Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de miercuri, 3 mai 2017

Cazul Sebastian Ghiță sau În statul milițienesc român totul e strict secret

Zilele trecute, nimerind din întîmplare un post de știri muribund, am dat pentru un talk-show, cu contraziceri și cu inevitabila prezență a unui PNL-ist, devenit de a lungul timpului, sub măreața conducere a Ralucăi Turcan, un de nebiruit mecanism de debitat clișee tîmpite, avînd drept temelie hrănitoare întrebarea:
A fost prins Sebastian Ghiță sau s-a lăsat prins?
Cum se întîmplă deseori la taifasurile de bodegă care sînt, la televiziunile de știri, talk-show-urile, fiecare participant s-a străduit din răsputeri s-o ia cît mai razna posibil.

A doua zi, spre stupoarea mea, am constatat că talk-show- ul de pe Muribund a făcut ceva rating.
Asta înseamnă că problema felului în care a fost prins sau s-a lăsat prins Sebastian Ghiță reprezintă o preocupare pentru opinia publică, dispusă să urmărească cu pasiune orice ipoteză, fie ea chiar și șuie, despre momentul din noaptea de joi, 13 aprilie 2017 spre vineri, 14 aprilie 2017.

Și alte televiziuni de știri s-au hrănit și se hrănesc din acest moment polițienesc. Lor li se adaugă site-uri, ziare, radiouri, toate gata să-i trîntească un talk-show despre Sebastian Ghiță, cînd se simte nevoia unui bobîrnac dat ratingului sau tirajului.

Numărul talk-show-urilor pe acest subiect s-au înmulțit după ce, recent, purtătoarea de cuvînt a Președinției a declarat că Klaus Iohannis a fost și este în continuare informat despre fiecare moment din Operațiunea Prinderea și aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță.

Cazul Sebastian Ghiță reprezintă din punct de vedere constituțional unul strict polițienesc.
Un cetățean al României s-a sustras măsurii de arestare preventivă, fugind din țară. S-au declanșat atunci, în chip automat, procedurile tipice pentru depistarea, prinderea și aducerea lui în țară. Din punct de vedere constituțional, nu e nici un temei pentru ca șeful statului să fie ținut la curent cu mersul operațiunii, mai ales că purtătoarea de cuvînt nu ne-a dezvăluit cine-l ține la curent:
Ministra de Interne, șeful și protectorul ministrei, Liviu Dragnea, șeful IGP, șefa DNA, șeful Operativului de la SIE, Poliția Sîrbă, NSA, care știe totul despre Sebastian Ghiță de la rețeaua de sateliți americani.

Dincolo de aceste chestiuni tipice în România disprețului absolut față de Lege și mai ales față de Legea poreclită și Fundamentală, rămîne adevărul că dezvăluirea purtătoarei de cuvînt ne-a explicat într-un fel de ce opinia publică de la noi continuă să fie interesată de prinderea lui Sebastian Ghiță ca de o deja enigmă postdecembristă. Și cum se întîmplă cu orice enigmă postdecembristă, momentul din noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017 dă naștere la o completitudine exemplară de ipoteze:
De la cea a intervenției SIE în această Operațiune polițienească, pînă la cea potrivit căreia Sebastian Ghiță s-a lăsat prins.

Indiscutabil, ca și în cazul altor prinderi faimoase – Nicolae Popa, Omar Hayssam – la un moment dat, vom afla că n-a fost o simplă Operațiune polițienească de prindere a unui urmărit prin Interpol, ci una complexă, condusă chiar de Klaus Iohannis, în care s-au implicat puternic și Serviciile secrete de la noi și-n care s-au încălcat toate legile posibile, în virtutea justificării de sergenți majori mesianici cu Siguranța națională.

Cum se explică transformarea unei simple operațiuni polițienești într-o mare enigmă postdecembristă care alimentează întrebări și ipoteze cu duiumul?
Pe 21 aprilie 2017, seara, cu puțin înainte de ora 21, pe Champs-Elysées, a avut loc un atentat terorist.
Momentul a fost de îndată mediatizat de televiziunile din Franța și din lumea întreagă.
Și cum se întîmplă în lumea modernă opinia publică și-a pus imediat întrebări.
La nici o oră după atentat, cînd se strînseseră deja suficiente date pentru a satisface cît de cît nevoia opiniei publice de a afla răspunsuri, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne francez a descins la fața locului pentru a ține o conferință de presă în direct.

În limita posibilităților date de păstrarea secretă a unor date vitale pentru anchetă, răspunsurile purtătorului de cuvînt au satisfăcut întrebările pe care și le punea opinia publică.
Acțiunea purtătorului de cuvînt s-a definit prin două note:

  1. S-a străduit să răspundă tuturor întrebărilor puse de opinia publică prin intermediul presei.
  2. A oferit informații, prin conferința de presă în direct, întregii prese din Franța.

Ulterior, atît purtătorul de cuvînt, cît și alți responsabili din Franța – de la ministerul de Interne pînă la Procurorul general – au ținut conferințe de presă transmise în direct.
Nu numai în cazuri de atacuri teroriste, dar și în alte cazuri care țin de Poliție, în alte locuri ale lumii, de cum se produc evenimente deosebite, responsabilii țin conferințe de presă în direct.
E deja familiară românilor de la televiziuni imaginea șerifului american cu pălărie care dă lămuriri presei despre o crimă comisă sau despre capturarea unui urmărit general.
Prinderea lui Sebastian Ghiță a fost un moment de interes public, prin nimic deosebit de cele amintite mai sus.

De la momentul prinderii sau mai precis al anunțului privind prinderea au trecut, iată, aproape trei săptămîni. În dimineața de vineri, 14 aprilie 2017, s-a transmis presei de către Ministerul de Interne următorul Comunicat:

„În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, in cursul acestei nopți, in Belgrad, a fost localizat și reținut, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian.

Mulțumim reprezentanților instituțiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța, precum și partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz.

Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI, ENFAS și PNR.

În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.

În prezent, se derulează procedura legala in astfel de situații.”

A fost singura informație oficială dată opiniei publice din România de către autoritățile unui stat care se fălește cu transparența democratică.
Nici vineri, nici în zilele următoare, nu s-a ținut vreo conferință de presă în direct de către un responsabil român pentru a răspunde la întrebările legitime ale presei.
Potrivit Comunicatului localizarea și reținerea inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian au avut loc în urma activităților desfășurate de Poliția Română.
Poliția română are un șef al cărui nume îmi scapă, pentru că el n-a apărut pînă acum în fața presei.
Nu era normal ca șeful IGP sau oricine din Poliția Română responsabil de Operațiune să țină o conferință de presă în direct în care să răspundă întrebărilor puse de întreaga presă?
Răspunsul trimite la o ciudățenie petrecută după anunțul de vineri:
Lămuriri despre operațiune a dat opiniei publice ministrul de Interne, Carmen Dan.

După cum era de așteptat în România ștăbimii balcanice, ministra a ținut să-și ia singură partea de reclamă oferită de moment produsul numit persoana sa fizico-politică.
De ce să apară la televizor șeful IGP sau purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Interne și nu șefa lor, distinsa Carmen Dan?
Să zicem însă că pînă la urmă n-are importanță cine oferă răspunsuri.
Important e ca aceste răspunsuri să fie date.
Au îndeplinit intervențiile lui Carmen Dan exigențele unei comunicări într-o democrație, cum se întîmplă cu intervențiile din alte țări?
Răspunsul e negativ.
Intervențiile lui Carmen Dan au fost tipic românești, cu vădite nuanțe PSD-iste:

  1. Ministra n-a răspuns întregii prese, ci doar anumitor televiziuni, fie televiziuni de casă ale PSD, fie televiziunii cărora vrea să le cumpere bunăvoința.
  2. Ministra n-a dat nici un răspuns la întrebările de larg interes ridicate de momentul de la Belgrad:
    De la cum și unde a fost prins Sebastian Ghiță pînă la cum și unde a fost surprins în ipostaza din fotografia ajunsă în presa română.

Sărăcia informațiilor nu ține de nevoia de discreție a lui Carmen Dan.
Ține de faptul că subordonații care i-au dat informațiile cerute de ea pentru a se alinta în fața unei anumite părți a presei sînt milițienii din subordine.
Și, din cîte se știe, milițienii au considerat și consideră că tot ce fac ei e secret de stat.
Lipsa de transparență în cazul Sebastian Ghiță, dar și în alte cazuri asemănătoare, ne convinge încă o dată că în statul milițienesc român totul e secret de stat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 3 mai 2017”

  • Pe timpul comuniștilor vi se zicea totuși, „tovarășe” ?
    Cum „percepeați” dumneavoastră , la acea vreme, modul în care era folosită formula de adresare tovărășească ?

  • În viziunea SRI-DNA, ce este şi ce aşteaptă o „persoană cu informaţii de interes pentru securitatea naţională”?
    – Este un om terminat. Aşteaptă cinci mandate de arestare, unul mai preventiv ca altul.

  • De la SRI ne-a parvenit ca mana cerească ştirea bombă, explozivă, cutremurătoare, devastatoare, marea dezvăluire etc (şamd după stilul presei maidaneze): Ghiţă nu-i omul SRI-ului, adică nu-i acoperitul lor, ci un trecător amărăt prin sediile SRI – ca prin brânzeturile K2, K4,T14 – unde dădea nas în nas cu Kovesi, de două ori pe săpătămână, timp de patru ani. Aşa ceva… de parcă Ghiţă bătea la portiţa SRI, ca la fabrica de brânzeturi de peste drum, şi întreba :
    „Primiţi cu sorcova sau cu informaţii de securitate netam-nesam?”
    Săritura din ştirea – cu sens unic – dată publicităţii de SRI ne prezintă şi singurul păcat al trecătorului Ghiţă: e doar o „persoană cu informaţii de interes pentru securitatea naţională.”
    Aşa ceva… ne trezeşte suspiciunile de curiozitate naţională, fiindcă sună ca dracul care neagă o informaţie pe care n-ar necunoşte-o în niciun caz. Adică în ce situaţie SRI ar recunoaste: „Da, Ghiţă e acoperitul nostriu”? În niciuna.
    Şi-atunci, ce credibilitate mai poate să aibă o asfel de vorbă aruncată doar cu sens unic? Niciuna.
    Ba dimpotrivă, scoate în evidenţă că SRI se teme – ca dracul de tămâie – de efectul bulgărelui de zăpadă care ar porni avalanşa minciunilor acoperite cu astfel de preparate, securistice, îndopate cu nelipsitele ingrediente gustoase pentru creduli: academii, ştiinţe sau secrete de securitate naţionaţă, siguranţa naţională de generală folosinţă – ca grupa universală la orice trasnfuzie de minciuni… fără acoperire – la fel ca transparenţa ascunsă în democraţia secretelor arhivate.
    Ce-ar însemna să povestească Ghiţă despre ştiinţa diversiunii de îndobitocitre, în masă, potrivit căreia „în politică şi sistemul judiciar nu există celulele canceroase ale SRI”? (Întrucât- vai!- legea şi Constituţia le interzic cu desăvârşire şi, iaca tot d-aia!, se respectă cu sfinţenie nemaipomenită, la fel ca orice directivă trasată NUMAI PE SENS UNIC.
    Pe necontrolate în sens unic înseamnă că poţi să-ţi permiţi să minţi numai dispreţuind, adică sfidând adevărul recomandat de Abraham Lincoln:

    „Poţi să păcăleşti câţiva oameni tot timpul şi toţi oamenii o perioadă, dar nu poţi să păcăleşti toţi oamenii tot timpul.”

    În concluzie, vestea precepitată dată de SRI, cu o amabilitate ieşită din tiparele cu două sensuri 🙂 ,despre curăţenia sufletească a lui Ghiţă mă determină să mă întreb în ce măsură aşa ceva transmis cu sorcova nu cumva deconspiră de fapt o înţelegere, perfectată de SRI cu Ghiţă în Serbia. Că dacă n-ar fi, ce-ar mai povesti…

  • E vorba pur de pupincurism, Maestre, când nu ești un profesionist ai tentația să secretizezi totul, să te comporți ca un sclav al șefilor. Cine o vede pe ma’am Carmen Dan ca pe un marshall care ține conferință de presă cum într-adevăr se întâmplă peste tot în Occident.

    După atacul islamist din Westminster UK, un șef din Scotland Yard a ținut un briefing rapid ptr presă pe niște scări, la câțiva pași de locul măcelului, la câteva minute după atac. Omul a spus ce se știa la acel moment. E doar respectul ptr presă și public..

    Ce să-i cerei atunci lu madam Dan? Să ferescă Dumnezeu România de atacurile teroriștilor, prăpădiții noștri n-ar ști ce să facă.. Să faci anti-terorism cu foștii șefi de CAP din România care au ajuns azi lideri democrați ca în schițele lu Caragiale.. s-avem rezon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *