Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nu voi înțelege în veci isteria stîrnită de ridicarea unei Moschei la București

În dubla mea calitate de creștin ortodox și de ziarist, nu voi înțelege în veci isteria stîrnită de Hotărîrea privind construirea unei moschei la București cu banii dați de Turcia.
Urmărind intervențiile din presa noastră, n-am putut să nu remarc, în campania împotriva Moscheii, punerea la lucru a semidoctismului cras, care constă în folosirea tiribombistă a unor adevăruri culturale.

Numai prin semidoctism clar, definitoriu, îmi explic convocarea Capitulațiilor încheiate de Țările Românești cu Poarta Otomană drept arme de luptă împotriva Moscheii de la București. Capitulațiile sunt tratate între Țările Românești și Imperiul Otoman prin care se stabilea statutul țărilor românești în cadrul imperiului otoman. Una dintre notele de esență ale acestor tratate viza angajamentul otomanilor de a nu construi nici o moschee dincolo de Dunăre. Acest angajament, alături de altele, dă seamă de pragmatismul Otomanilor. Pe Otomani îi interesa plătirea tributului de către Țările românești și alinierea acestor țări la politica externă a Porții și nu islamizarea, din care nu cîștigau nimic.
Domnitorii români în frunte cu Mircea cel Bătrîn au ținut la chestia cu moscheile drept condiție că românii nu vor fi islamizați.
A folosi însă această realitate din trecut în campania împotriva Moscheii mi se pare o splendidă dovadă de semidoctism.

Cine ar putea crede că ridicarea unei Moschei, fie ea și grandioasă, la București, ar putea duce la islamizarea poporului român?
Așadar, în calitate de creștin ortodox nu mă simt amenințat, nici rănit în credința mea de ridicarea unei moschei la București.
O văd prin nimic deosebită de ridicarea unui Templu budist sau de construirea unui Disneyland.
Ca ziarist, n-am nimic împotrivă, pentru că o trăsătură a civilizației moderne rămîne toleranța.
Doar un tip ieșit din caverne se poate indigna că-n București se vor vedea și altceva decît turlele bisericilor ortodoxe.

Drept unul dintre cei mai mari adversari ai Moscheii s-a arătat Traian Băsescu.
În replică, unii au arătat că pe vremea președinției sale Traian Băsescu a fost cel care a fost de acord cu construirea Moscheii.

Pe mine nu asta m-a surprins.
M-a surprins că, după plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a devenit politician pur și simplu. Politicianul Traian Băsescu intră tot mai mult în conflict cu Traian Băsescu – fostul președinte.
Împotriva Moscheii Traian Băsescu a zis următoarele:
Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. (…) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care daca n-ar fi tragica ar fi comica. In momentul in care islamismul se extinde catre Balcani (…), prim-ministrul nostru (…) hotaraste sa aprobe constructia celei mai mari moschei din Europa, pe langa care sa functioneze o universitate pentru 6.000 de studenti. Nu exista risc mai mare de securitate nationala decat sa aduci studenti musulmani in Romania si de aici sa-i si exporti prin Europa (…) Cred ca astfel de decizii sunt cel putin nesabuite, daca nu antinationale”.

Cum adică?
Prezența unui număr mare de musulmani la București înseamnă automat prezența unui număr mare de teroriști?
De cînd și pînă cînd credincioșii musulmani sunt identificați cu teroriștii?
Dacă spunea asta în Franța, Traian Băsescu se pomenea chemat în fața Justiției pentru incitare la ură față de adepții unei religii.

E mai mult decît semnificativ că aceste vorbe au fost spuse de Traian Băsescu la o întîlnire zonală cu membrii Partidului Mișcarea Populară.
Indiscutabil, dacă aceste argumente erau invocate de un publicist sau de liderul unui partid naționalist-extremist de tip Le Pen, ar mai fi fost de înțeles.
Rostite însă de un fost președinte și încă de un fost președinte cu pretenții de politică europeană, vorbele lui Traian Băsescu stupefiază.

De ce a pornit Traian Băsescu o cruciadă împotriva Moscheii?
Răspunsul îl dă atacul la Victor Ponta.
Din politicianism pur și simplu.

PMP, al cărui Aiatolah se vrea Traian Băsescu, e strivit de cele două mari partide în confruntare: PNL și PSD.
În ultimul timp, în această confruntare s-a vîrît și Klaus Iohannis.

În aceste condiții, în spațiul nostru politic s-a născut și a înflorit o veritabilă întrecere socialistă cu titlul:
Cine e mai anti-Ponta?
Klasus Iohannis și PNL au pus monopol pe tema: Victor Ponta trebuie să-și dea demisia, pentru c-a fost chemat la DNA!
Traian Băsescu, mai puțin dispus decît Klaus Iohannis și decît liderii PNl, să fie un chibiț al DNA, s-a văzut obligat să ia o altă temă anti-Ponta, evitată de liderii PNL și de Klaus Iohannis:

Prin decizia de a accepta ridicare unei mari Moschei la București, Victor Pont pune în pericol nu numai România, dar și Europa.
E o temă lipsită de eficiență, pentru că electoratul țintit de PMP e un electorat modern, european, definit prin multiculturalism.
Culmea e că electoratul lui Victor Ponta ar putea fi împotriva Moscheii pe motiv că aceasta intră în conflict cu bisericile noastre.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

42 comentarii pentru articolul „Nu voi înțelege în veci isteria stîrnită de ridicarea unei Moschei la București”

  • e un focar de infectie! ati priceput?

  • Ei ,vai,alt atac la ponta…Dar acum inteleg ce le-a promis ,ce le-a dat turcilor,de ce ii face erdogan atitea favoruri,ma intrebam ce le-a promis,acum aflam-asta vi se pare normal?.Pe noi ne-a intrebat?Nu ca ne islamizam noi,normal ca nu,dar atrage prea multi musulmani aici,ne trebuie? Iar pe altii ii deranjeaza acea catedrala,ce ne trebuie…,poate ne trebuie…moschee.

  • Pana nu demult auzeam de creștini omorâți în Turcia doar pt ca erau crestini…câte biserici ortodoxe ne-au dat turcii voie sa construim la ei? Intreb…poate exista și eu habar nu am…

  • Aprinde faza lunga, maestre…

  • n-am iteles sunt110000 ha sau 11ooo metri ? pe 11000metri nu poti face cea mai mare moschee ,universitate si alte cele .o sa citesc HG, 372 din mai 2015 sa ma lamuresc . TURCIA ESTE STAT NATO SI ASPIRANT LA UE , PARTENER AL USA .REALITATEA TV. A LANSAT SUBIECTUL . CE ESTE ACEST POST DE TV.? CINE SAU CE SUNT JURNALISTII LOR ? REALITATEA TV. NU A PLATIT NIMIC LA STAT DE CAND SUNT DAR IUBESC ROMANIA IN FIECARE ZI ! EU CRED CA TOTI CARE POT PROFITA DE NOI ,NE IUBESC ,CA SUNTEM PROSTI .AS PREFERA SA NE RESPECTE DAR RESPECTUL SE CASTIGA NU SE IMPUNE .

  • Sunt ortodox dar nu d’ala habotnic. Nu-mi fac cruce decat la nunta, botez sau inmormantare. Ca atare nu am vreo retinere pt existenta vreunui alt cult. Problema nu e geamia proiectata ci contextul in care islamul obtine dreptul de a construi in Romania. Ascensiunea statului islamist justifica pe deplin temerile, nu ale ortodoxiei sau crestinismului in general cat ale europenilor indiferent de Dumnezeul caruia i se inchina. Apoi, felul in care s-a atribuit acel teren e cel putin dubios. Vedeti, eu nu ma gandesc la vreo dezbatere in parlament sau societate civila, cred insa ca mai marii bisericilor crestine din tara ar fi trebuit consultati pt ca exista riscul unor conflicte religiooase ce ar putea degenera. Imaginati-va ca moscheia ar fi gata si muezinul ar incepe incantatiile la ora fixa, in fiecare zi, in centrul Bucurestiului! Cam cati dumnezei si cruci ar rosti romanii drept relica nu tocmai ortodoxa. Pe de alta parte, sase mii de musulmai „studenti”, imposibil de controlat revoltati religios de urarile de bine ale trecatorilor. Intoleranta religioasa nu e o poveste cu feti frumosi. Imi amintesc doar de conflictul Irlandei cu Anglia si nu sunt catusi de putin linistit si asta fara sa mai pomenesc de situatia din palestina si nu numai. De ce ne trebue o situatie tensionata ortodoxo-musulmana?

  • Buna; vreau sa faceti publice aberatii ale justitiei, de la Arad si Curtea de Apel Timisoara….dosarul acum este la ICCJ iar instanta a ramas in pronuntare din 12/03/2015 _ sala P8 / complet C10 _ dosar nr 1326/59/2014 _ dar pina azi nu am primit nici un raspuns !!
    ___ PENTRU EI MORTII SI VII SINT ACELEASI PERSOANE………….!!!! –>> DOSAR 591/P/2013 – >> PROC. GHIMIS ADRIAN SI PRIM. PROC. ION BRASOVEANU DE LA P.C. A. TIMIS SI JUD. CAM. PRELIMINARA ANA NACU DE LA C. A. TIMIS…….!!!!!!!! _____TRANSMITEREA IN FORMA REPETATA DE DATE FALSE IN PROGRAMUL „REVISAL” „ESTE DIN GRESEALA” ……..NU FAPTA PENALA…………!!!!! –>> DOSAR 5412/P/2014 _ P.J. ARAD PROC. EMANUEL HAU …..AM PROBE / ACTE………!!!!

  • Chiar, d-le Cristoiu, de unde atata isterie ? Nici fostul presedinte Taian Basescu nu a pomenit in discursul lui, despre teroristi.S-a referit tocmai la pragmatismul otomanilor (aripa musulmana) interesati de exportul celor 6000 de studenti pe piata europeana. Apropo d-le Cristoiu stiti cum se spune studenti in limba araba ? Daca nu stiti,va spun eu : Talibani.

  • Ragetele lui Base au fost intrecute numai, in seara asta, de ale fostului-viitor primar general , Rares Bogdan … Oricum toate rafalele de ragete se terminau cu jos Ponta … Am inteles ce vrea muftiul – sa aibe sub control grupurile si grupuletele care se formeaza pe langa asa zisi imami si eu cred ca s-a gandit bine.

  • Turcia sa-si faca moschee la Istanbul nu in Bucuresti

  • Asta cu ziaristul crestin prinde bine. E un fel de predecesor al justitiei moderne…La niste tipi mai finuti nu la cititorii de evenimente zilnice efemere..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *