Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veșnică, puterea Statului este vremelnică

Sîmbătă, 12 iunie 2021, la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, postul tv Aleph News a difuzat un interviu luat de subsemnatul Înalt Preasfinției sale, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie n-are nevoie de nici o prezentare.
Așa ar fi trebuit să încep interviul apelînd la un clișeu de amplă întrebuințare în presa noastră de fătuce și guguștiuci.
Eu însă am simțit nevoia să prefațez acest interviu de excepție cu reamintirea unui adevăr despre care am scris și am vorbit de vreun an și ceva încoace, de cînd durează Pandemia:
Arhiepiscopul Teodosie e una dintre puținele Înalte fețe Bisericești care s-au aflat în prima linie a Luptei pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române în vremurile de restriște ale lui 2020, cînd Statul s-a lansat într-o hărțuire fără precedent în Istoria noastră modernă a Bisericii.

În Jurnalul meu video din 29 noiembrie 2020, sintetizam numeroase intervenții de-ale mele despre relația Stat-Biserică în timpul Pandemiei:

„Eu am abordat acest conflict unic în istoria României moderne, nu în istoria postdecembristă, dintre Biserică și stat. De fapt asistăm, la cel mai mare atac din istoria României împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Nu sunt bigot, sunt creștin, am criticat uneori Patriarhia. Dar, atenție, asistăm la cea mai jegoasă campanie. Nu e o campanie de atei. Ateii sunt oameni care sunt indiferenți față de religie. Nu cred. Noi asistăm la o campanie de ură împotriva Bisericii. Această campanie de ură este dusă de presa și de USRPLUS. E treaba lor. Un domn numit Klaus Iohanns a dat dispoziție PNL-ului să fie mai rău decît USRPLUS în această hărțuire a Bisericii Ortodoxe Române. Este opera nemijlocită a lui Klaus Iohannis”.

Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc momentele de referință ale Hărțuirii Bisericii Ortodoxe Române de către Statul Român sub pretextul restricțiilor impuse de Pandemie. Folosind un conflict arbitrar Credință versus Sănătate, o născocire de minți analfabete, pentru că Sănătatea are drept aliat Credința fie și pentru că starea sufletească a omului e unul dintre cele mai puternice medicamente din lume (Soljenițîn s-a vindecat de cancer în lagăr datorită puterilor nebănuite pe care i le-a dat credința că va supraviețui încercării), Statul, condus de Klaus Iohannis, a închis bisericile, a interzis pelerinajele, a cerut preoților să simplifice și să falsifice ritualuri bisericești de veacuri, dar mai ales a năpustit asupra celor care pledau pentru respectarea dreptului individual la religie o propagandă de mameluci. Prea preocupat să-i dea Cezarului mai mult decît i se cuvine prin vechea învățătură, Preafericitul Daniel, sprijinit de cîțiva membri ai Sfîntului Sinod dispuși să se închine la Cotroceni ca la un nou Sfînt Mormînt, au acceptat măsurile de punere a Bisericii pe coji de nucă.

Din fericire pentru credința românească, BOR a avut și are și veritabili Luptători pentru apărarea credinței.
Unul dintre aceștia se numește Înalt Prea Sfinția Sa, Teodosie.
În atmosfera de umilire a clerului, cînd Statul mai avea un pic și asemenea Puterii bolșevice, bătea în cuie ușile bisericilor pentru a le transforma în depozite de trotinete și biciclete pentru TeFeLiști, s-a ridicat glasul lui Teodosie. Așa cum am mai precizat, eu nu sînt un credincios fanatic, un habotnic. Sînt însă un fan al statului de drept și în această ipostază am susținut și susțin că nici un Pericol intern sau extern nu justifică încălcarea dreptului individual la exprimarea credinței. De pe această poziție, am denunțat hăituirea Bisericii și am salutat pe toți cei care din interiorul Bisericii s-au ridicat la luptă pentru apărarea Libertăților religioase, asumîndu-și multe riscuri, între care s-a situat terfelirea imaginii, cum s-a întîmplat în cazul lui Teodosie, de către Unitățile Militare din Presă.

După ce Dumnezeu l-a bătut cu votul pe Klaus Iohannis – Partidul Lui, PNL, cel care a hăituit Biserica a pierdut alegerile din decembrie 2020, președintele s-a declarat învins.
Vizita sa la Patriarhie a căpătat simbolul mersului în genunchi la Canossa.
Ca urmare a acestei vizite, atitudinea Statului față de Biserică s-a schimbat spectaculos.
Libertatea de care s-a bucurat BOR de Paștele lui 2021 exprimă această schimbare.

Despre acest lucru am discutat cu Înalt Prea Sfinția Sa în cadrul interviului:

IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veșnică, puterea Statului este vremelnică. (…) Nu există niciun temei să închizi bisericile. Doar Biserica are dreptul să închidă bisericile. Altcineva, nu. Nu s-a cuvenit să fie închise, spun și acum. Dacă știam ce se pregătește, începeam înainte de a se închide să iau atitudine, dar după ce s-a luat am luat această dorință de jertfă să fiu aproape. Bine că suntem în vremurile în care suntem, că avem mijloace de comunicare și putem să ajungem în casele credincioșilor, chiar de la distanță.(…) Sincer nu m-aș mai fi supus unei hotărîri de felul acesta, că nu este temei.”

Victoria BOR și-a avut cauza și în tresărirea de demnitate de dinainte de alegeri a Patriarhului Daniel. Și Preafericitul a plătit această tresărire. Păduchii din presă ai Sistemului au vînturat de îndată un dosar.
Tresărirea Patriarhului n-ar fi fost posibilă dacă asupra Patriarhiei nu s-ar fi exercitat presiunea uriașă de jos în sus a slujitorilor Bisericii.
Lui Teodosie i s-au alăturat și alte Înalte Fețe Bisericești.
Patriarhul Daniel și-a dat seama că nu mai poate accepta tacit hăituirea Bisericii.

Pentru mine, un interviu luat unei personalități e ca o hîrtie de turnesol pentru personalitatea respectivă.
Interviul luat IPS Teodosie mi-a confirmat ceea ce am scris și zis pînă acum de arhiepiscopul Tomisului:
I.P.S. provoacă paralizii în lumea laică prin afirmațiile sale.

Chiar și interviul de la Aleph News a stîrnit scandal prin atacarea Bisericii Catolice.
De aici eticheta pusă Înalt Prea Sfinției Sale de personaj controversat. Evident, am abordat cu ÎPS în interviu și această poreclă dată de presă:

IPS Teodosie: Degeaba, că nu sunt controversat. Toate pe care le am de spus, le spun pe față și le spun după regulile canonice ale Bisericii. Nu mă abat niciodată de la aceste reguli. Să spună ce-o spune, nu mă simt controversat pentru că nu mă abat cu nimic de la învățătura bisericii (…) Nu a fost conflict cu autoritățile, nici dispută. Cu autoritățile sunt într-o relație foarte bună. De aceea când am făcut niște acțiuni ale Bisericii, pelerinaje, l-am invitat și pe președinte, și pe premier, pentru că respect autoritatea. Că nu înțeleg oamenii limbajul Bisericii, asta e altceva.”

Afirmațiile lui Teodosie sînt însă șocante, scandaloase pentru cei din afara Bisericii.
Pentru cei care nu cred, Învierea lui Lazăr e imposibilă din punct de vedere medical.
Pentru cei care cred Învierea lui Lazăr e posibilă.
Ba chiar și a lor la A doua venire!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veșnică, puterea Statului este vremelnică”

  • Domnule Cristoiu,sunteți printre puținii jurnaliști din Romania.Sunteti obiectiv și imparțial și scrieți realitatea asa cum e.Suntem satui de jurnaliști care de fapt încearcă să spele creieri si reprezintă interese.Sunteti un om de valoare și aveți demnitate.
    Dumnezeu sa vă ajute!
    Parca așa se prezentau știrile înainte când încă nu erau sosiți progresiștii in România.

  • Am scris azi 3 comentarii. Niciunul nu a apărut. Concluzia: statul paralel(care nu există decât în creiere aservite) lucrează.. Voi mai comenta ceva: Din fericire pentru credința românească, BOR a avut și are și veritabili Luptători pentru apărarea credinței.
    Unul dintre aceștia se numește Înalt Prea Sfinția Sa, Teodosie. Cât de gunoi comunist ați putut să ajungeți, Domnule Cristoiu. Cănd scriați la publicațiile comuniste eraț plin de ”har”. Rușine!!! Să vedem dacă aveți curajul să publicați. Ce acuzați? cuvintele gunoi, comunist, etc… Este exact ca un text dedicat tot de dvs. lui Ceaușescu…

  • https://www.national.ro/stiri-externe/china-si-a-prezentat-cea-mai-moderna-arma-sah-dat-lumii-intregi-725380.html

    Maestre,…asta subiect interesant:)), biserica…se descurca ea, insa de poticnit tot acilea se va impiedica, in IA:))

    IA e subiect fierbinte, Putin a vb acu ceva ani despre asta spunind ca cel care va detine cea mai performanta IA va conduce lumea:)
    de atunci…ce a zis Putin a expirat… un piculet:)), in sensul ca nu detinatorul celei mai performante IA e cel care va conduce lumea, ca esenta ‘conducerii lumii’ sta in alta parte, in Computerul Cuantic:)), caz in care zicerea lui Putin se modifica astfel: cel care va conduce lumea va fi localizat acolo unde e localizat cel mai capabil computer cuantic:))

    asa cum am tot zis paici, daca vrem sa aflam de unde o sa rasara…Noul Zeu cascam ochii dupa computerele cuantice, sa vedem care mai e treaba cu ele, ca ele si doar ele sint ceea ce cu mii de ani in urma se numea…’scara pina la cer’:))

    oare ce abordare va avea biserica atunci cind Noul Zeu va gasi solutia matematica de a invia…un mort, asa cum a inviat Lazar? :)))
    Inteligenta Artificiala, cu i si a mare, adica inteligenta artificiala care se zbenguie in cuibul potrivit, adica in Computerul Cuantic, tinde sa fie plenar potenta, daruind chiar…Nemurirea!
    Cam care o sa fie abrdarea bisericii atunci cind nemurirea le va fi oamenilor la indemana?!:))
    oare biserica a aflat ca Antihrist, …nefiind om, ca om a fost Hristos, iar Antihrist e …antiom:)), e de fapt un ‘om matematic’ generat de un ‘ou matematic’ numit Computerul Cuantic?!:)), sau inca mai asteapta pe post de Antihrist…tot un om!:))))

  • Al Doilea Razboi mondial s a jucat cu adevarat in Rusia,in stepele nesfarsite ale Rusiei.

  • IPS Teodosie e cam hahalera…spagar declarat, cu inregistrari pe Net…insa un tip care s-a opus manipularii Covid…mai bine decit toata conducerea BOR, care nu prea a protestat, vehement sau clar in nici un caz…rusine BOR…

  • Da,domnule Cristoiu, Biserica și-a pierdut independența de când primește salarii consistente de la Statul cu care „se luptă”.Nuarfi corect să redevenim un stat laic,unde fiecare să-și vadă de treaba lui?

    • Salarii foarte consistente ,vreo 1800 de lei pe luna ,mult nu-i asa?Trist e ca multi dintre noi ne-am vandut sufletul orbiti de propaganda care ne agreseaza de la gradinita ,ce preoti,procurorii,militia de toate categoriile ,functionari care nu stiu bine limba romana ,astia sunt viitorul prostimii romane iar lefurile si pensiile care sfideaza orice bun simt sunt considerate de romanul mut,orb si surd ca ceva firesc.Va veni si vremea cand vom intelege cat de idioti suntem ca natie.Dar ,ca de fiecare data in ultimii 2000 de ani va fi prea tarziu.Asa sa ne ajute Dumnezeu.

  • Foarte interesant articolul si interviul tv cu IPS Arh Teodosie, minunat, (multe precizari si din punct de vedere istoric).
    FELICITARI !!! Oamenii care nu cunosc limbajul Bisericii sunt cei care nu citesc Biblia.

  • IV Iasi
    Evacuarea
    Necesitatea evacuarii necombatantilor. Principii.
    A
    Procesul Maresalului :
    “Ion Antonescu: (..) Este un principiu militar: în apropierea frontului şi in lungul frontului, populaţia trebuie deplasată. (…)
    Preşedintele; Raţiunea era raţiune militară(…)..
    Ion Antonescu: Era o măsură de siguranţă politică pentru stat, o chestiune de siguranţă militară şi a operaţiunilor militare şi chiar o chestiune de siguranţă a vieţii lor. (..) [335]
    (…) Germanii, cand mă duceam pe front, veneau la mine cu plangeri, spuneau: «Nu se poate să facem operaţiuni cu evreii in spatele nostru. Dumneavoastră trebuie să-i luaţi». Şi eu nu i-am luat”.4
    Comandanţii militari germani se opuneau şi deplasării evreilor basarabeni şi transnistreni, deoarece asta însemna ori că această masă de oameni se va găsi in permanentă mişcare in spatele frontului, (…) armatei germane, căreia iar fi îngreunat operaţiile. [337]

    Armata a 4a a cerut printr-un raport, încă de la jumătatea lunii iunie, deportarea sau transmutarea tuturor evreilor din zona de front, pe principiul militar al siguranţei spatelui
    armatei. [332]
    „ROMÂNIA /MINISTERUL AFACERILOR INTERNE /Cabinetul secretarului general
    CONFIDENŢIAL /FOARTE URGENT /Nr. 4 147/21 iunie 1941 [333] [[rog observati data ]]

  • Da , si eu sant pt fronda Bisericii impotriva statului atata timp cat statul e Katzu , Orban , Barna , etc ejusdem farina . Cat despre PF Daniel , eu n-as fi atat de aspru . El are raspunderea intregii BOR , pasul inapoi in fata dobitociei a fost , sant sigur un act personal de smerenie pt castigul mai mare al Bisericii pe care o pastoreste .

  • Biserica ortodoxa romana, prin Daniel, a ingenuncheat in fata unei puteri straine de credinta in Dumnezeu . Romanii au fost ingenuncheati de cei care il tradeaza pe Dzeu. Un premier ungar a stabilit clar ca un ungur nu ingenuncheaza decat in fata lui Dzeu si a tarii sale.

  • Am avut ocazia sa-l cunosc pe IPS. Tocmai scapase de procese si de acuzatia de turnator. Mi s-a parut un bun orator si un om cu reale calitati de om politic.

  • pe ‘vremurile punerii la indoiala in sti plenar’ biserica n-are cum sa scape de acest proces. el continua.
    ‘BOR a avut și are și veritabili Luptători’, iar ei s-au manifestat.
    insa grija cea mare asta pare a fi, fata de manifestarea punerii plenare la indoiala, si se pare ca ea e luata in seama de biserica.

  • Nu rezolvam nimic daca inlocuim o porcarie de lume actuala cu o porcarie de lume veche,ci trebuie iesit din marasmul porcariei(daca vrem sa supravietuim ca si specie, daca nu,intr un final vom disparea,ca si Universul se satura la un moment dat sa tina toate porcariile in interiorul sau).

  • Acuma recunosc ,lumea moderna e un mare jeg pestilential in care singurul Dumnezeu e banul,(noua religie inventata de SUA si impusa lumii intregi),iar mie nu prea mi e frica de iad,pentru ca eu cred sincer(la cum arata lumea in care traim),ca eu am murit in alta viata si am fost deja osandit sa traiesc in Iad,care este lumea aceasta,eu cred ca noi oamenii traim deja in Iad,asta ca o parere personala.Insa revenind la oile noastre,nici Biserica nu e vesnica,au mai fost religii care s au crezut vesnice in Antichitate si au disparut.Eu oricum nu cred in Iisusi ,crestinism,si in nici una din religiile astea(institutii ahtiate si ele dupa PUTERE).Intradevar cred ca Dumnezeu e vesnic(in toate formele pe care EL le poate lua,o Infinitate de forme),insa eu cred ca este altceva decat cred religiile ca este,adica SPIRITUL MULTIVERSULUI,Da Dumnezeu este vesnic ,nu si Biserica ci doar EL,Insusi Dumnezeu.Revenind la oile noastre ,da lumea noastra moderna e o scarnavie ce se inchina la Zeul Dolar,dar parca nu as vrea nici o Teocratie de tip Iranian,(sau de tip Papalitatea Evului Mediu,cu ororile Inchizitiei),ca nici asa nu vreau o lume.Asa ca nu imi iau lumina nici de la Teodosie,ca nu mi trebuie nici Ayatollah crestin.Desi lumea actuala e un jeg ordinar,nu cred ca solutia sta in Ayatollahi de orice confesiune ar fi ei.Lumea moderna a devenit atee ,si antireligioasa si pentru ca a fost scarbita de secolele de maceluri oribile comise de crestini si musulmani secole de a randul,de inchizitia catolica si de catre fundamentalismul islamic,asa ca o intoarcere la acele epoci de dementa fanatica nu e de dorit(chiar daca lumea noastra contemporana a inchinatorilor la Sfantul Dolar este si ea o oribilitate la randul ei).

    • Dumnezeu, Cel care ne-a creat si pe noi, oamenii – infinit de micute particule ale Lui, dupa legile lui, legi ce fac parte din legile generale dupa care si El este in continua transformare.
      Crestinism, iudaism, mahomedanism/ Ce ce faceau bietii oameni inainte de vreo 6000 ani, cand mintea unora le-a inventat, cum se descurca? Dar, ce se fac azi chinezi (1,5 miliarde), indienii (1,5 miiarde),, japonezii, etc, care nu nu fac parte din cele trei ramuri ale monoteismului?
      Monoteistii, cei care conduc cele trei ramuri, sunt atat de josnici incat nu se unesc, nu formeaza o singura unitate – monoteismul-, se lupta intre ei pentru putere, la fel cum fac si conducatorii partidelor politice.
      Felicitari, domnule Tud!

    • @Tudor Bucur Al doilea razboi mondial s a decis la Stalingrad,aceea a fost batalia decisiva a intregului razboi,indiferent de ce se intampla in Normandia,razboiul era deja jucat,dupa Stalingrad.

    • Nu te mai dea viteaz in apa mica in scurt timp o sa iti doresti o teocratie de tip iranian cu toate ca habar nu ai ce inseamna ,vorbesti doar ca sa nu te ia somnul.Iar comparatia unui ierarh ortodox cu un ayatollah iti tradeaza incultura si ignoranta .Mai pune mana pe carte si lasa internetul care a prostit toata generatia voastra.Sau inchina-te dolarului cum singur spui.Dar ,ti-o spune un om mai batran, banul murdar castigat fara munca si credinta e drumul fara intoarcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *