Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Scrisoare către Serbia. De ce nu aveți nevoie de Uniunea Europeană

Oameni din Serbia,
Dacă în 1999 ați fost bombardați, aceasta a fost și pentru că nimeni (nici președintele de atunci al României, Emil Constantinescu, nici poetul-premier Radu Vasile și nici ministrul de Externe Andrei Pleșu) nu s-a legat cu lanțuri de poarta NATO ca să protesteze și să împiedice o mișelie și o nedreptate istorică. Sârbi, dacă veți cunoaște că nu puteți sta în Uniunea Europeană lângă țări care au lăsat bombe peste civilii voștri, în numele Dumnezeului vostru care este și Dumnezeul românilor, căci ați suferit împreună în istorie, să nu vă dați dumnezeilor-pitici din capitala UE, Bruxelles. Sau dacă o faceți, să o faceți doar un pic și numai cu sabia la îndemână.

Oameni din Serbia,
… adevărat adevăr vă spunem vouă că Uniunea Europeană are mai mare nevoie de țara voastră decât are nevoie țara voastră de Uniunea Europeană, iar după acceptul în UE veți fi inspectați periodic dacă aveți „în grafic” înființarea Statului Paralel din Serbia și veți fi șantajați la nivel oficial că pierdeți finanțări UE dacă nu acceptați migranții ilegali aduși de Bruxelles din țări cu activ terorist ale Asiei sau Africii, și vi se va sugera prin Ambasadele bogate ale UE că sunteți corupți, semi-barbari, înapoiați tehnologic, cu închisori ruginite și fără un număr suficient de „progresiști”, și veți fi puși la zid și executați pe la simpozioane, fiindcă nu respectați „valori” ale UE de care nimeni dintre voi sau dintre părinții voștri nu au auzit vreodată, și veți fi întrebați de ce vreți reforme pe Justiție sau de ce nu vă arestați investitorii și politicienii voștri locali (cum s-a întâmplat în România), și veți fi conduși politic cu opiniile „autorizate” ale presei de stânga nord-americane- din familia „New York Times” sau AP, și ONG-uri finanțate prin controversatul George Soros vor fi desemnate de UE să măsoare la kilogram cantitatea netă de „drepturile omului” pe care o aveți în tezaur.

În Noiembrie 1991, polițiștii militari sârbi

… au venit noaptea în casa românului Marin Gaşpăr, originar din Coștei și rezident în oraşul iugoslav Vrsac (Vârșeț- l. rom., n.n.) , l-au luat pe sus și l-au expediat direct pe frontul croat, cu un autobuz hodorogit. Lângă el mai erau câţiva etnici români, vreo doi-trei maghiari și nişte ţigani care vorbeau sârbeşte. Pe drum, gradaţii au cântat imnuri de vitejie, pentru Serbia Mare și pentru liderii Serbiei Mari. La coborârea pe pământul Croaţiei, lângă Osjek, Marin Gaşpăr avea să descopere doar urcuşul spre infern: a scobit pământul cu o baionetă și s-a îngropat acolo până a doua zi, așteptând un atac al croaților care nu a mai venit. Dimineața următoare avea să afle că flancul lor stâng era acoperit de paramilitarii sârbi ai lui Arkan, celebri prin ferocitate şi îndrăzneală. Așa a început războiul românului Gașpăr. De-atunci și până la sfârșit, românul a văzut secvenţial ororile războiului iugoslav, s-a bătut, a avut prăbuşiri, s-a ridicat, şi-a salvat viaţa pentru copii şi pentru neamul lui. A scăpat.

Gașpăr: „Se zicea „Vântul duce vorba””

„Mașina ne-a lăsat la un cantonament între Osjek şi un sat de maghiari, se numea Sarvaş, adică „Cerb”, sau Elenovo, în sârbeşte”, ne povestește Gașpăr. „În apropiere, luptau oamenii lui Arkan. Ăştia erau cu toţii voluntari, dar nu îi ştia nimeni după figură, ei umblau numai cu măşti. Nouă ne era cam teamă de ei. Se zicea „Vântul duce vorba”, aşa că nu vorbeam de Arkan, de oamenii lui, nici nu ştiam pe-atunci de grozăviile pe care erau acuzaţi că le făcuseră. La sosire, sârbii ne-au dat arme, iar pe mine au vrut să mă pună lunetist. Ştiţi, lunetiştii sunt cei mai vânaţi pe front, iar dacă-s luaţi în prizonierat, sunt şi torturaţi. Am refuzat, le-am zis să mă pună infirmier!”

„Croații aveau armament bun”

„Am scăpat, am avut zile”, își continuă românul istorisirea. „Croaţii aveau armament bun, adus de americani prin Germania. Aveau nişte lansatoare de rachete minunate, de unică folosinţă. Erau uşoare şi foarte precise. Pierderile sârbilor au fost compensate prin aducerea noastră, a rezerviştilor! Noi, la Centrul comunitar al Românilor din Serbia avem în evidenţe doar cinci tineri români ucişi în războaie, dar numărul lor este mult mai mare, căci nu avem o statistică a familiilor mixte, cu etnici români şi sârbi”, mai adaugă el.

Românii, soldați universali

Războiul lui Gaşpăr nu a fost doar războiul lui Gașpăr, dar și al multor alți români care au fost membri ai diverselor grupări paramilitare sârbe implicate în conflictul iugoslav. „Cel puțin între 1991 şi 1999, asta a fost situația”, zice Gașpăr. „Au fost români înrolați peste tot. Mi-au povestit soldaţii că în 1993, în Bosnia, a fost capturat un grup de civili sârbi înarmaţi, iar grupul învingătorilor, cu câţiva domo brani (voluntari civili – n.n.) şi ustaşi (naţionalişti croați – n.n.), a decis să îi execute. Ustașii au ordonat sârbilor să îngenuncheze și era acolo unul care se ruga în limba română. A venit un croat la el şi i-a zis în sârbă: „De unde eşti, prăpăditule?”, şi ăsta-i zice: „Îs român, din părţile Moldovei”, iar croatul i-a zis: „Şi eu tot român îs. Fugi dracului de-aici, să nu te uiți în urmă că te curăţă ăştia!”. Şi i-au dat drumul să plece!”.

Pe 24 Martie s-au împlinit 19 ani

… de la primul bombardament NATO efectuat asupra unor ținte din Serbia. Potrivit diferitelor surse-martor din timpul conflictului, în perioada 24 Martie 1999- 10 Iunie 1999, între 850 și 2000 de civili, dintre care nu număr mare de copii și femei, au fost uciși în timpul raidurilor aviației aliate, care a survolat teritoriul României în drum său spre țintele sârbești. Au fost distruse poduri, fabrici, clădiri publice, instalații militare dar și afaceri particulare. După războaiele iugoslave și bombardamentele NATO, românul Gașpăr și alții au revenit la Vârșeț, dar Balcanii nu au mai ajuns acasă niciodată.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Scrisoare către Serbia. De ce nu aveți nevoie de Uniunea Europeană”

  • Dl. Traian Horia are idei ciudate și viziuni bizare despre stânga politică dacă inregimentează aici un George Soros sau New York Times. Mai mult, de multe ori confundă neo-liberalismul cu neo-marxismul, fapt total nepotrivit și care aduce doar confuzie. Amintesc că la noi neo-liberal declarat era Dinu Patriciu care dorea poliție privatizată dar și străzi, parcuri și poteci privatizate. Nu eram nici un pic de acord cu Patriciu. Dar el avea meritul de a nu produce confuzii de termeni.

  • A apărut la țanc și daravela asta cu reunirea României cu Basarabia. La unele posturi TV, gen Gigi, se fac planuri concrete pentru o revenire rapidă a Basarabiei la România. Cică românii din USA nu mai au răbdare, vor revenirea Basarabiei la patria mumă, acu, când cică e momentul favorabil, că rușii sunt in corzi. Mi se pare că țăcăneala asta poate deveni o imensă provocare la adresa României și n-aș vrea să particip la ea in vreun fel.
    Oricare partid politic care se va băga in țăcăneala amintită poate avea mare profit de moment, dar va dispărea din Istorie, la o adică.

    • S-ar putea ca, rușii chiar, să-si dorească sa ‘scape’ de … Basarabia, in felul acesta legiferănd anexarea Crimei !
      Deci, altfel spus, s-ar putea să ne trezim cu ea … ‘pe tavă’ !

  • Maestre, please, blochează, te rog … ‘subsolul’, in corpore, fiindcă-i mai bine … și pt … noi, si pt … D-ta !!!

  • Pe 24 Martie eram la Belgrad.Tocmai trecuse viscolul.De la localnici am aflat ca se implinesc 19 ani.Dolarii nu erau primiti nicaieri, desi sarbii accepta orice, euro, lei, forinti, etc.
    Nu aveau deloc aerul unor oameni infranti.

  • Jegul sta in miezul Europei si da sfaturi altora cum sa nu aiba de a face cu UE.

  • Paradoxul istoriei e ca noi, grecii si albanezii suntem cei mai vechi locuitori ai peninsulei balcanice. Pe filiera tracica suntem chiar veri cu albanezii, existand chiar si un fond comun de cuvinte in cele doua limbi. Sarbii au venit mai tarziu, iar albanezii au fost trecuti la religia musulmana de turci. Teoretic ne leaga relatii de sange cu albanezii si relatii de credinta ortodoxa cu sarbii.Pe vremuri se zicea ca unii sunt verii iar altii sunt cuscrii nostri. Greu sa le impaci pe amandoua. Dar istoria a jucat feste totdeauna iar marile puteri s-au impus brutal si fara prea multe retineri in viata tarilor mai mici. Numai D-zeu stie cum se va putea trece peste resentimentele si dusmaniile acumulate in timp de popoarele din aceasta parte atat de framantata de Europa.

  • Din păcate, eu nu voi putea uita, niciodată, atitudinea, de atunci, a Andreei Esca, de la PRO TV, care prezenta bombardamentele ca un mare triumf, al trupelor NATO, fiind interesată, mai repede, de podurile din Belgrad, nedistruse de bombardamente, decât de numărul morților !
    Într-un ul dintre jurnale, chiar a întrebat un reporter de război ‘dacă mai e vreun pod … în picioare’, fiind interesată și despre continuarea riscurilor aeriene !
    Ah, și n-am auzit-o, vreodată, să-și ceară scuze pt asta !

    • A se citi … Într-unul …, respectiv … raidurilor ! Tastez repede, pe telefon, neurmărind, întotdeauna cuvintele ‘sugerate’, care apar deasupra tastaturii !
      Scuze !

  • Si Serbia si România au nevoie de mama Rusia. Singura soluție este revenirea la comunism.

  • Putem zice si :”Scrisoare către Turcia. De ce nu aveți nevoie de Uniunea Europeană” . Dealtfel , se pare ca turcii s-au lamurit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *