Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Klaus Iohannis – complice la Gazarea demonstranților pașnici?

Printre multe alte enigme ale evenimentelor din decembrie 1989 se numără și una care-l vizează pe Ion Iliescu, mai precis pe Ion Iliescu din dimineața lui 22 decembrie 1989.

Din cîte se știe, în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 mii de oameni s-au îndreptat spre Piața Palatului scoși din case și de zvonurile, dar și informațiile date de Europa liberă și Vocea Americii că în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, în Piața Universității fuseseră 5.000 de morți. Nu fuseseră 5.000, cifra era o intoxicare a TASS și o CETEKA, agenții ale țărilor surori, dar asta nu contează, pentru ceea ce vrem noi să scriem despre Tulburările din 10 august 2018. Contează că încă de dimineață vestea strîngerii bucureștenilor în Piața Comitetului Central se răspîndește în București și în țară. Eram la sediul revistei Teatru din Sărindar, țin minte, și de la Galați mă suna din cînd în cînd secretarul cu propaganda, pe care-l știam de pe vremea cînd lucra la UTC, pentru a mă întreba ce se întîmplă. Am fost în Piață, ușor de ajuns de pe Sărindar, și, cînd mulțimea a pătruns în sediu, m-am întors la redacție (pe vremea respectivă nu erau telefoane mobile) și l-am sunat la Galați pentru a-i spune că Gata! S-a sfîrșit! Drept pentru care – am aflat mai tîrziu – fostul meu șef a plecat la timp din sediu. La 10 a avut loc ultima ședință a Comitetului Executiv condusă de Ceaușescu. La ora 9,30 s-a sinucis Milea și imediat s-a dat comunicatul cu Trădătorul. La 12,06 Ceaușescu pleacă cu elicopterul. La 12,30 Televiziunea e ocupată. La 12,51 se deschide emisia Revoluția în direct.

Potrivit amintirilor sale, nici o clipă nuanțate în ultimii 28 de ani, Ion Iliescu era în biroul său de director al Editurii tehnice în timpul tuturor acestor evenimente.
La 14.35 Ion Iliescu ține primul discurs la TVR, despre care eu scriam, încă din februarie 1990, că apare și e primit ca al unui deja Conducător. Cum de-a ajuns Ion Iliescu la TVR? Domnia sa ne-a povestit încă din ianuarie 1990 că în dimineaţa lui 22 decembrie 1989 şedea la biroul său şi cum n-avea televizor, nu ştia că Nicolae Ceaușescu picase. A venit să-i spună cineva de la un alt etaj al Casei Scînteii, un ins de la Consiliul Culturii, care avea televizor. Pentru mine istorisirea asta a fost chiar din februarie 1990 proba că Ion Iliescu a fost în piesă. Cum să crezi că în timp ce întreg Bucureștiul, dar și alte localități din țară, alarmate de telefoanele primite de la București, urmăreau evenimentele, Ion Iliescu, activist PCR, angajat în bătăliile pentru succesiunea lui Nicolae Ceaușescu era total dezinteresat de ce se întîmpla în CC și în Piața Revoluției, pe atunci Republică?

M-am gîndit la această imagine un Ion Iliescu care n-ar fi știut că Nicolae Ceaușescu a căzut dacă nu venea cineva să-i spună, urmărind pe Klaus Iohannis pe parcursul zilei de 10 august 2018.
Puțini vor fi fost românii cît de cît interesați de politica de prezent care să nu fi urmărit desfășurarea mitingului din Piață de la ora 15 pînă la 23. Mulți lideri de opinie, mulți politicieni au intrat în direct la televiziuni pentru a comenta violențele din Piață, atingînd o atmosferă de Beirut. Persoane violente dintre protestatari provoacă jandarmi, dau să intre în Guvern, jandarmii reacționează, disproporționat cu gaze lacrimogene. Numărul răniților crește de la o oră la alta. Cînd cade seara, Piața și împrejurimile iau aspectul unui cîmp de război.

La televiziunile de știri demonstranții se plîng de cantitatea uriașă de gaze lacrimogene aruncate de jandarmi în Piață în loc să extragă din mulțime persoanele violente. Nici un lider de Opoziție, nici un Tefelist nu îndeamnă la miting pașnic, la delimitarea de violența din Piață. Dimpotrivă, televiziunile și site-urile prezidențiale instigă la violență, atacă jandarmii pe un ton isteric, întrețin tensiunea din care se naște violența. La 23,13 începe Evacuarea din Piață. La 23,30 președintele Klaus Iohannis postează pe facebook acest text:

„Într-o demonstrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din piața Victoriei. Încercarea de a înfrînge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

Liderii PSD și ALDE, presa PSD s-au grăbit să observe că la cîteva minue după încheierea tulburărilor Klaus Iohannis are deja formată o opinie fermă. Una pe care de altfel o va susține și-n zilele următoare:
Jandarmeria s-a comportat cu brutalitate într-un efort de a „înfrînge voința oamenilor printr-o reacție violentă”.

Despre totala părtinire a celui care ar trebui să fie președintele tuturor românilor și nu numai al Procurorilor am mai scris. N-am remarcat scriind despre ipostaza de lider al Străzii că părtinirea, tendențiozitatea mecanică, absurdă s-au manifestat la Klaus Iohannis și cînd a venit vorba de DNA. În pofida documentelor despre abuzurile infractorilor de la Ploiești, Klaus Iohannis n-a suflat o vorbă și despre lucrurile în neregulă petrecute în cadrul DNA. La fel, despre Tulburări Klaus Iohannis n-a văzut, nu vede și nu vedea și partea responsabilității care cade în seama autorilor violențelor. Indicațiile sale anticonstituționale date procurorilor, indicații rapid îndeplinite de slugile de la Parchetul General, vizează doar violența uneia din părți, Jandarmeria. Desigur, violența forțelor de ordine e mult mai gravă decît cea a individului. Cum însă protestatarii din Piață erau oamenii lui Klaus Iohannis, cei pe care Președintele i-a îndemnat să iasă în stradă, era normal ca Părintele Străzii să fie mustrător cu copiii lui din Piață.

Mie însă mi-a sărit în ochi o altă ciudățenie.
Domnia sa acuză la 23.30 violențele Jandarmeriei. Aceste violențe s-au petrecut însă între 15 și 23. Operațiunea Gazarea, de care s-au plîns mulți manifestanți, s-a desfășurat pe parcursul întregii zile.

Ion Iliescu povestea că în timp ce Bucureștii trăiau evenimentele căderii lui Ceaușescu el habar n-avea de asta.
Dacă demonstranții erau gazați, dacă jandarmii erau brutali, de ce n-a intervenit șeful CSAT la cei răspunzători de violențele jandarmilor? De ce n-a pus mîna pe telefon să-l sune pe șeful Jandarmeriei? E doar șeful CSAT. De ce n-a sunat-o pe Carmen Dan? Sau pe Viorica Dăncilă?
Păi dacă era Traian Băsescu înroșea telefoanele și la prima conferință de presă am fi aflat că la sunat chiar pe Liviu Dragnea.

Să zicem că nu vorbea cu Carmen Dan. Să zicem că n-a vrut să intervină în lanțul de comandă. Ce-l oprea să intervină în direct prin video sau măcar prin text postat pe facebook de la Cotroceni (dacă era la Cotroceni) pentru a cere protestatarilor să fie pașnici și jandarmeriei să fie mai puțin brutală?

S-ar fi întîmplat următoarele lucruri:

  1. Tulburările s-ar fi oprit și prin asta România n-ar fi primit o nouă lovitură de imagine.
  2. Demonstrația de protest n-ar fi putut fi atacată de propaganda PSD ca fiind una violentă.
  3. jandarmeria ar fi fost scutită de campania de terfelire a imaginii.

Lucrul cel mai important este însă acesta:
Dacă președintele intervenea public, fie și măcar printr-un text pe facebook, pînă la spargerea Mitingului, demonstranții pașnici, cei care au ieșit de atîtea ori în Piață și la îndemnurile sale, n-ar mai fi fost gazați.
Așa ajungem la ciudățenia că Klaus Iohannis a fost complice la Gazarea demonstranților pașnici.

Desigur, din punct de vedere politic e de înțeles de ce n-a intervenit Klaus Iohannis.
Avea interes să iasă Operațiunea Mortul!
Din punct de vedere al Președintelui și mai ales al Părintelui Străzii, e de neînțeles.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis – complice la Gazarea demonstranților pașnici?”

  • De asteptat urmatoarea mutare a Mutalaului, caci pana acum se pare ca e 1-0 pentru Daddy. Oricum, Ficusu a dovedit ca este o nulitate politica si nu numai. Macar Basescu era inteligent, asta e prostalau de-a binelea!

    • Corect! Cel mai dobitoc presedinte dintre toti presedintii Romaniei. Pe oligofrenul asta mut nu-l ajua mintea nici macar sa se stearga la gaoz. Cand il privesti vezi toata prostia din lume.

  • Pistolul ‘jandarmeritei’, găsit pe malul baltii Petrachioaia, este unul de tip Carpaţi, ori se știe că, din 2017, jandarmeria foloseste pistoale de tip Glock !!! Deci, ceva nu prea se … leagă !!!

    • Ai dreptate. De multe ori „jurnalistii” pun fotografii care nu au legatura directa cu subiectul, asa ca sa aiba si ei o poza la articol.

  • Jalnică ‘prestatia’ ministrului C. Dan, in timpul audierii in comisia pt apărare !
    Cred c-avea o minicască, în ureche, prin care i se ‘șoptea’, ca la bac, ce sa zică !!!

  • ce nu inteleg eu este faptul ca nu stiu pe cine ar ajuta „mortul”. aseara ati lansat o ipoteza care , dupa mine este cea mai pluzibila si anume aceea ca cineva mai destept decit cel ce a pus la cale mitingul a impidicat explozia de emotie. sa zicem ca ar fi iesit poza cu fata aceea cu handicap , sa zicem ca ar fi iesit intrarea in guvern , ce ar fi urmat? ce guvern ar fi urmat? PSD? cu cine in frunte? de uniune nationala? cum ar fi trecut de parlament? dindu-l jos pe Dragnea? cine i-ar lua locul? ar fi in stare acel cineva sa asigure unitatea PSD la ceea ce urmeaza? adica la contracte de inarmare , la mutarea bazei de rachete la turci la noi , la proiectele pe gaze ,nu numai de la marea neagra( romania sta pe o mare de gaze de sist – ar asigura consumul romaniei pe 120 de ani de acum incolo) etc. pentru toate este nevoie de un PSD puternic , care sa cante pe o singura voce si de un sef al PSD-ului in stare sa negocieze ceva si pentru Romania. nu stiu daca Dragnea este acela , sau altul. ce creu eu ca este nevoie acum este ca baietii aia destepti de la SIE sa afle de fapt cine vrea ca Dragnea sa fie inlocuit si PSD spart. Cred ca americanii nu vor asta , cred ca ei vor pe cineva puternic care sa puna in practica ceea ce ei hotaresc. deci cine vrea dispersarea puterii in romania? cred ca d-voastra care aveti acces la informatii ati putea afla cine vrea asta si pentru cine joaca werner. eu cred ca nu pentru el.

  • Dar, unde-o fi chiș nothere, că văd că nu mai apare ? L-o fi blocat, maestrul, sau vreun ‘amic’, de pe blog ?
    Sau, te pomenești c-apare sub numele gicu gelu, care are un cont FB abia deschis ?!?

    • NU cred , fecala Chiș Noa bă Batore , bă scrie așa de infect , încît e inconfundabil . Reușește performanța să înjure pe absolut oricine , inclusiv pe el se înjură cînd are o părere și nu e de acord cu ea .

      • ionica tata, ai ras ca prostul de un comment al meu legat de chimie. nu ai inteles nimic si te-am pus sa studiezi si tu putin, avand in vedere ca ai fost elev bun si pari destul de inteligent. poti sa incepi cu legaturile covalente. te va ajuta pe viitor sa intelegi efectele fiziologice provocate de chimicalele la care suntem expusi. si nu ma refer doar la gazul cs, poti sa ajungi sa intelegi de exemplu metabolismul uman. e fascinant. sau poti sa ajungi sa intelegi genetica. o sa fi foarte surprins :), nu e foarte complicat, e doar un cod nenorocit in baza 4. un singur cod pentru tot ce are viata pe planeta asta nenorocita 🙂

        • Știe, dă-l dracului! E doctor și când a dat pe vremea lui concurs de admitere la Medicină, una dintre discipline era și chimia. E porc și porcos dar, cum bine ai zis, prost nu e!

          • a, super atunci! 🙂 inseamna ca are cine sa ma lamureasca in legatura cu diverse procese fiziologice, ca biologie stiu destul de putin :D.

    • sunt la munca bolovane, unii mai si muncesc. am niste probleme mai delicate de machine learning, te bagi sa ma ajuti?

      • Tu vrai sî ti fași … hacker, din câti’i văz !!!

        • well ….. nu stiam ca machine learning se foloseste si la „hackereala” :D. noi folosim oricum la altceva …

    • S-o dus la școala di hackeri anonymus, din cartieru’ bariţiu !

  • ÂNCEEA ce-l privește pe scăpatul de la Bălăceanca Pulan MuElf , să afle că , pînă mîine , Titanul îi șterge cufureala obscenă , că boul crede că eu nu mai am 7 conturi de pe care să-l mut în dinți și să-l dau în gît . Sînt foarte suferind că m-a blocat , după ce i-am zis analfabetului c-a intrat ca un moroi în casa Titanului , nespălat pe dinți și plin de căcat pe bocanci , zicîndu-i el ce trebui să vadă , adică ce-a văzut el , cretinocul oligofren . Clistir Pulane Elfule !

  • Președintele Constantinescu E. a fost înfrânt de statul paralel dar a avut și Serbia .Dacă PSD este înfrânt de Statul Pealături oare ce mii de Serbii vom avea propuse în planul X,Y ? Nu ?! O luăm radioactiv în gură.

  • E o prostie asta cu mortil.Nu faci hemoragie digestiva superioara de la gaze.Poti face dupa consum de aspirina sau diclofenac , in ciroza etc

    • Sau de la băutură, in exces, n’așa ?!?
      MUIE PSD !!!

      • Spune-o pe bune ca esti poponaut si ca vrei ca PSD sa-ti legalizeze relatia devianta cu alde Iohannis, ca si el e tolerant cu voi.

        • Nu te-a luat nimeni la poolă, bag seamă, băgaţi-aș o vâslă, de-a lu’ Dragomir, luntraș vestit, în gaoaza !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *