Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

O cacealma marca Liviu Dragnea: Așa zisa Mutare a Ambasadei la Ierusalim

Cu mai mult de o lună în urmă, mai precis pe 19 aprilie 2018, la Sinteza zilei, într-un dialog cu Mihai Gâdea, Liviu Dragnea, declara în direct:

„Ieri, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei de la Tel Aviv, la Ierusalim. (…)
Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru! În primul rînd, o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat cu care, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500 de mii de români care trăiesc acolo, /…/ valoare foarte mare pentru Administraţia Americană, suntem practic a doua ţară care facem acest anunţ. Mutarea Ambasadei la Ierusalim poate, şi cred că va aduce nişte beneficii, pe termen şi scurt, şi mediu, dar şi lung, foarte mari pentru România şi trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă. (…)

Realizator: În primul rând, din cîte înţeleg, este o chestiune de respect faţă de Israel şi faţă de Statele Unite care au decis în felul acesta?

Liviu Dragnea: Da. Domnul Gâdea, aşa cum noi avem dreptul să ne stabilim unde avem capitala…

Realizator: Corect!

Liviu Dragnea: Aşa are dreptul şi Israelul să îşi stabilească unde e capitala! Acesta e un principiu pe care eu îl respect foarte mult! Cum ne-am simţi noi să ne spună cineva: Băi, da’ nu trebuie să aveţi capitala la Bucureşti! Trebuie să aveţi la, nu ştiu, la noi în Teleorman, la Beciu, că acolo vrem noi! Acolo sînt toate instituţiile centrale ale Israelului şi este această decizie luată, pentru care eu am ieşit prima dată, o susţin, Guvernul a acţionat în consecinţă şi încep procedurile!

Realizator: Este una dintre marile ştiri ale acestei seri!Guvernul României hotărăşte, printr-un memorandum, cu sprijinul politic al coaliţiei, mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Israel, urmare a dorinţei explicite exprimate de Guvernul Israelian, dar şi urmare a deciziei preşedintelui Trump.”

Din cîte se vede, Mihai Gâdea anunță în regim de Breaking News decizia Guvernului, luată printr-un Memorandum, de a muta Ambasada României la Ierusalim. Nu era o forțare a faptelor din partea moderatorului. Liviu Dragnea a zis textual că prin Memorandum Guvernul a decis începerea procedurilor de mutare. Eram în hol la Antena 3, pentru a intra în partea a doua a emisiunii, cînd Liviu Dragnea a făcut această declarație. Despre reacția mea de atunci am scris pe cristoiublog.ro din 21 aprilie 2018:

„În interviul cu mine, care a fost partea a doua a emisiunii, întrebat de Mihai Gâdea asupra principalelor evenimente ale săptămînii, am spus că pe locul numărul unu în top trebuie așezat acest anunț făcut de Liviu Dragnea. (…) Am arătat în emisiune că o astfel de decizie e pentru România, țară care de 30 de ani n-a cutezat un singur gest de îndrăzneală în politica externă, asumîndu-și postura oii din turma condusă de berbecii care sînt Marile Puteri europene, un moment de răscruce.

În fine, ieșim și noi din turmă!
Și dacă ar fi o trăsnaie, tot ar merita.”

Anunțului făcut de Liviu Dragnea în 19 aprilie 2018 i-a urmat o avalanșă de evenimente, între care se detașează cele ținînd de reacția isterică, atingînd antisemitismul, a lui Klaus Iohannis. A doua zi, dimineața, Administrația prezidențială a emis un Comunicat din care cităm:

„Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decît în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.”

Din cîte se vede, Președinția invocă o decizie de lansare a procesului de relocare. Ea avertizează că o astfel de decizie nu poate fi luată decît pe baza unei evaluări cuprinzătoare. Altfel spus, dacă se relocă sau nu Ambasada, se poate decide abia după ce se cîntăresc avantajele și dezavantajele.

Pornind de la această apreciere, Klaus Iohannis cere demisia premierului Viorica Dăncilă.
Nici premierul, dar mai ales nici Liviu Dragnea nu contrazic teza lui Klaus Iohannis potrivit căreia, fără să-l consulte, Guvernul a lansat procesul de relocare.

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea pleacă în Israel.
Nici înainte, nici în timpul vizitei, din partea celor doi nu vine o nuanțare la declarația categorică din seara lui 19 aprilie 2018.

Prin intermediul Diviziei Presă – Realitatea Tv, Digi Tv, ziare.com, – Klaus Iohannis pune la cale o întreagă campanie menită a evidenția catastrofa numită decizia de relocare.
Realitatea Tv se transformă peste noapte în Hamas Tv, atacînd Israelul pentru genocid în Fîșia Gaza. Digi Tv exagerează prăpăstios costurile materiale ale mutării. ziare.com face din rechemarea ambasadorului Palestinian o nenorocire de talia Cedării Ardealului.

Liviu Dragnea nu numai că merge mai departe cu teza unei decizii de relocare, dar, mai mult, intră în polemică cu Klaus Iohannis, cu Divizia Presă, cu Opoziția subliniind avantajele deciziei în contextul parteneriatului strategic, precum și dreptul Guvernului de a face politică externă.

Că Guvernul a luat decizia de relocare și că acum se analizează doar condițiile practice de concretizare a deciziei nu mai încape nici o îndoială.
Luînd în serios intervențiile lui Liviu Dragnea, mă apuc și eu să salut decizia de relocare:
Evreii ne vor fi recunoscători pe veci, trebuie să fim alături de americani, Guvernul are dreptul la politică externă diferită de cea a Președintelui, în fine, facem și noi ceva în plan diplomatic fără a mai cere voie.

Pe 9 mai 2018, la audierea de la Parlament, Teodor Meleșcanu vine cu o veritabilă lovitură. Nici vorbă de decizie privind relocarea ambasadei. Ministerul de Externe, condus de el, în calitate de membru ALDE, a cerut Guvernului adoptarea unui Memorandum prin care să se aprobe „începerea unui proces de analiză dacă ambasada e sau nu relocată”. Liviu Dragnea a declarat însă că Memorandumul înseamnă luarea deciziei – i-au atras atenția parlamentarii. Teodor Meleșcanu răspunde batjocoritor că Liviu Dragnea a făcut o declarație în calitate de om politic. Ceva gen Aiureli de ageamiu într-ale diplomației, care e o meserie doar de nasul lui Teodor Meleșcanu.

Sînt convins că una dintre cauzele dezastrului numit Guvernarea PSD stă și în cedarea Externelor lui Teodor Meleșcanu.
Sub acest semn am considerat că declarația despre poziția Guvernului în chestiunea relocării se înscrie perfect în felul de a fi al lui Teodor Meleșcanu:
Cel de a amîna pe cît posibil o decizie pînă termină el de fumat trabucele aduse de ambasadori drept cadoul de funcție nouă.
N-a fost vorba de o decizie de relocare, cum a susținut Liviu Dragnea, pus la punct ca fiind un politruc, ci de aprobarea de a se începe un proces de cîntărire a argumentelor pro și contra.

Duminică, 19 mai 2018, Teodor Meleșcanu s-a referit, din nou, de data asta într-o intervenție publică la chestiunea controversată a relocării. Nu s-a decis nici o relocare. S-a decis doar să se înceapă să discute despre avantajele și dezavantajele relocării. La finele discuției urmează să se ia o decizie. Care poate fi pro sau contra. Cînd se va încheia discuția?
Peste o lună!
De la 19 aprilie a trecut deja o lună.
Cît de dificilă o fi cîntărirea avantajelor și dezavantajelor de e nevoie de două luni?

Cum adică?
Liviu Dragnea anunța în 19 aprilie 2018 că s-a decis de către Guvern relocarea și că acum se studiază cum va avea loc aceasta.
La o lună după acest anunț, ministrul de Externe, desemnat de PSD, declară public că nici vorbă nu e de o decizie deja luată, că s-a decis doar analiza unei decizii, care decizie poate fi și negativă.

Duminică seara, vorbind eu prin Skype la Sinteza zilei, intervine spre final, telefonic, Liviu Dragnea. Am profitat de asta pentru a-l întreba dacă ministrul de Externe exprima poziția Guvernului sau ca de obicei bătea cîmpii fără să știe că e în vîrful dealului. Spre uluirea mea, Liviu Dragnea l-a confirmat pe Teodor Meleșcanu. Nu s-a luat pînă acum nici o decizie privind relocarea. S-a analizat doar argumentele pro și contra ale unei decizii de relocare. Guvernul n-a luat nici o decizie. A luat doar decizia de a începe să se gîndească ce decizie să fie luată. E posibil ca la finele acestui proces, prelungit deja, iată, cu o lună, să fie o decizie negativă? l-am întrebat pe Liviu Dragnea. E posibil să fie și da și nu. Așadar, după o lună de la anunțul că Guvernul a demarat procedurile de relocare, anunț care a provocat uriașul Scandal intern și internațional, Liviu Dragnea ne anunță cu seninătate că nu s-a decis nimic, că s-a decis doar începerea unui proces de analiză ce decizie va fi luată.

N-am nici o îndoială că ambasada nu va fi mutată la Ierusalim.
Fie pentru că termenul final al discuțiilor se va amîna sine die, fie pentru că pînă la urmă se va decide că nu se poate.

S-a schimbat Liviu Dragnea între timp?
Firește că nu.
De la început a fost vorba de ceva gen Hai să ne gîndim și noi dacă n-ar fi bine să mutăm ambasada.
Anunțul privind mutarea a fost o cacealma.
Una marca Liviu Dragnea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „O cacealma marca Liviu Dragnea: Așa zisa Mutare a Ambasadei la Ierusalim”

  • Woow !!!
    Băsescu a trecut la un alt „nivel” !
    De la „bileţelul roz”, din epoca Tăriceanu, a trecut prin episodul „pixelul albastru”, … (Să-ti fie rușine, Dinu Patriciu !), a ajuns la … „cerneala sri-stă” ( care … știm noi, din ce stilou e !)
    Cam așa stau lucrurile, sau „lucrările”, cu acel document, adus de un… „porumbel”, dresat probabil, care i l-a lăsat exact în… „cutia poștală” !!!
    Ce mai putem spune, decât… tot woow !!!

  • Nicu Jmecheru, de cand cu internetul, folosirea cuvintelor scrise cu majuscule in mesaje, mailuri, forumuri etc, este echivalent cu a tipa..Probabil ca te-ai inspirat de la Cernat, caruia ii e lene sa puna ghilimele, dar la tine deja sunt puse ¨random¨ si incepi sa pari ca asta..
    https://www.youtube.com/watch?v=d1YY54RI5YY

  • Daca Dragnea se ia dupa boul de Melescanu si renunta la ceea ce a anuntat,cu mutarrea Ambasadei, asta va fi sfirsitul lui ca om poltic. Lumea nu va mai crede declaratiile lui. Dar mai e ceva. Romania a fost amenintata cumva de niste bossi de la Bruxeles?

  • Poziția belicoasă a lui Sasu’ seamănă cu poziția lui Ion Antonescu: „Români, treceți Nistrul!” Abia după ce au luat-o pe cocoașă, românii au descoperit că americanii le sunt prieteni:” Să vină americanii să ne scape de urși!” Și au întors fundul spre ceilalți.

  • Cacealmaua lui Dragnea a generat niste efecte :
    -am vazut cine au sarit din baie
    -Frau a aflat ca ne-am cam saturat de ordine si dispozitii
    – boimea a primit nutret citeva zile

  • Vasile Grama, nu te obosi cu Ciuma Rosie, e idiotul blogului, Stanca..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *