinte și premier au sfîrșit prin victoria președintelui.
Nu numai pentru că președintele e ales de Popor, în timp ce premierul e ales de Parlament, ci și pentru că președintele are la dispoziție instituțiile de forță din România, instituții care sunt democratice doar pe hîrtie, în realitate, ele continuînd să fie fostele instituții de forță din comunism: Securitatea, Miliția, Procuratura.

Conflictul dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta părea să nu aibă acest final.
Guvernul Victor Ponta, care se află la putere de trei ani, pare de neclintit.
Coaliția care-l sprijină – PSD, UNPR, ALDE – pare de neclintit.
De fapt, putem vorbi de o oficializare a Crizei. Aceasta existase şi se manifestase doar în culise imediat după alegerile din 2014. În ciuda hîrjonelilor electorale ale candidatului Klaus Iohannis despre Un alt fel de politică, una din marile farse postdecembriste, era greu de crezut că în România democrației de bordel preşedintele nu va căuta să capete întreaga putere. O tentație cu atît mai mare pentru Klaus Iohannis, cu cît victoria facilă din 16 noiembrie 2014, dobîndită fără prea mare efort, îl convinsese de ce forță dispunea prin trecerea de partea sa a Sistemului clădit de Traian Băsescu

Sub masca nevoii de coabitare, Klaus Iohannis pornise la înlocuirea Guvernului Victor Ponta cu Guvernul Meu. De observat acum, cînd ştim finalul, că Sistemul îi pregătea un Guvern al Lui, după modelul guvernelor personale ale priapicului Carol al II-lea. Principalul instrument al preşedintelui rămîne Binomul SRI – DNA, atotputernica Poliție politică a lui Traian Băsescu, preluată de Klaus Iohannis. Pentru subminarea lui Victor Ponta se regizează un ansamblu de operațiuni:

Anchetarea familiei, sacrificarea lui Sebastian Ghiță, campanii de presă ale ofițerilor acoperiți şi ale Trustului de presă al Binomului, în frunte cu Realitatea tv, şantajarea lui Gabriel Oprea, slăbirea PSD, ținerea în şah a lui Liviu Dragnea.

Uriaşul efort nu dă roade.
Moțiunile de cenzură, gîndite ca prilejuri pentru Gabriel Oprea de a trăda, eşuează
Trustul de Presă al Binomului se năpusteşte asupra lui Gabriel Oprea.
Guvernul Ponta rezistă.
Ba mai mult, măsurile populiste îi aduc un spor de simpatie politică.

Preşedintele vede cum se apropie 16 noiembrie 2015, un an de la victorie, şi în afară de cîteva excursii de lux peste hotare şi afirmarea nevestei pe post de Brigitte Bardot adolescentă, mare lucru n-are ce prezenta la bilanț.

Cine a plecat din țară pe 30 octombrie 2015, şi n-a fost interesat de realitățile româneşti, aterizat la Bucureşti pe 17 noiembrie 2015, se va fi frecat la ochi văzînd realitățile politice.

Guvernul Victor Ponta se prăbuşise.
Dar nu numai atît.
Se prăbuşise şi Coaliția de Guvernămînt.

Locul unui Guvern de partid, bazat pe votul popular, fusese luat de un Guvern personal al Preşedintelui, unic în postdecembrism prin miniştrii săi, toți oameni gri, oameni fără însuşiri, plasați de SRI şi SIE, Servicii conduse de oameni de casă ai lui Klaus Iohannis.

Deşi atît PSD, cît şi PNL, puteau face majoritățile necesare unui guvern, cele două partide acceptă fără să crîcnească soluția, impusă de preşedinte, a unui Guvern zis de tehnocrați, în realitate, Guvernul de serviciu al Serviciilor.

Pentru prima oară în postdecembrism, partidele, prin esența lor istorică ahtiate de putere, se retrag din bătălia pentru putere. Motivul, însuşit mecanic de Klaus Iohannis, la rîndu-i repetîndu-l ca o rață mecanică, stîrneşte rîsul:

Partidele îşi iau o pauză în lupta pentru putere, ca să se poată reconecta la electorat!
Ce s-a întîmplat în România între timp de s-a putut ajunge la punerea între paranteze a votului şi instalarea unui Guvern personal al Preşedintelui?
În seara de 30 octombrie 2015 la un club de noapte din Bucureşti a izbucnit un incendiu devastator, care s-a soldat cu zeci de morți şi răniți.

Deşi au trecut două luni de la tragedie, multe fapte legate de incendiu rămîn mai departe enigmatice, apropiind incendiul de Diversiunea Teroriştii din decembrie 1989.

Întrebărilor fără răspuns privind incredibila rapiditate a focului, dezastrul produs nu atît de foc, cît mai ales de gazele inhalate de victime, li se adaugă comportamentul mai mult decît suspect al lui Klaus Iohannis.

În 22 decembrie 1989, Ion Iliescu a lăsat impresia unui tip pe care căderea lui Nicolae Ceauşescu nu l- a surprins. De cum a fugit Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu s-a pus în mişcare cu o determinare ieşită din comun. De la sosirea la Tvr pînă la anunțul despre terorişti, Ion Iliescu a lăsat impresia că face paşii trecuți într-un plic deschis de el, potrivit scenariului, imediat după fuga lui Nicolae Ceauşescu. Acest comportament straniu, semnalat de mine în eseul 22 decembrie 1989 – o după-amiază cu prea multe întrebări din Expres, 23 februarie 1990, a fost demult explicat de cercetători prin faptul că fostul activist, era în piesa numită Lovitura de stat din decembrie 1989.

După Incendiu, pînă la investirea Guvernului Dacian Cioloș, au loc numeroase momente, toate stînd teoretic sub semnul neprevăzutului:
Demonstrația din seara lui 3 noiembrie 2015, demisia lui Victor Ponta din funcția de premier, continuarea demonstrațiilor de stradă, venirea tuturor partidelor la primele consultări de la Cotroceni fără propuneri privind noul premier, caz unic în Istoria postdecembristă, încheierea bruscă a demonstrațiilor, debutul anchetei penale, scandalul trimiterii arșilor în străinătate, trecerea Guvernului Dacian Cioloș prin Parlament fără probleme.

Presupus neprevăzute, aceste momente pun teoretic pe orice politician, chiar și pe unul experimentat, în încurcătură. Drept urmare, în astfel de momente, apar șovăieli, bîlbîieli, decizii contradictorii, toate ivite din imposibilitatea omului politic, om pînă la urmă, de a prevedea tot ce se va petrece într-un moment de Criză.

Analizînd prestația lui Klaus Iohannis între 30 octombrie 2015 și 17 noiembrie 2015, altfel zis, în perioada Crizei politice majore reprezentate de Căderea Guvernului, vom constata surprinși, ba chiar uluiți, că în nici un moment Klaus Iohannis nu pare luat prin surprindere de ivirea unui nou moment.

Chiar din noaptea incendiului el postează pe facebook un text mult mai lung decît de obicei, cu vădite note de text redactat înainte de izbucnirea incendiului. A doua zi, sîmbătă, 31 octombrie 2015, deși anul de mandat ne-a obișnuit cu un președinte care-și respectă cu strictețe weekendul, Klaus Iohannis își face apariția în forță la București. Face un popas la locul incendiului, lansează celebrul slogan Corupția care ucide! slogan menit a arunca responsabilitatea Tragediei pe Guvernul Victor Ponta, Guvern al Corupției, dar și a orienta în chip anticonstituțional ancheta către corupție astfel încît din start să fie respinsă ipoteza unei mîini criminale, merge la unul dintre spitale, cheamă la Cotroceni, tot în chip anticonstituțional, pe procurorul general, și-i pune în vedere în vedere să accelereze ancheta, o nouă formulă de excludere din start a ipotezei cu mîna criminală.

Demisia Guvernului, Demonstrațiile nu-l iau prin surprindere, nu-l ia prin surprindere nici faptul că protestatarii îi folosesc sloganul Corupția care ucide! și cer un Guvern de tehnocrați, i se pare firesc ca ambasadorul american la București să îndemne protestatarii să rămînă în stradă, pentru a face în România o nouă Primăvară arabă.

Teoretic, decizia partidelor, mai ales a PSD, ar fi trebuit să-l descumpănească nițel pe Klaus Iohannis, pus în fața unei premiere postdecembriste, dar și a unor bătăi de cap cumplite (să găsească un premier tehnocrat, să-l convingă să-și asume Guvernarea, să-i asigure apoi trecerea prin Parlament).

Pe Klaus Iohannis noutatea nu-l ia prin surprindere. El are deja un premier- pe Dacian Cioloș-, știe că partidele nu vor propune un premier, știe că PSD, teoretic partidul adversar, va vota Guvernul Dacian Cioloș, că-n presă nu se va crea un curent împotriva Guvernului Personal al Președintelui.

Ca și Ion Iliescu în decembrie 1989, Klaus Iohannis pare a face pașii prevăzuți într-un Plan stabilit cu mult înaintea izbucnirii Incendiului, un Plan inițiat și pus în aplicare de forțe obscure. Pare că-n clipa izbucnirii Incendiului, ca și Ion Iliescu în decembrie 1989, Klaus Iohannis din octombrie 2015, a deschis un plic prevăzut a fi deschis numai la un moment dat și a purces la îndeplinirea riguroasă a ce-i revenea lui din Plan prin cele trecute în plic.

De la Incendiu pînă la instalarea Guvernului Dacian Cioloș, Klaus Iohannis se comportă ca un om care știe dinainte ce se va întîmpla.
Întrebarea, marea întrebare în cazul lui Ion Iliescu din decembrie 1989 e aceasta:
A știut Ion Iliescu dinainte de căderea lui Nicolae Ceaușescu de ivirea Teroriștilor?!

Întrebarea, marea întrebare în cazul lui Klaus Iohannis din octombrie 2015 e aceasta:
A știut Klaus Iohannis înainte de noaptea de 30 octombrie 2015 de izbucnirea incendiului de la Colectiv?!

Comentarii
Dia Dia Dia Dia says:

Este posibil,la un moment dat ca si Klaus Iohannis sa spuna : M-a invins sistemul.

nu ma voi transforma niciodata in aparatorul lui iohanis, din multe motive, dar mai ales pt ca nu-i pasa de parerea cetatenilor romani si pt expresia care-l defineste in totalitate: “GHINION”.
Din ceea ce scrieti mai degraba reiese ca omul e psihopat. Nu exista om fara reactii. As spune si sociopat, daca ne uitam la reactiile exagerate (paltonul). Dupa ce ati lansat o astfel de ipoteza, domnule Cristoiu, musai sa-l cautati pana la bunici. Ca jurnalist aveti posibilitatea. E interesant de aflat cine au fost acestia, unde erau in timpul razboiului, cine erau parintii lui, de ce au plecat din tara, cum de imediat dupa venirea lui merkel in romania s-au dat toate averile forumului german cu leg naziste, samd.
Numai gandul ca presedintele si serv secrete au lasat conducerea tarii pe mana strainilor (iohanis-merkel, axa berlin, samd, ciolos – junker, etc) este horror; dara-mi-te ca impreuna au fost partasi la un act de genocid?!?! Dvs credeti ca iohanis va avea o reactie? eu nu cred. Sau va fi una plina de xanax. Individul e bolnav, stiti ca asta reiese din tot ce spune/face?

pe blogul dvs nu pot raspunde, da eroare.

Oameni și păreri, dar oare este corect să comentezi în necunoștința de cauza?.
sau multora le plce sa-si dea importanță și atunci dau și ei cu presupusu ca așa cred ei ca-i bine.Mare-i gradina lui Dumnezeu și multe buruieni mai sunt!

Il suspectez ca a stiut ( Iohanis)
Este un om foarte periculos, se vede dupa fata. Pana si zambetul lui ezte un ranjet de fiara pregatita sa atace.

Si le ia el singur casele

Ma uimesti bela!!!!!

Mai florica chis…..guvernul ponta isi sapa groapa singur?

Imi amintesc,f.bine,ca Johannis
declara ca Guvernul Ponta,va re-
zista doar pana la 01.nov.2015.
De unde stia aceasta data?Era
cumva prestabilita?Dupa neno-
rocirea de la Colectiv,”omul de
piatra” fericit,ca i s-a implinit
“dorinta”,spunea ca”a trebuit
sa moara oameni,ca sa- si dea
demisia,Ponta si guvernul lui”.

Putem doar să speculăm. Adevărul rămâne o enigmă. Dar ce s-a întâmplat în acea seară a fost cu măiestrie speculat de politic, de medici, de pompieri, de cine a putut.
În fond toate decesele sunt tragice și nedrepte si nemeritate. Nu doar astea.

Un Roman Un Roman says:

Colectiv a fost lovitura de stat gen mineriada dar sub alta forma.

Carmen Cujba Carmen Cujba says:

D-le Ion Cristoiu, am o singura nelamurire. Din articolul d-voastra inteleg ca americanii, prin ambasador, au dat o mana de ajutor. Oare rusii nu au avut si nu au nici un interes ? Serviciile rusesti nu stiau nimic ? Iar daca stiau, cum de n-au facut nimic sa-si pastreze influenta in guvern ? In rest, de acord cu tot ce ati scris, ba mai mult, inainte de a va citi articolul am scris niste comentarii la o postare a lui Ciocazanu, in care spuneam cam aceleasi lucruri ca si d-voastra.

Ai pus presei romanesti amprenta abjectiei atunci cand te bateai in tiraje cu Nistorescu cu orice pret. Tu esti tatal puilor nascuti. Si din cand in cand vii cu niste analize pe cat de lungi, pe atat de gresite. Ai dat-o in bara de nenumarate ori si totusi, cumva, lumea continua sa-ti spuna “Maestrul Cristoiu”. Iar articolul asta e la fel: exploziv si eronat, ca toata presa pe care ai creat-o de-a lungul timpului.

Speculatii si de o parte si de cealalata.Diversiune.

Liliana Pap Liliana Pap says:

Asta i exact enigma …ca si rapirea jurnalistilor….vom afla peste 25 de ani ce a fost la,,COLECTIV”….VAI DE EA ROMANIE…SUBJUGATA PANA LA SANGE DE NENOROCITI…..

Candva lumea apela la înțelepți pentru a desluși anumite taine sau pentru a primi sfaturi! Astazi sfatul satului s-a transformat in gura prostului! Nu conteaza ce spui, nu conteaza daca ai dreptate….gandim global, credem zvonuri, ignoram adevarul si mai presus de toate ridicam in rang de putere prostia!

Bravo mai Marian , un comentariu de nota 10 !

Arina Stoica Arina Stoica says:

Daca sasul a stiut dinainte de incendiul ce va urma, inseamna ca nu avem doar un presedinte infractor, incompatibil cu functia detinuta, falsificator de acte publice, presedintele tarii mai e si criminal!!! ,,Ghinion” pe tine, Romanie!

Carmen Cujba Carmen Cujba says:

Parerea mea sincera este ca Iohannis este doar o marioneta in mana serviciilor. A fost ales impecabil de catre acestea. Omul potrivit, chiar perfect pentru o parte a serviciilor. Nu gandeste, nu reactioneaza, ma mir ca respira. Pana si Pinocchio era mai aproape de ce inseamna un om in carne si oase.

Carmen Cujba deci serviciile sunt vinovate de genocid. Asta daca iohanis e doar marioneta…

Cine era sub focul presei in acel moment?Oprea,dar tu esti platit sa il ataci pe Klaus.Poate te da in judecata si ai cumperi o casa in Bucale.

Doru Mitrus Doru Mitrus says:

trebuie sa fii cel putin scelerat, ca sa scrii asemenea elucubratii…

Trebuie sa fii cel ptin NAIV ca sa nu incerci sa fii macar circumspect. Au inceput sa fie din ce in ce mai multi cei care se conving de faptul ca a fost o mana criminala. Refuzul efectiv, de a crede acest lucru, demonstreaza altceva!

Florin Rosu Florin Rosu says:

Cristoiule,ti-am Mai spus: du-te la pensie

Joha criminal calca pe cadavre doar pt a’si satisface muiera

Ca de obicei,părerile sunt impartite.Eu nu cred,dar ceva,ceva ne pune pe gânduri.

O sa vina si ziua in care o sa credeti si o sa ramane-ti cu gura cascata de uimire si indignare,pentru ca sunt oameni care se dedau la astfel de nenorociri pt.propriile-i reusite dar si cu acordul unor institutii.

las o dracu-d.le cristoiu.Chiar asa-?

Liviu Kiss Liviu Kiss says:

Jupane si tu ai luato razna?

Aberații! Datul cu părerea, fără nici o proba!

Eu cred ca v-a veni si ziua cand cei supranumiti “Toma necredinciosul”, vor ramane absolut interzisi de crudul adevar!

cum de nu te intrebi ,stia Oprea,si Ponta,ca prea repede si-a dat demisia,,parca astepta,,ceva,,sa aiba motiv pt a depune,,demisia,si de ce sa referit ca el ,,,nu vrea sa calce pe cadavre,,impreuna ,,cu cine !!!sa nu calce pe cadavre,,cu cineva din,,guvern ??daca tot le sti pe toate,,explica-ne…

Greu, greu stefane, nu e timp sa ne batem capul, cine doreste s-o faca, eu nu am rabdare cu asa-zisii “grei de cap”!

Cel mai bun ziarist cand nu e subiectiv

Discutia e interesanta.Dl Cristoiu le zice pe bune.

Florica Chis Florica Chis says:

Cum puteti sugera o asa TIMPENIE ca D-l Presedinte ar fi stiut ??Mai bine intraba-l pe OPREA si guv PONTA !! Ce se intimpla cu D-v ?

florico iar ai baut peste masura de revelion si nu te-ai trezit inca

florico, taci cand esti depasita de situatie pentru ca numai ineptii scoti din tine!

Arina Stoica Arina Stoica says:

Florico, ,,D-l Presedinte” al tau e deja infractor, a fost martor la falsul in acte publice al nevestei si soacrei lui, prin care a dobandit ilegal o casa (pana acum, vom vedea in viitor daca vor mai fi si altele), iar acum contesta o hotarare judecatoareasca DEFINITIVA SI IREVOCABILA (pe motiv ca el este ,,D-l Presedinte”???!!!), asa ca, pana acum, individul nu a dovedit ca ar fi imaculat, ba dimpotriva! Asa incat interventia ta e pe langa drum, pe langa gard si convinge doar pe unii carora ,,legea nu le interzice sa fie imbecili” (citat din Grigore Moisil).

Emma Miron Emma Miron says:

Arina Stoica pentru ” cultura” dv. Conform NCPC nu mai exista notiunea de irevocabil. Hotararile judecatoresti definitive pot fi atacate in cai extraordinare de atac ( in speta, contestatia in anulare ). Asadar , inainte de a comenta , documentati-va ! Si inca ceva : am avut curiozitatea sa trag o privire pe pagina dv. Constat ca prin ADN-ul dv curge numai Miscarea Populara.

Florica Chis Florica Chis says:

Da SI ???? Dar am votat PNL

Next Bela Next Bela says:

Va inselati domnule Cristoiu . Motivul nu a fost Ponta . Motivul a fost protestul anti islamic inceput la moscchee cu implicarea BOR-ului si care risca sa devina un protest national si chiar international . Se pare ca nu au reusit doar sa reseteze populatia ci au reusit sa va orbeasca si pe dumneavoastra . Sa auzim de bine !

Luati-l de galci pe diabolicul,basescu pentru ca el a fost cel de i-a promis turcului, iar dupa terminarea mandatului, cum ii este obiceiul, ataca si-si arunca laturile, ca si cand ar fi ale altuia nu ale lui.

De la început am fost sigură că a fos

Cociorva Ion Cociorva Ion says:

Cum a aparut individul asta in politica, tot asa a aparut si guvernul lui. Adica prin miscari suspecte, atat de suspecte. Tinerii aia manipulati care iesisera in strada dupa incendiu strigand Coruptia ucide ar trebui sa se intrebe serios daca nu cumva si altceva(altcineva) ucide cu sange rece pentru tot felul de interese, cele mai multe ale strainilor. Daca tinerii aia s-ar intreba astfel, ar dovedi ca nu au fost manipulati .

Insul a fost adus de Antonescu, care cu sula în coaste, nu cunosc în ce problemă, l-a promovat, după care şi-a dat demisia şi a-s făcut nevăzut. Dar vom afla, mai devreme, sau mai târziu. Nimic nu rămâne ascuns.

Cristoiu ești așa de jos de nici nu te mai vezi, dacă foame te împinge cere ajutor oamenii care au dat jos guvernul Ponta te vor ajuta cu siguranță pt că sunt oameni tu ești doar un animal de companie

Da și? Acel colonel este evident un șarlatan care vrea să-și impresioneze victimele, chiar tre să înghițim tot nemestecat, și despre 9-11 au spus unii că a fost aranjat de Bush, ca ziarist respectabil mai tre să și verifici ce scri nu te mulțumești doar că da bine pt unii

Ioan Pridon Ioan Pridon says:

“Maestre” așa ai terminat anul,asa-l începi! Te rog,nu ne mai plictisi cu aberațiile matale!

stai numai cu batul prin gard mai idiotule !

Adica noi il credem prostovan si el este calau.Serviciile s-au transformat in politie politica.Si-atunci cine-i mai trage, pe vinovati ,la raspundere,ca totusi la #colectiv au murit foarte multi tineri!

S-a scapat totul de sub control, si vinovati,in opinia unora, trebuie sa fie “CORUPTIA CARE UCIDE” care coruptie nu are nici o relevanta in acest context. Politia politica va scoate, deci, vinovatii de “coruptie” cele doua persoane de la primarie care raspundeau din partea isu si bineinteles PIEDONE care era un concurent serios in fata bucalatului busoi. Inteleg ca este o foarte mare increngatura politico-criminala, la care orice om de bun simt refuza sa creada!

Marsilia, marele port de Provence – partea I

Cel care merge la Gara de Nord
Un James Bond prea British
Sentinela despre Rebeliunea legionară
Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro | 7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea
Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan | 13. Focurile au fost bine ţintite, făceau parte dintr-un scenariu