Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de sîmbătă, 4 iulie 2015

Un altfel de politică sau cum ne-a păcălit genial Klaus Iohannis că nu ne va păcăli niciodată

Sîmbătă, 4 iulie 2015, de la 22 la 23 și duminică 5 iulie, de la 14 la 15, în reluare, voi fi invitatul emisiunii lui Dan Andronic, Lumini și umbre.
Deși interviul sau mai degrabă discuția, pentru că Dan Andronic e și un bun analist, a avut două note incomode pentru mine – a fost o înregistrare, în timp ce eu prefer directul, am stat în fotoliu, ceea ce mă stînjenește, pentru că fotoliu îndeamnă la destindere – totuși, mi-a dat posibilitatea să mă desfășor și-n chestiuni de ansamblu ale politicii românești de azi, nu numai în chestiuni ținând de agenda zilei.

Una dintre aceste chestiuni s-a referit la păcăleala genială care a fost sloganul Un altfel de politică, asumat de Klaus Iohannis în campania pentru prezidențiale.
Formula Un altfel de politică e înțeles de mulți ca angajamentul lui Klaus Iohannis de a face un altfel de politică decît Traian Băsescu.

Nici vorbă de un asemenea înțeles.
Dacă acesta ar fi fost înțelesul, la al doilea tur n-ar mai fi ieșit un milion de alegători în plus față de primul, dintre care mulți de obicei absenți de la confruntările electorale.

Dacă ne gîndim că sloganul a fost însoțit de sloganul Punct și de la capăt, prin Un altfel de politică s-a înțeles – și asta a vrut să spună Klaus Iohannis- o politică net diferită decît cea dusă pînă acum în postdecembrism și care, poreclită politicianism, a ținut deoparte de politică mulți oameni competenți.

Uite – îi zic lui Dan Andronic în emisiune – știi de ce n-am intrat în politică după decembrie 1989 și nici n-am să intru în veci?
Pentru că fiind membru de partid înainte de 1989, m-am săturat să repet în public papagalicește ceea ce spunea Conducătorul PCR, Nicolae Ceaușescu. Dacă mă gândesc bine chiar absurd nu era să spui ce a spus Nicolae Ceaușescu. Imaginați-vă că dacă aș fi membru PNL aș fi obligat să repet în public cele spuse de Alina Gorghiu!

Dar nu numai atît.
Dacă aș fi membru PNL, ar trebui să ascult de Alina Gorgiu.
Nu de alta dar ea e pentru PNL ceea ce era Nicolae Ceaușescu pentru PCR.

Un altfel de politică înseamnă dreptul membrului de partid democratic de a gîndi cu capul lui și nu cu capul Șefului sau Șefilor de la partid.
S-a întîmplat așa ceva în cele șase luni de mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis?
Vi se pare că PNL, partidul lui Klaus Iohannis, duce un altfel de politică?
Vi se pare că Klaus Iohannis însuși duce un alt fel de politică?
Se numește un altfel de politică refuzul de a sta de vorbă cu Poporul, folosirea Instituțiilor de forță pentru a impune decizii luate pe șest?

Îi spun lui Dan Andronic în emisiune că Tudor Arghezi și-a intitulat una dintre tabletele sale geniale: Vino să mă păcălești!
Vino tu, politicianule, să mă păcălești pe mine, alegătorul!

Toți politicieni postdecembriști ne-au păcălit în campaniile electorale, făgăduind ceva pe care n-aveau de gînd să-l îndeplinească, deoarece alegerile erau pentru ei uriașe păcăleli ale Poporului.
Înaintea campaniei pentru prezidențiale mă întrebam ce păcăleală va folosi Klaus Iohannis pentru a ne smulge votul.

Era o întrebare legitimă, deoarece în 2014 se cam epuizaseră păcălelile electorale, folosite pînă atunci de candidați.
Klaus Iohannis a venit cu o păcăleală genială:
Păcăleala că nu ne va păcăli ca toți ceilalți, deoarece el va duce Un altfel de politică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

35 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 4 iulie 2015”

  • buun , cum zice un clasic in viata.Daca Ponta va suna, va ia cu maestre si citeste istorie inainte de convorbire va cucereste.Ce dezamagire ati ajuns.Ca tot romanul, ati intors armele.

  • Da de ce,credeti cumva ca a ramas la Cotroceni,tot Basescu,nu va inselati

  • dap. asta e senzatia, din pacate…maestre, nu va e dor de Crin Antonescu?? el ar putea aduce lamuriri mai mult cu ceea ce se intampla…e un om destept, coerent in discurs si cu o logica impecabila. mi-amintesc ce a zis de regimul prezidential de facto si de faptul ca cine crede ca Iohannis va sta si va taia panglici, se insala…

  • nea Ioane…Nelule , las-o moarta …! recuperam si noi ceva din furaciuni sa astupam gaurile din asfalt ? iar naste gaina la gagesti pui vii ..precis. pupici

  • Tot timpu eraacuzat traian basescu ,ca provoaca discordie , convlicte etc. Adevarul trist este ca partidele au oameni de proasta calitate , nepregatiti politic. Oricine ar fi presedinte, pana nu se schimba clasa politica la fel va fi. T basescu a incercat, dar este greu

  • Buna; vreau sa faceti publice aberatii ale justitiei, de la Arad si Curtea de Apel Timisoara….dosarul acum este la ICCJ iar instanta a ramas in pronuntare din 12/03/2015 _ sala P8 / complet C10 _ dosar nr 1326/59/2014 _ dar pina azi nu am primit nici un raspuns !!
    ___ PENTRU EI MORTII SI VII SINT ACELEASI PERSOANE………….!!!! –>> DOSAR 591/P/2013 – >> PROC. GHIMIS ADRIAN SI PRIM. PROC. ION BRASOVEANU DE LA P.C. A. TIMIS SI JUD. CAM. PRELIMINARA ANA NACU DE LA C. A. TIMIS…….!!!!!!!! _____TRANSMITEREA IN FORMA REPETATA DE DATE FALSE IN PROGRAMUL „REVISAL” „ESTE DIN GRESEALA” ……..NU FAPTA PENALA…………!!!!! –>> DOSAR 5412/P/2014 _ P.J. ARAD PROC. EMANUEL HAU …..AM PROBE / ACTE………!!!!

  • Domnule Cristoiu, eu cred a ii atribuiti lui Johannis intentii pe care nu le-a avut. Politica altfel pe care o promoveaza (sau asa banuim noi) nu vizeaza interesul national -sintagma atat de la moda zilele astea incat a si inceput sa sa demonetizeze – ci consolidarea pozitiei de forta, a lui, fireste. In ce scop? Vom vedea. Brrr!

  • Maestre , am o nedumerire : de ce nici o televiziune din Romania nu a avut curiozitatea sa filmeze spitalul in care este intenat marele ,da’ ce zic marele , gigantul nostru Premier ? Vedem ca nimic nu scapa nefilmat , de la nunta de interlop sau politruc , de la crime la sex cu Irinel pe gaura cheii ? Conflictele armate din intreaga lume sunt relatate in exclusivitate pina sa inceapa ….da’ macar o poza cu dl VeVe , macar asa cu camera ascunsa !?Asta da mister !

  • K.I. sau Negustorul de copii, nu ne-a pacalit ca sa iesim la vot.Nu are el aceasta capacitate.Ne-am pacalit singuri crezand ca este un rau mai putin nociv decat Plagiatorul Mincinos.Eu, cred ca si multi altii, am iesit doar pentru ca Tr. Basescu a iesit pe 14 noiembrie si ne-a indemnat sa iesim la vot.Daca nu era acest indemn nu as fi iesit, pentru ca pana la acel moment toata lumea era constienta ca alegerile urmau sa fie castigate de Plagiatorul Mincinos Turcitul.Negustorul de copii s-a trezit presedinte fara sa se astepte.El nu l-a fautat cu nimic pe Plagiator in campanie, pentru ca USL traia si inca traieste, si era nefiresc sa-i dea la geoale partenerului de alianta.PSD avea dosarul lui K.I. cu negustoria de copii, asa ca Plagiatorul Mincinos avea cale libera spre Cotroceni, dar tot Base le-a stricat planurile.Nu-l suspectez de inteligenta politica pe acest negustor care de curand a renuntat in numele poporului roman, la o suma care trebuia sa ne-o returneze Germania, o suma mare pentru care exista acte din perioada razboiului.Un lucru bun care ni s-a intamplat, este fuga la Stambul a Plagiatorului Mincinos.Asta le-a dovedit si bolsevicilor „Ca Ca el nu mai este conducatori !”

  • sunt doua solutii de indreptare, una pe termen scurt: scoaterea politicului de la comanda si de la banul public, curatirea partidelor de catre justitie si peste 2-3 ani daca o mai ramane ceva din ele…..; a doua, pe termen lung, poate 100 de ani daca ne lasa destinul si vecinul de la rasarit, sa mergem asa cum suntem acum, sa asteptam cateva generatii sa dispara prostimea primata, sa prinda democratia, sa dispara hotia si coruptia, hehehe !!!!!

  • uite, eu l-am votat pe celalalt de pe lista, nu pe Ponta si nu ma simt pacalit ! dar ceea ce stie dl Cristoiu si stie f bine, dar o stim si noi si am vazut-o in cei 25 de ani, una se spune in campanii electorale si alta se face cand ajunge acolo sus, mai bine zis alta poate sa faca deoarece realitatea si partidul ii cer sa o faca; nenorocirea este ca ceea ce poate sa faca nu este in interesul general, al poporului ci in interesul lor;

  • Cine m-a ridicat din fotoliu nu a fost Iohannis , ci Ponta. Ca să votez împotriva lui. Asta da manipulare.

  • D-le Cristoiu, pacaleala lui Klaus Iohannis este geniala,doar ca, nu-i apartine….Chiar, d-le Cristoiu, oare cine a pritocit jmecheria asta de mare maestru in politica ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *