Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de miercuri, 22 noiembrie 2017

Compromite dinadins PNL Mișcările de Stradă?

Pe vremea guvernării anterioare, într-o seară, m-a sunat fratele de la Găgești.
– Te-ai uitat azi la televizor, la demonstrația de protest a sindicatelor?
Nu mă uitasem. Despre sindicate am o părere prea proastă pentru a da fie și o mică atenție mișcărilor de stradă organizate – zice-se – în favoarea salariaților. Alături de societatea civilă și de partidele de Opoziție, sindicatele se numără printre formele fără fond plantate de americani în Babuinia care e România postdecembristă. Cu imbecilitatea lor notorie cînd vine vorba de tot ce se întîmplă dincolo de meciurile de basseball și de halirea nesățioasă, cu furgoneta pe post de lingură, americanii s-au grăbit să instaleze într-o țară abia ieșită din comunism și deloc plecată din fanariotism, instituții dobîndite de Occident după secole de exercițiul al democrației.
– Dacă te-ai fi uitat, te-ai fi stricat de rîs. I-ai fi văzut pe-ai lui Covrig în uniformă de sindicaliști, agitînd o pancardă dată la plecarea cu autocarul din comună.
Covrig e porecla unor neisprăviți din sat, locuind într-o casă atît de dărăpănată, cu gardul prăbușit, de crezi că tocmai s-a filmat acolo o producție despre viața grea a țărănimii în preajma lui 1907. Din cîte am înțeles, Covrig și mulți alții din sat fuseseră angajați de PSD, contra sumei de 50 de lei, plus mîncare și băutură, să se deplaseze în Piața Victoriei pe post de sindicaliști protestatari împotriva Guvernului.

Informația nu m-a surprins.
Alături de lipsa de caracter a politicianului român, demonstrațiile organizate de partide pot fi considerate printre notele funeste ale așa-zisei noastre democrații postdecembriste.
Demonstrația de protest sau cum i se spune azi coborîrea în stradă presupune, în chip necesar, credința sinceră a celor care participă la demonstrații. La Koln în vecinătatea gării, am urmărit, fascinat, o mișcare de protest a societății civile împotriva masacrării balenelor în insulele Feroe. Dominau femeile. Dar în tot ce făceau protestatarele – de la scenetele cu manechine de balene spintecate în fața trecătorilor pînă la efortul de a te convinge să semnezi o petiție – se ghicea imediat unul dintre cele mai frumoase stări umane:
Credința sinceră într-un ideal.
Cum pot fi comparate protestele de stradă organizate de partide cu astfel de mișcări animate de credință?

Partidele din România, chiar și cele principale, n-au militanți, oameni care să creadă în doctrina partidului respectiv (nici n-ar avea cum, deoarece partidele noastre n-au nici o culoare ideologică) și prin urmare să iasă în stradă în chip sincer. Partidele noastre au doar clientelă. Astfel că ies la demonstrații doar cei cărora le pică cîte ceva din slugăreala la un partid. La demonstrația de la București, din satul meu nu veniseră doar cei plătiți. Veniseră și cei care aveau funcții de bugetari, grație apartenenței la clientela PSD.

Luni, 20 noiembrie 2017, în Plenul celor două Camere reunite s-a citit Moțiunea de cenzură depusă de PNL.
O Moțiune de cenzură depusă într-un Parlament dominat de majoritatea PSD-ALDE, și mai ales în primul an de guvernare, e la fel de ridicolă ca și încercarea Ralucăi Turcan de a-i da elefantului una cu poșeta, ca să nu mai hărțuiască. Știind că e o întreprindere fără nici un orizont practic, PNL a socotit că măcar agitație mediatică să facă. N-a reușit nici asta. Cu excepția lui Digi tv, televiziunea la care nu se uită nici măcar operatorii de la camere în timp ce transmit în direct din studio, nici o televiziune de știri n-a riscat să cadă sub nivelul mării la rating transmițînd un moment de nimic în toate planurile. Într-un efort de a face dintr-o bucată de tablă o simfonie, liberalii au organizat în toată țara demonstrații de protest împotriva PSD.

O știre apărută pe mai multe site-uri descria astfel demonstrația de la Galați:

„La Galaţi, peste o mie de persoane, majoritatea membri PNL, s-au strîns luni seară în faţa sediului Prefecturii, pentru a-şi exprima susţinerea pentru moţiunea de cenzură iniţiată de liberali.

Primarul comunei Matca, Nelu Costea, a citit textul moţiunii de cenzură, în timp ce din mulţime s-a scandat «PSD, ciuma roşie», «Jos Guvernul comunist». Unii manifestanţi au avut pancarte cu mesaje precum «Demisia, PSDragnea», «PSD, ciuma roşie», «PSDragnea bagă mâna adânc în buzunar să ne ia şi ultimul ban». Acţiunea a adurat aproximativ o oră şi jumătate.”

Parcă și văd pe alde Covrig din comuna Matca și alte comune ale județului Galați duși cu autocarul la Galați alături de portarii, poștașii, dactilografele și șoferii de la primării, ca să zbiere împotriva PSD.

Dincolo de ridicolul infinit al dactilografelor strigînd împotriva Guvernului în timp ce le e gîndul la oala cu ciorbă lăsată pe plită în grija soacrei sau a portarilor care se întreabă cînd o să li se mărească și lor leafa, așa-zisa demonstrație de la Galați mi-a atras atenția prin năucelile care au fost lozincile. Cum adică Jos Ciuma roșie! Da, poate că PSD e ciumă, nu mai mult decît alte partide politice, inclusiv PNL, care a fost aliat cu Ciuma, dar a-l acuza că e o Ciumă Roșie, că are un Guvern comunist, înseamnă a jigni Comunismul. Acest clișeu, folosit și de TeFeLiștii, e cea mai tare dovadă a lipsei de creativitate și chiar de inteligență politică din partea formațiunii încăpute pe mîna penalului Ludovic Orban. Se poate spune despre actuala guvernare PSD că e coruptă, anapoda, bramburită, iresponsabilă prin absența oricărei preocupări privind investițiile, dar că e Roșie, că e comunistă, în nici un caz. PSD nu mai e de decenii un partid de Stînga, d-poi de extremă Stîngă, precum Partidul Comunist, pentru că PSD n-are altă doctrină decît cea a Îmbogățirii prin orice mijloace. A spune că PSD e un partid comunist înseamnă a avea mari probleme cu identificarea realității. Îl vede cineva pe Liviu Dragnea comunist? E vreun lider PSD de condiția modestă a unui socialist măcar? Cum să fie un partid comunist un partid ai cărui lideri stau în vile de multimiliardari, își fac vacanța în Bahamas și-și transportă fundul în Mercedesuri?

Nu sînt un admirator al mișcărilor de stradă care au debutat la noi în ianuarie 2017. Am multe suspiciuni în legătură cu spontaneitatea acestor proteste. Da, dar chiar aranjate fie și măcar în impusul inițial, mișcările de stradă au avut și au marele avantaj al imaginii de mișcări spontane, ivite din revolta sinceră a unor tineri. Caracterul lor spontan și prin asta sincer a fost ceea ce a speriat PSD-ul. Mișcările de stradă au fost un instrument inteligent de ținere în șah a puterii PSD-iste, în condițiile unei opoziții parlamentare de nimic.

Demonstrațiile de protest organizate de PNL sînt cea mai mare lovitură dată mișcărilor de Stradă. De fapt, ce s-a întîmplat luni, cu prilejul moțiunii de cenzură, a fost punctul culminant al unui proces de compromitere iremediabilă a mișcărilor de stradă spontane, sincere. Procesul a început în clipa în care baronii PNL au anunțat că vor fi și ei în stradă. Baronii PNL, mulți dintre ei îmbogățiți în regimul Băsescu, sînt la fel ca baronii PSD. Imaginea unora coborîți din vile și Mercedesuri în stradă, pentru a demonstra, cu gîndul la vacanța de lux programată pe un iaht de lux, e tot ce poate fi mai hidos într-o țară deloc lipsită de hidoșenii. Cum să cred că Prințesa cartofului, promovată direct din Palat, șefă a tinerilor liberali, ar fi sinceră în agitația ei din Stradă?

A făcut-o dinadins PNL?
Nu știm.
Știm însă că prin concurența făcută mișcărilor de stradă spontane protestele organizate de PNL dau o lovitură strașnică TeFeLismului.
Ca adversar al TeFeLismului ar trebui să mă bucure.
Nu mă bucură.
Pentru că mișcările de stradă contracost ale PNL sînt semnul că Opoziția nu reprezintă nici un pericol pentru Puterea PSD-istă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 22 noiembrie 2017”

  • Adriana Petrescu, lumea credea ca esti o truditozre de rand. idiotului Petre Ionescu. Mesajul cu Liiceanu care sta cu hoashtele lui batrane la o claca de protest e. mishto. Liiceanu, pleshu, securishtii batrani reinviatzi ca tinere sperantze 😆

  • Stat paralel ca stat paralel dar ,,ziarist paralel” ca acest domn…mai rar .

  • In 27 de ani, dreapta n-a produs nimic, n-are treabă nici cu drepturile omului nici cu libertățile, dovedind că n-a invățat nimic din lipsurile comunismului. Doar lozinci tembele gen jos ciuma roșie, dovadă clară de idioțenie politică. N-are nici cu cine, oamenii cât de cât inteligenți sunt de stânga. Dreapta și- a inchipuit, in mod tembel, că Ceaușescu a căzut fiindcă poporul murea de dorul ei, la putere. Nu murea, când a luat puterea in 1997,a luat-o cu promisiuni de stânga, in plus, oamenii au vrut să vadă și ce-i poate pielea. Nu i-a putut nimic. Ieri, in timp ce DNA il tăvălea pe liderul Stângii prin noroi, Sefa DNA era in consfătuire cu liderul Dreptei Ludovic Orban.

  • Ba Petre Ionescu, e mai greu de ajuns la tine decat ajunge sapunul la curtea regala pe careo iubesti. 😎 Ba boule ( incercam sa fim subtiri aici, ca e unul care tot sterge felicitarile) care e dragostea ta mai mare- Nick Cernat (muci, gramatici, sfarc, cacat) sau Nikola (manca’i-ai din cur busola, aia care’l tot orienteaza pe el spre site_ul asta). Nu c-ar fi important dq cand scapi din camasa de fortza, sa stim si noi la cine ajungi primul 😆

    • Tu ceri fulgerului sa bubuie intr-un pahar si lu Petre Ionescu sa bubue intr’un cacat? O, tu nici gandeshti cat antrenament are asta si cat ii poate defeca haznaua gurii.Lasal dracu sa bubuie, si”asa vine sezonul pocnitorilor 😀

  • Domnilor, nu va mai certati aiurea, nu are rost, nu schimbati nimic, doar va scoateti ochii pentru altii care traiesc „bine merci” si rad de neghiobia voastra. Nu am vazut nimic constructiv, numai ura si vocabular urat, frustrant. Romania are un mare psiholog, pe Constantin Radulescu Motru; cititi acest scriitor sa intelegeti ce sunt romanii. Cat despre maestrul Cristoiu, numai de bine.

  • Stimate autor
    1. Rugați pe cineva să „ pieptene ” declarațiile de avere ale parlamentarilor „ de rând ” adică rândurile 2;3; 4 🙄 psd , dacă doriți , pentru a vedea câți au mercedesuri ( doar anii de fabricație diferă ) sau chiar limuzine mai scumpe
    2.Ați sesizat corect incompatibilitatea culorii „ roșu ” cu „crema ” PSD
    3. Ca și ceilalți confrați întru „ suferință” din parlament , și psd-iștii urmăresc doar să se îmbogățescă
    4. Ați abordat ușor tangențial chestiunea sindicatelor . V-aș propune să constituie subiectul a mai multor materiale , doar doar se vor mai deștepta cotizanții așa încât să mai schimbe mutrele ( și poate cu ocazia asta și năravurile ) celor 4-5 pe care-i vedem veșnic pe la tv
    5. După umila mea părere , cu excepția tinerilor care au murit în Decembrie ‘ 89 ,ulterior nimeni nu a mai ieșit în stradă complet dezinteresat , doar pentru apărarea unor concepte idealiste precum democrație , libertate ș.c.l
    Vă citesc în presa scrisă de mult timp cu plăcere. Ați atins un nivel de analiză imbatabil , ca drept dovadă doar câțiva imbecili mai scriu niște imprecații ,sporadic , nimic pe fond , însă !
    Nu vă laud , nu am calitatea , doar constat !

  • Maestre, pai cine zice ca Tefelismul e de dreapta politica, greseste cu capul. Soros, care e creeru din umbra al tefelismului de aici sau din Europa de est ( celebrul #rezist) e mai la stanga chiar decat psd. Soros e un marxist care face bani din capitalism.Atunci deaia naucii aia ajung in Piatza si nu prea stiu impotriva la ce protesteaza: impotriva lu PSD de stanga (da, dar Soros e tot de stanga) sau impotriva lu PSD de dreapta’ care nu prea exista.

    • 😛
      Aia cu Dragnea care nu,i tocmai comunist fiindca se deplaseaza cu Mercedesu e cam fortzata. Liderii comunisti care au fost si care sint nau dus’o chiar rau cu luxul si inzestrarea tehnica, au avut de multe ori mai mult decat un lider capitalist din Vest?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *