Gîndul de miercuri, 7 ianuarie 2015

Discursul lui Klaus Iohannis de CSM pare a fi scris de Victor Ponta

Potrivit Constituției, președintele României nu e membru CSM.
Prin urmare, participarea sa la ședințele CSM dă curs nevoii de a transmite un mesaj Justiției și, mai ales, opiniei publice despre cum vede el Justiția în cadrul societății de la un moment dat.

Plecînd de la premisa că Justiția are nevoie de un semnal că președintele o va sprijini în lupta împotriva corupției, considerată de interes național, Traian Băsescu s-a deplasat la ședințele CSM, timp de 10 ani, pentru a pune și repune pe tapet misiunea istorică a Justiției în lupta împotriva marii corupțiii.

Traian Băsescu a socotit că adversarii de moarte ai Justiției independente sunt politicienii corupți.
Presiunea politicului asupra Justiției a început în clipa cînd Justiția a îndrăznit să-i înhațe pe politicienii corupți de la înalt nivel.
Tot sub semnul unei realități postdecembriste – timorarea Justiției de către ștabii politici – Traian Băsescu a încurajat Justiția să-și arate mușchii.

De cealaltă parte a baricadei – dinspre PSD mai întîi și dinspre USL, mai apoi –  poziția față de implicarea Justiției în lupta împotriva Corupției a fost net diferită de cea a lui Traian Băsescu. Victor Ponta, liderii USL, angajații posturilor de casă ale USL – Antena 3 și România Tv – au denunțat ceea ce ei au numit abuzurile comise de Justiție în lupta împotriva corupției, cum ar fi practica scurgerilor în presă a unor stenograme din dosare, încălcarea drepturilor omului de către procurori și judecători, dar mai ales transformarea Justiției într-o supraputere în România de azi. Mihai Gâdea și ceilalți servitori ai lui Dan Voiculescu au dus campanii menite a demonstra că Justiția din România comite abuzuri pe bandă rulantă. La aceste campanii au contribuit din plin, dînd din gură ritmic, nu numai acele resturi ale zilei numite Pavel Abraham, Lucia Bolcaș, Mugur Ciuvică, dar și lideri ai USL.

E mai mult decît semnificativ că liderii USL și posturile de propagandă ale USL au evitat să invoce misiunea istorică a Justiției în lupta împotriva corupției.

Deși – repet – nu era obligat, Klaus Iohannis a ținut să participe ca președinte al României la ședința CSM.
Nu pentru a se familiariza cu noua postură – de prezident al ședințelor CSM – ci pentru a da un mesaj Justiției, dar mai ales românilor, despre locul și rolul Justiției în perioada actuală.

Punctul forte al Mesajului, pentru care, de fapt, Klaus Iohannis a ținut să participe și să citească un discurs, e acest pasaj plin de avertismente la adresa Justiției:
Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice.

Jurnaliștii radicali față de Corupție au sesizat și criticat din acest pasaj doar atacul lui Klaus Iohannis la adresa scurgerilor din dosare, toți invocînd inițiativa de tristă amintire a unui lider PSD.
Nimeni n-a observat însă că pentru prima oară în discursul unui președinte la CSM a dispărut invocarea rolului istoric pe care îl are Justiția în lupta împotriva corupției.
Nimeni n-a observat însă că președintele prea mult ales a reluat, apelînd la abstracțiunile limbajului de lemn, toate criticile aduse de liderii USL, în frunte cu Victor Ponta, la adresa felului în care Justiția luptă împotriva corupției.

De aceea, unii vor fi fost surprinși de aplauzele care au răsunat marți, de dimineață pînă seara, în studiourile Antenei 3.
Deși n-a fost prezent în viu la Sinteza zilei, Klaus Iohannis l-a aprobat pe Mihai Gâdea în predicile acestuia împotriva Justiției.

În disprețul oricărei norme democratice, Klaus Iohannis nu catadicsește să informeze opinia publică din România despre conținutul întîlnirilor sale de pînă acum cu Victor Ponta.

În condițiile acestei secretoșenii, nemaintîlnite în România de la Gheorghiu Dej încoace (Nicolae Ceaușescu practica fie și o minimă transparență), mulți s-au întrebat ce-au făcut cei doi la întîlnirile de pînă acum.

Avem acum răspunsul:
Victor Ponta i-a scris lui Klaus Iohannis discursul de la CSM!

Comentarii

Prin interventia de azi, nu numai ca nu a dres busuiocul, din contra a adancit toate temerile noastre. E clar ca omul n-are de gand sa-i zica plagiatorului nici pas, indifferent ce face acesta ! Auzi la el, ca nu e commentator politic !! Pai normal ar fi ca in calitate de presedinte sa fie primul commentator politic al societatii si sa nu-I scape nimic. E clar , baietii sunt in echipa! USL traieste, a fost doar un simulacru de deces, fapt de care stia si Bleaga. De la vestitul miting al politistilor de la Cotroceni, au fost banuieli ca Bleaga a sarit in cealalta barca. Iata ca lucrurile se leaga. Cel mai tare ma oftic ca am fost trasi in piept ca ultimii fraieri, de puscariabilii psd

M-a amuzat cand Radu Herjeu i-a zis presedintelui altfelule,cand vad ca trebuia sa-i zica lafelule

La multi ani!Va doresc un an binecuvantat,inspirat!

Emilia Tzara Emilia Tzara says:

Cand participa basescu la sedinte CSM si le impunea prin batai cu pumnul in
masa opiniile sale era bineeee si avea voie acum ca Iohannis le cere
analiza si dezbatere NU are voie…stii ceva bai Cristoiul ia mai du-te
tu draqului cu basescu cu tot!!!! Ati semanat URA in creierele naive ale
romanilor fata de semeniii lor ca si doctrina Komunista la care inca
mai visati , tu si cu basescu si altiii de teapa voastra nu faceti decat
sa DARAMTI , nu sa CONSTRUITI pentru Romaniaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!! suntei
niste SPERLUCI spurcate de vietuitoare ca oameni nu va pot
numii!!!!!!!!!!!!!!

Emilia Tzara Emilia Tzara says:

Se pare ca nu Presedintele Iohannis are o problema cu exprimare ci noi avem o problema cu intelegerea…cred ca trebuie sa urmam o cura , mai ales “intelectualii basisti”de detoxifiere basista din creierele noastre… mai ales, creierele incinse de URA intelectualilor lui basescu si publicatiilor acestora…detoxifiati-va fratilor ca sa deveniti si voi oameni normaliii!!!!

http://adevarul.ro/news/politica/ora-1100-presedintele-klaus-iohannis-vine-adevarul-live-1_54ace951448e03c0fd6018e8/index.html

Adrian Linc Adrian Linc says:

Isi da jos masca, sau e atat de naiv incat il dirijeaza consilierii iubitori de USL ?

Dubau Kalin Dubau Kalin says:

nici nu gata omu bine de zis si hop si baietii cu stenogramele. din cate stiu eu oamenii nu-s trimisi in judecata, deci dosarul nu este public. asta e jurnalismul si justitia care ne-o dorim? atunci sa facem fratilor in continuare precum pirandele cand vin mascatii: poalele in cap! toti vbesc in presa de surse si protejarea lor, dar daca informatiile transmise de surse jurnalistului sunt o incalcare a legii mai vorbim asa pretios de infaptuirea justitiei domnilor jurnalisti? Mostra: http://www.stiripesurse.ro/stenograme-incendiare-cu-hrebenciuc-cum-se-tranteau-legile_943536.html

La noi trebuie sa ramana MCV si FMI..!Nu putem iesi din normalitate..! Totusi care-i meritul lui Basescu daca justitia a avut si are nevoie de MCV pentru a fi independenta si pentru a functiona corect?..:)

Si eu cred ca are discursurile servite

Incet-incet il vedem pe adevaratul Iohannis. Ma rog… il vad si prostii pentru ca eu m-am prins de vrajeala lui la 10-20 de ore dupa ce a ramas singur la Cotroceni.

Ridicarea MCV,justitia nu este superputere,botnita presei.Daca citeai o stenograma a discursului jurai ca este un discurs al lui ponta in 2012-2013

Marsilia, marele port de Provence – partea I

Sentinela despre Rebeliunea legionară
Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan | 13. Focurile au fost bine ţintite, făceau parte dintr-un scenariu
Un James Bond prea British
Cel care merge la Gara de Nord
Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro | 7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea