Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Gîndul de sîmbătă, 18 iunie 2016

Un document semnificativ pentru înțelegerea Relației dintre SUA și Țara de babuini a Ambasadei americane la București: Cablogramele WikiLeaks în Scandalul Teo Peter

Site-ul B1Tv a publicat vineri, 17 iunie 2016, următoarea știre:
„Traian Băsescu a povestit în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, pe B1Tv, dedesubturile cazului Teo Peter, ucis acum mai bine de zece ani de un pușcaș marin american. Fostul președinte a susținut că americanii voiau să dea o sumă ridicol de mică drept despăgubire, dar el a avut „o abordare extrem de dură” pentru că a vrut să arate că „nu e de joacă”.
Eu le-am spus: <dacă voi spuneți că dați 10.000 despăgubiri pentru familia lui Teo Peter, măi fraților, vă dăm noi banii că sunteți săraci, dar să-i plătiți familiei lui Teo Peter>.
Americanii au un sistem standard la astfel de acțiuni, că au trupe peste tot în lume și dacă într-un accident omoară pe cineva, plătesc 10.000 de dolari. Asta are Pentagonul în buget. Eu am insistat la ambasador, dar am discutat inclusiv cu vicepreședintele Biden. Cred că era o discuție înainte să mă duc în SUA. Le-am spus: <dacă veniți cu 10.000 de dolari anunțați despăgubiri, vă faceți de râs. Atât contează pentru voi viața unui civil, a unui artist, a unui cetățean? Dacă sunteți așa săraci că nu puteți plăti corect, vă dăm noi un milion și plătiți voi în numele SUA, ca să nu apăreți penibili>.
Au plătit un milion, dar nu de la noi. Abordarea mea a fost extrem de dură pe problema lui Teo Peter. Poate am greșit spunând vă dăm noi un milion, dar am vrut să arăt că nu e joacă”, a explicat fostul președinte.

Fie și la o simplă lectură, știrea stîrnește nedumeriri în legătură cu personalitatea lui Traian Băsescu.
Din relatarea destul de vagă (emisiune moderată de Silviu Mânstire – cînd și cum?) rezultă că Traian Băsescu, lovit de pe neașteptate de o pîntecăraie a rememorării, s-a apucat să povestească intervenția sa ca președinte în cazul Teo Peter.

Traian Băsescu a istorisit cele citate de știre în emisiunea lui Silviu Mănăstire de marți, 14 iunie 2016, nu pentru că-l apucase o pîntecarie a rememorării, ci pentru că răspunsese unei întrebări puse de mine, Ion Cristoiu, prezent în emisiune, ca de obicei marțea, despre Scandalul provocat în România de sentința americană în cazul Teo Peter. Din cîte se știe, pe 4 decembrie 2004, basistul formației Compact a fost lovit mortal, într-un taxi fiind, de Christopher Van Goethem, soldat american de la Ambasada SUA din București, aflat în stare de ebrietate la volanul unui Ford Expedition. Deoarece România era și de pe vremea aia Țara Babunilor, vinovatul a fost scos din țară de americani pe motiv că Justiția noastră nu e de încredere. La data de 31 ianuarie 2006, criminalul a fost achitat de un Tribunal american. Pentagonul a propus drept despăgubiri morale o sumă care stîrnește indignare în România. Citind cablogramele WikiLeaks am remarcat de îndată preocuparea ambasadei americane la București pentru gestionarea Crizei ivite în relația dintre Poporul Român și America. O preocupare ivită nu din respectul pentru Poporul Român, ci din teama că Parlamentul nu va mai ratifica Acordul de cooperare militară dintre SUA și România!

Într-una din cablograme am întîlnit această precizare din partea ambasadei SUA:
Şeful statului s-a fi oferit să furnizeze, în secret, suma de un milion de dolari Pentagonului, spre a fi dată familiei victimei.

Înainte de a publica textul despre ofertă, dar și alte cablograme trimise de ambasada SUA la București Departamentului de Stat în Scandalul Teo Peter, am vrut să aflu și punctul de vedere al lui Traian Băsescu. Profitînd de prezența în studio, i-am citat din cablogramă și l-am rugat să-și spună punctul de vedere. Așa se explică dezvăluirea lui Traian Băsescu prezentată de B1Tv ca venind de undeva din cer. O dată făcute aceste precizări, considerînd că am deja publicată opinia lui Traian Băsescu, îmi permit să reproduc suita de cablograme trimise de Ambasada SUA la București în Scandalul Teo Peter, documente excepționale pentru înțelegerea Relației dintre SUA și Țara de babuini a Ambasadei americane la București.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 BUCHAREST 000178
Tags:
accident rutier, Teo Peter, Christopher VanGoethem
Subiect: Accidentul rutier provocat de militarul american Christopher VanGoethem (04.12.2004)

Accidentul a fost soldat cu decesul cântăreţului rock Teo Peter, preşedintele Traian Băsescu i-a declarat ambasadorului Nicholas Taubman că „este surprins şi şocat” de achitarea autorului de către instanţele din SUA, respectiv că Guvernului „nu îi va fi uşor de explicat prezenţa soldaţilor americani în aceleaşi condiţii”.

Verdictul în acest caz poate complica ratificarea, de către Parlamentul României, a acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între SUA şi România şi semnat de Secretarul american Rice şi Ministrul Afacerilor Externe Răzvan Ungureanu, în luna Decembrie.

Ministrul Răzvan Ungureanu a solicitat o explicaţie publică din partea Ambasadorului şi Guvernului SUA pentru a diminua nemulţumirile din rândul populaţiei, subliniind că Guvernul României nu poate adopta o atitudine pasivă vis-a-vis de „verdictul injust” .

Comentariile făcute de fiul şi fratele lui Teo Peter, exprimând furie şi, în acelaşi timp, uimire cu privire la pronunţarea verdictului, au fost de nenumărate ori difuzate de media românească. La rândul său, Premierul Călin Popescu-Tariceanu, în timpul unei vizite oficiale la Ankara, a catalogat incidentul drept „surprinzător şi bizar”, la fel ca şi Băsescu, care a declarat că „este inadmisibil”, arătându-se, în acelaşi timp preocupat de justificarea, în continuare, a prezenţei soldaţilor americani pe teritoriul României. În acelaşi context, unii analişti au făcut speculaţii cu privire la posibilul impact asupra relaţiilor bilaterale, inclusiv cu privire la acordul cu SUA vizând utilizarea unor facilităţi militare de pe teritoriul României.

Comentariu: Provocări în urma pronunţării verdictului – indiferent de sentinţa SUA împotriva lui VanGoethem, acesta este vinovat în opinia cetăţenilor români. Pentru cei mai mulţi, cel mai şocant a fost verdictul, pe care analiştii politici şi interlocutori din cadrul Guvernului îl consideră ridicol de blând, fiind considerat totodată o palmă la adresa României. De altfel, nici nu putea fi mai inoportună această schimbare bruscă a cursului evenimentelor, luând în considerare faptul că Parlamentul României dezbate, în vederea ratificării, acordul privind cooperarea cu SUA în domeniul militar. Atât românii de rând, cât şi oficialii guvernamentali vor analiza atent reacţia SUA din următoarele zile şi luni. Este esenţial ca Guvernul SUA să facă tot posibilul, în ambele capitale, pentru a-şi exprima regretul cu privire la cazul VanGoethem, să răspundă într-o manieră deschisă şi respectuoasă nevoii României de a gestiona această criză şi să asigure din nou Bucureştiul de sprijinul nostru permanent în calitate de prieten şi partener.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 BUCHAREST 000199
TAGS: Teo Peter, Christopher VanGoethem
SUBIECT: Verdictul în cazul Christopher VanGoethem

Achitarea lui Christopher VanGoethem, la data de 31 ianuarie, de acuzaţiile de ucidere din culpă, continuă să se afle în atenţia presei, liderii politici şi publicul larg, deopotrivă, punând la îndoială motivele verdictului, precum şi angajamentul Guvernului SUA de a face dreptate în acest caz. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat, în faţa ambasadorului SUA, importanţa oferii sentimentului că s-a făcut dreptate, atât familiei victimei, cât şi poporului român, în general. Protestatarii din faţa Ambasadei, au trimis o scrisoare ambasadorului SUA (2 februarie) în care îşi exprimau “indignarea” cu privire la modul în care SUA „gestionat cazul.” Surse ale Ambasadei SUA susţin că mai multe proteste vor avea loc în zilele care vor urma. Unii analişti locali au anunţat un impact asupra relaţiilor noastre bilaterale, inclusiv în ceea ce priveşte semnarea acordului de cooperare în domeniul apărării care aşteaptă să fie ratificat de parlament.

Comentariu: După anunţarea verdictului, Ambasada – la toate nivelurile – a întreprins tot ce i-a stat putinţă pentru a demonstra compasiune, transparenţă şi angajament asupra a ceea ce s-a dovedit a fi un subiect cu efecte profunde asupra românilor, indiferent de mediul politic şi social din care provin. Deşi este posibil ca ratificarea de către Parlament a acordului de cooperare în domeniul apărării dintre SUA şi România să nu se afle într-un pericol imediat, nor continuăm să fim, cu toate acestea, îngrijoraţi că efectele negative ale verdictului şi sentinţa ar putea afecta susţinerea exemplară de ambele părţi a ratificării acordului. Se preconizează că acordul va fi dezbătut în săptămânile care vor urma. La nivel mai larg, deşi cazul VanGoethem şi consecinţele sale imediate nu vor mai fi reprezenta titluri de primă pagină în media, în săptămânile care vor urma, noi suntem, de asemenea, îngrijoraţi de cicatricile pe care acestea le vor lăsa la nivelul percepţiilor românilor cu privire la SUA şi impactul acestora la nivelul relaţiilor bilaterale.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 03 BUCHAREST 001286 / 2007
Tags: SUA; Teo Peter; Nicholas F. Taubman; Traian Băsescu
Subiect: Potenţialul impact al “ofertei finale” a SUA în cazul Teo Peter, ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas F. Taubman, a susţinut că preşedintele Traian Băsescu “cel mai probabil” se va ralia familiei victimei, dar va continua să susţină prezenţa trupelor româneşti în Irak

Oferta finală” a SUA în cazul despăgubirii familiei lui Teofil Peter, ucis în 2004, în cadrul unui accident în care a fost implicat un oficial din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, a avut un efect negativ asupra relaţiilor SUA-România. În eventualitatea în care familia decide să facă public faptul că SUA le-a oferit o despăgubire în valoare de doar 80.000 dolari, cu mult mai mică decât suma solicitată, care se ridica la mai multe milioane de dolari, liderii şi formatorii de opinie români vor reacţiona într-un mod afectiv, punând sub semnul întrebării aspecte importante ale parteneriatului nostru bilateral. Probabil preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni importanţi vor fi de partea familiei lui Teo Peter, în pofida faptului că o sere de oficiali proamericani încearcă în mod neoficial să calmeze posibile critici din partea publicului. Nemulţumirea publică cu privire la ceea ce va fi considerat de majoritatea românilor drept o compensaţie insultător de mică pentru familia lui Peter va determina noi solicitări, care beneficiază de susţinere publică suplimentară, privind o retragere accelerată a trupelor româneşti din Irak. De asemenea, va fi afectată temporar susţinerea oferită de Parlamentul României şi de importanţi membri ai societăţii civile cu privire la prezenţa noilor trupe americane în cadrul facilităţilor comune SUA-România de la Marea Neagră.

Data de 21 noiembrie, când vom face cunoscută decizia SUA avocaţilor familiei lui Peter se apropie, iar aceasta aproape coincide cu data decesului acestuia, 4 decembrie, când, anterior, în România s-au organizat proteste anti-americane. In concluzie, ne pregătim pentru o evoluţie tumultuoasă a relaţiilor americano-române, determinată de urmările negative ale morţii unui simbol cultural al României. Unele dintre efectele acestei situaţii asupra popularităţii şi intereselor noastre în România ar putea fi de durată.

Sperăm că vom putea gestiona corespunzător recentele provocări din domeniul politic şi al afacerilor externe, ca urmare a accidentului de maşină de la data de 04.12.2004. Totuşi, în actualele condiţii, suntem îngrijoraţi cu privire la posibilitatea de a ne fi afectate anumite interese, precum menţinerea trupelor româneşti în Irak şi continuarea parteneriatului cu autorităţile de la Bucureşti în domeniul apărării şi securităţii. Această problemă a reprezentat un aspect dificil de la început şi continuă să fie cea mai mare „bilă neagră” a recentei noastre experienţe bilaterale.

C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 001319 / 2017
Tags: SUA; Teo Peter
Subiect: Convocarea de urgenţă a ambasadorului Nicholas Taubman la Cotroceni, unde a discutat cu consilierul pe probleme de politică externă al preşedintelui, Anca Ilinoiu, în legătură cu cuantumul despăgubirilor în cazul Teo Peter

Şeful statului s-a fi oferit să furnizeze, în secret, suma de un milion de dolari Pentagonului, spre a fi dată familiei victimei. Potrivit lui Ilinoiu, biroul prezindenţial este conştient de faptul că „oferta finală a Administraţiei americane” pentru supravieţuitorii lui Teo Peter reprezintă o „sumă inadecvată”, solicitând autorităţilor SUA să analizeze toate circumstanţele în care s-a produs incidentul, nu doar modalitatea în care s-a produs accidentul, dar şi impactul pe care cazul l-ar putea avea din punct de vedere al parteneriatului strategic şi de securitate dintre cele două ţări. Ilinoiu a subliniat puternica orientare proamericană a preşedintelui Băsescu, dar a precizat că, în pofida acesteia, şefului statului trebuie să îşi manifeste susţinererea faţă de poporul român. În încheiere, Ilinoiu i-a solicitat ambasadorului SUA să depună „toate eforturile necesare astfel încât să nu piardă suportul poporului român.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 18 iunie 2016”

  • Cristoiu = Ariel ! Curată si dezinfectează …petele ! Inclusiv din …”politica ” românească ! ?

  • Am ajuns sa fim facuti si babuini. Pai, nu generatia ta de ratati ne-a facut si dat tara asta cu 1000 de ani in urma?! Bai, derbedeule, nu iti este rusine sa faci babuini pe toata lumea?! Ce vina au copiii si tinerii ca niste babuini, de 60 de ani oncoace siluiesc tara asta?! Din cauza ta asi a altora cu mentalitatea ta tara asta a fost vanduta, ba rusilor, ba americanilor. Pacat, mare pacat de cei de pe front care si-au pierdut viata sau au ramas in viata. Pt. ce au ramas pana la urma? Ca sa te vada pe tine si pe cei de 60 de ani incoace cum au/ati distrus tote mintile luminate ale patriei?!

    Tupeul tau fara margini este colosal. Vei spune ca sunt nu stiu ce postac al nu stiu carui interes. Pe naiba! Sunt postacul noii generatii care merita si trebuie sa aiba o sansa mai buna.
    Gata, ratatule, tu ai avut-o si ti-ai batut joc de ea.
    Nu mai baga rautate si zanzanie in oameni, si asa sunt influentabili si creduli. Ajunge cu gandurile tale.

    In dreapta paginii, sus la poze, apare scris: am dat mana cu Raul Castro. Normal, este mandria ta de cap sec. Vezi ca mana lui si acum are sangele a milioane de cubanezi, a mizeriei crunte la care i-a supus tirania acelei familii de nenorociti. Si acum cubanezii mananca muschi de la copaci de saracia crunta in care sunt si au fost tinuti si tu te bucuri ca ai dat mana cu gunoiul ala.

    Daca tu nu vrei mai mult pt. tine si pt. tara asta, lasa pe cei tineri sa iasa in fata.

    Ma bucur enorm ca a ajuns purtator de cuvant Liviu Iolu. Un ziarist din noua generatie, absolut admirabil. Sa il urmariti, oameni buni, si sa il sustinem in noua provocare.
    Avem nevoie si va rog, a mia oara si pe voi, romanii care sustinem acest neam si mai credem in el, avem nevoie de un nou suflu. Avem talente uluitoare care sunt fortate sa plece dincolo sau tinute pe margine din cauza unor dinozauri din presa scrisa, din invatamant si sanatate, monstri care nu lasa sa vina noul val si trag de functiile lor ca de aur. Sunt unii monstri care sunt asa: sef de sectie, pof. universita, doctor, conducator de doctorate dar si chirurg, mai merge si pe la simpozioane desi el are 60 de ani. Monstrul asta are 6 locuri de munca intr-unul desi ar putea lasa macar 4 altor tineri care nu au unde lucra.

    Nu ma las si nu te las Cristoiule sa iti spui gandurile de rahat fara sa te critic. A apus vremea ta si a altor derbedei ca si tine. Stiu ca ma citesti si ca inghiti in sec dar nu ai decat sa ma banezi, sa imi blochezi posibilitatea de a posta.

    Sus noua generatie de romani capabili sa ridice tara asta uluitoare si care ne-a dat absolut toate bogatiile pe care le poate da un pamant!

    Sa fiti sanatosi!

  • Faci abstractie de memorandumul dintre US si Ro, privind repatrierea neconditionata a „cauzasilor” americani din tarile partenere. Acesta spune clar ca livram orice lingator de coca-cola, halitor de hamburgeri, neconditionat. Singuri americanii au dreptul sa-si judece concetatenii. Acordul a fost ratificat in parlamentul Romaniei asa ca… care-i problema?! Base le-a tras-o si iar ca…carei problema? Vezi bre, noi umblam cu miloaga sa ne apere si mata zici ca pe americani i-a apucat tremuriciu de frica. Inoada-le bre mai cu grija ca prea o tragi de par!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *