Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Gîndul de luni, 8 decembrie 2014

Ca și Crin Antonescu, Victor Ponta și-a oferit tîmpla pistolului încărcat din mîna adversarilor!

Vă mai amintiți de acel 20 la sută, procentaj asumat de Crin Antonescu înainte de europarlamentare?
Nătărău să fii și tot realizai că liderul PNL pusese în mîna adversarilor din alte partide, dar și din propriul partid, tîmpla sa împreună cu pistolul încărcat.
Cine voia să-l curețe pe Crin Antonescu avea mijlocul cel mai simplu:
Să facă în așa fel încît PNL să nu ia 20 la sută.
Și PNL n-a luat 20 la sută.
Iar Crin Antonescu a ieșit definitiv din joc.

Nu numai eu, dar și alții s-au întrebat de a ținut neapărat Crin Antonescu la acest barem, deși  i s-a spus că e un risc prostesc?
Un răspuns ar fi și acela că liderul PNL voia să iasă din joc și-a căutat o formulă onorabilă de a o face.

La interviul de  sîmbătă seara, Victor Ponta a declarat că începerea urmării penale în cazul votului din străinătate îl va obliga politic și moral să demisioneze din funcția de premier.
Despre scenariul potrivit căruia Victor Ponta poate fi debarcat din fruntea Guvernului prin începerea urmăririi penale împotriva sa am scris pe cristoiublog.ro. Socoteam că,  potrivit Constituției, președintele îl poate suspenda pe premier în cazul începerii urmăririi penale.
Legea răspunderii ministeriale, Legea nr 115 din 1999, reclamă ca suspendarea să se facă după ce Președintele aprobă urmărirea penală pentru ministrul respectiv.
Procedura de aprobare e definită de art 16:
(1) In exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, adreseaza ministrului justitiei o cerere in acest scop, pentru a proceda potrivit legii.
(2) Presedintele Romaniei este sesizat pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului de catre primul-ministru, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie. (…)
(5) Pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, comisia speciala prevazuta la alin. (1) va prezenta Presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii. Sedintele comisiei nu sunt publice. Membrul Guvernului pentru care s-a facut sesizarea are dreptul de a fi audiat de comisie inaintea intocmirii raportului acesteia.
(6) Presedintele Romaniei hotaraste asupra raportului prezentat de comisia speciala prevazuta la alin. (5) si dispune comunicarea solutiei mijloacelor de informare in masa.

Nițel complicat, nu-i așa?!
Declarația lui Victor Ponta simplifică enorm plecarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului:
E suficient ca DNA să anunțe începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta!

Din cîte de vede, ca și Crin Antonescu, Victor Ponta și-a oferit tîmpla pistolului încărcat din mîna adversarilor.
Să fie, ca și-n cazul lui Crin Antonescu, o formulă onorabilă de a ieși din joc?
Cred că da.
Dacă demisionează pur și simplu, s-ar putea să piardă și Partidul, revoltat că-l lasă de izbeliște.
Dacă demisionează la anunțul făcut de DNA, poate scăpa nu numai de revolta PSD. Poate scăpa și de trimiterea în judecată, deoarece, pe parcursul anchetei, DNA îl poate scoate din cauză pe Victor Ponta.

Victor Ponta și-a oferit tîmpla.
DNA are deja pistolul încărcat.
Cînd se va apăsa pe trăgaci?
Depinde dacă DNA vrea să facă jocurile lui Traian Băsescu sau jocurile lui Klaus Iohannis.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *