Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de sîmbătă, 7 noiembrie 2015

De pe vremea Sfintei Tinereți Legionare n-am mai întîlnit în spațiul public o asemenea lingușire a tineretului „curat la suflet”

Așa cum spuneam într-o intervenție la o televiziune de știri isterizată de spaima că nu mai sunt bani de salarii și prin urmare adeptă a Revoluției permanente cîntate de Troțki, am urît, urăsc și voi urî vorbele mari, poreclite de Caragiale, umflate, mai ales în două sectoare ale vieții:
În Amor și în Politică.
În Amor, deoarece vorbele mari gen Te voi iubi pînă la moarte! sunt contrazise de primul divorț cu partaj sîngeros.
În Politică, deoarece vorbele mari, gen, Mă angajez că nu vă voi uita după ce voi fi ales! sunt contrazise de prima Guvernare.

Presa noastră, teoretic lucidă, profesionistă, a fost lovită în ultimele zile de un delir de vorbe mari, lipsite de orice acoperire în realitate.
De la Lovitura de stat din decembrie 1989, prin care un nomenklaturist expirat, Nicolae Ceaușescu, a fost înlocuit cu un nomenklaturist mai proaspăt, n-am mai întîlnit în spațiul public atîtea vorbe fără rost. Că le zic cei din Stradă nu mă miră. Multe dintre ele sunt clișee de pe Internet, asimilate de minți fragede și uneori chiar virgine în materie de cultură.
Dar că le scot pe gură ziariști, lideri de opinie, politicieni chiar- asta chiar că mă miră, fiind presupusă o minimă cultură politică din partea celor care pretind a îndruma opinia publică. Printre alte vorbe mari cultivate în aceste zile de presă se numără și cele de lingușire a tinerilor:
De la tineretul curat la suflet pînă la vocea tinerilor trebuie ascultată.

Sincer să fiu aceste elogii necondiționate aduse tinerilor nu sunt noi pentru mine.
Din cîte se știe, am lucrat mult timp la o carte despre Corneliu Zelea Codreanu.
Păstrînd proporțiile, și la vremea respectivă politicienii, ziariștii și scriitorii mai bătrîni, interesați a se pune bine cu tinerii ”curați la suflet”, cei a căror voce trebuie ascultată, au aplaudat multe dintre deraierile legionarilor pe motiv că sunt ale Sfintei tinereți.

Nu întîmplător, după instaurarea Dictaturii legionare, Stelian Popescu, editorialistul și directorul ziarului Universul va publica în Universul din 20 octombrie 1940 articolul Tineri. Bătrîni. Elite, prin care caută să introducă în atmosfera oportunistă de cîntare a tinerilor și atacare a bătrînilor, atmosferă ivită din venirea la putere s Sfintei Tinereși Legionare, un punct de vedere lucid.

Reproduc fragmente din acest text, valabil și azi, cînd tineretul e lingușit în chip oportunist de politicieni, de lideri de opinie, de toți cei care vor să se pună bine cu Strada:
„O prezumţie aparentă care face pe unii să creadă, că tinerii sînt mai în măsură decît bătrînii să rezolve la un moment dat diferitele probleme de ordin general, a îndreptăţit din timpuri îndepărtate pe unii din reprezentanţii tineretului să pună în discuţie şi să decreteze, fără multă vorbă, că bătrînii trebuiesc daţi la o parte în folosul tinerilor, a căror capacitate măcar fizică ar fi superioară capacităţii bătrînilor. Dar tocmai vechimea discuţiunii şi repetarea ei cu intensitate, mai ales timpul unor prefaceri sociale profunde, dovedesc, că problema nu se poate dezlega aşa uşor, numai fiindcă astfel ar fi voinţa tineretului.
Mai întîi, ca să discuţi cu bună credinţă şi cu lealitate o problemă ca aceasta, trebuie să se ştie cu precizie cînd este cineva tînăr, şi cînd începe tinereţea şi cînd se sfîrşeşte; cînd începe bătrîneţea şi cînd se sfîrşeşte, nu numai din punct de vedere filozofic, ci şi din acela al capacităţii morale şi intelectuale. Apoi trebuie ştiut dacă discuţia aceasta este generală, sau mărginită numai la participarea la viaţa politică, în legătură cu care ea s-a ivit şi în cadrul căreia controversa a fost de cele mai multe ori circumscrisă spre a se evita răspunsuri complect negative asupra superiorităţii
tinereţei.
Gradul de dezvoltare la care a ajuns ştiinţa cunoaşterii omului dă astăzi probe hotărîtoare că sînt numeroşi tineri inferiori din toate punctele de vedere celor bătrîni, şi că sînt bătrîni a căror vigoare fizică, morală şi intelectuală este nu numai superioară celor tineri, dar că ei au lăsat moştenire omenirii sau popoarelor din mijlocul cărora s-au ridicat, cuceriri de tot felul, care pot îndrumnezei pe om.
Desigur că se poate la un moment dat, ca un bătrîn în locul în care se află să fie inferior sarcinei pusă pe umerii lui, dar oare nu tot acelaşi lucru se întîmplă de foarte multe ori şi cu tineri a căror nepregătire sau lipsă de experienţă este tot atît de notorie, ba poate şi mai mult decît a bătrînilor? Se poate oare trage vreo concluzie numai în defavoarea bătrînilor, nu şi în a tinerilor?
În lanţul nesfîrşit al generaţiilor care s-au succedat şi s-au legat una de alta, tinereţea şi bătrîneţea, unite una de alta, au dat civilizaţiei de azi, fără gînd de demarcaţie al aportului uneia sau alteia. Ar fi şi un non sens dacă ar fi altfel, pentru că generaţiile nu-şi pot circumscrie activitatea numai la existenţa lor. Ele trebuie să vadă în viitor şi să lucreze şi pentru el. Altfel progres n-ar exista şi perfecţiunea la care trebuie să tindă omul nu s-ar putea realiza.
Nu spun toate acestea, pentru că anii mei m-ar putea clasa în categoria bătrânilor şi ca atare aş fi de drept şi categoric contra tinerilor. Dimpotrivă prin originea mea, prin situaţia mea, prin drumul pe care l-am străbătut până aici, sînt mai apropiat de tineri prin aceea ce au ei mai bun, mai superior, prin gradul de energie pe care-l pot dezvolta ei la un moment dat şi de care nu toţi bătrînii sînt capabili.
Această energie însă, apanagiu al tinereţei, este capabilă de mult mai multe acte creatoare, dacă este bine şi la vreme frînată. Or, cea mai bună frînă a energiei tinereşti a fost şi este împerecherea
nu înţelepciunea şi energia bărînească născută în focul exprienţei anilor.
Discuţiunea reluată azi în presă de unii tineri, pe vechea şi controversata problemă a tinereţei şi bătrîneţei, nu trebuie să ducă la exclusivism, ci la o armonizare. Proverbul vechi de cînd este lumea, care zice: „Cine nu are un bătrîn în casă, este bine să-l cumpere”, este cea mai bună călăuză. Bătrînii de azi sînt tinerii de ieri; ei au fost avangarda tinerilor de azi şi aceştia vor fi bătrînii de mîine.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

58 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 7 noiembrie 2015”

  • Citi dintre „alesi” au donat singe !

  • Maestre;Dumneata,Basescu si Plesu sunteti singurii care dati cu prostii de pereti:)))dar degeaba ca astia au mintea odihnita asa ca baga carbuni si da-le in freza pana le cad doctoratele in prostie:))))

  • Bun a plecat PONTA cu guvernul sau hulit de johnitz si liberalii lui. Acum VREU GUVERNUL MEU cupdl-eu si pnl-eu, unde este,???? Acum urla anticipate, sa-i puna pe pdl-isti la butoane, ca apoi tara sa ia foc precum clubul mortii, iar profitorii externi abia steapta. Niste nemernici. CINE SI_A DORIT ACEASTA DESTABILIZARE< ANARHIE dar GHINION, la strada. DAR INCA UN PAS SI I-AM DUS DIN NOU DE NAS.

  • Serviciile secrete unde au fost in timpul jefuirii tarii ,mister!

  • Daniel Gubranszki Nu e problema , avem noi ciolane pentru ei ,stoc nelimitat.

  • Tinerii de azi traiesc in alt context de viata.Alte cerinte,sunt mai inteligenti si mai maturi.

  • Probabil odată cu demisiile nu mai are acces la ciolan si e supărat

  • E vorba de miliarde de dollari furati din aceasta tara bogata lasata de La dumnezeu ! Ce oameni be conduc Doamne ! Cred ca eu cu 10 clase o duceam mult mult mai sus ! Daca tot timpul furi normal nu?

  • vrem un singur partid ca sa nu mai fim ,dezbinati antre noi ,ca deeacea ati castigat ,voi din 89.sa pana acuma ,neati dezbinat din cauza partidelor voastre ,pentru ca asta cu mai multe partide a fost cu premeditare ,deaceea ati castigat tot deauna ,ati distrus ,si ati vandut toata tara ,pentru ca neati dezbinat antre noi .iar acuma tot asa ceva vrei tu cristoiule , cum sa ne mai conduca astia ,? dupa ce nu lea pasat de poporul roman deloc .cum ,este de strigat la cer .asa ceva de ce a iesit oare peste 20.de mii de oameni atatea zile an strada ?pentru ca vor oare partidele acestea criminale la putere .?nu oameni sau saturat pana an farful capului de voi totii, da,da, de voi toti , voi ati facut tot posibilul sa faceti jocurile la parlamentarei pe la televiziuni ,sa prin ziare ,mintind lumea ,dar acuma nu mai puteti cu nici un chip sa ne mintiti pentru ca avem , fesbucul. si asta este cel mai credibil , asa cum a fost de cand a aparut , avem internetul la dispozitie ,printrun singur clic ne informat cu toti sa stim unul de altul , la cosu de gunoi cu voi , mecanisme care vati luptat sa duceti romani an eroare sa sa ne mintiti pentru grupurile voastre de parlamentari ,sa ati mai zic ceva eu unul daca am vrut sa vad adevarul de la televizor ,o trebuit sa ma uit la mai multe posturi , pentru ca o sati dau un simplu exemplu, daca am avrut sa stiu hotiile despre P.D.L.SAU P.N.LMAM UITAT LA ANTENA TREI. daca am vrut sa stiu despre alte partide , mam uitat la romania ,tv. astia au spus deslpre ceilalti , daca ma interesa despre altii ma uitam la realitatea tv.pentru ca voi toti santeti marionetele la cei care nea condus ,si nu puteti spune adevarul antreg , pentru ca daca neati informa exaca ce se antampla an tara asta cu adevarat atunci vati pierde posturile , si asa mai bine santeti lingai parlamentarilor , sa rusinea poporului .

  • Toti contra poporului?

  • Mie scirba zau de ce vad La tv!

  • Cititi constitutia meritrocratica!

  • E greu cind nu se vrea sau exista alte interese

  • Dizolvat parlamentul de urgenta ,pedepsiti tilhari pt.subminarea economiei etc,pusi meritrocrati in posturi de conducere si democratie participativa! Ce e asa de greu de inteles? Cum adica nu se poate fara ei?

  • Presa e aservita in totalitate lor! Rusine !

  • Nu vedeti ca ei doresc numai sa se imbogateasca si nu sunt in 26 de ani sa faca nimic pentru cetateni! Sunt angajatii nostri si ei ce fac ,praduiesc tot fara mila!

  • Pai cum maestre, n-ai auzit de Meritocratie sau DEMOCRATIA directa a maselor fara reprezentanti alesi?! Asta nu-i tot DEMOCRATIE sau i-ti place sa bati campii pe la TV??

  • Dispare populatia,dispar resursele,dispar locuri de munca ,dispare padurea etc

  • Atita nu vedeti sau va prefaceti ca nu vedeti ca de La revolutie nu sa intimplat nimic bun?

  • Toti mafiotii din parlament trebuie sa stea in puscarie nu sa conduca UN popor!

  • De democratie directa nu a-ti auzit? Meritrocratie ceva?

  • O curatirii a societatii nu se poate face fara curatirea presei de gunoaie. Mi-as dori o presa independenta , fara complicitati si partipriuri dubioase, fara santajisti de profesie ,fara agenti infiltrati si cu finantare transparenta. Ceea ce dorim de la partide ar trebui sa fie valabil si pentru mass media.

  • La inceput curat,bine motivat,cu cerinte de necesitate maxima pentru toate categoriile sociale,incet,incet,s=a putu vedea foarte clar interventia „regizorilor”.A inceput sa apara „cuiburi”de unde porneau anumite lozinci,chiar si jandarmeria s-a implicat in acesta miscare partial politica.Daca o persoana afisa o pancarda al carui continut nu convenea

  • Cred ca unii sunt sincer haotici iar unii profita de ei.

  • S-a suparat Inteleptul pe lume, da’ s-a suparat ca vacarul pe sat. Sa fie primit!

  • Incepuse sa se miste tara in sensul bun si nu s-a vrut ; de ce Iohannis nu i-a indemnat pe protestatari la calm si incetarea miscarilor de strada, cum era normal si pune paie pe foc, indemnand la continuarea acestora? Interesele cui le slujeste cu atata abnegatie? E nefiresc si ciudat pentru fisa postului presedintelui Romaniei.

    • Pentru ca sa ajunga PNL mai repede la guvernare.Nu uitati ca Johannis a fost candidatul PNL la functia de presedinte al Romaniei si este inconjurat de consilieri membri PNL, unii dintre ei total lipsiti de moralitate si ipocriti asa ca ce atitudine poate sa aiba presedintele decat una ipocrita?

    • Este foarte gresit sa inceteze aceste manifestari deoarece asa in tara asta nu se va schimba nimic.PNL este la fel ca si PSD, din punct de vedere moral.Aceeasi Marie cu alta palarie.Politicienii stiu doar de frica multimilor iesite in strada iar acum politicienii trebuie sa accepte un guvern de tehnocrati care sa conduca tara pana la alegerile de anul viitor.Tara are nevoie de oameni noi in politica, neafiliati pana acum la vreun partid politic si care pot da rezultate pozitive doar in cadrul unor formatiuni politice noi.

    • Repet, PNL este la fel de corupt si imoral ca si PSD.Fara miscarile din strada cel mult ajunge PNL la guvernare iar cu asta nu am facut nimic bun.

    • Domnule ,ION CRISTOIU , va vad un barbat in toata firea si cu judecata , vam auzit in aceasta seara la Rom..tv..CE ATI SPUS ESTE UN MARE ADEVAR ,TOATE TV..ARATA TOT CE AU ARATAT ,CU MAI MULTE ADAUSURI SI EXAGERARI ,,NU VI SE PARE CA AR TREBUI SA SE IA MASURI LA TOT CE SE INTIMPLA IN TARA..??!! SA NU INCITE TELEVIZIUNILE OAMENI LA URA SI DISCORDII,.ATI FOST SI SANTETI UN BUN ROMAN CARUIA VA PASA DE CE SE INTIMPLA IN TARA ,VA FELICITAM SI VA DORIM MULTA SANATATE SI PUTERE DE MUNCA , CA NUMAI ASTA NU SE VEDE LA NOI IN TARA..? DACA SE VA AJUNGE LA UN CONFLICT PE CARE NU-L VOR MAI STAPANI ,TOTI VOM AVEA DE PIERDUT SI DE SUFERIT ! AM AJUNS LA PESTE 60 DE ANI ,AM INTRAT IN PENSIE DECURIND ,DAR NU POT SA AM LINISTE CAND VAD CE ISTERII SINT INTRE COPII SI TINERII DIN BUCURESTI ..TOTI STRIGA , SI NICIUNUL NU STIE DE CE STRIGA .DUPA CUM ATI SI MENTIONAT IN DISCURSU CU TOV..DE LA ROM. TV. ,,NIMENI NU POATE SA-I MAI ADUCA PE CEI MORTI IN VIATA ..VA RUGAM DIN SUFLET , SA INCERCATI SA FACETI CE CREDETI CA ESTE OMENESC SI FIRESC , OPRITI PE CEI CE VOR DOAR AUDIENTA SI BANI GARLA DUPA .?.! VOR SA MURIM DE NECAZ SI DE INIMA DIN CAUZA CELOR CE NU STIU CE VOR ??? SAU SA FIE PACE SI LINISTE , SA SE LUCREZE IN TARA DACA MAI AVEM UN TOV. PRESEDINTE LA CARMA ,CARE A SPUS CA ESTE PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR ..??? VA ROG SA MA CREDETI ,CU LACRIMI VA SCRIU ,NU MAI INGADUITI LA TOV. DIN TELEV.. SA EXAGEREZE CU EROII…!!! EROII ,AU FOST CEI CE AU STAT IN FATA TANCURILOR SI ARMELOR CU PIEPTUL GOL ..ASA DA EROII !!!.******* STITI BINE CATE ACCIDENTE SI EXPLOZI AU FOST , IN CARE AU MURIT MULTI OAMENI NEVINOVATI ,,SI EI TOT EROI AR TREBUI SA FIE …????????!!!!! VA MULTUMESC MULT DE TOT ..!

  • Faptul ca toti se simt vinovati de ceva si nimeni nu are curajul sa spuna ca acest nefericit incident nu trebuia sa duca nici la coborarea drapelului in berna, nici la doliu national, nici la caderea guvernului, etc ma face sa cred ca a existat si exista o strategie de a anihila toate institutiile si personalitatile romanesti pentru a fi mai usor ca Romania sa fie condusa din afara fara sa mai avem nici un cuvant de spus.

  • cineva care se joaca de-a istoria nu are voie sa spuna ca in 1989 nu a fost revolutie.

  • 🙂 asta cu „…minti fragede si uneori chiar virgine…” mi-a placut! aveti dreptate, multi sunt acolo fara a sti ce vor.

    • lasa ca stiau minerii ce vor…”noi muncim, nu gandim”. Intotdeauna cei care stiu ce vor, ii vor folosi pe primii pe post de coada de topor… Iar daca mineri nu mai avem…

  • ”Presa noastră, teoretic lucidă, profesionistă” Ha, ha, ha, asta-i buna! Ce spuneti de ”Presa noastra aservita si controlata total”. In primele doua zile ale manifestatiilor era exuberanta si pro manifestatii, apoi dupa ce a primit na, na la fundic s-a mai potolit. A fost ca un copilas rau ca a facut o prostioara si si-a primit corectia. De la cine a primit-o va las pe dumneavoastra sa ghiciti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *