Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de vineri

Traian Băsescu își administrează prost momentul intrării în Istorie

Iată faptele!
Într-un interviu acordat, joi, 7 august 2014, Evz, Traian Băsescu s-a referit la Pactul de coabitare dintre el și Victor Ponta, încheiat înainte de desemnarea lui Victor Ponta ca premier și, evident, cerut de Președinte pentru a purcede la actul desemnării, după ce în mai multe rînduri, premergătoare scrutinului parlamentar din 2012, susținuse că nu-l va desemna în veci pe șeful USL:
Domnul presedinte Traian Basescu: Pentru ca eu nu i-am facut lui Monica Macovei ce mi-a facut ea. Eu eram cu spatele la zid dupa alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea sa nu discute cu mine. Slava Domnului, pe lipsa de experienta a lui Ponta, am reusit sa semnez cu el acel celebru Pact de…
Domnul Mircea Marian: Vreti sa spuneti ca l-ati pacalit?
Domnul presedinte Traian Basescu: Da, da, a fost un politician mai slab decat mine.
Domnul Dan Andronic: Ati fost un negociator mai bun decat el.
Domnul presedinte Traian Basescu: Am fost negociator mai bun decat el. Si l-ati vazut cum e in fata mea… (…)”.

La această afirmație, Victor Ponta a reacționat printr-o Scrisoare trimisă Președintelui, care debutează astfel:
Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…

Plecînd de aici, Scrisoarea proclamă în final că Victor Ponta nu mai consideră valabil Pactul:
Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale.
Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.

Joi seara, după ce miercuri seara, urmînd Scrisorii, purtătorul de cuvînt al Președinției, l-a făcut mincinos pe Victor Ponta, pe motiv că Traian Băsescu n-a zis nicăieri că e vorba de o păcăleală, Președintele a susținut o Declarație de presă menită a clarifica lucrurile.

Mai întîi, Traian Băsescu a contrazis interpretarea lui Victor Ponta:
În scrisoarea, pe care premierul mi-a transmis-o ieri, în care anunţă denunţarea acestui acord de cooperare instituţională, se citează lucruri pe care eu nu le-am spus. Eu nu am spus niciodată că l-am păcălit  pe premier. Cel care a pronunţat cuvântul a fost un ziarist, un ziarist care şi-a făcut meseria, a încercat să provoace un tip de discuţie şi trebuie să recunosc că răspunsul meu nu a fost unul extrem de tranşant, dar în niciun caz eu nu am utilizat expresia „păcălit” la adresa primului ministru. Pot utiliza altele şi nu voi ezita să o fac, dar nu l-am păcălit, pentru că a fost un lucru foarte serios. Dacă îmi reproşez ceva, este că reacţia mea nu a fost suficient de clară, după ce ziaristul, un foarte bun ziarist, de altfel, a făcut provocarea, iar eu nu am reacţionat într-o linie mai clară, dar nu am utilizat expresia că l-am păcălit pe premier, aşa cum şi-o asumă în scrisoare. Deci nu ezită domnul Victor Viorel Ponta să mintă. E stilul lui, asta e, sau modul lui de a face politică, prin minciună.
După care a cerut lui Victor Ponta să renunțe la denunțarea Pactului.

Neîndoielnic, Traian Băsescu are o părere proastă despre Victor Ponta.
Declarația menită a clarifica momentul din interviu mă face să cred însă că are o părere proastă și despre noi, cei care mai știm, totuși, să citim un text de mai multe rînduri, într-o vreme în care se citesc doar SMS-uri din cîteva abrevieri.
Da, el, Traian Băsescu n-a zis c-a fost o păcăleală. Răspunsul la întrebarea lui Mircea Marian, dar mai ales întregul context în care se referă la momentul Pactului, nu lasă însă loc de întors:
Traian Băsescu a zis că Pactul a fost o păcăleală!

De ce a revenit – și încă stîngaci, stîngaci rău de tot – asupra Declarației?
Poate și ca urmare a unor semnale primite din Occident după gestul premierului, Traian Băsescu și-a dat seama c-a făcut o greșeală enormă. După ce tot el a prezentat Pactul, în polemică fățișă cu Dan Voiculescu și cu aliatul lui Dan Voiculescu de la vremea respectivă – Crin Antonescu – drept un moment politic major, drept o dovadă de înțelepciune din partea sa, dar și din partea lui Victor Ponta, Traian Băsescu l-a redus la o tragere pe sfoară a premierului.

Poate că așa a fost.
Numai că astfel de lucruri le spune despre un moment al mandatului său un șef de stat doar după ce pleacă de la Cotroceni, în Memoriile sale.

Sesizez la Traian Băsescu o precipitare de a-și zice memoriile de pe acum, cînd mai e Președinte.
Adăugată amenințării că va da publicității înregistrări ale unor întîlniri cu Victor Ponta la Cotroceni, mai noua ocupație a lui Traian Băsescu e un pericol major pentru imaginea de bărbat de stat cu care trebuie să-și încheie mandatul.

Din motive care-mi scapă, Traian Băsescu nu pare de loc preocupat de ceea ce e crucial pentru el la finalul de mandat:
Pregătirea pentru intrarea în Istorie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri”

  • haha, le-a aratat bizonilor votaci cit de prosti sint..

  • NU mi se pare o mare gafa. Eu as zice ca l-a provocat si Ponta a pierdut puncte. Basescu ramane cel mai de temut adversar al lui Ponta, pt ca nu are nimic de pierdut.

  • nu cred ca afirmatia lui TB despre faptul ca l-a pacalit pe ponta cu pactul ii va defini mandatul…. altele sunt cele care vor ramane in istorie, altele mai bune 🙂

  • Si eu zic cum ca T.B. si-a cam dat in petic!!

  • T.B. a facut o gafa, l-a luat gura pe dinainte. Acum trebuie sa o dreaga…..

  • Cred ca, in ceea ce-l priveste pe TB si pactul de coabitare, tratam cu prea multa pudibonderie termenul de „pacaleala”.

    Suntem dispusi sa inaltam statui de aur lui Pele si lui Maradona pentru driblingurile lor istorice, care sunt in fond niste pacaliri ale adversarului, dar nu suntem in stare sa acceptam ca, alaturi de negociere, „pacaleala” e un instrument de lucru in politica si diplomatie.

    Daca negocierea inseamna „da-mi sa-ti dau”, pacaleala (bluff-ul) inseamna „da-mi si o sa vezi tu ce o sa-ti dau”.

    In decembrie 2012, marja de manevra a lui TB la orice negociere care privea pozitia si atributiile sale ca presedinte era aproape nula. VVP si USL-ul demonstrasera ca nu se impiedica ei in mizilicuri constitutionale.
    Profitand de lipsa de experienta a celor ce preluasera aproape total puterea, TB a reusit ca, folosind ca argumente elemente legate de pozitia si raporturile Romaniei cu partenerii externi (pe care noua putere nu dadea prea multe parale) sa obtina din partea lui VVP si USL-ului o acreditare a prerogativelor (constitutionale!) presedintelui pe plan intern.
    Pe care, inainte ca sa se usuce cerneala, a si prezentat-o partenerilor externi, transformandu-i in garanti formali ai acestui „pact”.

    Pacaleala?! Negociere nu a fost sigur deoarece lui TB ii lipsea orice atu real. A fost doar o miscare ferma facuta de un politician (in sensul bun al cuvantului…) versat, care a riscat totul pe ultima carte.

  • Doar marii barbati de stat si politicienii straluciti sunt interesati de modul in care vor intra in istorie. Nu e cazul Matrozului. Pe el il intereseaza pe final de mandat cum sa ramana in politica si dupa ce va preda functia de presedinte, nu de cum intra in istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *