Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de vineri, 6 mai 2016

România se confruntă cu una dintre cele mai grave Crize postdecembriste: Criza de încredere în Sistemul de Sănătate.  Klaus Iohannis se preocupă de victoria candidaților PNL la Locale!

Joi, 5 mai 2016, ora 18:31. Purtătorul de cuvînt al Guvernului anunţă, printr-o Declaraţie de presă extraordinară, Decizia premierului Dacian Cioloş de „a considera din acest moment sectorul de Sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni de guvernare”.

Decizia nu e un gest electoral, socotit drept unul menit a opri căderea Guvernului în sondaje.
Nu.
Decizia e dictată lui Dacian Cioloş de una dintre cele mai grave crize cu care se confruntă în aceste zile România nu numai din ultimii ani, dar şi din anii postdecembrişti:
Criza de încredere în Sistemul de Sănătate.

O defineşte chiar Dan Suciu, purtătorul de cuvînt în deschiderea Declaraţiei:
„În ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii şi suspiciuni legate de situaţia din sectorul de sănătate. Au apărut suspiciuni legate de stadiul infecţiilor nozocomiale, de utilizarea neadecvată a secţiilor de sănătate din spitale sau de eficienţa utilizării dezinfectanţilor instraspitaliceşti. Pentru a clarifica, menţine şi recîştiga încredrea în sectorul sanitar, premierul Dacian Cioloş va considera din acest moment sectorul de sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni a actului de guvernare. În consecinţă, guvernul îşi asumă o serie de măsuri, unele urgențe, pe termen scurt, pentru detensionarea situaţiei, altele, structurale, pentru perioada imediat următoare.”

Nu e nevoie să mai adaug  prea multe amănunte.
În aceste zile, Sistemul de Sănătate e zguduit de ceea ce se numeşte Afacerea dezinfectanţilor din spitale.
O Afacere față de care Guvernul Dacian Cioloș n-are nici o responsabilitate.
A moștenit-o, alături de alte Afaceri mafiote, care au secătuit și secătuiesc Sistemul nostru de Sănătate.

Dezvăluiri făcute de presă şi confirmate de autorităţi arată că de ani buni de zile o firmă – singura beneficiară a unor contracte în acest domeniu, a oferit spitalelor din România dezinfectanţi falşi sau diluaţi.
Dezinfectanţii sînt cei care asigură într-un spital condiţiile pentru ca pacientul să nu moară din cauza microbilor din spital sau – vorba ceea, să nu moară cu zile.

Din dezvălurile din presă tragem două concluzii grave:

1) La fel ca în Calabria, unde Mafia calabreză are drept domeniu preferat Sistemul de Sănăttae, pentru că aici sînt cele mai sigure şi mai bănoase contracte, în România ultimilor ani contractele pentru dezinfectanţi au fost o afacere mafiotă.
În Calabria pentru a obţine contracte cu spitalele, Mafia asasinează.
În România n-a fost nevoie de aşa ceva.
Mafia a obţinut contracte în stil românesc:
Prin relaţii la nivel înalt.
Şi deşi această Mafie îşi făcea de cap în spitale, nici o instituţie a statului  n-a reacţionat.
Nici SRI, nici DIICOT, nici DNA.

2) Sănătatea e cel mai sensibil domeniul în materie de spaime colective.
Scandalul dezinfectanţilor a provocat un dublu efect. Pe de o parte, mulţi dintre cei ale căror rude au murit în spital se întreabă dacă nu cumva a fost din cauza dezinfectanţilor falşi sau diluaţi.
Pe de alta, oamenii se tem de spitale.
Cum nici pînă acum nu s-a luat vreo măsură de schimbare a dezinfectantului, românii se întreabă dacă să meargă la spital ca să moară cu zile.

Scandalul dezinfectanţilor a venit după alte două Scandaluri: Cel al Infecţiile nezocomiale şi cel al tratării victimelor de la Colectiv.
Toate aceste trei Scandaluri au provocat una dintre cele mai grave Crize din Istoria României postdecembriste:
Criza de încredere în Sistemul de Sănătate.

Aşa se explică decizia ieşită din comun a premierului.
Pentru ora 19 – se anunţase încă de la prînz, era Programată o Declaraţie de presă a lui Klaus Iohannis.
Preşedintele iese rar în public pentru a interveni într-o chestiune internă sau externă.
Văzînd Decizia extraordinară a lui Dacian Cioloş, am fost sigur că Declaraţia de Presă de la Cotroceni va fi consacrată Crizei din Sănătate.

Aveam o mie şi una de motive să mă aştept la aşa ceva.
Criza de încredere în Sistemul de Sănătate a atins deja nivelul unei Crize de Siguranţă Naţională.

Dat fiind că Afacerea dezinfectanţilor e o afacere Mafiotă, preşedintele e singurul care poate cere SRI, DIICOT, DNA Rapoarte menite a răspunde la întrebarea:
Cum a pătruns Mafia în Sănătate?

Fiind vorba de o Criză de încredere, Preşedintele poate contribui la contracararea ei printr-o intevenţie publică menită a dovedi Poporului Română că Sectorul de Sănătate a devenit prioritatea numărul unu şi a Preşedinţiei.

La ora 18.31, intervenise Guvernul.
Credeam că peste o jumătate de oră – potrivit unei înţelegeri Dacian Cioloş, urma să intervină şi Preşedintele.
A venit ora 19.
Preşedintele a ieşit în public cu o Declaraţie de presă care a debutat aşa:
„Începe campania electorală pentru alegerile locale. Pe data de 5 iunie alegerem primarul localităţii în care trăim, alegem Consiliul Local şi Consiliul Judeţean”.

Românii, loviți  de Criza de încredere în Sănătate, şi-au făcut cruce.
Guvernul anunţă măsuri extraordinare pentru a stopa Criza,  SRI e pus pe coji de nucă, pentru că n-a raportat despre pătrunderea Mafiei în Spitale, DIICOT n-a mişcat un deget pentru a ancheta Afacerea, DNA se ocupă de arestarea primarilor PSD, bolnavii din spitale nu ştiu dacă nu vor muri din cauza condiţiilor din spitale, şi Klaus Iohannis ne anunţă că la 5 iunie au loc alegeri locale!

Admițînd că  vineri, 6 mai 2016,  m-am aşteptat ca Preşedintele să se refere la organizarea unor alegeri libere şi corecte, lucru de care răspunde Guvernul, la păstrarea campaniei în limitele legii.
Într-un cuvînt, la necesitatea ca Autorităţile să asigure anul acesta, în fine, un climat legal al campaniei şi un climat corect al alegerilor propriu-zise.

După aia – mi-am zis – trece la Criza din Sănătate.
Stupoare!
Klaus Ionannis ne-a spus cum şi cu cine să votăm.
Să votăm cu PNL, partidul care s-a reformat, Partidul Meu.
N-a zis-o direct, dar a lăsat să se înţeleagă,  polemizînd cu cei care spun că toate partidele sînt la fel, domnia sa precizînd că sînt şi partide cinstite.
PNL, adică.
După cîteva minute, Klaus Iohannis şi-a luat hîrtiile şi a plecat.
Nicio vorbă despre Sănătate.
În materie de alegeri, nici o vorbă despre îndatoririle Guvernului.

De ce a ţinut Declaraţia de presă?
Cum de ce?
Ca să ne spună că trebuie să votăm candidații PNL la Locale.
Fireşte, noi sîntem gata să votăm PNL, partidul candidaţilor cinstiţi cum ne-a zis Klaus Iohannis.

Se ridică însă o problemă.
Ca să votăm PNL trebuie să fim vii.
Ori aşa cum stau treburile în Sănătate, s-ar putea ca pînă la 5 iunie 2016, ziua, votului să fim morţi!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 6 mai 2016”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *