Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de sîmbătă, 23 aprilie 2016

Păi, așa ar fi făcut Căpitanul, Marian Munteanu?!

Tulburarea care a fost candidatura de nici o săptămînă a lui Marian Munteanu din partea PNL a născut un fluviu de comentarii şi atitudini despre gestul PNL.
Mai precis, toată lumea sau mai toată lumea, s-a întrebat, uluită, cum de s-a gîndit PNL să-şi asume candidtura lui Marian Munteanu.

Nimeni nu şi-a îndreptat atenţia şi către celălalt termen al relaţiei, către Marian Munteanu.
Mai precis, nimeni nu s-a întrebat, nu fără uimire, cum de a acceptat Marian Munteanu să fie, timp de cîteva zile, un Muţunache al PNL.

Marian Munteanu are fani mai ales în ipostaza sa de întruchipare a naţionalismului românesc împins pînă la legionarism.
Deşi invocaţi de conducerea PNL, fanii dedicaţi Eroului din Piaţa Universităţii sînt destul de puţini.
Ba mai mult, dacă ne gîndim la ura FSN-istă din 1990, PSD-iştii de azi, dintre cei mai copţi, îl antipatizează pe Marian Munteanu.

Pe site-uri, pe bloguri, pe reţelele de socializare, în postările la textele critice despre decizia PNL, fanii l-au înfăţişat pe Marian Munteanu ca un Dîrz, ca un Neînduplecat, ca un Demn, ca un Vertical.
Cei cu nostalgia Mişcării legionare l-au înfăţişat ca pe un Corneliu Zelea Codreanu al României de azi, țară umilită în fața străinătății de partidele politice trădătoare.

A fost Marian Munteanu în timpul din urmă un nou Corneliu Zelea Codreanu?
Sau, mai bine zis a avut Marian Munteanu, în tot ce-a făcut şi ce-a zis în zilele din urmă, ceva din Demnitatea lui Corneliu Zelea Codreanu?

Un volum mai vechi al meu de eseuri, intitulat Căpitanul îl refuză pe Carol al II-lea aduce în faţa cititorilor un document descoperit de mine în Arhiva SRI, Arhivă care moşteneşte Dosarele lui C.Z. Codreanu de la Siguranţă.

Reproduc acest text:
„Arhiva SRI ne pune la dispoziţie un document excepţional pentru înţelegerea evenimentelor din România lui 1938. E vorba de Scrisoarea trimisă de C.Z. Codreanu, la 20 ianuarie 1938, generalului Ion Antonescu. Viitorul Mareşal fusese numit de Carol al II-lea ca ministru al Armatei în Guvernul Goga-Cuza, înscăunat de Rege după alegerile din decembrie 1937, în dispreţul Constituţiei. Din text se vede că Ion Antonescu îl contactase pe Căpitan pentru a-l face să meargă în audienţă la Palat. C.Z. Codreanu refuză însă mai mult decît politicos. Prin raportare la contextul istoric, din documentul descoperit de noi în Arhiva SRI şi reprodus în premieră absolută, se desprind următoarele concluzii:
– Carol al II-lea a făcut o ultimă tentativă de a şi-l apropia pe Căpitan. Îl îndemnase la asta refuzul lui C.Z. Codreanu de a continua colaborarea cu PNŢ în bătălia împotriva Guvernului Goga-Cuza şi, implicit, a lui Carol al II-lea.
– Ion Antonescu era la vremea respectivă omul lui Carol al II-lea. Ulterior, generalul se va despărţi de Rege. În ianuarie 1938, el joacă însă rolul nefast de trăgător pe sfoară al lui C.Z. Codreanu.
– Regele eşuează în mişcarea de a-l compromite (prin îmbrăţişare) pe Şeful Mişcării. În acest moment, probabil, Carol al II-lea decide lovitura de stat din noaptea de 10 spre 11 februarie 1938.

2016-04-21 14.48.08_edited2016-04-21 14.39.54_edited 

Domnule General,

Îmi permiteţi să răspund:
I. Dacă e vorba să fiu chemat, M.S. alege momentul, la orice oră din zi sau din noapte.
II. Dacă e vorba să cer eu audienţa, e bine să aleg eu momentul, în aşa fel încît să nu am inconveniente.
III. În cazul de faţă, acum nu-mi convine. Căci sînt în tratative cu Dl. Maniu. Este foarte posibil ca să nu se mai încheie pactul de neagresiune.
N-aş dori ca să se interpreteze aceasta ca o neonoare a audienţeie mele la Palat.
Primiţi, Vă rog, Domnule General, cele mai distinse şi respectuoase salutări.

Corneliu Z. Codreau

1938.20. I.
(A. SRI, Fond P, Dosar 110237, vol 18, f. 85-86)”.

A fost ultima încercare a lui Carol al II-lea de a-l compromite pe C.Z. Codreanu oferindu-i o funcţie ca un cadou otrăvit.

Urmările sînt ştiute.
Carol al II-lea dă Lovitura de stat din noaptea de 10/11 februarie 1938.
Corneliu Zelea Codreanu, prudent, dizolvă Partidul Totul pentru Ţară.
Manipulat de Armand Călinescu, ministrul de Interne în Guvernul Dictaturii Carliste, Nicolae Iorga face plîngere penală împotriva Căpitanului la Parchet pentru ultraj. Corneliu Zelea Codreanu îi scrisese, fără a fi publicată, celebra Scrisoare:
”Pentru profesorul Nicolae Iorga, Comerţul legionar de la Obor şi de la Lazăr”, încheiată cu legendarul strigăt „Eşti un om necinstit sufleteşte”.

Mare savant, om mărunt, Nicolae Iorga, în loc să-i răspundă (era ziarist, avea unde să publice răspunsul) dă fuga să-i facă plîngere penală profitînd de funcția sa de consilier al lui Carol al II-lea.

Procesul din 19 aprilie 1938 duce la condamnarea Căpitanului la 6 luni închisoare.
O dată trimis la închisoare, lui C.Z. Codreanu i s-a ticluit Marele Proces, cel din 23-27 mai 1938, în urma căruia a fost condamnat la 10 ani muncă silnică.
În noaptea de 29-30 noiembrie 1938, în apropiere de Tîncăbeşti, C.Z. Codreanu a fost asasinat prin strangulare.

Ce-a făcut Marian Munteanu la chemarea PNL?
S-a grăbit să accepte candidatura, deşi pînă atunci atacase partidele politice din România.
S-a grăbit să se înscrie în PNL, deși PNL era autorul Legii care trimite la închisoare și pe cel care scrie ceva neutru despre Mișcarea legionară .
S-a grăbit să se dezică de tot ceea ce spusese şi scrisese pînă atunci, devenind peste noapte, atlantist, proeuropean.

PNL a renunţat la candidatura lui Marian Munteanu.
Ce-a făcut Marian Munteanu?
A ţinut o conferinţă de presă în care să-i facă praf pe cei care l-au invitat să candideze şi apoi l-a aruncat ca pe o măsea stricată?
Nu.
S-a grăbit să le mulţumească celor din PNL.

Păi, așa ar fi făcut Căpitanul, Marian Munteanu?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

40 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 23 aprilie 2016”

  • Din eroismul luptei cu democratia s-a nascut *Azi *-ziarul a fost oficiosul regimului Ion Iliescu.FSN la care ati scris

  • TB chiar NU vede ca il faceti de ras?

  • Nu aveti respect fata de mortii din PU ,ci chiar ii dispretuiti.Nu aveti voie sa folositi cuvinte gen * fanii * cand vorbim de tragedii..Suntem multi *fani* ai dreptului la viata,la exprimare,*fani* ai democratiei fara sange .*Fani * ,un alt fel de *golani*.Iliescu a fost mai direct.

  • Regula era si in COMUNISM *Onus probandi ei incumbit qui agit, non qui negat* .Pentru manipulare, intrebati-l pe Gustave Le Bon.Poate mai bine *rupt in fund* decat asa

  • Cel de-al doilea obiectiv al planului Securităţii era „dezinformarea şi descurajarea unor foste cadre de conducere ale PNŢ de a iniţia eventuale activităţi pe linia reorganizării partidului“. O primă măsură în acest sens era „îndrumarea şi dirijarea informatorilor «Ovidiu», «Botezan Petru» şi «Pit» de a difuza în cercul lor de relaţii cele aflate despre Corneliu Coposu, vizând în special «nucleul» de la Cluj“.HISTORIA.RO

  • Pentru analogie si perfectionare *Planul Securităţii de discreditare a lui Corneliu Coposu* HISTORIA.RO

  • Acreditând ideea că Seniorul era informator. „Se vor alimenta şi cu «alte dovezi» suspiciunile pe care le exteriorizează foştii fruntaşi PNŢ-işti Licinius Faina, Anton Ionel Mureşan şi Ionel Pop din Bucureşti, potrivit cărora Corneliu Coposu este informatorul organelor de securitate.HISTORIA.RO

  • *planul avea drept scop „acreditarea ideii potrivit căreia Corneliu Coposu este «informatorul Securităţii statului»“. Fapt confirmat şi de vicepreşedintele CNSAS, Virgiliu Ţârău: „A fost, la un moment dat, o acţiune de discreditare – pe diferite canale s-a strecurat informaţia potrivit căreia Corneliu Coposu ar fi informator.*HISTORIA.RO

  • *La sfârşitul anului 1972, temutul torţionar Nicolae Pleşiţă punea la cale un plan cu măsuri şi termene precise pentru compromiterea lui Corneliu Coposu, de teamă ca Seniorul să nu reînvie PNŢ.* HISTORIA.RO

  • Cornel (Coposu )a spus: „Nimeni, în afară de cei care au trecut prin închisoare, nu are dreptul să judece pe niciunul de-acolo. Nu ştie la ce a fost supus omul ăsta, la ce presiuni. Şi nu se ştie nici măcar dacă a făcut sau nu rău cuiva“. HISTORIA.RO

  • ! PNLul nu mai este ce a fost pe vremea lui Radu Campeanu, acum este un partid capturat si napadit de securisti care fiind niste oameni imbuibati si cu mari privilegii, care au orice isi doresc, dar care nu au nici idei proprii,nici cultura, sau competenta profesionala. Sunt de acord ca sunt si securisti foarte destepti si cultivati, cum ar fi Plesu , sau Liiceanu, dar din pacate acestia se tin departe de politica si nu se implica si ii lasa pe securistii carora le bate vantul in cap. Cel mai bine ar fi fost desigur sa se aplice Punctul 8 sau legea lustratiei si atunci la ora actuala aveam o Romanie foarte bine asezata. Nu ne putem lasa la nesfarsit condusi de prosti puternici, dar fara competente si sa ne asteptam la rezultate bune.Securistii ar fi trebuit sa se tina deoparte si de politica si de economie, sa nu controleze chiar toate domeniile mai rau decat pe vremea lui Ceausescu ! Atunci raspundeau la comanda politica a PCR, acum vor sa comande ei, dar nu au nici strategie , nici directie, nici ideologie si nici macar dragoste de tara ! Romanii nu sunt tampiti chiar, au sesizat ca aia d la PSD(care provin din fostii comunisti) sunt mai competenti, mai valorosi si mai corecti !P rin urmare PNLul, daca vrea sa devina un partid credibil si de succes, trebuie neaparat sa rupa pisica in ceasul al 12lea si sa inceapa curatenia de primavara prin epurarea partidului de fostii securisti (fara sa mai puna intrebarea daca a facut sau nu politie politica-cine-i tampit sa recunoasca, securitatea fiind toata politie politica) deci cine a fost securist afara si la pensie nu are ce cauta in politica. La timpuri grele, masuri puternice. Sa fie clar Magureanu nici nu doarme si nici nu s-a retras, are retele peste tot, caci si le-a creat cu mare abilitate cand era la SRI. Toti lucreaza pentru el si in prezent , inclusiv Munteanu. Ei vorbesc frumos, ca au exercitiu retoric, dar spun vorbe goale care nu au acoperire nici in competenta, nici in experienta, nici in caracter ! Romania este pe butuci din cauza lor si trebuie eliminati de la butoane, altfel nu vom avea niciodata o tara cum trebuie si ne vom balacari in mocirla ca acum la nesfarsit ! Atentie , problema securistilor din toate partidele este ca ei nu sunt , nici independenti, nici liberi si nici nu actioneaza la comanda sefilor de partid, ci cum bine se stie la comanda din afara a unor entitati invizibile care uneori au interese total divergente celor ale partidului respectiv. Este total cretin cel care crede ca in aceste conditii vom avea in Romania o democratie autentica de continut si nu formala ca acum, cand poporul voteaza , dar fortele oculte isi impun punctul de vedere. Basescu, groparul Romaniei este un exemplu concludent in acest sens, poporul l-a demis , dar securitatea la vrut , iar restul e vorbaraie ca sa ne aflam in treaba !

  • Problema NU e MM pe care doriti sa-l decredibilizati -nu reusiti -,ci PNL-ul sau candidatul BD ramas fara adepti .Vinovat de insuccesul celui din urma este acela care a aruncat cu diplome in toti ineptii fara elocinta.

  • Asa cum MM nu este CZC, la fel nici alt personaj(a carui munca de doua cincinale o terfeliti prin gandurile dvs),NU este Antonescu.

  • La cuvantul *COPTI* ati mancat doua litere,*RU*,scuzati-ma pentru ca v-am semnalat eroarea

  • De Turcescu va place!

  • Imi cer scuze Domnule Ion Cristoiu – sunt constienta ca sunt nimeni… dar, ” nimeni ” CHIAR a scris FIX (si de mai multe ori) acest lucru…

    Ma citez …

    ” In defavoarea lui Marian Munteanu pot spune un SINGUR lucru.

    Domnule Munteanu, cand te afisezi public cu o curva (PNL’ul, daca nu era clar pentru cineva) CE „dezvaluiri” poti sa ameninti dupa? Ce poti sa spui despre o curva ce nu stie deja toata lumea?

    Ce dracu faci, iesi din dormitor si spui ca nu-i buna la suflet cum ai crezut? ”

    PS. Am stabilit cu mama ca nu va citi peretele meu…

    https://www.facebook.com/simona.dumitru.108/posts/1747767558777055?pnref=story

  • Dar despre turcescunimic??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *