Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

După Tragedia din Franța n-a fost forțat să demisioneze nimeni. La noi, după Tragedia de la Colectiv fost forțată să demisioneze însăși Democrația!

Nu știu cine a scris textul numit Programul de Guvernare.
Nu știu dacă l-a scris Dacian Cioloș sau dacă franco-românul nostru l-a citit înainte de a fi dat publicității.
Știu însă că, prin primele sale rînduri, Documentul se aventurează într-o tentativă de a fixa de pe acum momentul prezent- cel al punerii între paranteze a partidelor politice și mai ales a alegerilor libere și corecte- în manualele de Istorie din viitor.

Proclamă Programul:
„Societatea romaneasca a fost martora unei tragedii fara precedent in istoria ei recenta.
Mai mult de 50 de vieti au fost pierdute ca urmare a unor carente de integritate in modul in care administratia din Romania isi serveste cetatenii. Aceasta realitate tragica a creat un orizont de asteptare la nivelul societatii care a mers dincolo de cauzele ei imediate, si care nu poate fi ignorat. Totodată, a dat un mandat moral partidelor politice alese in mod democratic in Parlamentul Romaniei, de a conferi incredere unei formule de guvernare in afara practicii politice consacrate.”

Documentul spune că formarea Guvernului Dacian Cioloș e „în afara practicii politice consacrate.
Noi vom spune însă că formarea Guvernului Cioloș e în afara practicii democratice.

Înaintea Tragediei de la Colectiv exista, cum există și acum, o majoritate parlamentară, rezultată din alegerile libere și corecte din 2012.
Dacă această majoritate s-a destrămat, ea putea fi înlocuită cu o altă majoritate parlamentară, alcătuită tot din partide care au participat la scrutinul din 2102. Ba chiar alcătuirea acestei majorități în jurul PNL ar fi fost corectă, dacă ne gîndim că PNL pe stil vechi a făcut parte din Coaliția cîștigătoare a alegerilor.

Potrivit Programului de Guvernare, mecanismul democratic de formare a unui Guvern a fost dat de o parte de Tragedia de la Colectiv, tragedie produsă ca „urmare a unor carente de integritate in modul in care administratia din Romania isi serveste cetatenii”.

Las la o parte faptul că Tragedia n-a avut drept cauză principală carențele administrației, ci iresponsabilitatea unor persoane.
În faptul că niște patroni lacomi de profit au folosit doi ani în șir un bar de 80 de locuri pentru spectacole cu 800 de persoane, că niște iresponsabili au folosit jerbe de artificii într-un spațiu închis nu se regăsește nici o carență a administrației sau dacă se găsește e vorba de o carență a unei părți a administrației și nu a administrației la nivel național.

Să luăm seamă însă la aserțiunea potrivit căreia Tragedia de la Colectiv a zguduit atît de tare România încît peste noapte tot ce știam în materie de democrație a fost șters cu buretele.
La puțin timp de la Tragedia de la București, Franța a fost zguduită de Tragedia atentatelor teroriste de la Paris.
Deși în materie de tragedii nu există comparație, totuși, prin raportare la Tragedia de la Paris, Tragedia de la Colectiv rămîne în umbră:

1) Numărul de morți la Paris se apropie de 150.
2) La Paris cauza Tragediei o reprezintă o Operațiune teroristă, în timp ce la București cauza stă – cel puțin din punct de vedere oficial – într-un complex de neglijențe.
3) La Paris, după momentul Charlie Hebdo, nici un șef de Serviciu Secret n-a demisionat. Ba mai mult, Serviciile au primit bani în plus de la Buget, s-au luat măsuri care au restrîns libertățile individuale. Responsabilitatea Statului e indiscutabilă în cazul de la Paris, deoarece Statul e responsabil de protejarea cetățenilor față de un atentat terorist. Responsabilitatea statului pentru morți se răsfrînge asupra celor care conduc Franța.

Să adăugăm celor de mai sus un alt lucru:
Incendiul de la Colectiv nu era previzibil pentru Autorități.

N-avusese loc mai întîi nici un alt incendiu ca acesta, ca să spui că Autoritățile fuseseră avertizate și nu luaseră măsuri de preîntîmpinare. Situația Clubului de noapte Colectiv nu intra în zona de interes a Serviciilor Secrete. Nu putem spune că acestea erau datoare să știe că acolo se putea petrece un incendiu. La Paris, atentatul Charlie Hebdo, implicarea Franței în războiul contra ISIS, balamucul din suburbiile Capitalei s-au constituit în semnale pentru Serviciile secrete. Dacă n-au putut preîntîmpina un atentat terorist, cu toate favorurile făcute de francezi – bani mai mulți de la Buget, legi care încalcă libertățile individuale în numele siguranței naționale. Serviciile, dar și cei răspunzători de ele, trebuiau să-și facă harachiri.

Deși responsabilitatea statului e uriașă, în Franța n-a demisionat nici măcar ministrul de Interne.
Nimeni nu i-a cerut demisia.
La noi a demisionat Guvernul Victor Ponta.
Și nu de bunăvoie, ci sub presiunea Străzii.
Să admitem că Victor Ponta atîrna ca premier de un fir de ață.
Să admitem că Tragedia de la Colectiv a fost briciul care a tăiat ața care trebuia să fie cel puțin funie.
Ca urmare a Tragediei Colectiv, în România a avut loc însă Punerea între paranteze a întregului Sistem democratic.
Nu vi se pare prea mult, dacă ne gîndim la urmările Tragediei din Franța?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

57 comentarii pentru articolul „După Tragedia din Franța n-a fost forțat să demisioneze nimeni. La noi, după Tragedia de la Colectiv fost forțată să demisioneze însăși Democrația!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *