Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de vineri, 16 octombrie 2015

Președinția a trimis un consilier la Festivalul Viei și Vinului din Republica Marian Oprișan. La Ceremonia de inaugurare a Cimitirului de Onoare al Militarilor Români de la Stalingrad nu trimite pe nimeni!

Pe cristoiublog.ro de sîmbătă 10 octombrie 2015 dădeam în curs în scris emoției pricinuite de o Invitație:
Ambasadorul României la Moscova Vasile Soare mă invita, ca director al revistei Historia, dar și ca gazetar prin Istorie, să iau parte la Ceremonia oficială de inaugurare a Cimitirului de Onoare al Militarilor Români căzuți în luptele de la Stalingrad programată pentru 25 octombrie 2015, primul cimitir al militarilor români pe teritoriul Federației Ruse.

Emoția avea un dublu resort:

  1. Morții noștri risipiți în cele 70 de cimitire din zona Bătăliei de la Stalingrad aveau să aibă, în fine, un Cimitir de onoare, în condițiile în care alte neamuri prezente la una dintre cele mai mari încleștări ale secolului XX- rușii, nemții, italienii- au deja astfel de cimitire. A fost posibil așa ceva prin Hotărîrea de Guvern nr. 421/2015 din 10 iunie 2015 prin care s-a alocat finanțării 689.000 lei.
  2. Nu credeam că voi trăi să văd Stalingradul, locul care a schimbat nu doar soarta războiului, dar și soarta Europei. Apucasem să văd- de două ori chiar- plajele Marii Debarcări din Normandia. Fîșia de pămînt așternută de a lungul Volgăi – apă despre care Stalin le-a zis rușilor, în 1942, Gata, s-a terminat cu retragerea, dincolo de Volga se termină Rusia!- n-am văzut-o, deși despre ea am citit și am scris.

Mă mărturiseam cititorilor mei că „Aș vrea să merg numai că nu știu cui să mă adresez în vederea formalităților necesare.”
Primisem invitația de la ambasadorul nostru, îi răspunsesem că accept, dar nu primisem nici un răspuns. Joi, 15 octombrie 2015, lucrurile s-au lămurit. Domnul ambasador îmi trimisese răspunsul pe un e- mail greșit. Reușind să iau legătura cu el, am aflat că Delegația oficială din România e condusă de Codrin Dumitru Munteanu, secretar general MApN. Secretarul General al MApN, cu care am luat legătura , mi-a spus că din delegație, care e mult mai puțin numeroasă decît s-ar crede, va face parte și un veteran de 93 de ani, care a luptat la Stalingrad.

Se pleacă vineri, 23 octombrie 2015, cu Aeroflot pînă la Moscova, de la Moscova se pleacă la Volgograd, tot cu avionul. A doua zi, 24 octombrie 2015, grație unui Program făcut de ambasadorul nostru la Moscova, se vizitează locurile din Stalingrad legate de Marea Bătălie.
Ceremonia de inaugurare are loc duminică, 25 octombrie 2015, la 38 de km de Stalingrad, în Complexul Comemorativ Internațional de Rossoșka.
Se pleacă spre București, tot prin Moscova, luni dimineața.

Am oferit aceste amănunte, care conturează un drum obositor, pentru că ele ar putea explica una din marile bizarerii ale acestui moment:
Nici un ziar, nici o televiziune (cu excepția emisiunii de specialitate Pro Patria, de la TVR), nu trimite un redactor să imortalizeze acest moment de excepție din istoria patriei. Pentru unele publicații, evenimentul pare lipsit de importanță, mai ales că multe fătuce habar n-au ce-a fost la Stalingrad, unele fiind convinse că-i vorba de numele unei discoteci excentrice. Pentru alte publicații deplasarea înseamnă bani și mai ales efort cerut unor redactori care știu că la Volvograd nu poți face shopping.

Pe cristoiublog.ro din 10 octombrie 2015, notam mai spre final:
„Așadar, duminică, 25 octombrie 2015, după 73 de ani, românii căzuți la Stalingrad vor avea, în fine, un Cimitir de onoare.
Din invitația Ambasadei n-am înțeles pînă la ce nivel se va ridica prezența demnitarilor noștri.
Eu cred însă că, date fiind semnificațiile naționale ale momentului din 25 octombrie 2015, la Ceremonie ar trebui să fie prezent Președintele României.
Dvs ce credeți, va merge Klaus Iohannis la Stalingrad?”

În naivitatea mea, eram convins că la București va fi o adevărată bătălie între demnitari pentru a merge la Stalingrad.
Ei bine, dintre cei care alcătuiesc delegația din România demnitarul cu rangul cel mai înalt e secretarul general al MApN. Nici un parlamentar, nici un ministru, nici un consilier al premierului. Nu se ostenește să meargă nici măcar ministrul Apărării, deși e vorba de memoria soldaților români și de Ziua Armatei.

Nici vorbă de Klaus Iohannis.
Dar nu numai atît.
Președinția României nu catadicsește să trimită nici măcar un consilier.

Vă amintiți?
Președinția României a trimis un consilier, în numele lui Klaus Iohannis, la Festivalul Vinului și al Viei de la Focșani, manifestare organizată de Marian Oprișan.
La ceremonia de inaugurare a Cimitirului de onoare de la Stalingrad, moment de excepție pentru memoria celor 158.854 de militari români morți, răniți și dispăruți, dar și pentru felul în care noi ne cinstim trecutul, nu merge nici un consilier!
Asta e!
Ghinion! vorba candidatului la președinție, Klaus Iohannis.
Stalingradul nu-i condus de un baron PSD!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *