cristoiublog.ro
Motto:
„În toate manifestările mele, în literatură, în presă, și în mica existență a bietului om am fost întotdeauna contra, chiar când eram obligat la pentru. Am fost un băț în roată. Fără să vreau.”
- Tudor Arghezi

Gîndul de vineri, 13 noiembrie 2015

O Stea a căzut (Victor Ponta), o altă Stea i-a luat imediat locul (Dacian Cioloș)

Nu mai știu a cîta oară în viața mea de jurnalist asist amuzat la perioada numită formarea Noului Guvern.
Cea de acum nu diferă cu nimic de cele anterioare de după decembrie 1989.
Ca și în toate perioadele de trecere de la un Guvern la altul constat și acum Fenomenul pe care l-aș numi O Stea a căzut, O altă stea ia luat imediat locul.

Dacian Cioloș, premierul desemnat, e noua Stea a României.
Toate tresăririle fizicului său devin Breaking news pe televiziunile de știri.
Premierul desemnat a plecat de la locul x și se îndreaptă spre locul X! Să-l urmărim, nu înainte de a lua o pauză de publicitate!
Premierul desemnat a coborît cu liftul.
Liftul i-a zis Bine ați venit în mijlocul meu! în franceză.
Dacian Cioloș i-a răspuns tot în franceză. Ce înseamnă un premier tehnocrat!
Premierul desemnat s-a scărpinat în cot. Cum comentați stimați invitați faptul că s-a scărpinat la cotul drept și nu la cel stîng? Vom avea program de Dreapta sau de Stînga?

Bietul Dacian Cioloș!
Nu-mi amintesc să fi făcut la viața mea vreun interviu cu el, chiar dacă voi fi făcut. E genul de invitat care coboară ratingul sub nivelul mării.
Pînă mai ieri, Dacian Cioloș era un nimeni pentru televiziunile de știri.
Dacă l-ar fi apucat bîzdîcul să intervină prin telefon la o televiziune de știri, moderatorul din platou, auzind în cască producătoarea zicînd că vrea să intre unul, Dacian Cioloș, i-ar fi făcut semn cu mîna, profitînd de mișcarea camerei pe un invitat, că nici vorbă să intre.

Acum o cohortă de fătuce aleargă după mașina lui pentru a scoate un cuvînt, dacă nu de la el, măcar de la mașină, cea care are onoarea, marea onoare de a-l duce dintr-un loc într-altul fără să cadă într-o groapă, moderatorii încep orice talk-show cu Ce părere aveți despre Dacian Cioloș?, televiziunile de știri rătăcesc prin țară în căutarea profesorilor, învățătorilor, vecinilor, neamurilor colegilor lui Dacian Cioloș, pentru a-i pune să depene amintiri duioase despre cum anunța copilul Dacian Cioloș încă de la grădiniță că va ajunge premier desemnat, i se descoperă asemănări cu Iuliu Maniu, nu însă cu Daciana Sârbu, deși-l cheamă Dacian.

Bietul Dacian Cioloș!
Dacă săptămîna viitoare Guvernul pică în Parlament, a doua zi el, Dacian Cioloș, nu mai există pentru nimeni. Nici Bună ziua n-or să-i dea.
În tot acest timp, nimeni (cu excepția mea, firește) nu-și mai amintește că pînă nu demult exista în spațiul public un tip pe numele său Victor Ponta.
Și cum exista!
Interviuri, intervenții prin telefon la solicitarea celor din studio, Breaking news cînd deschidea ușa și ediții speciale cînd o închidea.
Victor Ponta nu mai există.
Nu numai pentru televiziunile de știri, dar nici măcar pentru foștii săi colegi de Guvern, pentru liderii PSD.

Am publicat într-unul din volumele de eseuri o amplă meditații amară intitulată Calvarul de după cădere. Foloseam ca exemple ce i s-a întîmplat lui Cuza, lui Carol al II-lea, Mareșalului Antonescu, lui Nicu Ceaușescu după cădere.
La o ediție revizuită a eseului va trebui să-l adaug pe Victor Ponta.

Comentarii

33 Responses to Gîndul de vineri, 13 noiembrie 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *