Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Gîndul de vineri, 26 decembrie 2014

În decorarea lui Octav Bjoza, Antena 3 a văzut prețuirea de către Klaus Iohannis a propagandei lor de identificare a fostului deținut politic cu deținutul Dan Voiculescu!

Primul gest al lui Klaus Iohannis ca președinte a fost decorarea lui Octav Bjoza, deținut politic, președintele AFDPR. Doi jurnaliști – Vladimir Tismăneanu și Mircea Marian – și-au exprimat mirarea față de gest, reamintind că Octav Bjoza  și-a declarat public în mai multe rînduri admirația față de Mișcarea legionară. La o comemorare din 2oo9, domnia sa a susținut că, deși n-a fost legionar, a primit în închisorile comuniste, de la ucenicii lui Corneliul Zelea Codreanu, o educație moral-patriotică a cărei esență ar consta în următoarea învățătură:
Neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țară și au avut dreptate. Din cauza asta îi voi purta în mintea și sufletul meu, câte zile voi avea”.

Departe de mine gîndul de a-l critica pe fostul deținut politic pentru admirația sa față de Mișcarea legionară. Cititorii își mai amintesc, probabil, că aserțiunea mea de la o emisiune a Eugeniei Vodă, potrivit căreia Corneliu Zelea Codreanu n-a fost un politician corupt, a declanșat o mișcare antifascistă de protest epistolar al Intelectualilor de la GDS. Se cerea sancționarea Eugeniei Vodă, pentru că la aserțiunea mea, de om care a studiat cazul Corneliu Zelea Codreanu în arhive și biblioteci, n-a sărit să-mi dea în cap cu un text e pe Wikipedia despre antisemitul Codreanu.

Una e ce face și ce spune un fost deținut politic și alta e ce face și ce spune un președinte al României, care trebuie să țină cont și de semnificațiile nedorite de el ale unor gesturi și vorbe. Din acest punct de vedere, cei doi jurnaliști au avut dreptate. Președintele Klaus Iohannis trebuie să fie mai atent pe cine decorează, pe cine binecuvîntează și pe cine ia în brațe. De remarcat și faptul că textele celor doi jurnaliști s-au păstrat în regimul politeții civilizate, dar mai ales c-au fost opinii și nu născociri de fapte despre politicianul Klaus Iohannis.

Cele două texte, singurele care au cutezat să pună un pic de lămîie în dulceața de agrișe care e azi, în chip grețos, presa despre faptele și vorbele președintelui României, tratat nu ca un demnitar în democrație, ci ca un Sultan în Imperiul Otoman, au făcut tema unei sesiuni de înjurături la Sinteza zilei, emisiunea de predici ținute seară de seară telespectatorilor și invitaților din studio de Mihai Gâdea.

Deși era vorba doar de două texte și acelea mai mult decît politicoase, cei de la Antena 3 au denunțat cu huruit o linșare a Președintelui Klaus Iohannis. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era imposibil să-i atragi atenția, Conducătorului, în scris, că are un fir de ață pe cracul pantalonului. Dacă, totuși, un text în această chestiune ar fi putut apărea în presă, mai mult ca sigur Mihai Gâdea ar fi făcut o emisiune de denunțare publică a linșării Mult Iubitului Conducător.

Pentru a întări teza unei linșări, Mihai Gâdea l-a avut invitat în studio pe decoratul Octav Bjoza. N-a fost o premieră. Numit de Victor Ponta într-un post de demnitar, Octav Bjoza a fost de multe ori invitat la Antena 3.

Dacă ne gîndim că Antena 3 a dus înainte de alegeri împotriva lui Klaus Iohannis o campanie de acuzații fără probe și fără dreptul celui acuzat de a răspunde, de insulte fără margini, replica violentă a postului deținut din închisoare de Dan Voiculescu surprinde:

  1. Prin caracterul disproporționat al reacției față de, repet, două texte de critică politicoasă.
  2. Prin ipostaza de bodyguard mediatic al lui Klaus Iohannis asumată de un post care pînă nu demult îi trăgea seară de seară fermoarul lui Victor Ponta, cel în defavoarea căruia a ajuns Klaus Iohannis președinte.

Replica surprinde la o privire superficială.
La o privire mai atentă,  nu surprinde.
Asta deoarece:

  1. Prin Antena 3 Dan Voiculescu încearcă o apropiere de Klaus Ihannis și în numele unui interes comun: cel de a-l da la fund pe Traian Băsescu.
  2. Antena 3 și alte componente ale Trustului Intact i-au cultivat zgomoots pe deținuții politici din perioada comunistă. Nu pentru că pe Dan Voiculescu, fost membru al Securității care i-a hărțuit pe deținuții politici, l-ar încerca remușcările, ci pentru că deținuții politici din perioada comunistă au fost folosiți propagandistic pentru prezentarea lui Dan Voiculescu și a altor corupți celebri din mandatul lui Traian Băsescu drept victime ale Dictaturii lui Traian Băsescu, drept deținuții politici ai regimului Traian Băsescu. Octav Bjoza a fost prezent la multe emisiuni de la Antena 3 cu intervenții care identificau pe deținuții corupți din regimul Traian Băsescu cu deținuții politici din regimul comunist.

În decorarea lui Octav Bjoza, Antena 3 a văzut prețuirea de către Klaus Iohannis și a activității lor propagandistice de identificare a fostului deținut comunist cu deținutul corupt Dan Voiculescu.

Antena 3 a socotit că prin decorarea lui Octav Bjoza, Klaus Iohannis a decorat și pe deținuții corupți gen Dan Voiculescu, bocit de dimineață pînă seara ca o victimă a regimului Traian Băsescu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

28 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 26 decembrie 2014”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *