Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de sîmbătă, 2 mai 2015

De ce înjură presa noastră rău, rău de tot doar Parlamentul?

Stîrnit de imaginea Parlamentului de azi în presă și, prin presă, în conștiința publică, am căutat printer eseurile mele mai vechi unul despre publicistul Ion Vinea.
Îl redau pe cristoiublog.ro, punîndu-vă următoarele întrebări:

  1. Nu cred să existe publicist interbelic mai acătării care să nu-și fi exersat ironia și pamfletul pe spatele Parlamentului românesc. De ce? E de toată înjurătura parlamentul nostru indifferent de perioadă istorică?
  2. De ce înjură presa rău, rău de tot, doar Parlamentul?
  3. Va veni o vreme cînd Parlamentul nostru va fi lăudat de presă? Dacă da, cînd?

Și acum, textul:

Behăitul intermitent al parlamentarilor
Întors de la cafeaua băută sub dud, pe o ridicătură din curtea Bibliotecii, găsesc pe masa mea din sala de lectură o pungă de plastic. Sînt sigur că mi-a pus cineva niște cărți. Da, așa e.

Sînt trei volume din Opere de Ion Vinea, două de publicistică (1920-1924 și 1925-1926), marcate temporal, și unul fără însemne (volumul IV, Publicistică).
Din cîte-mi amintesc, autoarea ediției, Elena Zaharia-Filipaș, m-a abordat cu ceva timp în urmă, prevenindu-mă că-mi va aduce Publicistica lui Vinea.
Prea multe lucruri nu știu despre gazetarul Ion Vinea. Mărturia sa la Securitate în cazul Petre Dumitriu mi-a atras atenția prin forța imaginilor dintr-un text dedicat, într-un fel, birocrației.
Curios pînă la patimă, ca un consumator de droguri, deschizînd pachețelul infracțional, iau vol. VI (1925-1926). Nimeresc din întîmplare tableta Ședința de luni a Camerei.
Citesc primele rînduri:
„Poate vibrațiile invizibile ale cupolei, încinse, de zinc, de peste așezămîntul Adunării, ori poate numai întrecerile guturale din ședința de ieri au lipsit de orice vlagă sfatul deputaților în după-amiaza somnolentă de iunie.
E zăduf.
Alesul națiunii se simte mai bine la bufet decît în dezbateri.
Grija sa de căpetenie e să-și improvizeze mai degrabă un evantai decît un discurs și să-și zvînte chelia sau ceafa cu o batistă. Din această mulțime toroiptiă, pornesc totuși strigăte, interjecții, articulații neîntrerupte, o rumoare asurzitoare dar inexpresivă, asemenea behăitului intermitent al unei turme în trecere.”
Nu e propriu-zis un editorial. E mai degrabă o cronică parlamentară. Publicat în Adevărul din 30 iunie 1926, textul confirmă axioma lui Nimic nou sub soare. Cu aproape opt decenii în urmă, în democrația interbelică, realitatea parlamentară era ca și cea de azi.
Așezată pe chiul, lehamite și behăit de turmă.
Nu diferă nici poziția jurnaliștilor față de această realitate. Ca și acum, e o poziție critică.
Și cu toate acestea, în materie de presă e o deosebire.
Mare cît un hău.
Deosebirea dintre mediocritate și talent.
Despre lîncezeala din Parlament scriu și imberbii de azi.
Dar ce forță de impact are, prin comparație, scrisul gazetarului Vinea!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 2 mai 2015”

  • DEPINDE,,,CARE PRESÅ,CARE ZIARISTI!!!!!PERICOLUL TÅRI,ESTE SRI+DNA+SMECHERI LINGÅI DE JUDECÅTORI,MAGISTRATI!!!!VOICULESCU,PONTA,,,DISTRUG TOT CE A MAI RÅMAS VIRGIN IN ROMINIA!!!!IN SUEDIA,,UN PLAGIATOR,PRIM MINISTRU…IN POST…AR FI UN DEZASTRU!!!AR FI MAI RÅU DECIT UN CUTREMUR DE 9GR!!!!E CEVA CE NIMENI NU POATE GINDI,,,ASA CEVA!!!!DAR TOTUL PORNESTE DELA CULTURA POPORULUI!!!!OAMENI CULTI SI CORECTI…SINT SUFOCATI…DE ACESTE NULITÅTI,CARE NU SE STIRPESC USOR!!!!MIE DOR DE TARÅ,,,,DAR…NU DE OAMENI EI!!!!!DUPÅ 30ANI,,,MÅ INGROZESC CE SAR FI INTIMPLAT CU MINE SI FAM.MEA ,FRUMOASÅ DE AZI!!!!!!!

  • AR TREBUI SA SCOATEM DIN VOCABULAR CUVINTELE HOT, ORDINAR,BISNITAR<NESIMTIT,BORFAS SI ALTELE SI SA FOLOSIM UN SINGUR CUVINT SI ANUME P A R L A M E N T A R.

  • Poate ca Parlamentul este o forma neperformanta de guvernare , sau potate nu se potriveste acest mod de guvernare pe plaiurile mioritice. Deschideti dezbateri pe aceste teme si facem referendum. Lumea se schimba, societatea evolueaza. Nu trebuie sa ramanem tributari acestui mod de guvernare, daca rezultatele sunt jalnice. Trebuie sa stabilim pe cine si cum aducem in Parlament. Pentru ca tot timpul suntem constransi sa votam ce ne propun partidele. Ca sa ajungi cineva in partid, dai mita, ca sa fii propus dai mita, ca sa fii sustinut dai mita, cand ajungi sa fii parlamentar incepi sa iei mita , ca sa dai datoriile inapoi. Asta se intampla cu toti ALESII.

    • Dna Leli Pirvu, Parlrmentul nu guverneaza,chiar si pe plaiurile noastre mioritice,poti sa-l injuri, fara teama,ca tot nu cade guvernul;))

    • Stimatä doamnä Pirvu, apreciez pärerea Dvs. despre degradarea politicii in general si vä propun o analizää comunä a politicii rominesti. S-o luäm dela ’89. A fost o datä o gloatä de mici, multi si prosti care orbiti de urä au dat dracului ce constriserä (socialismul) si au ales alternativa- capitalismul si libera concurentä a valorilor. Urmäriti-mä, poate gresesc dar noi oamenii träim intr-o lume determinatä in existenta ei de douä elemente interdependente intre ele, adicä una defineste pe cealaltä si nu pot exista decit impreunä (iertati-mä… am dat in filosofie ).De exemplu: bärbat si femeie; zi si noapte: frumos si urit; bun si räu; guvernare si opozitie; drept si obligatie….si multe altele.Distrugind alternativa politicä la capitalism am transformat politica intr-un numär de ris , am degradat calitatea politicienilor, cei mai mincinosi fiind socialistii care vorbesc inainte de „social” care nu mai existä , adicä semnalizeazä la stinga dar la stinga nu mai existä nini-o stradä. Concluzia : bun si räu nu existä decit impreunä. Deci am vrut capitalism ( mult visat) si am creat o variantä modernä a capitalismului sälbatic dinainte si l-am botezat „GLOBALIZARE” ( global- adicä peste tot).Ce reprezintä de fapt aceastä „GLOBALIZARE” ( pentru cei …care cumpärä: „GLOBALIZAREA= DICTATURA CAPITALULUI sustinutä peste tot in lume de politicieni cumpärati. Träim intr-o dictaturä si politicienii ne mint cu libertatea, democratia falsificindune-ne insemnätatea definitiilor. E normal sä nu mai putem diferentia politicienii si partidele fiindcä seamänä- au supt de la aceasi mamä- CORUPTIA

    • Stimate Johann, daca d-vstr ati ales capitalismul inainte de ’89,sa inteleg ca responsabili de varianta moderna si salbatica a capitalismului de dupa ’89 sunt numai cei din gloata de mici prosti si orbiti de ura care au dat dracului tot ce au construit,adica socialismul, de care d-vstr ati fugit ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *