Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Întrebările la care SIE ar trebui să răspundă cît mai exact în informarea lui Klaus Iohannis despre Situația din Turcia

Nu demult, împinsă de alţii sau îmboldită de ea însăși, Codruţa Kovesi a atacat SIE, pentru că acesta nu oferă Binomului SRI-DNA informaţii despre banii din conturi şi despre averile din străinătate ale corupţilor din România.
Momentul, unic în felul său (Codruţa Kovesi e şefa unui Departament al Ministrului Public, nu Ayatolahul Komeni înviat direct în fustă!), mărturisea un analfabetism funciar în ce priveşte rolul şi locul SIE.
Serviciu de Informaţii Extern trebuie să pună la dispoziţia factorilor responsabili, preşedintelui în primul rînd, informaţii şi consideraţii exacte despre diferite evenimente din alte ţări faţă de care România trebuie să reacţioneze, dar mai ales faţă de care trebuie să ia o decizie.

Astfel de momente sînt cele de Criză.
Criza din Turcia, înţelegînd prin asta, pe de o parte, tentativa de lovitură de stat, pe de alta, măsurile luate de Recep Erdogan după eşecul loviturii, e un fapt de o importanţă crucială pentru România.
Evoluţia situaţiei din Turcia şi îndeosebi evoluţia relaţiilor dintre Turcia şi Uniunea Europeană–SUA vor cere, în chip inevitabil, luări de poziţie mai mult sau mai puţin dramatice din partea României.
Pentru ca aceste luări de poziţie sau chiar măsuri să corespundă interesului naţional, Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă din partea SIE răspunsuri exacte la următoarele întrebări:

  1. A ştiut sau nu Erdogan de Lovitura de stat?
    Dacă a ştiut, înseamnă că eşecul şi-a avut cauza nu în lipsa de inteligenţă a duşmanilor săi, ci în luarea unor măsuri contracarante.
    Dacă a știut, nu-i exclus ca altădată să nu mai știe. Dacă n-a știut, înseamnă că Armata turcă nu mai e capabilă prin ea însăși să dea o lovitură de stat.
  2. Cît de departe vrea să meargă Erdogan cu măsurile represive de după Lovitură?
    Dacă acesta se va mulţumi cu cele de pînă acum, nu e nici o problemă pentru România.
    Dacă le va escalada, introducînd pedeapsa cu moartea, Uniunea Europeană va trece la sancţiuni.
    România trebuie să ştie dacă Erdogan merge sau nu mai departe pentru a se pregăti sau nu de sancţiuni.
  3. Cît de tare sînt neliniştite cancelariile Occidentale de ceea ce se întîmplă în Turcia?
    Dacă sînt realmente neliniştite înseamnă că se vor înregistra succesiv luări de poziție publică dure faţă de Erdogan.
    În aceste condiţii, România nu poate rămîne în expectativă.
    Dacă e vorba de un fel ne facem că mîrîim, atunci România își poate permite să rămînă în expectativă.
  4. Are de gînd Erdogan să se apropie de Rusia?
    Dacă da, România trebuie să se detaşeze cît mai repede de politica externă a preşedintelui turc.
  5. Opoziţia societăţii civile, presa, într-un cuvînt adversarii lui Erdogan din Turcia stau cuminţi acum.
    Mai au forţa de a reveni şi a-i pune în cale lui Erdogan un fel de Maidan de la Kiev?
    Dacă da, România trebuie să ştie, pentru că un astfel de scenariu înseamnă că detașarea de Erdogan.

Cam acestea sînt întrebările la care ar trebui să răspundă notele SIE dînd curs rolului şi locului său în statul român.
Repet, de corectitudinea informaţiilor şi consideraţiilor SIE despre situaţia din Turcia depinde politica României faţă de o ţară care îi e partener strategic.

La rîndu-mi, întreb:

  • A primit şi primeşte Klaus Iohannis răspunsuri din partea SIE la întrebările de mai sus?
  • Sunt aceste răspunsuri bazate pe informații de primă mînă sau doar pe lectura presei din Turcia și din alte țări?
    Dacă da, de ce stă ca mortu-n păpuşoi în cazul Crizei din Turcia?

    • Nu le citeşte.
    • Nu-l interesează Criza din Turcia, deoarece el are alte bătăi de cap.
    • Unde să plece în concediu, de exemplu.
    • E prudent, nu se aruncă pînă nu se schiţează politica Marilor Puteri?!

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

33 comentarii pentru articolul „Întrebările la care SIE ar trebui să răspundă cît mai exact în informarea lui Klaus Iohannis despre Situația din Turcia”

  • Asa zis guvernul meu este populat de agentie acoperiti Avand in vedere ca la granita a fost oprit 16 camioane cu deseuri toxice transportate ilegale din Germania si Austria astept sa ne spuneti cine de fapt a demascat pe cei din Germania si Austria si care este scop Intrucat asa zis partidul meu a fost creat cu acept Angelei Merkel ,nu cred ca un amarat de ministrul avea tupeu sa opreasca acele camioane din misiune lor secrete

  • Bun,si daca eu sau dv.punem intrebarile,credeti ca o sa ne raspunda ?Daca presedintele a pus vreo intrebare,cu siguranta,raspunsul nu-l vom afla eu sau dv.prima data .Sunteti prea grabit sa aflati raspunsul ?!?

  • Minodoro, nicaieri in lume nu dormi linistita nici macar mortii.Asta e politica

  • Asa si daca toate astea le-ar cunoaste , ce ar face cu ele ? ar fi informat si atit . Peste tot se discuta ca noi la nivel de tara nu avem nicio strategie politica nici interna si nici externa . Acest plavan zis presedinte n-are chef de strategii , iar cine il inconjoara nu le face , ca ori nu sint in stare ori nu le sint cerute . Vorbea Constantin Degeratu , fost Sef al Statului Major al armatei care a negocit ca Romania sa fie acceptata in NATO , ca la aceasta ora Iohannis care e seful CSAT si al armatei ar trebui sa fie in mijlocul armateei pentru a lucra la strategia armatei romane in contestul actual ,il vedeti pe Ioha sa renunte la concediul pentru asta ? eu nu . Noi vom trage ponoasele a tot ce ne-am asternut . Numai Dumnezeu ne mai poate ocroti .

    • Marturie ne sata ce a facut la Sofia si cu ce a venit de la Varsovia si felul cum a fost bagat in seama . La aceasta ora Romania e sat fara caini . La o adica , oricine trece prin ea ca prin brinza . Un stat fara o armata , fara suveranitate . saracita si adincita in coruptie .

    • Cea mai neagra situatie in care se gaseste Romania la ora actuala .

  • Lăsati pălăvrăgeala cu binomul şi alte prostii ! Ocupaţi-vă, de exemplu de discursurile (ocultate în România) ale doamnei Sahra Wagenkhneht – liderul opoziţiei germane . Din ce în ce mai mulţi cetăţeni români sunt sătui dar şi îngrijoraţi de politica de subordonare pe care o practică, la pachet cu presa, politicienii autohtoni.

  • In Rominia este dictatura comunista-securista! Lideri politici, guverne, servicii, TVR, rectori…apartin la dictatura comunista-securista! Din Turcia nu au fugit 4 milioane de oameni, nu s-au furat 1500 miliarde de dolari!

  • cu un presedinte navetist nu cred ca putem dormi linistiti !

  • Corecta observatia dvs .

  • KOVESI CEREA CEVA ILEGAL,SI A PRIMIT RASPUNSUL,SECURISTA-COMUNISTA.

  • genial maestre, asteptam raspunsurile SIE

  • “Urmărește cu atenție și preocupare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *