Gîndul de sîmbătă, 30 ianuarie 2016

Să vezi acum dărîmări de monumente istorice?!

Din cîte se știe, miercuri, 27 ianuarie 2016, a avut loc Ședința de Guvern săptămînală.
După ședință, s-au emis mai multe comunicate de presă.
Unul dintre ele mi-a reținut în mod deosebit atenția:
„Comisia Națională a Monumentelor Istorice, for științific de specialitate, va avea rol decisiv în privința declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric. Potrivit unei Ordonanțe adoptată astăzi de Guvern, ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condițiile în care Comisia Națională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea. Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri. Guvernul a modificat în acest sens, printr-o Ordonanță, Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Relaţia dintre comisiile zonale şi direcţiile pentru cultură din teritoriu va fi una similară cu aceea dintre Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Minister.
Conform legislației în vigoare, avizele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau părți ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu).
Potrivit actului normativ adoptat astăzi, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcționează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme științifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Componența acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte câte 11 membri, din care cel puțin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă și un inginer constructor.”

Pentru a înțelege ce a vrut Guvernul cu această modificare a Legii prin Ordonanță și ce ar putea să iasă, trebuie să facem o scurtă prezentare a situațiile cu care s-au confruntat și se confruntă monumentele istorice de la noi, căzute și ele, ca și alte realități românești, sub tăvălugul capitalismului sălbatic postdecembrism.

Cei mai mari dușmani ai monumentelor istorice sunt rechinii vîrîți în cea mai profitabilă afacere din anii de balamuc ai unei țări:
Speculațiile imobiliare.
Ghinionul celor mai multe dintre monumentele trecutului nostru a fost c-au nimerit de regulă pe terenuri rîvnite de rechinii imobiliari.
Și cum unui rechin imobiliar care a pus ochii pe un teren așezat central într-un oraș i se opunea monumentul așezat acolo care nu putea fi dărîmat, pentru că era clasat monument istoric, s-a creat o veritabilă mafie care a acționat asupra Ministerului Culturii pentru a obține declasficarea unor monumente care nu puteau fi declasificate.

Ordonanța de miercuri are scopul de a contracara aceste operațiuni mafiote prin deplasarea deciziei către Comisia Națională a Monumentelor Istorice și comisiile zonale.
De ce?
Ne lasă să înțelegem textul Comunicatului.
Comisiile cu pricina sunt alcătuite din specialiști. Iar specialiștii, spre deosebire de funcționari din Minister, nu vor ceda în ruptul capului banilor oferiți de rechinii imobilari pentru a o obține declasificarea unui monument și prin asta posibilitatea de a-l dărîma.

Dacă aș fi în Franța, mai mult ca sigur aș aplauda Decizia Guvernului Dacian Cioloș.
Să zicem că un rechin imobilar a pus ochii pe un teren din Centru pe care se află, declarat Monument al Istoriei Franceze, bolovanul despre care se spune că s-a odihnit oleacă (vorba moldovenilor) Sfînta Genovieva.
Rechinul imobiliar nu va obține în veci decizia de declasificare a bolovanului din partea oamenilor de știință francezi nici dacă le-ar face fiecăruia cadou greutatea lor în aur.

Ar sta și la noi lucrurile astfel?
Mă îndoiesc.
Din cîte-și amintesc unii cititori, decizia de retrocedare a terenului pe care Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti. avea o livadă superbă, absolut necesară cercetării, a fost luată de specialiștii din Consiliul de conducere în schimbul unei excursii în străinătate. Mai mult, pentru luarea acestei decizii iresponsabile, s-a zbătut nimeni altul decît, secretarul General al Academiei de Științe Agricole, academician prof. univ.dr. Gheorghe Sin.
Domnii specialiști au acceptat cît ai clipi ca pe locul livezii să-și facă de cap rechinii imobiliari.
Păi, dacă în schimbul unei excursii, specialiștii au cedat ditamai obiectul cercetării lor, cum vor reacționa specialiștii din Comisiile Monumentelor Istorice cînd rechinii imobilari le vor propune o vilă în schimbul deciziei de a declasifica un monument pe al căror teren au pus ochii?

Ordonanța Guvernului e bună în Franța, unde specialistul nu poate fi cumpărat nici cu un Palat.
În România, unde specialistul poate fi cumpărat și cu o friptură, Ordonanța va avea un singur rezultat:
Va duce la demolarea multor monumente istorice fără ca opinia publică să poată protesta.
Nu de alta, dar cei care s-au pronunțat sunt- nu-i așa?- specialiști în domeniu!

Comentarii

CĂRŢI NOI ALE MEMBRILOR ACADEMIEI ROMÂNE
Daca va uitati pe website, Academia Româna la CĂRŢI NOI ALE MEMBRILOR ACADEMIEI ROMÂNE veti vedea 6 carti in ultimii 5 ani.
Tot atatea carti a scris Gigi Becali in 2 ani de inchisoare, cat au scris cei peste 300 de academicieni.
Bugetul Academia Române este de 370 milioane lei, inseamna poporul tembel a platit 370 de milioane pentru o carte.
PPP, cei trei P, adica scriitorii Plesu, Patapievici si Puric vorbesc despre scriitorii din inchisori, dar nu Vad catastrofa intelectuala din Academie, adica 6 carti in ultimii 5 ani!
Adica 6 carti la pretul de 500 de Premii Nobel!
Nici o televiziune nu Vede catastrofa intelectuala din Academie, care coboara in universitati, societate!
Bugetul Academia Române 370 milioane lei, este cat bugetul Ministerul Tineretului şi Sportului!!!
Vorbesc aici de carti nu de teorii stiintifice!
Nmeni nu are pretentia pentru boii din Academia Româna sa descopere o noua teorie a Gravitatiei sau Evolutiei!
România este o tara fara intelectuali, pe ultimul loc din Europa!
http://www.academiaromana.ro/academia2002/acadrom/pag_carti.htm
http://adevarul.ro/news/eveniment/ceilalti-intelectuali-1_56929c9737115986c6585105/index.html
Teoria mea a Gravitatiei si teoria Evolutiei!
https://www.researchgate.net/profile/Adrian_Ferent2/publications

Sunt batuti in cap!

Vad ca guvernul se ocupa de nimicuri.

Marsilia, marele port de Provence – partea I

Sentinela despre Rebeliunea legionară
Cel care merge la Gara de Nord
Un James Bond prea British
Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro | 7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea
Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan | 13. Focurile au fost bine ţintite, făceau parte dintr-un scenariu